Yhdysvaltojen yhteiskuntaa on jo pitkään hivutettu vasemmistolaiseksi mm. yliopistojen ja lehdistön taholta. Sitten kun nousee vastavoima (Trump) niin syntynyt kaaos on hänen syytä pelkästään?
Onko niin, että kun vasemmistolla on lehdistön ja yliopistojen (joihin perinteisesti on luotettu) kautta tietty ilmaherruus julkisessa keskustelussa, niin helposti Suomeen välittyy kuva, että Trump on paholaisesta seuraava ja demokraatit täysiä hyviksiä?
Oikeiston ja vasemmiston taustalla olevia voimia voi olla vaikea hahmottaa eikä ehkä ole tarviskaan, mutta on ihan hyvä että Suomessa otetaan esille myös republikaaninäkökulma pelkän demokraattihymistelyn sijaan.
Niin, kova on ollut vasemmistolainen vaikutus, joka lopulta aiheutti vastavoiman eli Trumpin nousun. Polarisoituminen on tapahtunut molempien puolueiden toiminnan johdosta. Tätä voi olla joskus vaikea hahmottaa varsinkin kun Suomesta käsin tarkastelee Jenkkien politiikkaa.
Itse näen, että nykyinen konservatiivinen liikehdintä on nimenomaan vastaisku vasemmistoradikalismin kasvulle Yhdysvalloissa. Tästä on Markku Ruotsila ansioituneesti puhunut haastatteluissaan. Suuri osa amerikkalaisista ei voi sietää laitavasemmiston radikaalia linjaa, johon kuuluu sellaisia asioita kuin intersektionaalisuus, cancel-kulttuuri, kaksinaisen (biologisen) sukupuolikäsityksen kieltäminen, kriittinen rotuteoria, woke, "posiitivinen" syrjintä, ja muu radikalismi.
Demokraattien radikalisoituminen jäi sinulta tässä mainitsematta. Jos katsoo oikealta, vasen on radikaali. Jos katsoo vasemmalta, oikea on radikaali. Ehkä tässä on yksi syy, miksi järkevä keskustelu on nykyään vaikeaa.
Arvojen liberalisoituminen kaupungeissa on tosiasia käytännössä kaikkialla maailmassa. Mitä isommat ihmisjoukot joutuvat jakamaan saman tilan, sitä enemmän erilaisuutta joutuu kohtaamaan ja esim. inklusiivisen politiikan merkitys nousee. Tämä korostuu ennen kaikkea heterogeenisissa väestöissä. Onko se "radikalisoitumista" sanan
varsinaisessa merkityksessä? Nähdäkseni ei. On kuitenkin tosiasia, että
väkivallan käytön hyväksyminen on Yhdysvalloissa nyt ja perinteisestikin ollut yllättävän korkeaa.
Yhdysvaltojen poliittisen kentän radikalisoitumisessa kahden syyllisen retoriikka on mielestäni kuitenkin osoitus
tasapuolisuusharhasta. Republikaanien jyrkkä käännös oikeistopuolueesta laitaoikeistolaiseksi ja jopa antidemokraattiseksi puolueeksi selittyy parhaiten puolueen sisäisellä kehityksellä, ei sillä, mitä demokraatit (jotka millä tahansa mittarilla näyttäytyvät edelleen maltillisena puolueena) ovat tehneet. Kiina-ilmiö, äärimmäiset tuloerot ja sosiaalisen liikkuvuuden romahtaminen, median puoluepolitisoituminen (Fox News-ilmiö) ja evankelisen kristillisen oikeiston salliminen GOP:n ytimeen selittävät parhaiten nykyistä tilannetta. Demokraattipuolue ei ole radikalisoitunut,
republikaanit ovat, joten miten ensiksi mainittujen toiminta voisi selittää jälkimmäistä kovinkaan hyvin?
Suomesta käsin tosiaan voi olla hankala katsoa tilannetta, koska oma konservatiivinen kokoomuslainen/perussuomalainen aatemaailma voi tuottaa sukulaisuuden tunnetta rapakon takaiseen "vastaavaan puolueeseen" (tämä nyt vain härski oletus). Voi olla vaikea hyväksyä, että oma aatemaailma liittyy GOP:n kaltaiseen nykyiseen sekoiluun, eikä edes wokevihervassareita voi syyttää (tai valemedia jättää syyttämättä, vaikka pitäisi). Voin lohdutuksena sanoa, että samat metatutkimukset, joissa republikaanien todetaan ihan keskenään radikalisoituneen, esim. suomalaiset laitaoikeistopuolueet
puolestaan eivät täytä radikalisoitumisen perusteita. Impulssi republikaanien puolustamiseen on siis turha. Kansainvälisissä puoluebarometreissa GOP rinnastetaan enemmän esim.
Turkin AKP:n ja
Fideszin kaltaisiin toimijoihin.