Sanan "media" tilalla voisi ihan yhtä hyvin olla "Trumpin vastustajat", "moni Hillaryn kannattaja", tai "nimimerkki
@Mr.Wonderful ". Kovasti kuulee syyttelyä siitä, että tyhmät äänestivät väärin ja ihmiset eivät ole ajatelleet, mutta eikö osa totuutta ole sekin että kirjaimellisten tulkintojen vetäminen ja niiden kauhistelu on kertakaikkisen laiskaa ajattelua? Jos Trump sanoi älyttömiä ja julkeita asioita, joita ei kirjaimellisesti tarkoittanut tai aio toteuttaa, kumpi on yksinkertainen ja laiska ajattelija: nämä kirjaimellisesti ottanut ja pöyristynyt "intellektuelli", vai puheen taakse nähnyt republikaani?
Minusta yksisilmäisyys on yksisilmäisyyttä ja laiska ajattelu laiskaa ajattelua, tekipä sen millä tavalla tahansa poliittisesti suuntautunut ihminen. Hesarin artikkeli on ainakin minulle maksumuurin takana, mutta väittäisin senkin olevan ylitulkintaa, etteikö Trump olisi monia idioottimaiseksi (syystä) tulkittuja väitteitään tehnyt tosissaan. Trump on yksinkertaisesti sanoen varsin kapea-alaisesti tietävä ihminen, jos sitäkään. Esimerkkiä voi kuunnella esim. tästä:
The WORST Answer In Debate History - YouTube
Voi tietenkin väittää, että Trumpin käytös oli nerokkaasti laskelmoitua ja millimerkin tarkasti suunniteltua siten, että sillä päästiin optimaaliseen tulokseen vaalimenestyksen kannalta. Oma mielipiteeni on, että Trump vain sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ihan omana itsenään. Mikään hänen henkilöhistoriassaan ei tue näkemystä, jonka mukaan hänellä olisi kompetenssia suunnitella "täydellinen run". Toki kun henkilökulttia aletaan rakentamaan, niin tämä väite varmasti tulee yleistymään.
Ja kaikkea ei tietenkään voi tulkita kirjaimellisesti, enkä itse kuulu esimerkiksi niihin, jotka repostelevat ja kauhistelevat jonkun yksityiselämässään joskus sanomia vitsillä heitettyjä juttuja. Luulen, että kaikki ymmärtävät, että tutulla kaveriporukalla heitetty läppä voisi aiheuttaa parranpärinää jos se esitettäisiin julkisesti ikään kuin "todellisen sinun" ajatteluna. Tässä mielessä moralisoiva media on varsinkin Yhdysvalloissa ollut täysin kujalla. Osasyynsä on tietenkin ihan kulttuurisilla rakenteillakin, joissa vaalit näyttäytyvät viihdespektaakkelina. Valitettavasti Euroopassa - Suomessakin - ollaan menossa samaan suuntaan.
Toinen juttu on tuo syyllisten hakeminen. Ihminen haluaa syyllisen pään vadille, mutta ei syyllisiä välttämättä ole olemassakaan! Kaikki ei ole ennalta nähtävissä ja moni ihmisten - vaikkapa sen valkoisen alaluokan - elämään vaikuttava seikka on ennen kaikkea rakenteellisista tekijöistä kiinni. Ehkä sellaisista rakenteellisista tekijöistä, joita voi muuttaa, mutta joista on järjetöntä syyllistää jonkun tietyn yksilön toimintaa.