lennox kirjoitti:
Kysymys oli alun perin USA:n salaliittoteorioista, eli jatkettanee tässä ketjussa, jos haluat. Milloinkohan Apollo-ohjelma alkoi vrt. 80-luku. Jos siinä ajassa ei ole saatu kehitettyä avaruuteen menevää tekniikkaa yhtään, niin on ne jenkit vaan pirun tyhmiä.
Jos vaivautuisit edes hieman selvittämään asioita, ei tarvitsisi selittää kaikkea aivan yksinkertaisesti.
Propulsiotekniikat ovat yhä samoja, mitä on käytetty sitten WWII:n ja V-2:n ja kun painovoimakin on pysynyt samana niin kuuhun mennessä tarvitaan tasan yhtä paljon työntövoimaa. USA ei ole tyhmiä, vaan koko maailma, koska lukuunottamatta muutamia toimivia ionimoottoreita luotaimissa, emme ole keksineet hyperajoa tai muita kivoja elämää helpottavia vekkuleita.
Ja etenkin niin kauan kuin sopimukset kieltävät ydinpohjaisten moottorien käytön, niin eipä taida tulla kehitystäkään vähään aikaan, koska nykyiset polttoaineet lienevät aikalailla maksimissa tehopainosuhteeltaan.
Nyt kun on varmistunut, että kuussa on jäätä (tämäkin siis vaati kymmenien vuosien tutkimuksen ja useita luotaimia) voidaan alkaa miettiä tukikohdan perustamista kuuhun, koska ydinvoimalla on aina mahdollista tehdä kuussa jäästä vetyä ja happea. Ongelma onkin rahdata kuuhun tarpeeksi tavaraa ja siinä tilanne on aivan sama kuin 40 vuotta sitten. Taloudelliset satsaukset olisivat valtavia, eikä kuusta saataisi mitään vastinetta näille rahoille ainakaan pariin (kymmeneen) vaalikauteen. Marsin valloitus taasen lienee tietyllä tapaa Bushin tapa yrittää saada nimeään historiaan, seuraava presidenttihän voi aina katkaista suunnitelman, jos rahaa ei löydy, mutta jos suunnitelma toteutuu, Bush on se joka sen aloitti.
Venäläisten intresseistä en tiedä, saattaahan olla, että Gagarinkaan ei lennellyt ekana avaruudessa.
Gagarin oli ainakin ensimmäinen elossa sieltä selvinnyt. Neuvostoliiton avaruusohjelmassa suhtauduttiin ihmisuhreihin huomattavasti välinpitämättömämmin ja vaikka arkistot ovat yhä salaisia, on esitetty spekulaatioita että Gagarin ei välttämättä olisi ollut ensimmäinen. Toisaalta, sillä ei sinänsä ole väliä.
Mutta minun käsitykseni mukaan Kiinalla on tällä hetkellä eniten intressejä/varaa satsata "avaruuden valloittamiseen". Talouskasvu oli muistaakseni 9,9% (aivan huima luku nykyaikana) ja väestöä riittää.
Intressejä kyllä, mutta realiteetit heilläkin on edessään, kun tekniikkaa ei voi loputtomiin varastaa jenkeistä. Kyllä Kiina saattaa viedä miehensä kuuhun, tai sitten tulevat järkiinsä ja liittyvät ISS:n porukoihin totaalisesti.
En edellenkään väitä, että kuulennot olivat lavastetut, mutta 30 vuotta sitten ne oli paljon helpompi lavastaa kuin nykyään ja sitten tänä päivänä kadottaa nauhat. Kerro minulle (en tiedä asiasta mitään), mikä tekee laskeutumisesta kuuhun niin paljon vaikeampaa kuin 30 vuotta sitten.
Tässä on kaksi asiaa, ensin täydellinen tietämättömyys teknologian tasosta 60-luvulla ja sitten täydellinen tietämättömyys teknologian tasosta nykyään.
Newsflash, kaukoputki keksittiin jo 1600-luvulla, radio 1900-luvun taitteessa ja Apollo11:n laskeutumista seurattiin muualtakin kuin Houstonista.
Kuuhun laskeutuminen on nykyään käytännössä helpompaa kuin aikanaan, mutta kuuhun pääseminen on yhtä vaikeaa ja kallista. Mikä kohta menee monimutkaiseksi siinä, että tarvittava energiamäärä ei riipu teknologian tasosta, kun energia (työntövoima) tuotetaan käytännössä samoilla metodeilla kuin 60-luvulla. Ja yhä, kyse on puhtaasti rahoituksesta, kuureissu maksaa tällä hetkellä ymmärtääkseni suunnilleen NASA:n parinkymmenen vuoden budjetin verran. Kun miehittämättömät luotaimet hoitavat hommat kustannustehokkaammin, ei ole mitään järkeä tuhlata vähiä varoja ihmisten roudaamiseen paikalle, missä he eivät kuitenkaan pystyisi tekemään mitään. Tukikohdankin perustaminen on muutakin kuin lipun pystyttämistä videokameran edessä.
Takuulla olisi suuri media-arvo mille tahansa valtiolle (USA, Venäjä, Kiina jne). Jos esim. USA/Venäjä/Kiina saisi jonkin miehitetyn värkkinsä kuun pinnalle, saati rakennettua tukikohdan ja etsittyä sitä vettä, niin sillä olisi aivan mieletön maailman laajuinen vaikutus, ja se maa olisi kaiken huomion keskipisteenä ja "kavereita" riittäisi. Tätä uskon Kiinan haluavan. USA:n avaruusohjelma ei ainakaan ak:ta vakuuta (taas laukaisun peruminen), itse uskon miehitetyt Mars-puheet USA:n kannalta täysin tekaistuksi. USA satsaa minun mielestäni enemmänkin maapallon sisäiseen sodankäyntiin/voimasuhteisiin.
Media-arvo? Maksaako se ne kymmenet miljardit joita hommaan kuluu, ei, kyllä NASA tekisi kaikkensa päästäkseen kuuhun, jos joku hullu maksaisi lystin. Sama pätee ESA:an, mutta kun rahaa ei vain ole. Yliarvioit kovasti kuun valloituksen hohdon, etenkin kun et itse ole maksajan roolissa tälle "kaverien" hommaamiselle. Apollo-ohjelman kustannukset olisivat nykyrahassa n. 135 miljardia dollaria, mutta NASA on muistaakseni joskus antanut arvioita että hieman alle satasella päästäisiin kuuhun muutamaan otteeseen. NASA:n budjetti on näemmä n. 1,5 miljardia dollaria.
Sukkuloitten laukaisuja perutaan, jotta minimoidaan riskejä, vielä yksi sukkulaonnettomuus ja sukkulat jäävät pinnalle ikuisiksi ajoiksi ja ISS:n rakentaminen viivästyy taas lisää.
Ennen kuin kirjoitat seuraavan vastauksesi, käytä pari tuntia avaruustekniikan ja avaruuden valloituksen historian opiskeluun.