Yleisesti kyllä on vallalla käsitys, ettei Venäjä arvosta heikkoutta, vaan vahvuutta ja jämäkkyyttä. Ei tässä mikään sota ole vielä tulossa, mutta ei se nyt ihan niinkään mene, että jännitys lientyy ja kaikki ovat taas kavereita, kun Putella ja Donaldilla synkkaa. Venäjä yrittää varmasti ajaa haluamaansa etupiirijakoa ja hyötyä tilanteesta. Pakotteiden purkaminen taas olusi hiljainen hyväksyntä Krimin valtaukselle. Miten se edistää vakautta, jos Venäjälle tällainen viesti annetaan?
Kyllä vain, koko pitkä historia on osoittanut että Venäjä arvostaa vahvuutta ja jämäkkyyttä, mutta siitä on pitkä matka turhaan kovisteluun ja sellaiseen jatkuvaan nokitteluun. Mainitsemani kohdat Clintonista koskivat lähinnä kepin käyttöä, kun Venäjää kohtaan pitää käyttää sekä keppiä että porkkanaa. Lisäksi Putin ei käsittääkseni hirveämmin ole Clintonia arvostanut joka ei myöskään luo keskinäiselle politiikalle kovin hyviä lähtökohtia, Putin arvostanee Trumpia enemmän ja oikeanlaisella kepin ja porkkanan yhdistelmällä USA voi saada jopa paremmat välit Venäjän kanssa kuin pitkään aikaan, enkä suoraan näe että se on jättimäisen huono asia Suomelle. Onhan siinä omat vaaransa, toisaalta vaaroja olisi ollut myös Clintonin ja Venäjän suhteen.
Olet oikeassa että pakotteiden purkaminen antaisi sellaisen hyväksyvän signaalin Venäjälle, ja se luultavasti lisäisi Putinin Venäjän itsevarmuutta tulevissa ratkaisuissa. En kuitenkaan näe että Venäjä tulisi tämän Trumpin valinnan ja mahdollisen USA:n sekä Venäjän yhteistyön lähentymisen vuoksi vaatimaan Suomen suhteen mitään ''vapaita käsiä''. Venäjä haluaa säilyttää Suomen suhteen option etupiirimaasta, ja se optio säilynee Venäjän mielestä niin kauan kuin Suomi ei ole NATO:ssa. Venäjä on myös suhtautunut jo pitkään Suomeen eri tavalla kuin vanhoihin Neuvostoliiton kansoihin, joten en oikein näe tämän etupiirin suhteen mitään jättimäisiä uhkakuvia juuri nyt.
Silti onhan tämä Suomelle ja oli jo valmiiksi monella tapaa kinkkinen tilanne, jos ei olla NATO:ssa niin turha odottaa varmuudella USA:lta ja muilta sotilaallista apua, toisaalta jos olisi liitytty tai liitytään NATO:on, niin Venäjä vetäisi isomman herneen nenään, ja vaikkei se luultavasti aseellisesti suoraan hyökkäisi Suomeen, niin ainakin piinaisi Suomea taloudellisilla ja muilla keinoilla. En ole ihan viime aikoina seurannut tätä NATO-keskustelua, pitää taas päivittää tietoa ja kirjoitella siitä lisää toiseen ketjuun.
Suoraan tähän mun tekstiin liittymättä totean vielä, että käyttäjä
@Swearengen kirjoitti tuossa edellisen sivun lopussa harvinaisen paljon asiaa.