Tulipa hauska ja ilmeisen tykätty tiktok vastaan juurikin tuosta Kamalan ”vakiofraasista”
Demokratian kannaltahan se olisikin paras, mutta jos puolueen tavoitteena ei ole demokratia vaan oman vaalimenestyksen maksimointi, niin silloin tavoitellaan sitä mikä tuo itselle sen parhaan vaalituloksen. Käsittääkseni rebut hyötyy aina siitä, mikäli yleinen aktiivisuus on heikompi, joten se on heidän etunsa pyrkiä pitämään aktiivisuus matalana.Tää on kyllä jännä, eikö olisi demokratian kannalta paras mahdollistaa nimenomaan mahdollisimman suuri äänestysaktiivisuus?
Jotenkin hassua kuinka joku puolue haluaa ajaa järjestelmää jossa aktiivisuus on heikko.
Mitä nyt tässä itse samaa keskustelua seurasin, niin aika objektiivisesti asiaan on suhtauduttu ja pääasiassa ihmetelty sitä, miksi usein varsin hyvin osunut taho sijoitti Harriksen selvään johtoon edellisvaaleissa varsin tukevanpunaisessa osavaltiossa.Jännä ilmiö, että yksi kysely Iowasta on saanut sellaisen reaktion, että Harris nyt johtaa Iowassa. Ottaen huomioon että tuon yhden kyselyn jälkeen on tullut nyt 4 kyselyä Iowasta, joissa kaikissa Trump johtaa 7-9% erolla. Mutta uskotaan, että tuo yksi kysely on oikeassa ja kaikki muut järkyttävällä tavalla pielessä virhemarginaalin ulkopuolella.
No siis tuo on suht legendaarinen kysely, joka on ollut kultastandardi siellä, ja ilmeisesti ainakin pari noista uusista kyselyistä on kyhätty about yön yli tarkoituksenaan viedä aggregaatit takaisin Trumpille. Anyway, mielenkiintoista on seurata Iowan tuloksia, Trump toki voittanee siellä, mutta Selzerin metodi on erilainen ja perinteisempi, joka nojaa vähemmän aiempien vaalien tilanteisiin ja painottaa vähemmän kyselyitä niiden mukaan. Nythän tilanne on se, että tämä täsmällinen tasapaino ja äärimmäisen vähäinen hajonta suuressa määrässä tiedusteluja on tilastollisesti täysin epätodennäköistä - hajonnan täytyisi pakostakin olla suurempaa.Jännä ilmiö, että yksi kysely Iowasta on saanut sellaisen reaktion, että Harris nyt johtaa Iowassa. Ottaen huomioon että tuon yhden kyselyn jälkeen on tullut nyt 4 kyselyä Iowasta, joissa kaikissa Trump johtaa 7-9% erolla. Mutta uskotaan, että tuo yksi kysely on oikeassa ja kaikki muut järkyttävällä tavalla pielessä virhemarginaalin ulkopuolella.
Kysely oli toteutettu ihan tavallisen puhelunkyselyn tapaan satunnaisotannalla. Eli, kenelläkään ei ole varmaa tietoa mistään asiasta, vaan tässä täytyy luottaa ihmisten sanomisiin. Miksi toisaalta ihmiset viitsisivät laajamittaisesti valehdella äänestämisestään. Toisaalta, tiedetään että demokraatit äänestävät vilkkaasti ennakkoon.Mistä tiedetään ketä kukin äänestäjä on äänestänyt Pennsylvanian ennakkoäänestyksessä? Perustuuko ovensuu haastatteluihin, gallupeihin vai tarkoittaako tämä vain sitä että 1.13 miljoonaa demokraatiksi rekisteröitynyttä ja 558 tuhatta republikaaniksi rekisteröitynyttä on käynyt äänestämässä
Taisi USA:n vaalit ratketa Valavuoren Anti-Midaan kosketukseen. Han oli melkoisen varma Trumpin voitosta.
Tuon tapahtumisesta ei itsellänikään ole pienintäkään epäilystä. Trump on jo vastikään vaatinut, että presidentinvaalien voittaja täytyy julistaa pian äänestymisen päätyttyä, hyvissä ajoin ennen ääntenlaskennan päättymistä (AP:n uutinen).Voin lyödä vetoa että väsynyt porkkanapää tunnin sisällä ensimmäisistä tuloksista julistaa itsensä voittajaksi ja toistelee somessa puolen tunnin välein heti alusta että vaalit on varastettu ja muuta paskaa.
Vaalien jälkinäytös on toki mielenkiintoinen, mutta täytyy kuitenkin huomata, että nyt valta on demokraattien käsissä. Bidenkin herätetään sähköshokeilla toimintaan, mikäli Trump nyt jotakin ketkua yrittäisi. Valtaa ei kaapata oppositiosta kovin helpolla. Korkein oikeuskin tietää, että on parasta pysytellä loitolla tapahtumista niin kauan kuin äänet ovat laskematta. Sen jälkeen voivat toki yrittää jotakin, jos vaadittaisiin tarkistuslaskentoja.Tuon tapahtumisesta ei itsellänikään ole pienintäkään epäilystä. Trump on jo vastikään vaatinut, että presidentinvaalien voittaja täytyy julistaa pian äänestymisen päätyttyä, hyvissä ajoin ennen ääntenlaskennan päättymistä (AP:n uutinen).
Tuoreiden väkivaltauhkauksien/-vihjauksien välissä (Liz Cheneyn ampuminen [Reutersin uutinen], toimittajien ampuminen [AP:n uutinen]), hän on lisäksi kertonut katuvansa sitä, että jätti Valkoisen talon 2020 vaalitappionsa jälkeen (AP:n uutinen).
Lisäksi Trump on jälleen esittänyt perusteettomia syytöksiä massiivisesta vaalivilpistä (Axiosin juttu) ja monet hänen puoluetovereistaan ovat valmiita tukemaan Trumpia, jos/kun hän haastaa vaalituloksen (The Hillin artikkeli). Kamppailu presidenttiydestä ei siis välttämättä tälläkään kertaa pääty kovin pian vaalipäivän jälkeen...
Jos Trump on häviämässä, hänen äänestäjiensä tunnelmat ovat varmaan aika latautuneet. Tällaisessa tilassa Trump tietää, miten lietsoa vihaa. Kun tunteet ovat pinnassa, järki lähtee lomalle. Voidaan siis odotella kaikenlaisia reaktioita, typerät väitteet menevät täydestä kuin väärä raha. Valitettavasti järjen palautuminen voi olla vaikeaa, koska some. Aikaisemmin sentään tunnekuohut laskivat varsin nopeasti ja päästiin taas kiinni normaaliin arkielämään, johon eivät Washingtonin melskeet yllä.
Trumphan tietysti veti hernepussin nenään kun näki taannoin Julia Robertsin televisiossa kertovan naisille että on ihan ok sanoa kotona äänestävänsä Trumpia mutta todellisuudessa äänestävänsä Harrisia.Paljon puhutaan ujoista trumpisteista, mutta minä luotan ujoihin demokraatteihin eli niihin konservatiivimiesten vaimoihin, jotka eivät gallupkyselyissä uskalla miestensä kuullen sanoa äänestävänsä demokraatteja.
Vajaa kolmasosa kaikista amerikkalaisista ja 2/3 republikaaneista uskoo, että vuoden 2020 presidentinvaalit perustuivat huijaukseen. Syyt tähän löytyvät siitä, että äänestyskäytännöistä on helppoa juottaa kokoon salaliittoteorioita, vaikka tosiasiassa näyttöä laajamittaisesta vilpistä ei olekaan. Objektiivinen tarkkailija voisi huomauttaa lisäksi, että eiköhän kumpikin puolue olisi valmis kepulikonsteihin, jos siihen todella olisi mahdollisuus.Tähän pitää mainita, että lopulta ainoastaan harva Trumpinkaan äänestäjistä on militantti idiootti. Ylivoimainen valtaosa Trumpinkin äänestäjistä on ihan normijengiä, jotka suhtautuvat tappioon niinkuin demokratioissa on tapana siihen suhtautua.
Kyllä, sisällissodasta ei varmaan kukaan viitsi puhua. Mellakoita tulee, mutta niihin myös osataan varautua paremmin. Ja kun liittovaltion hallinto on demokraateilla, mitään kovin merkittävää ei nyt pääsisi tapahtumaan edes tuloksen vahvistamisessa.Tuo militanttimagojen salaliittohuuruinen hörhöjoukko varmasti aiheuttaa harmia Trumpin hävittyä ja levottomuuksia - kenties pahojakin - varmasti syntyy. Onhan sekin suuressa maassa määrällisesti iso joukko. Mutta puheet mistään suuremmista konflikteista - sisällissodasta puhumattakaan - ovat nähdäkseni edelleen täysin ylimitoitettuja, vaikka polarisaation suunta ehdottomasti huolestuttava onkin. Ei tuommoinen kahjojoukko nyt ainakaan vielä mitään kansan suurta tukea saisi Trumpinkaan kannattajien valtaosan keskuudessa.
Tästä taitaa olla vähän kahdenlaista näyttöä. Sukulaisten kesken, jopa puolisoidenkin, välit ovat saattaneet katketa puoluekannan takia. Mutta koska en asu Valloissa, antaa niiden, jotka asuvat, todistaa asiasta.Polarisaatio on lisääntynyt selvästi, juu, mutta kyllä suurin osa ihmisistä ne pubioluensa voi juoda edelleen yhdessä äänestyspäivänäkin, vaikka eri mieltä oltaisiinkin. Kiekkopalstalla kun ollaan, niin kyllähän nuo Yhdysvaltain puolella sijaitsevat NHL-joukkueet ihan hyviä esimerkkejä amerikkalaisista työpaikoista ovat: suomalaispelaajien mukaan joukkueiden jenkkien keskuudesta löytyy molempia mielipiteitä, ja niistä voidaan puhua mutta niiden ei tarvitse vaikuttaa mihinkään.
Sananvapaus on USA:n aivan keskeisimpiä arvoja. Se sallii hyvin kärjistävän puheen politiikan ympäristössäkin. Se mahdollistaa Trumpin kaltaisen demagogin toiminnan, kaikki kohteliaisuus riisutaan pois ja kerrotaan, mitä todella ajatellaan toisesta osapuolesta. Trumpin kannatuksen syitä on jo puitu riittävästi tällä palstalla, en mene niihin.Se on toki toinen kysymys, miksi tahallaan demokratiaa ja yhteiskunnallista luottamusta heikentämään pyrkivä, salaliittoja lietsova vaarallinen hullu kerää näinkin paljon normaalien amerikkalaisten ihmisten kannatusta. Tämä on mielenkiintoinen politiikantutkimuksen kysymys ja kohtuullisen merkittävästi amerikkalaisten käyttäytyminen eroaa tässä eurooppalaisista, vaikka samaa ilmiötä monissa Euroopan maissakin on pienemmässä määrin havaittavissa. Jonkun verran Trumpin kannattamisen syistä normaalien, sinällään vastuullisten tavallisten amerikkalaisten keskuudessa on täällä toki puhuttu. Yksi syy Euroopan ja Yhdysvaltain eroille lienee siinä, että Euroopassa muistijälki demokratian haavoittuvuudesta ja sen seurauksista on paljon tuoreempi ja siten vahvempi. Yhdysvalloissa tämmöistä muistijälkeä ei ole, ja siksi moni amerikkalainen kuvittelee demokratian (tai siis juuri heidän omansa) olevan ikuinen ja horjumaton mistään puheista huolimatta. Trumpin ei siis laajasti uskota pystyvän tai edes haluavan horjuttaa demokratiaa vaan ajatuksena on se, että kampanjapuheet ovat kampanjapuheita ja talk is cheap.
Tämä ei poista sitä, etteikö Trumpin voitosta pitäisi kantaa huolta Yhdysvaltain demokratiakehityksen kannalta tai geopoliittisesti ajateltuna. Kyllä pitää.
Paljon puhutaan ujoista trumpisteista, mutta minä luotan ujoihin demokraatteihin eli niihin konservatiivimiesten vaimoihin, jotka eivät gallupkyselyissä uskalla miestensä kuullen sanoa äänestävänsä demokraatteja.