cobol kirjoitti:
(snips) Summasen kirjassa sivulla 191 julkaistussa sopimuksessa kyseinen kohta menee seuraavasti:
"...mikäli päävalmentaja milloin tahansa SJL-sopimuksensa aikana irtisanotaan muilla kuin työsopimuslain 8-luvun mukaisilla perusteilla (eli siis sopimuksen purku tapahtuu urheilullisin perustein), niin päätän sopimussuhteeni SJL:n kanssa välittömästi (sopimus liittyen A-maajoukkueen valmennusryhmässä toimiseen)."
Yllä olevaan olen aiemmin jättänyt sen varauksen, että koska Summasen kirjassaan julkaisemassa sopimuksessa ei ole nimiä alla, on teoriassa mahdollista sekin, että Summanen on tietoisesti julkaissut väärän version sopimuksesta ja todellinen sopimus on erilainen. (snips)
Hmm, tuossa vain hieman pistää silmään se, että irtisanomisperusteista säädetään työsopimuslain (26.1.2001/55, jäljempänä TSL) 7 luvussa ja työsuhteen purkamisen perusteista 8 luvussa. Irtisanominen ja purkaminen ovat oleellisesti eri asioita, ainakin "normityösuhteessa", purkamisen edellyttäessä huomattavasti vakavampaa rikkomusta työsopimuksen mukaisia velvoitteitta tai lakia kohtaan kuin irtisanomisen tapauksessa. Silti irtisanominen lievempänä toimenpiteenä voi tapahtua myös työntekijään henkilöön tai ao. henkilön moitittavaan käyttäytymiseen liittyvillä perusteilla, kuten TSL 7 luvun 2 § säädetään.
Ja vielä, on tietysti työnantajan valittavissa, että vetoaako irtisanomis- ja purkuperusteen ollessa käsillä molempiin perusteisiin, tai vaikkapa vain irtisanomisperusteeseen, noudattaen tietysti muita laissa ja mahdollisesti muissa velvoittavissa oikeuslähteissä säädettyjä menettelysääntöjä.
Outoa kyllä, väittämistaakkaan mahdollisessa oikeudenkäynnissä tällä valinnalla ei kuitenkaan ole sitä vaikutusta oikeuskäytännön perusteella, minkä sillä luulisi olevan, koska näyttöä voi esittää myös sen perusteen täyttymisestä, johon ei ole alunperin vedonnut.
Tiedä muuten sitten, että miten Suomen maajoukkueen päävalmentajan asemaa katsotaan työoikeudellisesti ylipäätään. No kuitenkaan missään osakeyhtiön toimielimen/operatiivisen ylimmän johdon edustajan asemassa hän ei ole (vrt. valtaosa toimitusjohtajista), joten lähtökohtaisesti soveltamisen edellytykset täyttynevät, soveltuvin osin. Ja joka tapauksessa veljesten ja ilvesten sopimusteksti antaa viitteitä siitä, että sopimusteknisesti on työoikeudellisia käsitteitä ja periaatteita sovittu noudatettavaksi,
tårta på tårta, myös Summasen ja SJL:n keskinäisessä työ- ja palvelussuhdetta koskevan sopimuksen osissa ja mahdollisesti siten aineellisesti ja menetellyllisesti myös ao. suhteen päättämistä koskeneessa keskinäisessä sopimuksessa, jos siis sellainen on tehty.
Itse asiassa, eihän oikeudellisesti Summasta olisi silloin irtisanottu tai hänen työsuhdetaan purettu lainkaan, jos kumpikin osapuoli on allekirjoittanut erillisen paperin sopimussuhteen päättämisestä sovinnollisella tavalla. Menee saivarteluksi, ja quotattu tekstipätkä voi olla myös osin harhaanjohtava, mutta onko sen tosiaan kirjottanut juristi, kysyn vaan? :)
Ohimenevä selvityksenä tähän se, että "
roskiksista"* ja muista isoimmista toimistoista saattaa partnerin läsnäolosta huolimatta sopimusteksti tulla kirjoitetuksi sen kaikkein pahnanpohjimmaisen avustavan lakimiehen toimesta, jolloin vastapuolella keskikokoisen ao. asioihin nimenomaisesti erikoistuneen toimiston (tai jopa liiton) pojat ja tytöt saattavat huutaa aamenta...
* Disclaimer:
Tällä ilmauksella ei tarkoita mitään nimenomaista olemassaolevaa, entistä tai tulevaa asianajajien ja/tai lakimiesten yhteenliittymää, erilleenliittymää tai muutakaan ammatillista tai yhteisöllistä kombinaatiota, mukaanlukien yhteisöt, yhdistykset ja säätiöt, vaan on esitetty tässä diskursiivisessa, retorisessa tai muussa lain ja asetusten sekä yleisten oikeusperiaateiden sallimassa käyttöyhteydessä, joka ei liity elinkeino- tai ammattitoimintaan.