Vihreä Liitto

  • 1 407 599
  • 10 668

Pipolätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Dallas
Tämä Vihreiden surkea tulos näissä vaaleissa on ollut kyllä jo nähtävissä pitkään, joten tämä ei isosti yllättänyt. Niinistö nosti Vihreät lähes potentiaaliseksi ilmasto-/ympäristöhenkiseksi yleispuolueeksi, mutta Niinistön jälkeen puolueessa vallan ottanut nuorten naisten klikki on vienyt puoluetta koko ajan takaisin hyvin kapean joukon puolueeksi, joka ei kovin isosti puhuttele esim. miesäänestäjiä ja kaupunkien ulkopuolilla asuvia.
Vihreille nämä vaalit olivat kova oppitunti, miten käy kun alistutaan jonkin toisen puolueen apupuolueeksi ja annetaan sen puolueen vielä "nöyryyttää" tätä kertomalla, miten Vihreitä äänestämällä et voita mitään.

Tuon SDP:n vaalitaktikoinnin alkaessa olisi koko puolueen pitänyt kaivaa ne tykit kohti SDP:tä. Nyt Vihreät ja Ohisalo vain alistuivat Marinin henkilökultin alle ja tyytyivät kohtaloonsa.

Mutta Vihreillä on nyt tosiaan mietinnän paikka haluaako se jatkaa tuota identiteettipolitiikkaansa vihreällä höystöllä vai palata oikeasti aikoihin, jotka tekivät siitä varteenotettavan puolueen?
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näin ei-vihreänä kyllä tuo Ohisalo oli omiin silmiin liian kiltti ihminen vaaleine pellava tukkineen, että olisi pystynyt Marinia haastamaan vaikka olisi halunnutkin.

Toiseksi kriisit sai ihmiset arvottamaan kovemman talouden puolesta kun lähitulevaisuuden vaaraksi konkretisoitui sähkön loppuminen ja muu köyhyys ilmaston puolesta.

Pisteeksi i:n päälle pääministerivaalit.

En jaksa uskoa että Marinin kovempi haasto olisi tuonut muutosta äänisaaliiseen. Siis siten että saatu 7% kannatus olisi muuttunut esim. 9% kannatukseksi. Saarikko sitä yritti ja turpaan tuli silti. Ylen maaliskuinen kannatusmittaus näytti vihreille 9% kannatusta. Jos tarkastelee mitä puolueiden kannatuksille tapahtui maaliskuun (Yle gallup) ja vaalipäivän välissä, kokoomus nousi +1%, PS +0,5% ja SDP +1%. Ja vihreät siis tippui -2%, vas -2%, mutta keskusta +0,5%. Toki gallupin virhemarginaali on 2,0% mutta trendi näyttäisi olleen että lopussa että äänet keskittyi kolmelle suurimmalle.

Taktinen äänestäminen söi pienten puolueiden äänet, joten vihreiden "menestystä" pitäisi verrata muiden karsintasarjan puolueisiin. Karsintasarjassa vasemmistoliiton ja keskustan tappio on suhteellisesti pienempi vihreisiin nähden. Jälkikäteen Ohisalon olisi pitänyt haastaa vasemmistoliittoa, koska harva varmaan keskustan vahvoilla alueilla mietti vihreiden ja keskustan väliltä äänestämistä. Vaikka Ohisalo olisi onnistunut Anderssonin haastossa, se olisi näkynyt kannatuksessa prosentin kymmenyksinä, tuskin kokonaisena prosenttina. Ja kääntäen, Andersson onnistui hyvin vaalitenteissä, silti viimeisen kuukauden aikana kannatus tippui alemmaksi mitä gallupit ovat vasemmistolle viimeisen 4v aikana näyttäneet. Ehkä puheenjohtajan vaikutus ei ole niin suuri mitä voisi kuvitella?

Seuraavat kuntavaalit ovat vaalit jossa ei taktikoida kuka on seuraava PM. Toki voidaan taktikoida kuka on seuraava pormestari. Kuntavaaleissa nähdään onko vihreät menettäneet Helsingin äänet kokonaan, vai onko paluuta taistelemaan Helsingin herruudesta. Ehkä pienessä mittakaavassa voidaan vetää jokin johtopäätös tulevista kuntavaalien tuloksesta kuinka paljon taktinen äänestäminen maksoi kun verrataan Helsingissä vihreille annettuja ääniä näissä eduskustavaaleissa tuleviin kuntavaaleihin.

Enemmänkin vihreiden ongelma oli viestissä, ei niinkään puheenjohtajassa. 4v sitten keskiössä oli enemmän ympäristöteemat, nyt talous. Pienenä puolueena vaatiteemoja ei pysty valitsemaan, joten olisi parempi jos vihreät onnistuisivat yhdistämään ihmisoikeudet, talouden ja ympäristöteemat. Tulevassa hallituksessa tuskin tulee kovin vahvasti ympäristöteema olemaan esillä.
 

ijuka

Jäsen
Keskustaliberaalille puolueelle olisi varmasti kysyntää, ja olisi mielestäni paljon loogisempaa kuin vihervasemmiston äänistä kilpaileminen SDP:n ja Vasemmistoliiton kanssa. Sinänsä aika vaikea käsittää tällaistakaan ratkaisua, koska mielestäni sataa vaan esim. SDP:n laariin ja on Vihreiltä itseltään pois. Koska ei Vihreillä tuolla sektorilla ole tarjota mitään erityistä, jolla erottuisivat tarpeeksi merkittävästi.

Joo, vihreät on vähän liberaalimpi kuin SDP ja vähän vähemmän vasemmistolainen kuin vasemmistoliitto, mutta aika samassa nipussa ollaan. Ja jos Ohisalo ajaa tuota vihervasemmistolaista politiikkaa, niin eikö kannattaisi puoluejohtajaksi sen sijaan hommata jotain, joka sen sijaan ajaa keskustaliberaalia politiikkaa? Vähän vaikea ymmärtää sellaisia puolueita, jotka tunkevat itsensä aivan jonkun toisen puolueen sektorille, kun tyhjääkin tilaa olisi.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Douglas Adamsia lainatakseni: "enimmäkseen harmiton". Näin koen Diarran. En tule äänestämään häntä missään vaiheessa, koska ajatusmaailmamme on niin kaukana toisistaan, mutta ymmärrän kyllä niitä ihmisiä, jotka häntä äänestävät. Valtakunnallisella tasolla hän pyrkinee samaan kuin mitä hän on tähän mennessä tehnyt täällä Stadissa ja uskon, että aivan kuten täällä isossa kaupungissa, myös valtakunnallisesti hän tulee jakamaan mielipiteitä.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Enemmänkin vihreiden ongelma oli viestissä, ei niinkään puheenjohtajassa. 4v sitten keskiössä oli enemmän ympäristöteemat, nyt talous. Pienenä puolueena vaatiteemoja ei pysty valitsemaan, joten olisi parempi jos vihreät onnistuisivat yhdistämään ihmisoikeudet, talouden ja ympäristöteemat. Tulevassa hallituksessa tuskin tulee kovin vahvasti ympäristöteema olemaan esillä.
Tätä ongelmaa kommentoi myös paluun eduskuntaan tekevä Oras Tynkkynen:

Aamulehti kirjoitti:
Vihreiden tulisi Tynkkysen mielestä lisätä uskottavuuttaan politiikan muilla osa-alueilla ilmastokysymysten lisäksi. ”Näiden vaalien aikana etenkin talous on hallinnut paljon keskusteluja. Silloin on hyvä kysyä, minkä takia vihreät eivät ole olleet keskeisemmässä roolissa talouskeskustelussa? Tässä on vihreille kyllä kotitehtävien paikkaa.”

Tynkkynen haluaa omalla toiminnallaan edistää etenkin kestävyysratkaisuja, joiden puolesta hän on toiminut jo yli 25 vuoden ajan. Kestävyysratkaisuja ovat muun muassa ilmastokriisin, luontokadon ja luonnonvarojen ylikulutuksen ratkaiseminen. ”Se on vihreä lanka, joka on kulkenut koko poliittisen työurani lävitse. Sillä tiellä aion varmasti jatkaa.”

Lisäksi hän haluaa pitää talousteemoja pinnalla.

 

Pipolätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Dallas
Vihreiden eräs suurimmista ongelmista on se, ettei nämä uudetkaan valitut juuri puhuttele liikkuvia miesäänestäjiä. Ei mitään saumaa puolueella nousuun ilman kyseistä ryhmää.
Etenkin kun nämä uudetkin "suomelat" ovat niin näkyvässä asemassa puolueessa. Näiden öyhöttäminen sitten syö happea näiltä muilta ns. tolkun ihmisiltä.
 
Etenkin kun nämä uudetkin "suomelat" ovat niin näkyvässä asemassa puolueessa. Näiden öyhöttäminen sitten syö happea näiltä muilta ns. tolkun ihmisiltä.

Voisitko esitellä esimerkkejä tästä öyhöttämisestä, kun sitä niin kovasti jaksat toistella? Vai onko tämä nyt se yksi varsin osuva kommentti jostain vuosien takaa, mikä tuntuu edelleen olevan piikkinä lihassa?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Ilmeisen onnistunut kampanja, kun tännekin oikeiston täyttämälle palstalle saa ainoana(?) Vihreiden edustajana ihan oman ketjunsa? Vai vieläkö mennään sillä yhdellä mauttomalla heitolla vai sponssihelkamallako tänne poljettiin?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Onnistumisen määre lienee kuinka paljon vastakaikua ehdokas kerryttää, miten on niin persumainen kaiku tuossa..

Niin onkin ja ihan tarkoituksella sellaiseksi kirjoitettu.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Sanoisin lyhyesti, ettei Diarran ja hänen tyyppistensä edustajien mukanaolo vihreiden edustajistossa ainakaan lisää haluani palata puolueen äänestäjäksi.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Fatim Winshett El Habib Diarra s. 1986, Helsinki

Vaikka Vihreät kärsivätkin tuntuvan tappion tämänkertaisissa eduskuntavaaleissa, Fatim Diarra oli yksi puolueen menestyjistä. Riittääkö 6736 ääntä ääniharavan statukseksi lienee määritelmäkysymys, mutta Pekka Haaviston ja Maria Ohisalon jälkeen kolmanneksi suurimmalla vihreällä pääkaupunkilaisella äänisaalilla Diarran voi sanoa nousseen suoraan politiikan tekijäkaartiin.
Siitä pienet pisteet Fatimalle, että esiintyi haastattelussa sopivan happamasti puolueensa kokeman tappion takia - eikä hymyssä suin iloinnut henk.koht. menestyksestä ja kiitellyt vuolaasti äänestäjiä luottamuksesta.
Kuten edellä on todettu, niin asettunee puolueessa samoille linjoille kuin Ohisalo.
 

Sumupainija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suurmetsän urheilijoiden mattopainijat
Sanoisin lyhyesti, ettei Diarran ja hänen tyyppistensä edustajien mukanaolo vihreiden edustajistossa ainakaan lisää haluani palata puolueen äänestäjäksi.
Nyt kun on aika selvää, että Ohisalon PJ kausi on taputeltu, ja uuden puoluejohtajan valinta on edessä, niin jos Niinistö/Harjanne/oikeistoliberaalisiiven sijasta uudeksi pj:ksi tulee Ohisalo/Diarra linjan mukainen PJ jatkamaan nykyistä menoa, niin ei tule kannatus nousemaan mittavissa määrin. Tietty ydinporukka äänestää toki, mutta palaajien suhteen onkin haastavampaa. Vihreät ovat taas kerran isojen valintojen ja linjavetojen edessä.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kyllähän tuo vaalitulos oli pettymys, vaikka itsekin toivoin Vihreiltä niin paljon enemmmän kuluneelta vaalikaudelta :( Tarkoitus oli jopa protestina äänestää Eläinoikeuspuoluetta, mutta kun alkoi näyttää sille, että persuilla olisi mahdollisuus tulla jopa suurimmaksi puolueeksi, oli tuo protesti pakko hylätä ja äänestää Vihreitä.

Minua ei todellakaan ole häirinnyt, että puolueen kansanedustajat ovat pitäneet ääntä myös tasa-arvon puolesta. Erittäin tärkeä asia, jonka parissa edelleen riittää tekemistä myös Suomessa. Hieman olen ihmetellyt joidenkin kipuilua aiheesta. Itseäni on lähinnä mietityttänyt puolueen talouslinja, koska kyllä minä montaa ehdokasta selkeästi enemmän vasemmalla olen. Varsinkin kuntatasolla puolueesta löytyy useita henkilöitä, jotka liippaavat omaan makuuni turhan läheltä Kokoomusta, mutta minkäs teet tässä vaalijärjestelmässä? Vasemmistoliitosta löytyy puolestaan ehdokkaita, joiden kannat ympäristökysymyksissä ovat liian persumaisia jne. Pakko tehdä kompromisseja, ja koska ympäristökysymyksissä ollaan tässä tilanteessa, oli se itselleni selkeästi keskeisin aihe ja määritti äänestämisen.

Kyllähän Vihreät on kuluneella vaalikaudella jättänyt itsestään liian kiltin kuvan, mutta varmaan tällä kertaa eniten kannatusta söi silti kysymys pääministeriydestä. Tuon takia ääniä ei todellakaan mennyt vain SDP:lle, vaan suuressa määrin myös Kokoomukselle.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Vihreiden eräs suurimmista ongelmista on se, ettei nämä uudetkaan valitut juuri puhuttele liikkuvia miesäänestäjiä. Ei mitään saumaa puolueella nousuun ilman kyseistä ryhmää.

Sinänsä ihan sama onko se Suomela/Diarra/Kari paasaamassa. No ehkä Karin menetys kuitenkin eniten puolueeseen koskee kokemuksensa puolesta.

E. Typot kiireessä kännyllä.

Kukaan täysjärkinen mies ei äänestä Vihreitä missään tilanteessa. On se jo nähty mitä nämä ajavat.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Muistan Vihreiden varapuheenjohtajan Diarran pyytäneen Helkamalta ilmaista sähköpyörää ja myös saaneensa sellaisen. Ilmaiseksi ja vailla huolia veroista. Tämä on minun, olen sen saanut! Muistan Diarran sanoneen, että ainoa syy muuttaa maalle on insesti ja se että kukaan ei kuule kun vaimo huutaa apua.

Jotenkin tulee mieleen - enkä usko että ilman syytä - tilanne, jossa vastaavia "totuuksia" laukoisi esimerkiksi Kokoomuksen uusi kansanedustaja. Paitsi, että se ei olisi mahdollista.

Miten vihreitä edustava, verotonta etua tavoitellut ja siitä alkuun kiinni pitänyt hyvin alatyylisesti maalla asuviin suhtautuva voi ylipäätään saada kannatuksen, jolla valitaan edustajaksi? Jotain on vihreissä vialla tässäkin asiassa.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Kukaan täysjärkinen mies ei äänestä Vihreitä missään tilanteessa. On se jo nähty mitä nämä ajavat.
Vihreitä en ole äänestänyt, paitsi kerran pressanvaaleissa ekalla kierroksella Pekkaa. Silti ymmärrän oikein hyvin, miten ylläolevat kommentit aiheuttavat vastareaktion ja mahdollisesti joku äänestää vihreitä sen takia. Se on vaan jotenkin henkisesti köyhää julistaa jostain täysijärkisestä miehestä.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Vihreitä en ole äänestänyt, paitsi kerran pressanvaaleissa ekalla kierroksella Pekkaa. Silti ymmärrän oikein hyvin, miten ylläolevat kommentit aiheuttavat vastareaktion ja mahdollisesti joku äänestää vihreitä sen takia. Se on vaan jotenkin henkisesti köyhää julistaa jostain täysijärkisestä miehestä.

Äänestin mäkin Pekkaa mutta ainoa kerta sekin oli silloin. No kun katsoo nytkin ketä sinne valittiin Vihreisiin niin miehiä kolme joista kaks on homoja. Sit naiset on juurikin sellaisia mitkä eivät juurikaan houkuttele arvoillaan miehiä äänestämään.

Ville Niinistö ja Pekka Haavisto ovat asiaosaajia joten he saavatkin miehiltä ääniä.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Voisitko esitellä esimerkkejä tästä öyhöttämisestä, kun sitä niin kovasti jaksat toistella? Vai onko tämä nyt se yksi varsin osuva kommentti jostain vuosien takaa, mikä tuntuu edelleen olevan piikkinä lihassa?
Öyhöttäminen tuli mieleen, kun luin Suomelan kommenttia omasta putoamisestaan ja Vihreitten vaalitappiosta:
"Kaikki tärkeä on uhattuna, jos Suomessa valtaan nousee ilmastosta ja ihmisoikeuksista täysin piittaamaton perusporvarihallitus", Suomela kirjoittaa.
Onhan tuo nyt aikamoinen olkiukko, että valtaan voisi mitenkään Suomessa - tai missä tahansa demokraattisessa länsimaassa - nousta ilmastosta ja ihmisoikeuksista täysin piittaamaton hallitus. Kuolemanrangaistus, etniset puhdistukset, mitä kaikkea Orpo ja Purra mahtaa keksiä?

Versus vaikka Harjanteen sinänsä kärkevät, mutta ihan tolkulliset kommentit.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onhan tuo nyt aikamoinen olkiukko, että valtaan voisi mitenkään Suomessa - tai missä tahansa demokraattisessa länsimaassa - nousta ilmastosta ja ihmisoikeuksista täysin piittaamaton hallitus. Kuolemanrangaistus, etniset puhdistukset, mitä kaikkea Orpo ja Purra mahtaa keksiä?

Versus vaikka Harjanteen sinänsä kärkevät, mutta ihan tolkulliset kommentit.

Eikä kyseessä ole vain olkiukko, vaan henkilön asema tietäen hyökkäys suomalaista oikeusvaltiota kohtaan. Suomelaa voi kutsua putinilaiseksi vihervassariksi. Hän jos kuka ansaitsee nimityksen. Ihmisoikeuksista ja ilmastosta täysin piittaamaton hallitus löytyy Venäjältä. Orpon tulevan hallituksen PS:n kanssa - jos tämä siis toteutuisi - vertaaminen siihen ei ole faktaa kuin suomeloiden propagandassa, jonka juuret tekotavaltaan ovat Kremlistä.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomelan puheessa paistaa läpi ankara pettymys omaan putoamiseen ja Vihreiden heikkoon menestykseen. Nuorena henkilönä kyky käsitellä politiikan aallonpohjia ei ole ainakaan vielä parkkiintunut Antti Rinteen ja Sirpa Paateron tasolle. Erittäin harkitsematon lausunto joka tapauksessa.

Häntä ja muita nuoria Vihreiden naisehdokkaita edellisissä vaaleissa äänestäneistä osa siirtyi varmasti taktisesti demarileiriin. Osa taas taisi pettyä siihen, ettei maailma alkuhypestä huolimatta muuttunutkaan neljässä vuodessa kuin huonompaan suuntaan (luontokato, ilmaston lämpeneminen, sota, korona...).
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ajatella, ettei maaseudulla oikein innostuttu pakkoremonteista, elinkustannusten rajusta noususta sun muista arkea hankaloittavista asioista. Jossain tulee ihmisillä se kipuraja vastaan ja ripaus realismia fanaattisuuden sijaan olisi hyvä olla mukana myös tässä vihreässä siirtymässä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Dino

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ajatella, ettei maaseudulla oikein innostuttu pakkoremonteista, elinkustannusten rajusta noususta sun muista arkea hankaloittavista asioista. Jossain tulee ihmisillä se kipuraja vastaan ja ripaus realismia fanaattisuuden sijaan olisi hyvä olla mukana myös tässä vihreässä siirtymässä.

Enemmän tässä varmasti painoi tuo pääministeri-kysymys ja äänet karkasivat Kokoomukselle ja SDP:lle. Varmasti mukana tosin myös pettymystä siihen minkä verran puolue sai vaalikaudella aikaan.

Elinkustannusten nousu ei todellakaan Vihreiden syytä, pakkoremontteja ei kukaan ole vaatinut ja vihreän siirtymän kannattaminen on nimenomaan realismia. Jostain bensan hinnasta aluevaaleissakin öyhöttäminen on sitä fanaattisuutta.

Jotain rajaa nyt näihin kommentteihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös