Minä en huomannut välttämättä ainakaan kotimaisissa medioissa mitään sellaista harhaa, että olisi liputettu selväti Harrisin voiton puolesta. Enemmänkin oli sellaista epävarmaa arvailua, kuten itselläkin, että gallupeja ja signaaleja oli vaikea tulkita ja ilmassa oli paljon epävarmoja asioita, joiden vaikutusta ei oikein osattu tarkkaan ennakoida. USA:n vahvasti polarisoituneissa medioissa tietysti voi olla ihan eri asia, että sen uutisoinnin taustalla on myös vahva poliittinen agenda, mikä sitten myös hankaloittaa tuota tulkintaa.
Politiikka ja politiikan tekeminen on minusta kokenut tässä viime vuosina aika isonkin muutoksen. Mukaan on tullut toimijoita, jotka eivät enää pelaa vanhoilla säännöillä ja mediakentän muutokset, sosiaalinen media ja sen hyödyntäminen jne. on muuttanut paljon asioita. Miettinyt välillä, että onko gallupeja tekevät tahot pysyneet tämän kehityksen mukana vai pudonneet ainakin osittain kelkasta? Minulle on jäänyt sellainen kuva, että gallupit ennustavat nykyisin aika konservatiivisesti mutta todellisuudessa mukana on paljon enemmän muuttujia, joita ei osata ottaa riittävän hyvin huomioon.
Suomessa nyt ei ole välttämättä tullut mitään Trump-tason jytkyjä, että gallupit toistuvasti aliarvioivat menestystä noin pahasti, joten täällä tuo muutos ei ole ehkä ihan niin pitkällä kuin USA:ssa, mutta kyllä täälläkin on nähtävissä sitä, että gallupit ei välttämättä enää kaikissa tilanteissa vastaa entisellä tavalla todellista tilannetta.