Joo, puurot ja kebabit ovat nyt kyllä menneet sekaisin. Jos hintakuplalla tarkoitetaan
Hintakupla... Ehkä voisimme puhua asuntojen ylihintaisuudesta. Sitähän on helppo verrata mitä asunnot maksavat Helsingissä ja esim. Saksan kaupungeissa. Fakta on se, että millään tavalla emme pysty perustelemaan tuota Helsingin vaikkapa kerrostaloasuntojen hintatasoa. Asuntojen hintojennousu on ollut aivan käsittämätöntä 2000-luvulla. Ihmiset eivät varsinaisesti vertaile hintoja, eikä täällä ole tullut samanlaista mahdollisuutta huonojen liikenneyhteyksien takia, joka esim. kööpenhaminalaisille tuli, kun saivat sillan, jolloin moni muutti halvempaan Skåneen.
Suomalaisille tuntuu pääasiassa olevan aika sama kuinka paljon asunto maksaa kunhan saavat lainaa riittävän määrä. Kituuttavat sitten elää vaikka ilman ravintolassakäyntejä ja shoppailureissuja, koska kaikki on heidän mielestään siinä mielessä kotiinpäin, että asuntojen hinnat kuitenkin nousevat koko ajan. Myymme tavallaan toisillemme asuntoja koko ajan vain suurempaan ylihintaan.
Hintojen nousu ei johdu pelkästään asukkaiden halusta ostaa asunto. Eikä pelkästään siitä, että asuntoja rakennetaan aika vähän ja kaavoitus on hidasta. Eikä se johdu pelkästään siitäkään, että pk-seudulta muutetaan liian vähän pois. Kaikella on vaikutusta, mutta yksi tärkeä tekijä, mikä peilaa hintatasoa on se, että uudet rakennettavat asunnot ovat liian kalliita. Siihen on 3 syytä: a) keskittyminen asuntorakentamisessa on nostanut hintoja, ts. rakennusliikkeet tekevät liian suurta katetta, b) Helsingin kaupunki myy tontit liian kalliilla, esim. Eiran rannassa ja Katajanokalla tontteja on myyty niin sen verran kalliilla, että herää kysymys, onko se viisasta ja c) rakennukset ovat keskeisillä paikoilla liian matalia eli jos rakennettaisiin 10 kerroksen sijaan 30 niin tontin kustannukset per m2 olisi vähemmän ja saataisiin heti samalla asuntokapasiteettia paljon enemmän.
Edellä mainittujen seikkojen lisäksi pitäisi heittää hemmettiin ne määräykset, mikä talon asuntojen keskikoko täytyy olla. Pitää rakentaa yksiköitä tietyille alueille, jossa on oikeasti hyvin paljon pieniä asuntoja. Parempi asuttaa korkeakouluopiskelijoita tai työssäkäyviä, jotka ovat duunissa esim. eri kaupungissa kuin missä perhe asuu kuin jotain isoja maahanmuuttajaperheitä. Toisekseen pitäisi olla laajempi skaala asuntojen laadussa. Siis mitään sutta ei pidä rakentaa kuten monet rakennusliikkeet ovat nyt rakentaneet, mutta opiskelijoiden, nuorten sinkkujen, lapsettomien parien, vieraalla paikkakunnalla duunissa olevien jne. tarpeisiin voisi rakentaa talojen Omena-hotelleja eli perusvarmaa kustannustehokkaasti ilman mitään turhia lisäpalveluita. Esim. esteettömyys on sellainen juttu, mikä on turha rakentaa joka hemmetin taloon. Niitä on kuitenkin riittävästi taloja mihin voi muuttaa, jos joskus joutuu rullatuoliin. Sama koskee hissejä, ei niitä tarvitse rakentaa joka taloon. Asunnot voisivat olla muutenkin materiaaleiltaan halvempia, jos niitä ei muutenkaan rakenneta huippualueille.