Tulipalojen varalta...
...loppuromahdus oli sitten dramaattisen nopea.
Ansiokas selitys, täytyy myöntää. Tämä amatöörisyys tässä kai se yksi iso ongelma onkin. Selitysmallin tieteellisellä ansioilla on hyvin vähän merkitystä siihen lopputulokseen uskooko "suuri yleisö" selityksen vai ei. Sattuma vaikuttaa tässä tapauksessa ällistyttävän epätodennäköiseltä. Seuraa huomiota tapahtumasta:
1. Kyseinen tulipalo oli tavallaan irrallinen tapahtuma koko iskuista. Olkoonkin että osa seurauksista (veden puute, tulipalo) johtuivat eittämättä iskuista, niin näin ei olisi tarvinnut olla. Veden puute ja tulipalo olisivat saattaneet seurata mistä hyvänsä paljon todennäköisemmin sattuneesta syystä, kuten putkirikoista ja ihan tavallisesta tulipalosta.
2. Lueskelin tuon NISTin selvityksen ja sen mukaan romahduksen tosiasiallinen syy oli nimenomaan tulipalo, jota selvityksen mukaan ruokki toimistokalusteet. Tämä siis vahvistuksena huomiolle (1).
3. Ihmisten tapa hahmottaa todennäköisyyksiä perustuu omalle ymmärrykselle ympäröivästä todellisuudesta. Jos meille maallikoille kerrotaan, että tuon rakennuksen kaltainen talo voisi sortua kahdeksan tunnin tulipalon seurauksena, on ymmärrettävä seuraus epäilys. Koska tieteellinen selityksen ymmärtäminen noinkin epätodennäköiselle sattumalle on suurimman osan saavuttamattomissa, seuraa päättely niistä lähteistä, jotka on mahdollista ymmärtää, ts. arkitiedosta. Onko järkevää olettaa että se voisi romahtaa tuollaisen asian seurauksena? Onko järkevää olettaa, että rakennusmääräyksissä ei olisi asiaan kiinnitetty huomiota? Kun WTC 1 ja 2 olivat rakennettu lentokoneen kestäviksi (näin tosiaan väitettiin ennen iskua) niin onko syytä olettaa että 7 ei kestä edes toimistokalusteiden tulipaloa? Jos rakennuksia on tosiaan rakennettu näin huonosti, miksi niitä ei sorru enempää? Jos rakennus oli näin viallisesti rakennettu (näin kai voidaan sanoa?), miten on mahdollista ettei asiasta ole noussut melua ja vaatimuksia tuon ikäisten rakennusten purkamiseksi välittömästi?
4. Huomion 3 seurauksena saattaa hyvinkin olla epäusko tieteellistä selitysmallia vastaan. Tästä seuraa, että etsimme vaihtoehtoista selitysmallia, esimerkiksi lisäämällä yksi taso lisää salaliittoteoriaan, joka on jo sinänsä kelvollinen selitysmalli, yleisesti hyväksytty ns. virallisen selityksen parissa, vaihtoehtomallissa vain laajennetaan salaliittoa.
5. Ihmisten kummallinen taipumus hyväksyä vastakkainasettelu: kuvittelemme että jos selitysmalleja pistetään kaksi rinnakkain, siitä seuraa että jompi kumpi on oikeassa. Emme hyväksy ensimmäistä, joten toinen, räjähdysteoria siis, on oikeassa. Tunnustan etten usko kumpaankaan, vaan veikkaan että jos jotain salaliittoa on olemassa WTC-7 suhteen, kyseessä on lähinnä törkeiden huolimattomuuksien peittelyä rakennusturvallisuuden suhteen.