Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump

  • 3 874 515
  • 25 549

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
En siis kiistä tätä vaikka osa selkeästi haluaa kiihottua heti kun kyseenalaistaa tai edes kysyy asiasta.
Pahoittelut kiihtymisestäni, mutta kun aina ei tiedä, että kuka milläkin jalalla on liikkeellä täällä Internetmaailmassa. Tämmöisistä itsestäänselvyyksistä, että yrittikö Trump estää demokratiaa toteutumasta vai ei, kun ei vaan ole mitään mieltä väitellä eikä vängätä. Jos niitä tapahtumia silloin aikanaan seurasi, niin kun mihinkään muuhun johtopäätökseen ihan normaalilla järjellä varustettu ihminen ei voi tulla. Trump yritti kaikin mahdollisin konstein ja kaikella voimallaan siinä 2020-2021 vuodenvaihteen molemmin puolin jotain sellaista, jota ei oikein voi päätyä kutsumaan miksikään muuksi kuin vallankaappausyritykseksi. Siinä tapahtui niin paljon kaikkea muutakin, kuin pelkästään tuo kongressihyökkäys.

Mutta saitkin tuossa jo näköjään aika hyviä lähteitä ja kommentteja noihin tapahtumiin muilta kirjoittajilta.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Mielenkiintoinen ajatus. Tämän mukaan se ei olisi mahdollista: The 22nd Amendment doesn't say what you think it says
Pitkähkön selityksen jälkeen seuraa vastaus: "In short, if the 22nd Amendment’s purpose was to ensure that there was a 10 year maximum on service for anyone regardless of how they became President, it could have said so."

Tuohon toiseen ajatukseen pitää myös sisällyttää ajatus, jonka mukaan presidentinvaaleja ei voitaisi järjestää säädetyssä ajassa. Jos vaalit ovat järjestetty ja tulos vahvistettu, silloin ei mikään voi estää seuraavan presidentin virkaantuloa. Tai sitten hänen varapresidenttinsä. What happens if a president-elect dies before inauguration?

Perustuslakia pitäisi muuttaa, jotta kolmas kausi olisi mahdollinen. Tai sitten valita nukkehallitsija tyyliin Putin/Medvedev. Trumpin ikä on kuitenkin niin korkea, että aika ihmeellistä moinen valinta olisi. Valta antaa aika vahvat oikeudet vastustaa ex-presidenttiä, onkohan Trump enää silloin täysissä voimissaan?
Tuossahan nimenomaisesti sanotaan, että tuollainen puljaus kolmannen kauden presidentistä on mahdollinen.

"In a time of concern, perhaps the Nation could call on a former two-term President by electing him as Vice President even with the knowledge that the plan all along was for the President to resign immediately upon taking Office. Alternatively, a past popular President could become Speaker and Act as President or become President through constitutional means."

Riippuu vähän, että miten tuota lain henkeä tulkitaan, mutta hyvin voidaan vetää tulkinta, että onnistuu ja tuohon artikkelikin kallistuu.
 

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE
Mutta kuitenkin se oli yritys kaapata valta Yhdysvalloissa?
Me emme koskaan saa tietää täyttä totuutta, koska Trump jarrutti tutkintaa koko Bidenin valtakauden ja pysäytti sen kokonaan, kun pääsi takaisin valtaan.

Tiedämme kuitenkin varmasti sen, että Trump kiisti vaalituloksen. Väitti vaaleja varastetuiksi. Uhkaili useamman osavaltion vaaliviranomaisia ja vaati etsimään lisää ääniä. Lisäksi Trump halusi, että Pence ei julista Bideniä presidentiksi ja masinoi väkijoukon Capitolille sopivasti samana päivänä.

Tietysti objektiivisesti voidaan todeta, että Trump vain toimi kuten normaali presidentti. Kuka tahansa muu väittää, että Trump yritti ja halusi pysyä kaikin tavoin vallassa. Hänen toimensa kyllä viittaavat kaikin tavoin vallankaappaukseen.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Niin pyysin perusteita millä perusteella tämä oli vallankaappausyritys eikä esimerkiksi turhautuneiden ja raivosta sekaisin olevien mielenosoitus joka lähti käsistä?
Onko siitä kiistattomia todisteita ja jos niin mitkä ne on?

Tuon suunnittelua ja toteutusta johtivat äärioikeistolaiset ryhmittymät Proud Boys ja Oath Keepers. Heidän tavoitteenaan oli estää rauhanomainen vallanvaihto. On myös selvillä, että he olisivat tappaneet Mike Pencen, jos olisivat saaneet tähän mahdollisuuden. Se ei ollut edes kovin kaukana.

Vallankaappausyritys se oli, joskaan ei kovin hyvä sellainen - demokraattinen vallanvaihto ei ollut lopulta vaarassa. Silti se oli erittäin vakava tapahtuma. Vallankaappausyritys on aina helvetin vakava ja äärimmäisen kielteinen asia, kun kohteena on demokraattinen hallinto.

Trump yllytti kannattajansa tuohon yritykseen eikä missään tapauksessa asettunut demokratian puolelle ("Proud Boys, stand back and stand by"). Nyt hän sitten armahti tuosta yrityksestä tuomitut. Myös Proud Boysin ja Oath Keepersin johtajat, jotka yksiselitteisesti yrittivät estää demokraattisen vallanvaihdon ja olivat sitä suunnitelleet.

Meinasin verrata tätä eräisiin historiallisiin tapahtumiin, mutta jätän nyt väliin. Suhteellisen läheisessä historiassa on tapahtunut vastaavia, melko surkeasti epäonnistuneita vallankaappausyrityksiä, joita sitten on samalla tavalla vähätelty, ymmärretty ja annettu mennä vähän läpi sormien. Kunnes sitten jonkun verran myöhemmin on huomattu, ettei olisi kannattanut antaa mennä läpi sormien.

Kannattaa oikeasti olla aina äärimmäisen kriittinen ja yksiselitteisesti tuomita hyökkäykset demokratiaa vastaan. Demokratia ei koskaan ole mikään automaatio, vaan sitä pitää tinkimättä puolustaa. Historiasta kannattaa oppia sen verran, että ei kannata olla naiivi.

Miten sitten liittyy meihin, jos jotakin tapahtuu USA:ssä? Siten, että tämmöisellä vaarallisella liikehdinnällä on tapana levitä maasta toiseen. Demokratian vastaiset tendenssit jossakin saavat aina kaikupohjaa toisaalla. Etenkin nykyään, kun tiedonvälitys on mitä se nykyään on.

Trump on demokraattisesti valittu demokratian vihollinen. Eikä suinkaan ole ainoa ja ensimmäinen laatuaan.

USA:n demokraattinen järjestys voi kestää, mutta varmaa se ei ole. Varmaa on se, että sitä tällä hetkellä uhataan hyvin vakavasti.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tuossahan nimenomaisesti sanotaan, että tuollainen puljaus kolmannen kauden presidentistä on mahdollinen.

"In a time of concern, perhaps the Nation could call on a FORMER two-term President by electing him as Vice President even with the knowledge that the plan all along was for the President to resign immediately upon taking Office. Alternatively, a past popular President could become Speaker and Act as President or become President through constitutional means."

Riippuu vähän, että miten tuota lain henkeä tulkitaan, mutta hyvin voidaan vetää tulkinta, että onnistuu ja tuohon artikkelikin kallistuu.
Tulkinnanvaraa ainakin on jossakin määrin, toisaalta jutussa todetaan, että presidentiksi tulo kahden kauden jälkeen varapresidenttinä on epätodennäköistä, viitaten käytännöllisiin poliittisiin esteisiin. Viime syksynä samaa asiaa pohdittiin republikaanien joukossa, koska esitettiin ajatus, jonka mukaan Obamasta olisi voinut tulla Harrisin VP.

Ehkä on selvintä sanoa, että tuo perustuslain kohta antaa mahdollisuuksia erilaisille tulkinnoille. Olen bongannut tulkintoja, joiden mukaan tosiasiallisesti kaksi kertaa presidentiksi valittu ei ole kelpoisa hoitamaan enää presidentin tehtäviä. Täytyy kuitenkin yrittää keksiä lisää perusteita perustuslain pohjalta estämään Trumpin kausi.

Obama oli kuitenkin ollut presidentti, mutta ei kuitenkaan enää virassaan oleva presidentti.

Perustuslakihan sanoo näin presidentin valasta:
"I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."

Mielestäni tästä voidaan esittää päätelmäketju, jonka nojalla virassa oleva presidentti ei voi ryhtyä hoitamaan mitään muuta tehtävää, paitsi presidentin virkaan kuuluvaa tehtävää. Hän tehtävänsä on huolehtia velvollisuuksistaan. Jos virassa oleva presidentti suostuisi puolueen varapresidenttiehdokkaaksi, silloin hän hoitaisi puolueen asettamaa tehtävää pyrkiä varapresidentiksi ja auttaa toista henkilöä pyrkimään presidentiksi. Voitaisiinko VP-ehdokkaana toimiminen tätä kautta poissulkea virassa olevilta presidenteiltä?

Tai jos mennään pidemmälle, mikäli X voittaa vaalit, Trumpista tulisi VP-elect. Tämä lisää ainakin henkilön turvaluokituksia ja henkilöllä on silloin virallinen asema. Mutta jos hän on samanaikaisesti presidentti ja valittu varapresidentti, rikkooko hän silloin presidentin valassa tarkoitettua asiaa hoitaa ainoastaan presidentin tehtäviä?

Muut mahdollisuudet ovat niin spekulatiivisia, ettei niihin kannata hirveästi tuhlata aikaa. Kaikkea voi sattua.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
@BitterX Tuossa kirjoitti hyvin asiasta.

Kun me kaikki olemme koko ikämme kasvaneet demokratiassa, niin meiltä on ehkä vähän hävinnyt semmoinen ymmärrys, että se ei ole mikään ikuinen instituutio. Säilyäkseen sitä pitää vaalia ja puolustaa, ja joskus ihmiskunnan aikajanalla voi tulla hetkiä, kun sitä tulee vaalia erityisen huolellisesti.

Olemme mielestäni nyt semmoisessa kohdassa, jossa tuo demokratian suojeleminen on tullut ajankohtaiseksi. Juuri historia opettaa sen, että naiivisti ja olkia kohauttamalla ei tähän nyt vaan saa suhtautua.

Donald Trump on maailman mahtavimman maan presidentti, ja kuten @BitterX tuossa kirjoittaa, on erilaisilla poliittisilla liikehdinnöillä taipumusta levitä tämmöisistä suurvalloista muualle. Se ei ole väistämätöntä, mutta hyvin mahdollista kuitenkin.

No minkä takia tämän pitää sitten kiinnostaa Suomessa? Emmekö me voisi vaan antaa yhdysvaltalaisten huolehtia omista asioistaan?

No oletetaan, että sama kansallismielinen ja "meidän maa ensin" politiikka leviää eri Euroopan maihinkin. Näistä Euroopan kansallismielisten puolueiden enemmän tai vähemmän kaikkien asialistalla on ollut erittäin vahva EU-kriittisyys ja oman itsemääräämisoikeuden korostaminen. Jos dominopalikat lähtisivät kaatumaan oikein kunnolla, tuo voisi tietää sitä, että kohta meillä on useassa Euroopan valtiossa johdossa semmoinen puolue, joka ajaa esimerkiksi ihan tosissaan eroa EU:sta ja heistä moni on hyvinkin vahva Venäjä-symppaaja.

Ja kenen valtiojohtajan pussiin tuollainen pelaa enemmän, kuin hyvin? Vladimir Putinin. Hänen suuri unelmansa toteutuu sillä, että me länsiliittoutumassamme alamme hajoittaa liittojamme sisältä päin. Ja koska meillä Suomessa on tämä yhteinen raja kyseisen maan kanssa, niin eihän tähän kevytmielisesti voi suhtautua sitten niin mitenkään tässä vallitsevassa maailmanpolitiikan tilanteessa.

Ja niin.. Donald Trump valittiin vaaleilla presidentiksi. Niinkö se meni, että pulinat pois, nythän hän vain lähtee toteuttamaan niitä asioita, joita lupasi kampanjassaan? On saanut tähän kaikkeen mandaatin kansalta, ja tätä se demokratia nyt sitten on?

Tiedän, että tämä esimerkki on aika groteski, mutta käytetään sitä nyt kuitenkin. Tulin joskus valinneeksi nimimerkin, jonka kantaja 1930-luvun Saksassa sai myös mandaatin kansaltaan ihan demokratian kautta vaalit käymällä.

En missään nimessä sano sitä, että Donald Trump on suora verrokki miljoonia ihmisiä murhanneeseen ja kansanmurhasta vastuussa olleeseen henkilöön. Mutta se, mikä tuosta on opittavissa on se, että demokratian tuhoajat ja itsevaltiaat voivat nousta valtaan myös demokratian polkua hyväksi käyttäen.

Ja asia ei vaan missään olosuhteissa, koskaan eikä ikinä ole niin, että presidentti yhtään mitään mandaattia saa vaaleissa siihen, että hän alkaa nousta sitä demokratiaa ja järjestelmää suuremmaksi. Ne demokraattiset pelisäännöt ovat aina valtaa pitävien yläpuolella ja jokaisen presidentin tärkeimpiä arvoja on ymmärtää se. Se on niitä peruskiviä siihen, että se demokratia säilyy ja tämä järjestelmämme pysyy kasassa.

Donald Trump yritti vuonna 2021 vallankaappausta. Tämä on ihan täysin kiistatonta. Ja historiasta on opittavissa se, että nämä autoritäärisillä asetuksilla varustetut valtiomiehet toimivat aina niin, että valtaa saadessaan heidän koko olemassaolonsa tarkoitus on kahmia ja keskittää sitä valtaa entistä enemmän vaan itselle. Eikä Donald Trump toimi yhtään eri tavoin. Vallan kolmijako-oppi on yksi keskeisiä demokratian perusajatuksia, ja heti ensimmäisillä viikoilla näyttää Trump jo merkkejä siitä, että hän alkaa ohittaa tätä kolmessa tahossa toimivaa päätöksenteon hajauttamista.

Myös nuo kaikki nimitykset eri instituutioihin 100% Maga-henkisillä ihmisillä eivät nyt kyllä tosiaankaan ole mitään normaalia demokratiaa, vaan ihan yksyhteen jokaisen itsevaltiaan pelikirjan ensimmäisiltä sivuilta. Nyt varmistetaan sitä, että kaikki vastustus ja oppositio on poissa.

Demokratia on länsimaailmassa uhattuna. Semmoista aikaa me nyt vaan satumme elämään. Sisäistäkäämme tämä. Toivon todellakin koko sydämestäni, että USA:ssa nyt vaarassa olevat demokratian perusteet kestävät tämän sisältä päin tulevan hyökkäyksen.

Donald Trump on kohta 80-vuotias. Hän ei ikuisuutta elä, vaikkakin ainakin hänen isänsä näytti olleen hyvinkin pitkäikäistä sorttia kuollen vasta 93-vuotiaana. Mutta vaikka Donald Trumpia ei kolmannella presidenttikaudella enää nähtäisikään, niin erittäin huolissaan tässä pitää olla, että käydäänkö USA:ssa enää rehellisiä vaaleja tästä eteenpäin? Ja mitä tapahtuu meillä Euroopassa?
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Demokratia on länsimaailmassa uhattuna. Semmoista aikaa me nyt vaan satumme elämään. Sisäistäkäämme tämä. Toivon todellakin koko sydämestäni, että USA:ssa nyt vaarassa olevat demokratian perusteet kestävät tämän sisältä päin tulevan hyökkäyksen.

Pitäisi myös määritellä mitä demokratialla tarkoitetaan. Sitä on maailmalla montaa sorttia. Jenkeissäkin on kongressi ja edustajainhuone presidentin lisäksi, meillä eduskunta.

Nyt jenkeissä on meneillään virastojen puhdistus, onko se demokratian heikentämistä jos virkamiehiä vähennetään? Olen usein kuullut että Suomessa virkamiehillä on liian iso valta, suuret linjaukset budjeteissa valmistellaan virkamiestasoilla niin ilmanpitäviksi että poliitikot harvoin näkevät vaivaa niiden avaamiseen ja uudelleen harkintaan. Meillä on todella raskas virkamieskoneisto ainakin väkilukuun suhteutettuna, jenkeistä en ole niin varma. Jonnekin hekin saavat verodollarinsa menemään vaikka julkiset palvelut ovat olemattomat pohjoismaihin nähden.

Jos kongressia ja edustajainhuonetta ohitellaan tarkoituksellisesti niin siitä olisin enemmän huolissaan, samoin meillä eduskuntaa.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
Jos kongressia ja edustajainhuonetta ohitellaan tarkoituksellisesti niin siitä olisin enemmän huolissaan, samoin meillä eduskuntaa.
Siis, kongressi asettaa lait ja päättää budjetista. Budjetissa sovitut asiat kulkee maksujärjestelmän kautta. Musk menee/yrittää mennä härkkimään tuota maksujärjestelmää. Mikä tuossa ei ole kongressin ohittamista tarkoituksellisesti?
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Siis, kongressi asettaa lait ja päättää budjetista. Budjetissa sovitut asiat kulkee maksujärjestelmän kautta. Musk menee/yrittää mennä härkkimään tuota maksujärjestelmää. Mikä tuossa ei ole kongressin ohittamista tarkoituksellisesti?

Olenko väittänyt ettei näin olisi? Kommenttini oli enemmänkin yleisellä tasolla kirjoitettu. Voi olla ihan paikallaan että virkamieskuntaa kavennettaisiin myös Suomessa.

Jenkeissä tämä kulminoituu nyt Trumpin/Muskin malttamattomuuteen. Halutaan saada homma hoidettua nopeasti vetäen mutkia suoraksi. Ei herrojen maltti riitä vuosien työhön mitä tuo varmasti vaatisi jos perustettaisiin taas jotain toimikuntia asiaa valmistelemaan.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Melko vähälle huomiolle jäänyt tämä Trumpin ja Putlerin keskustelu jonka perusteella Oranssi Johtaja loihe lausuman:

– Hän haluaa, että ihmiset lakkaavat kuolemasta. Kaikki nuo kuolleet ihmiset. Nuoret, nuoret, kauniit ihmiset. He voisivat olla lapsiamme, ja heitä on kaksi miljoonaa – ja ilman mitään syytä, Trump kauhisteli.

Absurdia. Lisäksi toistaa suoraan Kremlin höpinöitä siitä, että hyökkäys Ukrainaan olisi länsimaiden syytä. Voisin kuvitella että jonkun toisen sanomana tämä olisi aiheuttanut jonkinlaisia reaktioita mutta Trumpin kanssa menee vain osana kaikkea muuta sekoilua ja MAGA- hessut taputtaa käsiään kuinka hienosti menee. Putlerkin on kiva kamu ja varmasti halukas lopettamaan kaikenlaisen woke-homostelun maailmasta. Koska sehän on tosi iso ongelma monen elämässä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Nyt jenkeissä on meneillään virastojen puhdistus, onko se demokratian heikentämistä jos virkamiehiä vähennetään?

Kyllä se tässä tapauksessa on nimenomaan demokratian heikentämistä. Kyse ei todellakaan ole mistään säästötoimenpiteistä.

Erityisesti nuo ministeriöiden ja virastojen ylitarkastajien kenkimiset ovat käsittämättömiä. Yhdysvalloissa näiden korkea-arvoisten virkahenkilöiden tehtävä on valvoa heille osoitetun viraston / ministeriön toiminnan laillisuutta, varmistaa prosessien demokratianmukaisuus sekä estää ja raportoida korruptio ja muu huono hallinto sekä johtaminen.

Yhdysvalloissa vakiintunut tapa toimia on, että muiden erittäin tiukkojen kriteerien ohella näiltä virkahenkilöt vaaditaan ehdotonta puolueettomuutta. Tapana on ollut, että heitä myöskään ei eroteta vallan vaihtuessa ja heidän kautensa on 4 vuoden vaaliperiodia pidempi.

Nyt Trump on erottanut ylitarkastajista suurimman osan. Mikäli hän korvaa nämä lojalisteillaan, tämä olisi täysin ennenkuulumatonta ja silloin on viimeistään selvää, että tässäkin kyseessä on törkeä hyökkäys amerikkalaista demokratiaa vastaan.

Kyseessähän ei ole sinänsä laiton toimenpide. Presidentillä on tuommoinenkin valta. Tämmöisiä heikkouksia löytyy kaikista demokraattisista perustuslaeista. Demokraattisesti valitut demokratian viholliset ovat aina etsineet ja hyödyntäneet näitä juridisia porsaanreikiä demokratian tuhoamisessa ja valtansa sementoimisessa: näin ovat toimineet diktaattorit Hitleristä Putiniin.

Älkää olko naiiveja.
 
Viimeksi muokattu:

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche

ipaz

Jäsen
Hesarissa tänään hyvä kirjoitus vapaasti luettavissa Trumpista, hänen suosiostaan sekä nyt tehtävistä, osittain laittomistakin toimista.

"Ennennäkemättömän julkea johtamismalli ei näytä heilauttaneen Trumpiin myönteisesti tai kielteisesti suhtautuvien amerikkalaisten osuuksia."

"Trumpin toimet presidenttinä hyväksyy useampi kansalainen kuin ei hyväksy"

"Esimerkiksi senaattori Thom Tillis Pohjois-Carolinasta arvioi Muskin roolin perustuslain vastaiseksi mutta totesi samaan hengenvetoon tämän olevan oikealla asialla."


 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Voi olla. Tuntuu vain erikoiselta että ne kannattajat on niin vähä-älyisiä että todella luuli onnistuvansa.
Ja tästä syystä luulen enemmänkin että kyse oli puhtaan raivon ja turhautuneisuuden purkautumisesta ja anarkiasta enemmän kuin tietoisesta yrityksestä kaapata valta.

Hyökkäys Capitolille on osa paljon isompaa kokonaisuutta, jossa vaalitulos yritettiin rikollisesti kumota. Trump ei kerennyt saada tästä mitään rangaistusta päästyään uudestaan (!) laillisissa vaaleissa presidentiksi. Mutta jos asia oikeasti kiinnostaa, niin täältä voi lukea lisää:

https://en.wikipedia.org/wiki/Attempts_to_overturn_the_2020_United_States_presidential_election
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
"Esimerkiksi senaattori Thom Tillis Pohjois-Carolinasta arvioi Muskin roolin perustuslain vastaiseksi mutta totesi samaan hengenvetoon tämän olevan oikealla asialla."
Eli ei uskalleta enää asettua puolustamaan perustuslakia, koska se tietää oman uran tuhoa.

On pakko lähteä laittomuuksiin mukaan, koska jos muuta teet, niin sinusta tulee persona non grata, jonka tuo porukka syöttää susille silmänräpäyksessä.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Eli ei uskalleta enää asettua puolustamaan perustuslakia, koska se tietää oman uran tuhoa.

On pakko lähteä laittomuuksiin mukaan, koska jos muuta teet, niin sinusta tulee persona non grata, jonka tuo porukka syöttää susille silmänräpäyksessä.
Niin eli se Checks and Balances murenee jo ihan silmissä. Mikä tässä voisi mennä vikaan.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Eli ei uskalleta enää asettua puolustamaan perustuslakia, koska se tietää oman uran tuhoa.

On pakko lähteä laittomuuksiin mukaan, koska jos muuta teet, niin sinusta tulee persona non grata, jonka tuo porukka syöttää susille silmänräpäyksessä.

Olen kirjoittanut tästä monta kertaa, mutta demokratia on oikeasti aika hauras konsepti. Sitä voi pönkittää oikeanlaisilla rakenteilla, jakamalla niissä valtaa ja valvontaoikeuksia sekä byrokratiaa, mutta jos riittävän iso joukko ihmisiä lakkaa uskomasta noiden rakenteiden tarpeellisuuteen, ne menettävät nopeasti merkityksensä. Olen huomannut ystävien kesken keskutellessa ja tällä palstallakin, että tämä on demokraattisiin valtioihin syntyneille todella vaikea ymmärtää konkretian tasolla. "Rakenteet" tarkoittavat käytännössä sääntöjä, joita ihmiset joko noudattavat tai jättävät noudattamatta. Kun täällä esitetään mutkutteluja ja vähätellään virkamiehistön puhdistusta muista kuin Trump-lojalisteista, on minulle päivänselvää, että demokratian keskeisimpiäkään perusperiaatteita ja toimintaedellytyksiä ei ymmärretä.

Kuten postaushistoriastani voi varmaan lukea (ja olen tästä kirjoittanut lehtiartikkelinkin), pelkoni jo ennen Trumpin valintaa presidentiksi oli se, että hänen hyödyllisyytensä megalomaanisena narsistisena diktaattori-idioottina ovat huomanneet tahot, jotka pystyvät hänen kauttaan ajamaan omia tavoitteitaan ja agendaansa laista hirveämmin välittämättä läpi tavalla, joka ei Trumpin kaoottisella ensimmäisella kaudella ollut mahdollista. Yhdysvaltojen demokratiaa puretaan nyt käsittämättömällä vauhdilla, vastustelun ollessa vielä pienimuotoista. Moni asia kontribuoi nähtyyn kehitykseen, kuten epäonnistunut sosiaalipolitiikka (kappas, talouskasvulla ei mitattukaan ihan kaikkea valtion menestyksen suhteen), enemmistövaalitavan luoma kaksipuoluejärjestelmä ja poliittinen vaihtoehdottomuus ja monet muut seikat.

Vaikka nielussani kuplii monta "mitä minä sanoin"-tyyppistä lausahdusta, seuraan oikeasti aika allapäin nähtyä kehitystä. Tämä on niitä asioita, joista ei mielellään olisi oikeassa. Kliseinen Star Wars-lausahdus on realismia tavalla, jonka ei haluaisi uskoa olevan totta.

"So this is how liberty dies. With thunderous applause."
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
@olkikuukkeli

Hyvin osasit kirjoittaa ja pukea sanoiksi sellaisia asioita, joita itsekin olen miettinyt. En vain olisi niitä ajatuksiani noin hyvin osannut sanallistaa. Lisäisin tuohon vielä sen, että kun tämmöiselle tielle kerran on lähdetty, niin se voi tapahtua tosi varkain, kunnes jossain vaiheessa havahdutaan tilanteeseen, jossa demokratia onkin jo menetetty. Ja siitä voi olla sitten enää ihan mahdotonta pakittaa takaisin, kun kaikki vallan keskeiset instituutiot on kivetetty näiden harvojen ja valittujen käsiin, sekä opposition toiminta tehty mahdottomaksi semmoisella tavalla, jolla sen demokratiassa kuuluu olla mahdollista.

Mutta homma starttaa juuri tuosta, kuten hyvin kirjoitat, että kun riittävän moni ihminen lakkaa uskomasta näihin demokratian pelisääntöihin, niin siitä niitä autokratiaan siirtymisen ensimmäisiä askeleita aletaan ottamaan.

Ja mitä ne autokratiat sitten ovat? No ihan auttavakin historiaan perehtyminen riittää sen ymmärryksen saavuttamiseksi, että ne ovat aina, joka ikinen kerta ihmistä sortavia järjestelmiä. Ne ovat järjestelmiä, jossa uskomaton määrä valtaa keskittyy hyvin pieneen pisteeseen, ja nämä pienessä pisteessä olevat ihmiset eivät siitä vallasta luovu, kuin kuolemalla, vallankumouksen, tai sodan kautta.

Liberaali demokratia voittaa sata kertaa sadasta ne systeemit.
 
Viimeksi muokattu:
Hesarissa tänään hyvä kirjoitus vapaasti luettavissa Trumpista, hänen suosiostaan sekä nyt tehtävistä, osittain laittomistakin toimista.

"Ennennäkemättömän julkea johtamismalli ei näytä heilauttaneen Trumpiin myönteisesti tai kielteisesti suhtautuvien amerikkalaisten osuuksia."

"Trumpin toimet presidenttinä hyväksyy useampi kansalainen kuin ei hyväksy"

"Esimerkiksi senaattori Thom Tillis Pohjois-Carolinasta arvioi Muskin roolin perustuslain vastaiseksi mutta totesi samaan hengenvetoon tämän olevan oikealla asialla."



Edelleen täytyy nostaa esiin se "kahtiajakautuneisuus"

Trumpiin tyytyväisiä on 53 % ja tyytymättömiä 47 % amerikkalaisista (CBS)
Yli 70 % amerikkalaisista taas katsoo että Trump toimii niin kuin vaalikampanjassaan lupasi - tämähän ei siis välttämättä tarkoita sitä että kannattaisi Trumpin toimia, osa näistä 70 prosentista todennäköisesti sanoisi että Trump toimii niin kampanjansa aikana uhkaili.
Vaikka yli puolet kannattaakin Trumpia niin vain 23 % mielestä Elon Muskilla pitäisi olla paljon vaikutusvaltaa hallinnossa, kun taas 49 % katsoo ettei hänellä pitäisi olla lainkaan (tai korkeintaan vähän) valtaa.

Ylen uutinen asiasta:

(Hesarin juttuhan taisi olla toimittajan analyysi)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös