Mainos

Vuokra- tai omistusasunto

  • 543 289
  • 2 711

Svante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Bayern
Viestin lähetti Ouzala
... kuulostaa hullulta tarjota, jollei ole pankissa asioita jo sovittu.

Aivan!
Samaisen kaverin asunnon keittiö syttyi hieman myöhemmin palamaan kun rouva keitteli munkkeja. Jätti munkit kiehumaan öljyssä hellalle sillä aikaa kun itse meni kauppaan.
Koko härdellin loppusumma oli, että ensin poliisit epäili palon tahallisesti sytytetyksi ja vakuutusyhtiö epäili vakuutuspetosta.
Loppusumma oli, ettei kummastakaan epäilystä tullut mitään, mutta kaverin vakuutus ei korvannut taloyhtiön vahingot eikä oman asunnon vhingot. Rouvashenkilö oli ollut liian varomaton ja olisi pitänyt ymmärtää, ettei kiehuvaa öljyä jätetä kuumalle hellalle kun itse poistuu asunnosta.
Jälleen isot korvaukset kaverille.
Se siitä tyhmyydestä.
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Re: Re: asunnon hankinta

Viestin lähetti Lukkoseppä
Vähän kallis vakuutus se on, jos edes todellisuudessa sitä on. Kauppakirjaan kun voi kirjata tarvittavat ehdot mahdollisten epäselvyyksien varalle. Oikeus on kaikille sama riippumatta siitä miten kauppa on tehty. Varuillaan täytyy tietenkin olla, mutta vaikkapa 3000e:n säästöllä saa ihan kivan tuntipalkan omalle työlle ja asioiden selvittelylle. Omakotitalon kaupasta en tiedä, mutta ainakin asunto-osakkeen kaupassa ei erikoisia sudenkuoppia ole.

Totta viserrät. En tosin ole myymässä, mutta välittäjän kautta asuntosi saa näkyvyyttä lehdissä, internetissä ja välittäjän toimistossa. Tämä voi edesauttaa asunnon nopeata myymistä, jolloin hintaakaan ei välttämättä putoa (jos ostaja löytyy nopeasti).

Itse asunnon löytäminen on vaikeata, koska ei juurikaan haluaisi tehdä kompromissejä asuntoon liittyvien asioiden suhteen.
 

Lukkoseppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Re: Re: Re: Re: asunnon hankinta

Viestin lähetti Kimmo_Ahteri
Totta viserrät. En tosin ole myymässä, mutta välittäjän kautta asuntosi saa näkyvyyttä lehdissä, internetissä ja välittäjän toimistossa. Tämä voi edesauttaa asunnon nopeata myymistä, jolloin hintaakaan ei välttämättä putoa (jos ostaja löytyy nopeasti).

Itse asunnon löytäminen on vaikeata, koska ei juurikaan haluaisi tehdä kompromissejä asuntoon liittyvien asioiden suhteen.

niinpä, vielä vähäsen kuitenkin. itse asuntoa hankkiessani ensimmäinen pointti oli että se paikka on haluttu (tietenkin myös itselle) ja näin toimiessa omassa myynti-ilmoituksessa osoitteen mainitseminenkin toivottavasti jo herättää aika monen mielenkiinnon, luulisin. ja kämppä menee kaupaksi jos siihen on tarve. yhtä kaikki, täällä ollaan ja pysytään, onhan vähän vielä velkaakin jäljellä....en jaksa pilata päivääni sitä miettimällä.
 

Brett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Peliitat ja muut jotka eivät voita
Viestin lähetti Tykki
Eipä tietenkään ole. On montakin syytä olla ostamatta omaa kämppää:

- olet työtön tai määräaikaisessa työsuhteessa,
- et tiedä missä oikeasti haluat asua,
- oikeantyyppistä asuntoa oikeassa paikassa ei ole saatavilla
- en pidä 'velkavankeudesta'
- asut mukavasti siivellä
- et halua sitoutua pitkään takaisinmaksuaikaan
- vuokrasi on asuntoon nähden edullinen
- elämäsi ei ole vakaalla pohjalla
- pelkäät tekeväsi kuitenkin huonot kaupat
- olet kovasti tyytyväinen asumistapaasi tällä hetkellä
- ja varmaan monta muuta seikkaa

Ei tässä ketjussa nyt mitenkään erityisesti ole hehkutettu omistusasumisen erinomaisuutta muihin vaihtoehtoihin nähden.

On monta kertaa ottanut päähän kun noita vuokrarahoja tunkee hevonpersiiseen, mutta...
Nyt on tullut asuttua vasta puolisen vuotta vuokralla. Ratkaisua miettiessä painoivat juuri nuo Tykin mainitsemat asiat. Monet tahot sanoivat, ettei nyt kannata missään nimessä ostaa, kohta tulevat hinnat alas, tiedä sitten...
Lisäksi määräaikaiset pätkätyösuhteet ja mahdollisen asuntotuen menetys omaa maksaessa työttömyyden kohdatessa painoivat ratkaisussa.

Monet täällä omistusasuntoa hehkuttavat eivät ota myöskään huomioon ollenkaan sitä, että asunnot vaativat myös remontteja, jolloin vastikkeet luonnollisesti nousevat. Tiedän esimerkiksi rivitalo-yhtiöitä, joissa vastikkeet yksistään ovat jo suurempia kuin esimerkiksi meikäläisen maksama vuokra tällä hetkellä. Siihen sitten mahdolliset lainankorot ja lyhennykset vielä päälle, huh huh.

Ja tosiasiahan on myös se, että jossainhan sitä pitää aina asua, oikeastaan omaan asuntoon "sijoitettuja" rahoja ei koskaan saakaan takaisin, ellei myy ja muuta vuokralle. Muutoin rahat menevät seuraavaan asuntoon. Ok, tämä on itsekkäästi ja lyhytnäköisesti ajateltua, sillä jälkikasvullehan on tietenkin mukava jättää jotain perintöä. Mutta juuri tässä ja nyt vuokrarahat eivät kuitenkaan välttämättä mene hukkaan - muuttaa voi vapaasti ilman kahden vuoden "asumispakkoja" ja asunnon myynnistäkin voi myös tulla takkiin. Kaikki täällä tuntuvat ajattelevan että ostan nyt ja myyn sitten voitolla, ei se aina näin mene, monia mutkia on matkassa. Ei sitä voittoa välttämättä tule vaikka pienellä voitolla myisi, jos esim. pakon sanelemana joutuu myymään parin vuoden päästä ostosta, voi lainan korot "viedä" voitot.

Mutta tästä kaikesta huolimatta silti tuo vuokranmaksu ottaa pannuun, pakko jollain tavalla yrittää perustella itselle tuota vuokralla asumistaan ja omaa tyhmyyttä :).

Ja omalla kohdalla myös varsin mitättömät tulot puoltavat vuokralla asumista. Nuo tässä ketjussa puhutut kuukausittaiset lainanlyhennys-summat kun ovat melkein meikäläisen kuukausipalkan verran... Ja omalla kohdallani jo vuokralääväni kalustaminenkin on ollut sen verran tyyristä hommaa ettei ylimääräisiä kuluja paljoa pysty ottamaan.
Ja autonkin vaihto on jossain vaiheessa tuosta 100 €:n arvoisesta ajokista varmaan edessä, että pitäisiköhän sittenkin siirtää tämä kirjoitus tuonne vitutus tai johonkin hemmetin sääli-ketjuun =D
Noh, kaikesta huolimatta suosittelen oman asunnon hankintaa niille, jotka elämäntilanteen siihen mahdollisuuden antaessa kykenevät.
Mutta on vuokralla asumisessakin tosiaan joitakin hyviäkin puolia. Kuinkahan suuri % suomalaisista muuten asustelee vuokralla ja moni rivi yms. ja moni omakotitaloissa ?
 
Viimeksi muokattu:

koukou

Jäsen
Suosikkijoukkue
KK
Nostetaan ketjua ylöspäin, jos asiantuntijatkin olisivat saapuneet JA:n ääreen. Eli perjantainen avautuminen uudelleen:
"Onko asunnon ostoon olemassa jollakin nettisivulla vinkkejä ym. hyvä tietää knoppeja. Olen vaihtamassa vuokralta omaan kämppään, mutta tuntuu, että on >1000 asiaa mitkä pitäisi tarkistaa etukäteen. Millä perusteella pankkeja kannatta kilpailuttaa lainan haku vaiheessa? Eli siis minkälaisia "hyvityksiä" on mahdollista tinkiä? Olen lukenut että joku pankki antoi edullisen lainatarjouksen, niin millä tavalla se eroaa muista pankeista?"
 

fedorov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Luonnollisesti kaikki isännöitsijäntodistukset ja taloyhtiön vuosikertomukset kannattaa ottaa tarkasteluun ennenkuin kauppoja lyö lukkoon. Isännöitsijäntodistuksesta käy ilmi tehdyt ja lähitulevaisuudessa tulevat remontit, joista on helppo päätellä joutuuko rahapussiaan raottamaan rahoitusvastikkeen muodossa mahdollisesti piankin.

Vuosikertomuksesta taas voi tehdä päätelmänsä siitä missä kunnossa yhtiön talous on. Tämä vaatii tietenkin hieman kaupallisia opintoja tai ainakin paneutumista.

Kaikenkaikkiaan kannattaa ajatella koko omistusasunnon osto siten, että vuokralla ollessasi heität taivaan tuuliin (ja elät ilman minkäänlaista riskiä) kuukausittaisen vuokrasumman verran rahaa. Omistusasumisessa taas heität taivaan tuuliin osan (korot = pankin marginaali + esim. 12kk euribor), sekä säästät toisen osan.

Kuvittelisin pankin marginaalien olevan näinä päivinä tasolla 0,6%-0,9% (kokonaiskorkoon lisätään vielä se euribor, eli jotain 2,3% = yhteensä noin 3,0%), joten sen suuruus ei pitkässä juoksussa olen kovinkaan merkittävä tekijä. Toki aina on kivempi maksaa vähemmän.

Esim. oma kk-lyhennykseni on 530eur, josta noin 240eur menee korkoihin (marginaali + euribor), ja loput 290eur "säästöön" (eli lainan kokonaissumman lyhentämiseen). Joka kuukausi säästän siis 290eur, olettaen että myyn asunnon samaan hintaan kuin sen ostinkin.

Jos taas olisin vuokralla, sanotaan vaikka kk-vuokran suuruudeksi tuo 530eur/kk, niin 290euron säästäminen tuon päälle vetäisi taloutta aikalailla tiukemmalle.

Summasummaarum, omistusasunto kannattaa ajatella eräänä säästämisen muotona, ja vaikka asunnon arvo tippuisikin niiden kahden ensimmäisen vuoden aikana esim. noin 6000eur, niin silti olet samassa tilanteessa kuin olisit asunut koko ajan vuokralla.
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Itselläkin on tässä parin vuoden sisään edessä muutto omistusasunton. Tai no ainakin toivottavasti. Sopivan asunnon löytyminen järkihintaan ei meinaan ole niinkään varmaa.

Itse en ajattele niinkään paljoa sitä, että säästä kun maksan omaa asuntoa pois. Itse ajattelen sitä, että kun saan toivottavasti joskus asunnon maksettua, niin sen jälkeen näistä pienistäkin tuloista on enemmän iloa, koska se vastike on kuitenkin vuokraan nähden normaalisti aikasta pieni.

Itseasiassa nyt olisi minulla loistava paikka ostaa asunto. Ikää 22 vuotta ja jos laina-aika on siinä 20vuotta (tottakai maksetaan enemmän kuin sovittu jos mahdollista), niin oma asunto saattaisi olla maksettu jo alle 45 vuotiaana.
Tosin ollaan avovaimon kanssa sitä mietitty, että jos alkuun ostetaan joku kiva asunto, jossa viihdytään, mutta joka on kuitenkin vähän halvempi ja sitten kun ollaan sitä maksettu jokunen vuosi tai kun avovaimo pääsee töihin, niin katsotaan, että löytyisikö jotain kivempaa.

Tottakai heti alkuun ostetaan semmoinen asunto missä voidaan asua vaikka hamaan tappiin saakka, mutta todennäköisesti tilanne kuitenkin jossain vaiheessa muuttuu sillä tavalla, että tarviaa isompaa asuntoa tai kokonaan eri kaupungista asuntoa.

Riskit on tietenkin hirveät, mutta jos ei riskiä uskalla ottaa, niin ei voi myöskään mitään saadakkaan.

Tällä hetkellä vielä tilanne meillä on se, että koitetaan säästää pikkuisen (100€/kk) asuntoon ja maksaa opintolainoja pois (noin 80€/kk). Sitten kunhan sais opintolainat pois, niin olisikin kiva lähteä miettimään uutta lainaa ilman, että mitään vanhaa painaa alla.
Vuokrakin meillä on "kohtuulliset" 619,5€/kk, että kyllähän sitä lainaa lyhentäisi vaikka 400€/kk ja maksaisi noin 200€/kk vastiketta, jos ei olisi muuten mitään lainoja tai osamaksuja alla.

Toivottavasti tämä pienimuotoinen unelma omasta asunnosta joskus toteutuu. Vaikkakin joutunee tyytymään kerrostaloasuntoon, niin oishan sekin kuitenkin oma.
 

Noutaja#9

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Itä-Helsingin Noutajat
Esim. tämä asunto missä asun oli vuokralla ennen kuin tulin ja ostin sen. Vuokra oli viisi vuotta sitten n. 550 € / kk. Tämä tieto on peräisin entiseltä omistajalta ja minulla ei ole mitään syytä epäillä sitä tietoa.
Nyt tänä päivänä se olisi n. 600 €/kk, sillä taloon on tehty hissiremontti, joka nosti vastikkeen hintaa 24 €/kk.

Asumalla vuokralla tässä, maksaisi siis 600 €/kk.

Juuri kuin tilauksesta tänään tuli lainan lyhennys eli luvut ovat uunituoreita. Lainan lyhennys on 258 € + korot 96 € eli 354 €. Siihen päälle vastike, joka on hissiremontin takia tällä hetkellä 190 €. Tekee yhteensä 544 €.

Jotta ei tulisi väärää kuvaa yhtiövastikkeesta, sisältää tämä 190 € myös julkisivuremontista tulleet kulut. Ilman niitä se olisi 128 €/kk.
 
Viimeksi muokattu:

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Noutaja, Ovatko nuo lainanmaksut lainaan, jolla ostit koko asunnon, vai maihtoiko olla käsirahaa pelissä?

Vaikka sama se, selvästi halvempaa omistaminen on kuitenkin pitkässä juoksussa, mutta että oikein koko ajan.
 

Sokos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Brett


Noh, kaikesta huolimatta suosittelen oman asunnon hankintaa niille, jotka elämäntilanteen siihen mahdollisuuden antaessa kykenevät.


Uskallan väittää, että nuoren taloudellinen elämäntilanne on aika pitkälti sidoksissa vanhempien tuloissa. Omistusasuntoa havittelevalla opiskelijalla on pakko olla hyvin ansaitsevat vanhemmat, aikaista perintöä tai mieletön tuuri uhkapeleissä jos halajaa yli 100 000 euron kämpän alle 22-vuotiaana.

Vuokralla eläminen on suhteellisen huoletonta ja riskitöntä. PK-seudulla riittää kun heität sen 500-700 euroa tiskiin, niin saat katon pään päälle. Nämä rahat menevät kuitenkin muiden taskuun ja katoavat kuin pieru Saharaan.

Ammu jos omaat paukkuja ja jätä ampumatta jos lipas on tyhjä!
 

Noutaja#9

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Itä-Helsingin Noutajat
Viestin lähetti jussi_j
Noutaja, Ovatko nuo lainanmaksut lainaan, jolla ostit koko asunnon, vai maihtoiko olla käsirahaa pelissä?

Käsirahaa oli n. 13500 € (80000 mk) ja lainaa jouduin ottamaan n. 59000 € (350000 mk).

Viestin lähetti Sokos
Uskallan väittää, että nuoren taloudellinen elämäntilanne on aika pitkälti sidoksissa vanhempien tuloissa. Omistusasuntoa havittelevalla opiskelijalla on pakko olla hyvin ansaitsevat vanhemmat, aikaista perintöä tai mieletön tuuri uhkapeleissä jos halajaa yli 100 000 euron kämpän alle 22-vuotiaana.


Tässä se monen nuoren kohdalla juuri meneekin pieleen. Halutaan liian iso/kallis asunto ensiasunnoksi. Esim. yksi kaverini, joka osti oman asunnon muutama kuukausi takaperin. Hän maksoi yksiöstä (31 neliötä) 60000 €. Sanoin että miksi ostat niin pienen asunnon? Laittamalla 20000 € lisää, saat lähemmäksi 50 neliön kaksion. Hän sanoi että ei halua ottaa liikaa lainaa. Maksan ensin tämän pois ja katsotaan sitten mikä on elämän tilanne.
 
Viimeksi muokattu:

Sokos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Noutaja#9


Tässä se monen nuoren kohdalla juuri meneekin pieleen. Halutaan liian iso/kallis asunto ensiasunnoksi. Esim. yksi kaverini, joka osti oman asunnon muutama kuukausi takaperin. Hän maksoi yksiöstä (31 neliötä) 60000 €. Sanoin että miksi ostat niin pienen asunnon? Laittamalla 20000 € lisää, saat lähemmäksi 50 neliön kaksion. Hän sanoi että ei halua ottaa liikaa lainaa. Maksan ensin tämän pois ja katsotaan sitten mikä on elämän tilanne.

Eräs kaverini osti Krunikasta yksiön (30 neliöö) ja maksoi tästä huvista 103 000 €. Huoneisto sijaitsee loistavalla paikalla Helsingin ydinkeskustassa, jossa palvelut suorastaan kävelevät sisään.

En todellakaan väitä, että tämä olisi ainut oikea vaihtoehto. Kyse on oikeastaan elämäntavasta ja siitä mistä on itse valmis maksamaan. Kaupunkilainen ei tarvitse autoa ja pääkaupungissa todellakin on paljon sutinaa. Noutajan mainitsema 80 000 euron kaksio ei varmasti sijaitse Helsingissä. Laatua on toki myös Kehä kolmosen ulkopuolella, esimerkiksi Tampere on helvetin nasta mesta asua. Sovitaan elämäntapa, eiks je Noutaja? =P
 

Anders

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viestin lähetti Sokos
Noutajan mainitsema 80 000 euron kaksio ei varmasti sijaitse Helsingissä.
Niin mikä on Helsinkiä? Esim. Kontulasta tai Vuosaaresta saa 50 neliön kaksion alle 80 000 euron. Epäilen vahvasti Noutajan mainitseman kaksion sijaitsevan Helsingissä, mutta ei ihan kivenheiton päässä Rautatientorilta...
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Aamu TV:ssä oli juttu pidemmistä asuntolainoista.
60 vuoden laina-aika tuntuu aika pitkältä, mutta olishan ainakin alemmat kuukausierät.
Ilmeisesti Ruotsissa ollaan näitäkin pitkiä lainoja myönnetty jo vuosia.
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Viestin lähetti Noutaja#9
Tässä se monen nuoren kohdalla juuri meneekin pieleen. Halutaan liian iso/kallis asunto ensiasunnoksi.
Niin, tai sitten valitaan liian pieni asunto.

Kun asuntoa ostaa, pitäisi jotenkin edes pyrkiä hahmottamaan omaa tulevaisuuttaan viisi vuotta eteenpäin. Onko tarkoitus asua yksin, kaksin tai mahdollisesti kasvattaa perhekokoa? Ei ole helppoa ja virhearviointeja varmasti tapahtuu, mutta toisaalta liian pienen asunnon ostaminen se vasta kallista onkin. Kun sitten on pakko siirtyä isompaan, niin tulee kaiken maailman varainsiirtoveroa ja välittäjänpalkkiota, muuttokustannuksia jne. Asunnonvaihto on kallista lystiä. 10 kiloeuroa vilahtaa helposti pelkästään välikäsille ja verottajalle.

Sanotaan vaikka näin, että harvoin kannattaa ostaa ainakaan yksiötä ensiasunnoksi.
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Varainsiirtovero

Ensiasunnonostajalta tätä veroa ei peritä, mutta tosiaan asunnonvaihdon yhteydessä se onkin sitten otettava huomioon ihan "mukavana" kulueränä. Ostimme viime kesänä omakotitalon ja vero oli noin 5000€. Tämän puolittaminen onnistui kuitenkin niin, että rivitalokolmio minkä myimme pois oli ostettu pelkästään minun nimiin. Näinollen vaimoni oli tässä talossa omalla osuudellaan ensiasunnonostaja ja vero menikin vain meikäläisen puolikkaasta. Jäipä siinä vähän toimintarahaa muuhun muuttohässäkkään, joka totisesti on aika kallista lystiä. Tuo Tykin mainitsema 10000€ on kyllä aika helposti saavutettu noihin veroihin ja välityspalkkioon ja kiinteistökaupassa on myös lainhuudatusmaksut.
 

Noutaja#9

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Itä-Helsingin Noutajat
Viestin lähetti bosch
Epäilen vahvasti Noutajan mainitseman kaksion sijaitsevan Helsingissä, mutta ei ihan kivenheiton päässä Rautatientorilta...

Ei kivenheiton, mutta näköetäisyyden päässä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lokki ja Konalan kettu taittelivat peistä Helsingin väestönkehityksestä ja muuttoliikkeestä. Tämän päivän hesari tietää kertoa aiheesta:

"Asumistoiveiden ja todellisuuden välistä leveää kuilua Kortteinen selittää pääkaupunkiseudun pitkään jatkuneella asuntojen ylikysynnällä. "Kaikki on mennyt kaupaksi. Myös kaupunkisuunnittelun koneisto on jatkanut varsinkin Helsingissä kerrostalokaavojen tekemistä koska ei ole ollut juurikaan tapana ottaa huomioon ihmisten mielipiteitä", Kortteinen toteaa.

"Koneisto ei havaitse, että aika on muuttunut. Metropolialueella kunnat kilpailevat hyvistä asukkaista. Niinpä reuna-alueiden kunnat ottavat vakavasti ihmisten toiveet ja kaavoittavat sen mukaan omakotitontteja", professori Mari Vaattovaaara sanoo.

"Kehityssuunta voi olla sama kuin useilla Euroopan metropolialueilla. Reuna-alueille alkaa kertyä uusi varallisuus ja metropolialueen keskuskunta alkaa sosioekonomisesti köyhtyä", Vaattovaara lisää.

Jutun taustalla on laaja 10 000 haastattelun tilastoaineisto muuttohalukkuuteen liittyen. Helsingissä näyttäisi siis olevan hienoista syytä varovaisuuteen.
 

Särki

Jäsen
Viestin lähetti Särki
No niin, se on siinä!
Tuli sitten varattua asunto: keittiöllä varustettu kolme huonetta ja sauna. Asuin tilaa yhteensä 72 neliötä ja valmistuminen toukokuun lopussa.


Päivitetäänpä tilanne ajan tasalle. Tänään tuli sitten kauppakirjat allekirjoitettua ja näin kun iso sekki vaihtoi pankissa omistajaa. Näin sentään vilauksen! Muuttotarkastus suoritetaan huomenna jonka jälkeen asuntoon voi muuttaa asumaan. Pihatyöt ovat vielä kesken, mutta sisältä kaikki on 99% valmiina. Harvinaista kyllä, 6 asunnon rivitalo valmistuu kuukauden etuajassa, mutta ei se ainakaan meikäläistä haittaa.

Pankit tuli kilpailutettua ja täytyy todeta että kova on kilpailu uusista asiakkaista. Loppujen lopuksi vaihdoin Nordeasta Osuuspankkiin, joka tarjosi parhaimman paketin kuin muut pankit.
Seuraavat viikot kuluvatkin sitten asuntoa kalustellessa ja huonekaluliikkeitä kierrellen.
 

JanJ

Jäsen
Re: asunnon hankinta

Viestin lähetti Lukkoseppä
Mulla on kerrottavana vaan yksi juttu, älkää missään tapauksessa elättäkö kiinteistövälittäjiä.
Ei kannatakaan.

Koska siitä on vain seuraavanlaista haittaa:
- Ostat yksityiseltä osakkeen ja huomaat että se onkin 10m2 pienempi. Oma moka
- Ostat välittäjältä osakkeen ja huomaat että se onkin 10m2 pienempi. Välittäjä korvaa.

- Ostat yksityiseltä osakkeen ja seuraava yhtiökokous päättää putkirempan joka tuo sulle 13 000 euron laskun. Oma moka.
- Ostat välittäjältä, ja se ei ole kertonut eli laiminlöi tiedonantovelvollisuuden. Välittäjä korvaa

- myyt taloa, saat yksityiseltä tarjouksen mutta kauppapäivänä ostaja soittaa et emmä jaksa ostaa. voi voi
- Välittäjä myy, käsiraha otettu ja kaupanvahvistaja (ei vuokratonteissa) vahvistanut esisopimuksen: 2% kauppahinnasta sulle hyvitystä

- ostat talon ja sit huomaat puolen vuoden päästä että 100 metrin päähän ikkunasta on kaavoitettu tie. Voi voi.
- Välittäjä joutuisi korvaamaan vahingon

Esimerkkejä on kymmeniä. Ennakkotapauksia oikeudessa on useita.

Välittäjän ammattihan on syntynyt koska laissa sanotaan että puolueettoman välittäjän kautta tehdyissä kaupoissa lakia sovelletaan kaikkein tiukimmin.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti JanJ

- Ostat yksityiseltä osakkeen ja huomaat että se onkin 10m2 pienempi. Oma moka
- Ostat välittäjältä osakkeen ja huomaat että se onkin 10m2 pienempi. Välittäjä korvaa.

Kiinteistövälitys, harrastusteni lempiaiheita.

Eikös tuo riipu parista asiasta:
- mitä lukee asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä? Tiettävästi esim Huoneistokeskus harrastaa tapaa ilmoittaa yhtiöjärjestyksessä mainitut neliöt tai oikeat neliöt ainoastaan silloin, jos ne ovat mitatut? Ei lie kovin harvinaista, että jotkut välittäjät laskevat ehdoitta mukaan ns rakennusoikeuden ulkopuoliset neliöt mukaan myytäviin neliöihin, kunhan ne ovat olemassa, edes sinne päin?
- minkä kokoinen huoneisto on?

Ei kai välittäjä korvaa vai olenko ymmärtänyt väärin. Järjestäytyneillä kiinteistövälittäjillä, lähinnä niiden keskusjärjestöllä, on yhteinen vakuutus, josta tämän tyyppiset korvaukset ammennetaan? Voisi aika nopeasti olla joillain välittäjillä ns perseauki, jos omaan kukkaroon mentäisiin?

Olenko väärässä, että korvaussumman maksimiksi on määritelty välityspalkkion määrä?

Viestin lähetti JanJ

- Ostat yksityiseltä osakkeen ja seuraava yhtiökokous päättää putkirempan joka tuo sulle 13 000 euron laskun. Oma moka.
- Ostat välittäjältä, ja se ei ole kertonut eli laiminlöi tiedonantovelvollisuuden. Välittäjä korvaa

Ettet oikaissut? Riippunee siitä, onko yhtiökokouksessa ollut asiasta päätöstä/edes suunnitelmaa? Annat ehkä siloisen kuvan välitystoiminnasta noin keskimäärin.


Viestin lähetti JanJ

- myyt taloa, saat yksityiseltä tarjouksen mutta kauppapäivänä ostaja soittaa et emmä jaksa ostaa. voi voi
- Välittäjä myy, käsiraha otettu ja kaupanvahvistaja (ei vuokratonteissa) vahvistanut esisopimuksen: 2% kauppahinnasta sulle hyvitystä

Nyt puhtaasti kysyn: eikö yksityisten kaupassa ole mitään rahallista turvaa? Eikö välittäjät ole aika hanakoita ottamaan leijonan osan käsirahasta omiin kuluihinsa? Riippunee paljon välittäjästä? Voiko noin yleistää?
Edit lisäys: kuin yleistä on, että kaupanvahvistaja vahvistaa esisopimuksen?


Viestin lähetti JanJ

- ostat talon ja sit huomaat puolen vuoden päästä että 100 metrin päähän ikkunasta on kaavoitettu tie. Voi voi.
- Välittäjä joutuisi korvaamaan vahingon

Välittäjä vai yhteinen vakuutus? Meinaatko, että yksityisten välisessä kaupassa voi noin vaan kusettaa _kaavoituksen_ suhteen, kun puhut puolesta vuodesta? Ei kai.

En tohdi tässä isompia tarinoita vasikoida välittäjistä. Olkoon tässä silti lyhyesti yksi: kaverini osti ISOLTA välittäjältä keskustakodin. Jätti käsirahan ja sopi kaupanteon kahden viikon päähän treffeineen pankkiin. Kysyi isolta välittäjältä, että onhan ok, että aloittavat purkutyöt remontin varalle kämpässä, ja vastaus oli ok. Tapetit revittiin ja keittiökalut purettiin, kunnes välittäjä soitti, että hittohitto, talossa onkin muuten lunastuspykälä, duunit seis. Ostaja kyselemään, että olen tilannut jo kaakelit ja keittiöt ja viikon verran säätänyt kämppää. Välittäjä että voi voi, älä tee enää mitään. En tiedä, korvasiko välittäjä tässäkin tapauksessa, mutta kaverille jäi kilttinä miehenä luu käteen ja hyvä ettei lunastuksen tehnyt uusi omistaja vaatinut häneltä kivusta ja särystä tehdyistä purkutöistä.

Ainiin, lomaosakekauppiaista ei sitten mitään. Tiäksä.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Viestin lähetti Senior
En tohdi tässä isompia tarinoita vasikoida välittäjistä. Olkoon tässä silti lyhyesti yksi: kaverini osti ISOLTA välittäjältä keskustakodin. Jätti käsirahan ja sopi kaupanteon kahden viikon päähän treffeineen pankkiin. Kysyi isolta välittäjältä, että onhan ok, että aloittavat purkutyöt remontin varalle kämpässä, ja vastaus oli ok. Tapetit revittiin ja keittiökalut purettiin, kunnes välittäjä soitti, että hittohitto, talossa onkin muuten lunastuspykälä, duunit seis. Ostaja kyselemään, että olen tilannut jo kaakelit ja keittiöt ja viikon verran säätänyt kämppää. Välittäjä että voi voi, älä tee enää mitään. En tiedä, korvasiko välittäjä tässäkin tapauksessa, mutta kaverille jäi kilttinä miehenä luu käteen ja hyvä ettei lunastuksen tehnyt uusi omistaja vaatinut häneltä kivusta ja särystä tehdyistä purkutöistä.

Tämä tarina jäi vaivaamaan mieltä. Eikö kaverisi kysynyt isännöitsijältä mitään? Kai lunastusoikeudesta yhtiöjarjestyksessä kerrottiin? Kyseessähän oli kerrostalo tai rivitaloasunto, vai?

Isännöitsijältähän voi kysyä mitä suunnitelmia taloyhtiössä on vireillä. Ei kai kukaan niin tyhmä ole että tekee asunnosta ostotarjouksen tutkimatta isännöitsijäntodistusta? Minä olen ainakin luullut, että esim. siinä oleva neliömäärä on ihan oikeasti mitattu eikä tuulesta temmattu lukema.
 

JanJ

Jäsen
Viestin lähetti Senior
Eikös tuo riipu parista asiasta:
- mitä lukee asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä? Tiettävästi esim Huoneistokeskus harrastaa tapaa ilmoittaa yhtiöjärjestyksessä mainitut neliöt tai oikeat neliöt ainoastaan silloin, jos ne ovat mitatut? Ei lie kovin harvinaista, että jotkut välittäjät laskevat ehdoitta mukaan ns rakennusoikeuden ulkopuoliset neliöt mukaan myytäviin neliöihin, kunhan ne ovat olemassa, edes sinne päin?
- minkä kokoinen huoneisto on?
Esimerkkini oli Korkeimman Oikeuden päätöksestä kun välittäjä myi 55-neliöisen asunnon 65-neliöisenä. Ei auttanut että yhtiöjärjestys sanoi asunnon olevan 65m2. Todellisuus ratkaisi.


Ei kai välittäjä korvaa vai olenko ymmärtänyt väärin. Järjestäytyneillä kiinteistövälittäjillä, lähinnä niiden keskusjärjestöllä, on yhteinen vakuutus, josta tämän tyyppiset korvaukset ammennetaan? Voisi aika nopeasti olla joillain välittäjillä ns perseauki, jos omaan kukkaroon mentäisiin?
No, teknisesti ottaen vakuutus korvaa mutta kuluttajan näkökulmasta siis välittäjä enivei.

Olenko väärässä, että korvaussumman maksimiksi on määritelty välityspalkkion määrä?
4% on välittäjäkaupoissa maksimimäärä.



Ettet oikaissut? Riippunee siitä, onko yhtiökokouksessa ollut asiasta päätöstä/edes suunnitelmaa? Annat ehkä siloisen kuvan välitystoiminnasta noin keskimäärin.
Korkein oikeus päätti että koska välittäjä olisi helposti tiennyt remonttien tulosta kysymällä hallituksen puheenjohtajalta, mutta ei sitä tehnyt, oli selonottovelvollisuus laiminlyöty.



Nyt puhtaasti kysyn: eikö yksityisten kaupassa ole mitään rahallista turvaa? Eikö välittäjät ole aika hanakoita ottamaan leijonan osan käsirahasta omiin kuluihinsa?
Yleinen käytäntö on 50/50.

Edit lisäys: kuin yleistä on, että kaupanvahvistaja vahvistaa esisopimuksen?
Kiinteistökaupassa tarjous ei ole voimassa ennenkuin kaupanvahvistaja on vahvistanut määrämuotoisen esisopimuksen. Sitä ennen, vaikka käsiraha olisi maksettu, voi livetä ilman kustannuksia ilman syytä.


Meinaatko, että yksityisten välisessä kaupassa voi noin vaan kusettaa _kaavoituksen_ suhteen, kun puhut puolesta vuodesta? Ei kai.
Esimerkkitapauksessa oli tulossa kaavaan muutos, josta katsottiin että se oli yleisesti tiedossa alan ammattilaisilla.

kaverini osti ISOLTA välittäjältä keskustakodin. Jätti käsirahan ja sopi kaupanteon kahden viikon päähän treffeineen pankkiin. Kysyi isolta välittäjältä, että onhan ok, että aloittavat purkutyöt remontin varalle kämpässä, ja vastaus oli ok.<clip>

Näitä tapauksia on monia. Itse törmäsin viime kuussa vastaavaan. Isännöitsijä ei ollut merkannyt issariin lunastuspykälää eikä puhunut asiasta mitään.

Välittäjän olisi kuitenkin pitänyt lukea yhtiöjärjestys jossa asia selkeästi todetaan. Tosin niin olisi pitänyt myös ostajan.

Ainiin, lomaosakekauppiaista ei sitten mitään. Tiäksä.
heh, Senior sentään. Että sinäkin tälläiseen alennut.
 

JanJ

Jäsen
Viestin lähetti heikkik
Minä olen ainakin luullut, että esim. siinä oleva neliömäärä on ihan oikeasti mitattu eikä tuulesta temmattu lukema.

Ei ole ihan oikeasti mitattu, vaan yhtiöjärjestyksestä.
Joka taas on saanut lukunsa yleensä ulkoseinistä mitattuna. Eli on melkoisen suurpiirteinen arvio. Ja heittää lähes aina.

Poislukien uudistuotanto tietenkin.

Oikeuden päätöksistä näkee että issarilla ei ole mitään virkaa. Sen tiedot saa olla vaikka kuinka viturallaan eikä isännöitsijä juurikaan joudu vastuuseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös