Ville Peltonen – HIFK:n päävalmentaja

  • 578 393
  • 4 335

Jan_Peter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Chicago blackhawks
IS heti menestyjästä: "Rikard Grönborgin johdolla Tappara on siirtynyt pohjoisamerikkalaisempaan pelityyliin, jossa sattuu ja tapahtuu. Yleisöön muutos on purrut, sillä runkosarjassa Tappara kasvatti komeasti yleisömääriään. Ottelukohtainen yleisökeskiarvo 8 494 oli sarjan paras."

Meijjän peli sanoo: Moi!

Edelleen harmittaa, että Ville on vähän hidas, eikä niin kovin välkky, mitä tulee pelin ja pelitavan ja etenkin identiteetin ymmärtämiseen. Jos kokeiltas taas yksi kausi verottaa kaikki HIFK:sta, ihan yhdessä.

Tässähän tämä ongelma. Tuodaan tämä Meidän Peli skeidaa 5 vuotta myöhässä ja vielä yritetään sitä naamioida IFK:n identiteettiin kuuluvaksi. Ei ole kuulunut ja ei pidä koskaan kuuluakaan.
 
Suosikkijoukkue
Jokipojat, HIFK, Montreal Canadiens, Liverpool.
Olipa pitkä viesti. Mutta toivottavasti joillekin vähän aukeni, mikä mun mielestä on mennyt vituiksi Peltosen alaisuudessa. Lyhyesti sanottuna pelaajakehitys ja yksilöiden oikeanlainen johtaminen/valmentaminen.
Kuten kirjoitit ansiokkaan pitkässä pelaajavalmennuksen analyysissä, niin sitä vasten olisi enemmän kuin valaisevaa olla HIFK:n kopissa, treeneissä ja Peltosen/pelaajien kahdenkeskisissä keskusteluissa näkymättömänä kuuntelemassa miten pelaajakehitys hoidetaan seurassa. Jotain siinä varmaan tehdään hyvin kun osa pelaajista kehittyy ja jotain väärin kun peli joukkueena ei viime kaudella paljoa kehittynyt alkusyksystä ja osa yksilöistäkin näytti taantuvan.

HIFK ei ole koskaan helppo paikka valmentaa, mutta käytettyihin resursseihin nähden tulos on jäänyt Peltosen kolmella kaudella piippuun kirkkaimmasta mitalista taisteltaessa. Vaikka osa yksilöistä on kehittynyt, niin etenkin juuri joukkuepelin kehitys on polkenut paikoillaan.

Jotain mystisen ongelmallista on HIFK:n valmennuksessa, mutta lopulta mitä se on? Onko se juuri valmentaminen ja pelaajakehitys vai ylipäätään johtaminen? Siinäpä tietäville purtavaa ja meille uteliaille sekä niin monta kertaa pelillisesti pettyneille kerrottavaa.
 
Viimeksi muokattu:

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tätä oon itsekin miettinyt. Yhteinen tavoite (eri asia kuin vaatimus) on toki syytä asettaa koko jengille, eli mestaruus. Ja kaikkien tulisi tehdä parhaansa siihen pääsemiseksi oman osaamisen raameissa.

Mietin lähinnä sitä, että käytetäänkö pelaajiin yksilöinä ja missä määrin esim. SLII -tyyppistä (joka on enemmän tuttu tavallisesta työelämästä, mutta on yhtälailla hyödyllinen työkalu myös pelaajien kehittämisessä) johtamista/valmennusta, joka perustuu jokaisen pelaajan sen hetkisessä kehitysvaiheessa olemiseen ja äärimmäisen tärkeänä osana siihen kohdistettuna oikeanlainen johtamis-/valmentamistyyli? Eli ns. tilannejohtamista.

Kehitysvaiheita on käytännössä neljä, jolloin K1 tyyppi olisi nuorempi (ei aina) pelaaja, jolla on motivaatio, sitoutuminen ja halu näyttää kunnossa, mutta kaipaisi pääasiassa enemmän henkilökohtaista valmennusta tiettyihin pelaajaominaisuuksiin sekä perusasioihin kehittyäkseen paremmaksi pelaajaksi. Pitäisi olla helpohko valmennettava, kun apua tarvitsisi nimenomaan antaa sinne taitopuolelle ja pelaajaominaisuuksien kehitykseen, ei niinkään motin ja sitoutumisen buustaamiseen (koska nämä ovat kunnossa).

K2 voisi olla sellainen pari-kolmekymppinen, joka ymmärtää pelin päälle ja päivittäisen vaatimustason, mutta saattaa kokea junnaavansa paikalla ja tätä kautta motivaation laskevan, jolloin pelaaminen saattaa alkaa tuntua vaan suorittamiselta. Tästä tyypistä ei oikein voida helposti päätellä mikä tulee olemaan pelaajan lopullinen taso, jos jää tähän pitkäksi aikaa polkemaan. Kaipaisi kohdennettua valmennusta itse peliin, omaan tekemiseensä ja vahvuuksiin, kuin myös mentaalipuolella tavoitteiden asettamiseen sekä rohkeuteen. Usein maisemanvaihto on paras ratkaisu sekä pelaajan itsensä, että myös joukkueen kannalta, sikäli mikäli molemmista osapuolista tuntuu että pelaaja ei enää kehity halutulla tavalla. Moni pelaaja saattaa ns. myös "tyytyä kohtaloonsa" tässä kohdin. Sanoisin, että melko moni VL-pelaaja pitäytyy tämän vaiheen ympärillä, ja ehkä siitä syystä kun kokevat olevansa mukavuusalueen sisällä, niinkin oudolta kuin se saattaa kuulostaa.

K3 ja K2 välinen ero on kaikista pienin, ja sitä välimaastoa seilataan edes takas kun kehitys junnaa paikallaan. Erona K3 on lähtökohtaisesti lupaavampi ja taitavampi roolissaan. Kaipaa enemmän henkisen puolen sparrausta tavoitteiden ja vastuun suhteen, kuin itse peliin mitään hienosäätämistä. Taitoa ja omaa osaamista roolissaan löytyy enemmän. Valmentajan tulisi luottaa näihin pelaajiin enemmän ja ohjeistaa nimenomaan mentaalipuolella. Osaaminen on tullut näillä jo todistettua.

Sitten on vielä se K4, eli ns. Big guns -osasto. Nämä tyypit tietävät aina, muuttuvissakin tilanteissa, että kuinka tulee toimia, pelata ja kokemuksellaan johtaa ja neuvoa muita. Osaavat pelin nimeltä jääkiekko, sekä heillä on motivaatio ja itseluottamus maksimeissa. Tarvitsevat valmennukselta lähinnä tarvittaessa jotain spesifiä, muuten pärjäävät henkilökohtaisella valmennustasolla ilman sen kummempia tukitoimia.

Sitten se johtamistyyli jota tulisi soveltaa oikein jokaiseen pelaajaan, kuka missäkin kehitysvaiheessa milloinkin on. Huom, kehitysvaiheet eivät ole mitään lukittuja spotteja, vaan on luonnollista että motivaatio, itseluottamus ja riskienottokyky ailahtelevat, jolloin esim K4 tason pelaaja voi pudota K3 kategoriaan ja nimenomaan mentaaliasioissa, taidot ei mihinkään katoa. Henkihommien takia moni seilaa myös K2 ja K3 väliä, jossa onnin se kaikista pienin ero näiden vaiheiden välillä.

Tyylin 1 valmentamisen tulisi keskittyä pelaajan kehittämiseen profiilin mukaan häneen vahvuuksia ja heikkouksia miettien, sekä itse peliä ja siihen kuuluvia perusjuttuja tulisi käydä ohjatusti läpi. Sinne pitäisi ladata paukkuja, koska mentaalipuoli pitäisi olla kunnossa. Eli kohteena K1 pelaajat.

T2 ja T3 tyylit eivät hirveästi karrikoidusti poikkea toisistaan. T3 tulisi vähän enemmän osoittaa luottamista ja antaa vastuuta K3 tyypeille, eikä niinkään opettaa itse pelaamista, eikä varsinkaan mitään perusjuttuja, kun taas T2 tyylillä pitäisi valmentaa K2 pelaajaa enemmän myös hänen vahvuuksiin keskittyen, sekä mahdollisia heikkouksia nostaen ja parantaen.

T4 tyyli luonnollisesti mätsää K4 pelaajiin, eli valmentaja voi olla luottavaisin mielin siihen, että pelaaja osaa hommansa käytännössä itseohjautuvasti. Jos tämä T4 tyyli alkaa ns. "opettaa isää nussimaan", niin tällöin K4 pelaaja voi kokea sen MIKROMANAGEERAUKSENA, joka voi johtää äärimmäisen katastrofaalisiin tilanteisiin kentällä, kopissa ja pääkopassa.

Jos otetaan pieni laatikkoleikki, niin sijoittaisin K1 porukkaan viime kaudelta esim. Kaskimäen, Salinin, Niko Seppälän ja jossain määrin vaikka Ikosenkin.

K2 voisi olla Väänänen, Motin, Åsten.

K3 Jääskä, Melart, Pakarinen, Lehterä, Koivistoinen..

K4 en laittisi ketään viime kaudelta. Tiedättekö miksi? Koska mielestäni valmentaja ei saanut mentaalipuolella parasta irti esim. Lehterästä, Vesalaisesta, ja Nättisestä. Huom, taitojen ja peliosaamisen puolesta kuuluvat tietysti tähän kategoriaan!

Olipa pitkä viesti. Mutta toivottavasti joillekin vähän aukeni, mikä mun mielestä on mennyt vituiksi Peltosen alaisuudessa. Lyhyesti sanottuna pelaajakehitys ja yksilöiden oikeanlainen johtaminen/valmentaminen.

edit: tämä siis huomiona vain pelaajakohtaisesta valmennuksesta. Joukkueen pelitavallinen johtaminen sekä pelaajaprofiilien mätsäys siihen ovat asia erikseen, jotka eivät myöskään ole toimineet.
Niin, ei se hallin valojen sytyttäminen aamulla ensimmäisenä ja sammuttaminen illalla viimeisenä ole misöön tekemisessä sen hyvin tehdyn duunis kanssa, ja voi antaa pelaajillekin ihan väärän viestin, eikä suinkaan johda siten siihen parhaaseen, kun pelaajakin alkaa miettimään, että onko hän riittävästi.

Yksilövalmennuksen tasosta ja toteutumisesta IFK:ssa en oikeastaan tiedä, mutta tämä taisi olla ainakin Jukureiden taustalla oleva iso asia. Eli pelitavan ollessa selvä, keskittyy se yksilönvalmennus niihin ominaisuuksiin, joita pelitavan toteuttamiseen itse kunkin kohdalla vaaditaan.

Mitään lisäarvo ei myöskään tuo liian pitkät valmistautumisjaaritukset, eikä se mikromanageeraaminenkaan, sillä kukaan ei pysty omaksumaan, saati keskittymään, mihinkään monen tunnin esitelmään seuraavan ottelun sisällöstä. Se vain sotkee kaikkien pään. Pelitapaa ei siis enää opetella ja etsitä kauden aikana, vaan sitä hiotaan huippuunsa. Mutta kauden alussa sen pitää kuitenkin olla jo niin selvä, että pelaajat tietävät mitä haetaan, ja kykenevät pelaaman voitosa jokikinen ilta. vaikka vire ei olikaan aina se paras.

Taktinen osaaminen sitten taas tulee siinä, että kyetään yksinkertaisilla muutoksilla -asioiden oman pelitavan suhteen mennessä vihkoon- tuomaan pelitavan ulkopuolelta sellaisia elementtejä, joilla voidaan kuitenkin mitätöidä vastustajan pelaamista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että joukkuene pitäisi keskittyä otteusta toiseen vain siihen selvitymiseen sillä taktisella muutoksella, koska silloin pitää olla jo paljon enemmän vialla isossa kuvassa. Joko joukkueessa ja/tai valmennuksessa.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tässähän tämä ongelma. Tuodaan tämä Meidän Peli skeidaa 5 vuotta myöhässä ja vielä yritetään sitä naamioida IFK:n identiteettiin kuuluvaksi. Ei ole kuulunut ja ei pidä koskaan kuuluakaan.
Tervetuloa tänne "valittaminen on välittämistä" puolelle vaihteeksi. Nyt on siis hyvä huomata, että sellainen yksisarvisten liitäminen aina siellä elämässä ja touhun katsominen vain siitä positiivisesta perspektiivistä ei ole välittämistä lainkaan. Sehän vain tarkoittaa, että ihan kaikki kelpaa, eikä oiekastaan mitään väliä miten hommassa käy, koska on vaan aina kivaa, ja kaikki menee aina oikein, tai juuri niin kuin pitikin. NO ei mene perkele!

Ja okei, tässä voi olla nyt vähän huumoriakin mukana, mutta sittenkin kiva huomata, että sinäkin olet siirtynyt hetkeksi tänne välittäjien puolelle. Jaksamista.
 

Nimilehteen98

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Hifk, Capitals
Uskallan röyhkeästi sanoa, että HIFK on ihan samanlainen paikka valmentaa kuin muutkin. Jos vain hankimme menestysvalmentajan niin sen näemme. Menestyneen kanssakin menee joskus vihkoon, mutta todennäköisyys onnistumiselle on parempi.
Uskallan rohkeasti väittää, että Stadissa paineet on kuitenkin 5x kovemmat kun landella (varsinkin kun menestystä ei ole tullut).
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Uskallan rohkeasti väittää, että Stadissa paineet on kuitenkin 5x kovemmat kun landella (varsinkin kun menestystä ei ole tullut).
No voihan se olla, että on, mutta en mä nyt niin erilaisena toimintaympäristönä tätä näkisi kuin Tamperettakaan, vaikka onkin isompi talousalue. Kyllä sielläkin varmaan painetta riittää, mutta ton menestyksen osalta voin ton vähän ostaa. Mutta kuitenkin vain niin vähän, että kyllä suurimmat syyt menestyksettömyyteen löytyy ihan sieltä officepuolen näköalattomuudesta, jossa vanhat tavat istuu kuin täi tervassa.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
No voihan se olla, että on, mutta en mä nyt niin erilaisena toimintaympäristönä tätä näkisi kuin Tamperettakaan, vaikka onkin isompi talousalue. Kyllä sielläkin varmaan painetta riittää, mutta ton menestyksen osalta voin ton vähän ostaa. Mutta kuitenkin vain niin vähän, että kyllä suurimmat syyt menestyksettömyyteen löytyy ihan sieltä officepuolen näköalattomuudesta, jossa vanhat tavat istuu kuin täi tervassa.
Medioilta saa huomiota täällä laajemmin, mutta ns. siviilissä homma on lungimpaa. Jossain raumalla tms. ihmiset tulevat neuvomaan ja/tai vittuilemaan kaupassa oman kylän joukkueen pelaajille sekä valmentajille.
Yhteisöllisyys ja En gång... mentaliteetti voisi olla IFK:lle vahvuus, officen harjoittamana nyt se on kääntynyt rasitteeksi.
 

Nimilehteen98

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Hifk, Capitals
Medioilta saa huomiota täällä laajemmin, mutta ns. siviilissä homma on lungimpaa. Jossain raumalla tms. ihmiset tulevat neuvomaan ja/tai vittuilemaan kaupassa oman kylän joukkueen pelaajille sekä valmentajille.
Yhteisöllisyys ja En gång... mentaliteetti voisi olla IFK:lle vahvuus, officen harjoittamana nyt se on kääntynyt rasitteeksi.
Juuri näin.

Onhan media huomio sekä paine pienempi muissa jengeissä (lukuunottamatta isot: Tappara, Ilves jne.). Näkee esimerkiksi Pelsun ylisuorittamisessa, missä Niemelä ja pelaajat tekee jäätävää tulosta jo toista vuotta putkeen. Hyviä pointteja kuitenkin tässäkin ketjussa nostettu esiin.

Saa nähdä miten Niemelä luotsaa ensi kaudella Ilveksessä kun paineet kasvaa huomattavasti.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Uskallan rohkeasti väittää, että Stadissa paineet on kuitenkin 5x kovemmat kun landella (varsinkin kun menestystä ei ole tullut).
Tää on kyllä täysin päinvastoin. Pienessä kaupungissa "kaikki" tuntevat ja huomaavat kun käyt jossain Tokmanilla ostoksilla, todennäköisesti joku nakkikioskin kaljakuningaskin tulee vittuilemaan jos on hävitty pelejä enemmän. Mitä nämä paineet Helsingissä ovat? Vain pieni osa kaupunkilaisista seuraa jääkiekkoa, ja siitäkään suurta osaa ei hirveästi kiinnosta, kuhan viihteekseen kattelevat. Valmentaja saa shoppailla Stockalla ilman, että suurin osa edes tunnistaa, saati tulee avautumaan jostain peliesityksistä. Mitä nuo paineet siis ovat, joku iltalehtilööppi silloin tällöin? Sen kun jättää lukematta.
 

Nimilehteen98

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Hifk, Capitals
Tää on kyllä täysin päinvastoin. Pienessä kaupungissa "kaikki" tuntevat ja huomaavat kun käyt jossain Tokmanilla ostoksilla, todennäköisesti joku nakkikioskin kaljakuningaskin tulee vittuilemaan jos on hävitty pelejä enemmän. Mitä nämä paineet Helsingissä ovat? Vain pieni osa kaupunkilaisista seuraa jääkiekkoa, ja siitäkään suurta osaa ei hirveästi kiinnosta, kuhan viihteekseen kattelevat. Valmentaja saa shoppailla Stockalla ilman, että suurin osa edes tunnistaa, saati tulee avautumaan jostain peliesityksistä. Mitä nuo paineet siis ovat, joku iltalehtilööppi silloin tällöin? Sen kun jättää lukematta.
Kyllä paineet ovat muutakin kun siviilissä vittuilua. On mielestäni myös aika naivia ajatella että Stadissa kiekko ei kiinnostaisi?

Medialööpit, kannattajat hallilla, somepostauksen kommentit, seuran huono menestys tms. Loogistahan on ajatella, että mitä isompi seura, sitä isompi liksa ja sitäkin isommat odotusarvot kannattajilta ja medialta. Tämä kokonaisuus luulisi luovan enemmän paineita, kun sitten taas pikku seurassa pienessä kaupungissa, mikä kuitenkin heille merkkaa valtavasti.

Voin toki olla väärässä kun itse en ole päivääkään valmentanut, eikä kokemusta löydy muualta kuin videopeleistä.
 

Nimilehteen98

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Hifk, Capitals
Kyllä paineet ovat muutakin kun siviilissä vittuilua. On mielestäni myös aika naivia ajatella että Stadissa kiekko ei kiinnostaisi?

Medialööpit, kannattajat hallilla, somepostauksen kommentit, seuran huono menestys tms. Loogistahan on ajatella, että mitä isompi seura, sitä isompi liksa ja sitäkin isommat odotusarvot kannattajilta ja medialta. Tämä kokonaisuus luulisi luovan enemmän paineita, kun sitten taas pikku seurassa pienessä kaupungissa, mikä kuitenkin heille merkkaa valtavasti.

Voin toki olla väärässä kun itse en ole päivääkään valmentanut, eikä kokemusta löydy muualta kuin videopeleistä.
Täytyy lisätä kuitenkin se fakta, että pelaajana kaiken kokenut Peltonen oli monesti kylmäpäinen ja vastuuta kantava keulahahmo. Tuskin kokee paineet valtaviksi, vaikka mediahuomiota ja kritiikkiä on valmentajana saanutkin.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Paasikivella oli paineita, kun mies lähti Moskovaan neuvottelemaan joskus kevättalvella 1940. Peltosen duuni on etuoikeus, vaikka joskus vähän raskaampia hetkiä olisikin. Ja korvaus on vähintään kohtuullinen.
Korvaus on aivan liioiteltu, kun kyseessä kuitenkin oli vailla näytttöjä olevan valmentaja. Country-Club meno jatkuu vaan, ja rahaa tuhlaillaan suruttaa näille "omille pojille", että ei sitten eläkkeellä nälkä pääse yllättämään.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Korvaus on aivan liioiteltu, kun kyseessä kuitenkin oli vailla näytttöjä olevan valmentaja. Country-Club meno jatkuu vaan, ja rahasta tuhlaillaan suruttaa näille "omille pojille", että ei sitten eläkkeellä nälkä pääse yllättämään.
Sälekaihdinmies aka Salmelainen ei taida neuvottelijana edustaa Paasikiven linjaa, mikä voisi tässä asiayhteydessä tarkoittaa "välttämättämyyden pakkoon perustuvaa korvausta". Salmelaisen linjaksi on valikoitunut ennemmin Tytti Tuppuraisen Uniper-linja, mikä taas tarkoittaa loputonta selittelyä ja posketonta rahanmenoa useamman vuoden ajan ilman hyötyjä.
 
Suosikkijoukkue
IFK ilman möyrimistä, NYR, Inkvisitio 1480-
Sälekaihdinmies aka Salmelainen ei taida neuvottelijana edustaa Paasikiven linjaa, mikä voisi tässä asiayhteydessä tarkoittaa "välttämättämyyden pakkoon perustuvaa korvausta". Salmelaisen linjaksi on valikoitunut ennemmin Tytti Tuppuraisen Uniper-linja, mikä taas tarkoittaa loputonta selittelyä ja posketonta rahanmenoa useamman vuoden ajan ilman hyötyjä.
Jos Salmeilaisen "vappusatanen" oli nostaa IFK Eurooppalaiseksi suuseks..suurseuraksi, niin koen tulleeni häväistyiksi, joskin toisaalta myös etuoikeutetuksi. Kerran, aina.
 

Frankie

Jäsen
Suosikkijoukkue
평양시 IFK, Philadelphia Flyers, Arsenal FC
Peltonen on kehotettu pitämään turpansa kiinni niin pitkään, että tämä enteilee kautta aikojen ulostuloa. Veikkaan, että Peltosen seuraavan puheenvuoron jälkeen, jäämme täysin sanattomaksi.
 

Frankie

Jäsen
Suosikkijoukkue
평양시 IFK, Philadelphia Flyers, Arsenal FC
Ku lähti Salmelainen, niin kohta lähtee Peltonenkin. Sopparipelaajista ainakin Åsten..
Itkisin ilosta. Tarjoan kaljat viidelle ensimmäiselle, jos tällainen huikeus tapahtuisi ennen kauden alkua.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Peltonen on kehotettu pitämään turpansa kiinni niin pitkään, että tämä enteilee kautta aikojen ulostuloa. Veikkaan, että Peltosen seuraavan puheenvuoron jälkeen, jäämme täysin sanattomaksi.
Näinpä. Toki uskon vahvasti kykeneväni päästämään ilmoille useamman voimasanan sen puheenvuoron luettuani. Ehkä osan jopa useampaan kertaan.

Yv av im tv tm vm sr ja mitä noita nyt oli noille toisen viestin bisseille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös