Siis kyllähän Vihreiden kannatuksen laskun juurisyy omasta mielestäni on siinä, että Vasemmistoliitto lähti kalastelemaan äänestäjiä Vihreiden vasemmistolaisemmasta siivestä tuomalla ilmastoteemat todella isosti omaan politiikkaansa mukaan - ja Vihreät lähti tässä vastaamaan Vasemmistoliitolle ja taistelemaan noista äänestäjistä. Seurauksena on se, että Vihreiden ja Vasemmistoliiton välillä ei enää nähdä selkeää eroa, jos ei perehdy oikeasti pintaa syvemmälle.
Samalla kuitenkin unohtivat sen, että puolue ja sen äänestäjät olivat hyvinkin moninainen porukka ja joukossa oli myös jotain muita kuin nuoria vasemmistolaisesti ajattelevia naisia. Ja se näkyy nyt myös ehdokkaiden sekä läpipäässeiden demografioissa.
Uudellamaalla ehdolla oleva kirkkonummelainen Markus Myllyniemi on hyvä esimerkki Vihreiden listoilla olevasta hyvin erilaisesta näkökulmasta kuin se, mihin Vihreiden linja on valunut - vaan mieluumminkin siitä, mihin Vihreiden tulisi positioitua, jotta puolue lähtisi takaisin nousuun. Keskitytään ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin tekemällä ja tarjoamalla porkkanaa - ei jarruttamalla ja tarjoamalla keppiä. Muutamia muitakin vastaavia ehdokkaita on muissa vaalipiireissä, mutta harmittavan vähissä.
Vihreillä olisi siis kuitenkin mielestäni erinomainen positiointimahdollisuus vapaana siellä, mihin Vihreät oli kannatuksensa nousun aikana suuntaamassa - arvoliberaali yrittäjyyttä ja turhaa byrokratiaa karsiva mielipiteensä tieteellisesti tutkittuun tietoon perustava ympäristöpuolue, johon mahtuu monenlaista näkemystä ja joka pystyy tekemään yhteistyötä lähes kaikkien kanssa - mutta joka olisi henkisesti kaupunkilainen sivistyspuolue. Tässä positiossa Vihreät asemoituisi demarien ja Kokoomuksen väliin poliittisessa kaupunkilaiskentässä - ei nykyiseen demarien ja Vasemmistoliiton välialueeseen, jossa on todella vähän tilaa hengittää.