Doh... Vuokra määräytyy markkinatilanteen mukaan, jos sinulla on mahdollisuus sitä nostaa (=asukkaita löytyy isommallakin vuokralla) niin teet sen korkotasosta riippumatta. Jos markkinatilanne ei mahdollista vuokran nostoa (=asukkaita ei tule) niin sitten sinun liikevoittosi pienenee.
Mankala -periaatteen hankkeessa "vuokralaiset" ovat melko lailla sidottuja hankkeeseen ja jos osakkuus osoittautuukin kannattamattomaksi, niin ei siitä eroon pääse lähellekään yhtä helposti kuin asunnosta. Sikäli esimerkki ontuu.
Et vieläkään ymmärrä edes näitä perusjuttuja. Niin kauan kuin tuotantohinta (joka sisältää huoltokustannukset) on markkinahinnan alle, ydinvoimaa kannatta pyörittää. Pääomakustannus juoksee riippumatta siitä kuinka paljon ydinvoimala tuottaa sähköä.
En ymmärräkään ja kaipaan opetusta. Tästä olisi mukava saada jonkinlainen linkki johonkin tai laskelma, että miten tämän voi tulkita näin. Lähde sähkön hinnasta liikkeelle (ennusta joku tulevaisuuden keskimääräinen sähkön hinta), erittele kustannukset vaikka kolmeen osaan (pääoma + käyttö + polttoaine) ja kerro, miten pelkän tuotantokustannuksen kattaminen tekee tästä kokonaisuutena kannattavaa? Siitä olen samaa mieltä, että kustannukset kyllä juoksevat. Toivoisin nyt ihan numeroita, joita voisi vertailla.
En nyt ihan ymmärrä sinun pointtia. Mikä on se ongelma tässä? Fingridin verkko? Investointihalukkuus? Mikä? Tampereen laitosten myynti reserviin on ihan normaalia, sieltä tehoreservistä on poistunut mm. lauhdevoimaa. Kunnalliset yhtiöt investoi biovoimaloihin jatkuvasti, missä ongelma?
Ongelma on koko kantaverkon toiminta, se on rakennettu sen varaan, että verkossa on tuotantoa hajautetusti ja jos jostain suunnasta sähkön tulo pätkii, niin toisesta suunnasta tulee tilalle. CHP -laitosten tehoreserviin laittaminen ei todellakaan ole normaalia, mutta se voi olla "uusi normaali". Toki koko järjestely on ollut voimassa vasta muutaman vuoden.
Mitä olen uutisia seurannut, niin kunnalliset yhtiöt investoivat biolämpökeskuksiin tällä hetkellä. Eivät yhteistuotantoon. Poikkeuksen sääntöön tuovat Naantali ja mahdolliset sellutehtaat. Sähköntuotantokapasiteetti on se, joka on vaarassa. Jolloin, jos sähköntuotantokapasiteettia putoaa verkon eri osista, on se toimitusvarmuuteen vaikuttava juttu. Ja miksei huoltovarmuuteenkin. Toki erilaisilla reservijärjestelyillä voidaan asiaa alkaa paikkaamaan, kuten olen jo aiemmin tuonut esiin. Mutta häiriötilanteisiin varautuminen muuttuu koko ajan "suuremmaksi" ja kalliimmaksi, jos verkon suurimmat laitokset sijaitsevat länsirannikolla ja niiden yksikkökoko kasvaa. Vanhat ydinvoimalamme ovat kuitenkin erillisiä yksiköitä, joiden putoaminen verkosta on ihan eri juttu, kuin 1600 MW putoaminen.
Loviisat on ihan normimarkkinoilla koska ne on Fortumin 100% omistamia ja sähkö myydään eteenpäin. Norjalaiset eivät osta Loviisan sähköä juurikaan koska vesisähkön tuotantokustannus on se ainoa ydinvoimaa halvempi ja Norjassakaan pumppuvoimaloita ei ole niin paljoa.
Se mistä norjalaiset ostavat sähköä on Tanska jossa välillä joudutaan työntämään sähköä tappiolla (=myymään negatiivisella hinnalla) tuulivoimaloista eli danskit joutuvat maksamaan siitä että joku ottaa heidän sähkönsä.
Tällä hetkellä kyllä. Mutta jos yv-kapasiteetti Suomessa tuplataan, niin on mielenkiintoista nähdä miten käy. Voi olla että ei mitenkään, jos muu suomalainen tuotanto ajetaan alas.
Sähköä tuodaan Suomeen keskimäärin yhden OL3:n verran. Jos kesällä päästään siihen että yhtään Suomessa kulutetusta sähköstä ei tuoteta fossiilisilla CHP tai lauhdelaitoksilla niin eikö tilanne ole suorastaan loistava?
Päästöjen näkökulmasta varmastikin asia on näin.
Ummm...Suomen vesivoima ja tuonti kattoivat viime kuun kulutuksesta alle puolet...
Laittamani linkin sivu neljä: Tarkoitin kysynnän lisääntymistä vuorokausirytmin vuoksi, eli kun tulee päivällä kysynnän lisäystä. Kun noin 2700 MW ydinvoimatuotanto lisääntyy vaikka siihen 4500 MW (Loviisat siis kiinni) ja jos kysyntä pysyy vakiona, niin kuvasta poistuvat kattilalaitokset, jotka eivät enää "mahdu" kysynnän alle. Jotta kokonaisuudesta saa kiinni, pitää tarkastella niin vuosi- kuin vuorokausiprofiilejakin, koska ne vaikuttavat taas siihen, milloin laitoksia ajetaan ylös vai ajetaanko ollenkaan. Samasta kuvasta näkyy, että tuonti on se, joka "säätää" Suomessa tällä hetkellä. Joten oma johtopäätökseni on, että kun kysyntä täytetään pohjalta/vasemmalta oikealle suomalaisella ydinvoimalla ja suomalaisella vesivoimalla, niin loppuosasta kilpailevat tuonti ja muut suomalaiset tuotannot. Samalla voi vetää sen johtopäätöksen, että tulevaisuudessa kesäaikaan me tarvitsemme kuitenkin jotain tuotantoa ydinvoimalaitosten huoltojen vuoksi. Mutta kuka investoi kesän vuoksi? Tuskin kukaan, joten se loppuosa todennäköisesti tuodaan. Eli suomalaisen tuotannon osuus on suurin piirtein sama kuin ennenkin, mutta se on muuttanut muotoaan. Ja jos näin käy, kaikki investointilaskelmat tehdään jatkossa vähentyvien käyttötuntien mukaan, jolloin kustannus €/MWh on suurempi ja investointi jää helposti tekemättä. Ja kun yöllä mukaan mahtuu entistä vähemmän tuottajia talvellakin jne. Mielestäni tämä on melko loogista.
Minä kerron! Siitä seuraa se että Suomi tuottaa omavaraisesti entistä suuremman osan sähköstään CO2-vapaasti. En tajua mikä tässä oikein on ongelma.
No tämä joo, tarkoitin kyllä sitä, millaiseen asentoon markkinatasapaino hintoineen asettuu ja mihin investoida.
Siis mitä ihmettä? Minkä ihmeen takia OL1&2 suljettaisiin sekuntiakaan aikaisemmin kuin niiden käyttöikä antaisi myötä? Tällä hetkellä OL1&2 + LOV1&2 takoo omistajilleen kultaa joka sekunti, pääomakustannukset on maksettu ja laitokset kuoletettu taseesta, käytännössä käyttökate ropisee suoraan kassavirtana kassaan. Eurajoen laitoksia ei suljeta sekuntiakaan ennenkuin on aivan pakko laitosten iän takia koska sitä kannattavampaa bisnestä Suomesta ei taida Supercellin ulkopuolelta löytyä.
Heittoni oli puhdasta spekulaatiota. Tuskin niin käy, kunhan spekuloin asialla. Mutta bisneksessä voi joskus käydä hullujakin asioita.
Viimeksi muokattu: