Nyt kun Trump on ollut jonkin aikaa virassa, Euroopan kannalta voidaan määritellä lähinnä kolme merkittävää ja yhteistä asiaa:
1. Kauppapolitiikka, kauppasopimukset välillä USA + EU sekä EU ylipäätään liittona
2. NATO-yhteistyö ja Euroopan puolustuksen rahoitus, terrorismin torjunta
3. Yhteiset kansainväliset toimet ja sopimukset USA + EU mm. ilmastosopimus, rauhanponnistelut, pakolaiskysymykset
On monia muitakin yhteisisiä asioita. Huolestuttavaa on mielestäni se, että huolimatta Munchenin konferenssin juhlallisista otsikoista huollmatta USA:n varapresidentti Mike Pence ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tuntuivat puhuvan hieman toistensa ohi. Osittain tämä selittyy heidän hyvin erilaisilla taustoillaan aiemmin, osittain Trumpin politiikalla (tai "politiikalla"), mutta yhtä kaikki, Eurooppa tarvitsee hyvin toimivaa suhdetta USA:n kanssa.
Trump on mielestäni pääsyyllinen siihen, että Eurooppa on hieman hakemassa suhdettaan Yhdysvaltoihin. Trumpin paikoin asiaton puuttuminen mm. EU:n hajoamisen osalta ja poukkoileva lähestymistapa Euroopan ja EU:n suhteen ei tee Euroopan tilanteesta helppoa. Varsinkaan, kun USA:n suurin ja tärkein liittolainen Euroopassa eli Britannia ei kohta ole EU:n jäsen. Lisäksi Trumpin oudot Venäjän Putinia myötäilevät lausunnot aiheuttavat aivan erityistä levottomuutta mm. pienissä NATO-maissa. Tässä suhteessa oli hyvä, että puolustusministeri James Mattis on ymmärtääkseni paitsi hyvin perehtynyt Euroopan tilanteeseen, myös poliittisesti samalla linjalla NATO:n osalta (pl. kustannukset) kuin USA on ollut aiemminkin puhuessaan Munchenissa perjantaina.
Suomen kannalta katsoen tarvitsemme vahvan USA:n ja vahvan NATO:n. Jossain vaiheessa Trump aloittaa uskoakseni puhdistukset tiedustelupalveluissa ja siihen saattaa ainakin osittain loppua aktiiviset vuodot Trumpista. Tällöin myös media joutuu uuteen tilanteeseen ja tämä koskee myös Eurooppaa. Ehkä tässä vaiheessa nähdään, millaiseksi EU:n ja USA:n suhteet vähitellen muodostuvat, kun pääosa Trumpia koskevista uutisista ei enää ole henkilökohtaisia, vaan asiat painavat enemmän.
Trump on nähdäkseni pysyvä seuraavat neljä vuotta. Ikävä kyllä, Trump voi puheillaan hajottaa EU:n. Jos ei faktisesti, niin saada sen ainakin lähes toimintakyvyttömäksi. Siksi odottaisin, että Saksan Merkel kykenee ongelmista huolimatta yhteistyöhön Trumpin hallinnon kanssa. Ainakin siinä tilanteessa, jos Merkel vaalit voittaa.
e: yllä tuli näköjään samalla hyvä vastaus
@Tuamas kiukutteluun.