Ehkä sekin aika tulee kun palstan vasemmisto myöntää, että amerikkalaisen työläisen lompakko on kaventunut Bidenin aikakaudella? Yllä olevan keskustelun perusteella tämä hetki ei ole vielä edes lähellä. Inflaatio on vain yksi syy. Vuokrat ovat USA:ssa karanneet ns. käsistä ja tämä koskee myös omistusasujia talojen myyntihinnoissa.
USA:n alemman keskiluokan syvenevä ahdinko on ollut fakta jo usean presidentin aikana ja erityisen suuri romahdus tapahtui George W. Bushin kauden aikana vuonna 2008, kun subprime-lainakupla räjähti käsiin.
Alamäki tosin alkoi jo ennen sitä, kun Yhdysvaltain aiemmin valtava terästeollisuus hiipui, kuten myös useat muut suuret teollisuudenalat (esim. autoteollisuus).
Perinteisen teollisuuden hiipuminen ei tosin ole kenenkään presidentin vika. Se on luonnollinen ja väistämätön kehityssuunta, jonka driverina ovat ihan vain globaalin kapitalismin lainalaisuudet.
Täsmälleen sama koskee Suomea, mutta erona on se, että Suomessa tämän kehityksen uhrit putoavat turvaverkon päälle. Suomessa myös valtio tukee äkillisen rakennemuutoksen kohteeksi joutuneita alueita ja nämä toimenpiteet ovat olleet usein melko menestyksellisiäkin. Näin esimerkiksi Kajaanissa ja Raumalla.
Trumpin populistiset lupaukset protektionistisesta talouspolitiikasta eivät muuta mitään. Pelkkää räpiköintiä. Yksikään perinteinen terästehdas ei enää ikinä tule takaisin ja ykskään jäljellä olevista muutamista terästehtaista ei pysy USA:ssa Trumpin politiikan takia. Ja liittovaltiotasolla demokraatithan sortuivat samaan populismiim, joten he eivät myöskään saa tässä synninpäästöä.
USA:n mahdollisuus on sama, kuin Suomen. Korkean jalostusasteen teollisuutta ja sitä kautta työpaikkoja voi syntyä. Sitä voi tukea elinkeinopoliittisesti, joka tosin on pitkälti osavaltioiden poliittisella vastuulla. Monissa osavaltioissa tässä on oltu myös hyvin menestyksekkäitä. Yhteistä näille osavaltioille on muuten se, että kaikki nämä ovat aika järjestäen demokraattivetoisia.