Vihreä liitto

  • 1 492 561
  • 10 958
Se, mitä Suomessa piiperretään ympäristön hyväksi, on täysin toisarvoista niin kauan kuin isot maat eivät välitä ympäristöasioista vittujakaan, kuten vaikkapa USA ja Kiina.
Olet väärässä. Suomen kaltaiset sivistysmaat ovat olleet ja tulevat olemaan ratkaisevassa asemassa ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. Kyse ei ole siitä, että pienen yksilön tai pienen kansan oma piiperrys vähentäisi kokonaispäästöjä, vaan siitä että piiperrys antaa esimerkin jolloin muutkin alkavat piipertämään ja kokonaispäästöt vähenevät.

Onneksi siellä Kiinassakin on paljon fiksua porukkaa eivätkä kaikki ole nimim. Kisapuiston kaltaisia ilmastoänkyröitä, vaikka toki allaolevan hesarin artikkelin mukaan kiinalaisten keskuudessakin elää vahvasti muiden maanosien saastuttajia syyttelevät asenteet.

Isojen poikien ilmastopelissä -pikadokumentti - YouTube
Itämaan ilmastotietäjä - Greenpeace - Ihmiset - Helsingin Sanomat
Renewable Energy Momentum in China | The Energy Collective
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Olet kyllä uskossasi vahva, ei voi muuta sanoa. Mutta minua ei enää jaksa naurattaa, koska kaltaistesi ihmisten takia tämän meidän Suomen tulevaisuus on uhattuna. Toivotan Vihreälle liitolle ikuista oppositiopaikkaa.

On kyllä vaikea nähdä, että kukaan tekisi koskaan mitään ympäristön hyväksi, jos kaikki aina odottaisivat sitä, että Kiina tekee kaiken ensiksi... Eikö nyt ole hyvä, että meillä esimerkiksi on ilmanpuhtautta ja ympäristömyrkkyjen päästöjä sääteleviä rajoituksia vaikka Kiinalla ei olisikaan? Vai ovatko kaikki tälläiset säädökset ja teollisen toiminnan rajoitukset pois "Suomen tulevaisuudelta"? Pitäisikö purkaa tälläinen lainsäädäntö, kun Kiinassakaan ei ole? Tai samalla vaivalla, pitäisikö purkaa myös lapsityövoiman käytön rajoitukset, eipä Kiinassakaan kauheasti rajoiteta ja miten paljon halvemmaksi meidän tekstiilit tulisivatkaan, jos suuri osa ikäluokkaa olisi tehtaalla eikä peruskoulussa...
 
...En muista Toejoen Veikon tai Kisapuiston pitäneen tätäkään toimintamallia kovin hyvänä. Päättäkää ystävät, päättäkää.
Ei käynyt hillumassa, vaan harjoittamassa törkeää anarkismia. Eli päätetty on. Toivon, että Vihreät lähtevät Kiinaan ja Intiaan ja pyrkivät siellä vaikuttamaan maailmaan mittakaavassa oleellisiin päästöihin. Eikä sielläkään miten tahansa, vaan niillä metodeilla, jotka siellä on laillisesti mahdollisia.
Toisaalta on nähtävissä, että itänaapuri ja Kiina ovat läpi historian osanneet loppusijoittaa myös eloperäisen ongelmajätteen.

harto kirjoitti:
Kyse ei ole siitä, että pienen yksilön tai pienen kansan oma piiperrys vähentäisi kokonaispäästöjä, vaan siitä että piiperrys antaa esimerkin jolloin muutkin alkavat piipertämään ja kokonaispäästöt vähenevät.
Ne, jotka eivät ole saaneet suomalaisten piipertäjien tapaan panostaan parempaa elintasoa, osaavat olla realisteja ja laittaa asiat järjestykseen.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
On kyllä vaikea nähdä, että kukaan tekisi koskaan mitään ympäristön hyväksi, jos kaikki aina odottaisivat sitä, että Kiina tekee kaiken ensiksi...

Vain sellaiset päätökset, joihin USA, EU, Kiina, Intia, Venäjä, Japani ja Brasialia yhdessä päätyvät vaikuttavat todella maailman ympäristön tilaan. Suomen näyttämä esimerkki ei vaikuta mihinkään muuhin kuin joidenkin suomalaisten itsetyytyväisyyteen.

Eikö nyt ole hyvä, että meillä esimerkiksi on ilmanpuhtautta ja ympäristömyrkkyjen päästöjä sääteleviä rajoituksia vaikka Kiinalla ei olisikaan? Vai ovatko kaikki tälläiset säädökset ja teollisen toiminnan rajoitukset pois "Suomen tulevaisuudelta"? Pitäisikö purkaa tälläinen lainsäädäntö, kun Kiinassakaan ei ole? Tai samalla vaivalla, pitäisikö purkaa myös lapsityövoiman käytön rajoitukset, eipä Kiinassakaan kauheasti rajoiteta ja miten paljon halvemmaksi meidän tekstiilit tulisivatkaan, jos suuri osa ikäluokkaa olisi tehtaalla eikä peruskoulussa...

Vihreätä liittoa ja muita hihhuleita ei tarvita näiden asioiden toteuttamiseen tai ylläpitämiseen.
 
Ne, jotka eivät ole saaneet suomalaisten piipertäjien tapaan panostaan parempaa elintasoa, osaavat olla realisteja ja laittaa asiat järjestykseen.
Voihan asian näinkin ilmaista jos maailmaa tarkastelee yksinomaan talouden näkökulmasta. Minusta se, että priorisoidaan talouden hyvinvointi ihmisen hyvinvoinnin edelle (kuten tuossa minidokumentissa Demos Helsingin Roope Mokka hienosti muotoili; ihmistähän tässä ollaan pelastamassa eikä mitään vitun liito-oravia) on kuitenkin mielestäni aika typerä tapa hahmottaa maailmaa. Sinun retoriikallasi voisin kuvailla tällaisia ihmisiä niin, että "Ne, joiden sivistys ei riitä käsittämään ympäristöongelmaa kokonaisuudessaan ja talouskasvun kytköstä siihen, ovat joko lyhytnäköisiä ja laittavat siksi asiat väärään järjestykseen, tai sitten vain yksinkertaisesti liian itsekkäitä egoisteja ollakseen kiinnostuneita".
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Luuletko tosissasi, ettei Suomen ajamalla ilmastopolitiikalla ole vaikutusta EU:n ilmastopolitiikkaan?

Tietysti sillä on mikroskooppinen vaikutus siihen, mitä EU ajaa. Mutta edes koko EU:n yksipuolisilla toimilla ei ole kuin häviävän pienet vaikutukset koko maailman mittakaavassa, Suomen yksipuolisilla esimerkinomaisilla toimilla puolestaan vaikutukset ovat jo infinitesimaalisessa luokassa. Mutta toisaalta näillä toimilla voi olla järisyttävän suuret negatiiviset vaikutukset itseemme.
 
Tietysti sillä on mikroskooppinen vaikutus siihen, mitä EU ajaa. Mutta edes koko EU:n yksipuolisilla toimilla ei ole kuin häviävän pienet vaikutukset koko maailman mittakaavassa, Suomen yksipuolisilla esimerkinomaisilla toimilla puolestaan vaikutukset ovat jo infinitesimaalisessa luokassa. Mutta toisaalta näillä toimilla voi olla järisyttävän suuret negatiiviset vaikutukset itseemme.
Niin juuri. Suomella on sivistystasonsa vuoksi vielä kokoaan suurempi vaikutus EU:ssa, ja vastaavasti EU:lla on kokoaan suurempi vaikutus maailmalla, vähän samaan tapaan kuin Toejoen Veikolla on ulosantinsa perusteella paremmat edellytykset tehdä ympäristöä tuhoavaa politiikkaa kuin sinulla vaikka lukumäärällisesti olettekin tasoissa. Ja kun veikkoja on Suomessa vielä ainakin toistaiseksi reilusti enemmän kuin piipertäjiä, niin en olisi huolissani näistä "järisyttävän suurista" negatiivisista vaikutuksista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vuonna 2008 kaikesta käytetystä kivihiilestä käytettiin Kiinassa + muualla Aasiassa 61%. Tuohon päälle P-Amerikka 17% on yhteensä 78%. EU:n kohdalla osuus oli tuolloin 9%.
Se, mitä Suomi käyttää on päästöjen näkökulmasta pisara meressä. Ainoa vaan, että Suomessa ja EU:ssa ylipäätään pyritään käyttämään kalliimpaa energiaa ja samalla heikennämme asemaamme ja annamme Kiinan ja Intian syytää paskaa taivaalle mielin määrin ja samalla porhaltaa vauraudessa ja voimassa ohitsemme.
Voisivat nuo viherhipsterit mennä Kiinaan hillumaan. Siellä toimimisella voisi olla aito vaikutus todellisiin päästöihin.

Tämän viestin perusteella kannatat ajattelumallia, jossa tulevia sukupolvia ei mietitä päätöksiä tehtäessä vaan annetaan mennä näillä päätyyn asti. Politiikkaan kuuluu idealistinen pyrkimys maailman parantamiseen, sehän on positiivista ajattelua. Sinun, kyyninen ajattelumalli on varsin negatiivinen, mikään ei muutu vaikka mitä tehtäisiin.
 
Voihan asian näinkin ilmaista jos maailmaa tarkastelee yksinomaan talouden näkökulmasta. Minusta se, että priorisoidaan talouden hyvinvointi ihmisen hyvinvoinnin edelle...
Valtaosa suomalaisista nauttii nykyisenlaisesta hyvinvoinnista osallistumatta itse tuon hyvinvoinnin mahdollistamiseen. Heillä on hyvinvointia, koska jotkut muut toimivat taloudellisesti tuottoisasti. Pistetään julkinen terveydenhuolto leikkuriin, opintotuet, maksuton koulutus, kansaneläkkeet, toimeentulotuet, julkisen sektorin henkilöstön palkat, lapsilisät, kotihoidontuet jne jne, niin ehkä se talouden hyvinvoinnin vaikutus realioisoituu niillekin, jotka vain nauttivat sen hedelmistä ja samanaikaisesti valittavat talouden priorisoinnista.

tai sitten vain yksinkertaisesti liian itsekkäitä egoisteja ollakseen kiinnostuneita".
Tai sitten asian voin nähdä siten, että liian itsekkäitä egoisteja ovat ne, jotka valittavat talouden priorisoinnista, mutta samanaikaisesti nauttivat toimivan talouden ansiosta tulonsiirtoja. Kaikkea kivaa pitäisi saada muiden piikkiin.
 

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
Luuletko tosissasi, ettei Suomen ajamalla ilmastopolitiikalla ole vaikutusta EU:n ilmastopolitiikkaan?

Mitä luulet? 5 miljoonainen kansa, pieni pieru Venäjän kupeessa. meillehän nauretaan tuolla Euroopassa ja muualla maailmassa. Vain vihervasemmistolaiset itse luulevat tekevänsä jotain maailman hyväksi, valitettavasti vaan oman maan hyvinvoinnin kustannuksella. Suomi näivetetään kehitysmaan tasolle kaikilla mahdollisilla ympäristöveroilla ja maksuilla.

Vihreät on hörhöjä, hörhöjä jotka maksavat tavalliselle suomalaiselle maltaita, tavalla tai toisella!
 
Politiikkaan kuuluu idealistinen pyrkimys maailman parantamiseen, sehän on positiivista ajattelua. Sinun, kyyninen ajattelumalli on varsin negatiivinen, mikään ei muutu vaikka mitä tehtäisiin.
Mitä arvelet, miksi hinku itä-Berliinistä länteen oli kovempaa kuin toiseen suuntaan? Eikö idässä ollut riittävästi idealismia tarjolla? Vai voisiko parempi elintaso houkutella ihmisiä enemmän kuin idealistinen hapatus?

Kuten olen muissakin yhteyksissä todennut, niin minulle passaisi aivan hyvin se, että idealistiset viherhöpisijät voisivat perustaa oman valtion. Asua luolissa ja pureskella jäkälää. Ei vaan taida maistua, koska vihreille idealisteillekin kelpaa kovin hyvin pahojen saastuttajaihmisten luoma elintaso.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Kuten olen muissakin yhteyksissä todennut, niin minulle passaisi aivan hyvin se, että idealistiset viherhöpisijät voisivat perustaa oman valtion. Asua luolissa ja pureskella jäkälää. Ei vaan taida maistua, koska vihreille idealisteillekin kelpaa kovin hyvin pahojen saastuttajaihmisten luoma elintaso.

Keskustelutapasi ongelma on jatkuva kärjistäminen, Vihreä liitto ei ole ajamassa luoliin muuttamista ja jäkälän syöntiä. Sinä kuvaat kulutuksen supistamisen tai elintason lievän pienentämisen katastrofina, mikä kertoo pelkästä itsekkyydestä. Yhdenkään suomalaisen duunarin talous ei kaadu esim. parikymppiä suurempaan sähkölaskuun kuukaudessa. Tai jos kaatuu, se ei ole sähkölaskun vika.

Tätä itsekkyyttä esiintyy erittäin paljon tässä päivässä, jokainen pyrkii pitämään kiinni saavutetuista eduista, välittämättä kokonaiskuvasta. Radio Suomen aamu-uutisissa oli taas hyvä esimerkki, kun konkurssikypsän Lavian (kunta Pohjois-Satakunnassa, alle 2000 asukasta) valtuusto tyrmäsi kunnanhallituksen päätösesityksen kuntaliitoksista. Tätä päätöstä perusteltiin mm. sillä ettei Lavia halua olla lammasmainen. Rationaalista ajattelua.

Minusta meidän tulee ottaa ympäristö huomioon päätöksiä tehtäessä, mutta valitettavasti nykyisessä tilanteessa se johtaa hölmöihin päätöksiin. Vihreiden täytyy saada kannattajiensa takia aikaan sellaisia päätöksiä, joilla he voivat perustella hallituksessa olonsa. Tämän sijaan pitäisi miettiä asioita pidemmällä aikajänteellä, jolloin voitaisiin antaa esim. teollisuudelle kunnon siirtymäajat.
 
Keskustelutapasi ongelma on jatkuva kärjistäminen, Vihreä liitto ei ole ajamassa luoliin muuttamista ja jäkälän syöntiä. Sinä kuvaat kulutuksen supistamisen tai elintason lievän pienentämisen katastrofina, mikä kertoo pelkästä itsekkyydestä.
En voi olla varma Veikonkaan kohdalla onko kyse enemmän itsekkyydestä vai sivistymättömyydestä. Jos me Suomessa kuluttaisimme luonnonvaroja saman verran kuin teimme 70-luvulla, elämämme olisi suurinpiirtein ekologisesti kestävää. Jos 70-luvun Suomen elintasoa pitää oikeasti katastrofina, kyse on varmaan enemmän itsekkyydestä, muussa tapauksessa sivistysvajeesta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En voi olla varma Veikonkaan kohdalla onko kyse enemmän itsekkyydestä vai sivistymättömyydestä. Jos me Suomessa kuluttaisimme luonnonvaroja saman verran kuin teimme 70-luvulla, elämämme olisi suurinpiirtein ekologisesti kestävää. Jos 70-luvun Suomen elintasoa pitää oikeasti katastrofina, kyse on varmaan enemmän itsekkyydestä, muussa tapauksessa sivistysvajeesta.

Veikko on sivistynyt kirjoittaja, kunhan nyt provosoi tai on oikeasti itsekäs.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sinä kuvaat kulutuksen supistamisen tai elintason lievän pienentämisen katastrofina, mikä kertoo pelkästä itsekkyydestä. Yhdenkään suomalaisen duunarin talous ei kaadu esim. parikymppiä suurempaan sähkölaskuun kuukaudessa. Tai jos kaatuu, se ei ole sähkölaskun vika.

Kulutuksen supistaminen ja elintason heikkeneminen on käytännössä realiteetti, johon joudutaan sopeutumaan tulevina vuosina. Katastrofia siitä ei välttämättä tule suuressa mittakaavassa, mutta henkilökohtaisia tragedioita varmasti tulee. Noh, niitä tulee jopa hyvinä aikoina, joten ei siitä sen enempää. Vihreiden syytä tuo pakollinen elintason aleneminen ei missään nimessä ole, mutta silti minusta paikoin tuntuu, että heidän politiikkansa kärjistää tilannetta valitettavan paljon. Tuosta sähkölaskuasiasta sen verran, että jos duunarin sähkölasku nousee 20€ kuussa, niin kuinkahan paljon nousee sitten suomalaisen teollisuusyrityksen? Ja miten tämä taas vaikuttaa yritysten kilpailukykyyn ja suomalaisiin työpaikkoihin?

Vihreiden suurin vika on minusta juurikin tuossa energiapolitiikassa. Se on populistista. Jokainen keskimääräisellä järjenjuoksulla varustettu ihminen tajuaa (tai kykenisi tajuamaan, jos ottaisi asioista selvää), että ydinvoima on erittäin hyvä ja puhdas energianmuoto. Mutta koska osaan ihmisistä on iskostettu niin syvään, että se on saastuttava ja vaarallinen tapa tuottaa sähköä, ei vihreät osaltaan äänien kalastamisen vuoksi jatkavat tämän mantran hokemista. Fossiilisia polttoaineita ei nähdä samalla tapaa ongelmana, koska ne eivät säteile. Niiden ongelmilta (jotka ovat taas ihan keskimääräisellä älykkyydellä varustetulta ihmiseltä helposti sisäistettävissä monta pykälää ydinvoimaa pahemmiksi) kuitenkin ummistetaan silmät - ainakin jos verrataan ydinvoiman kohteluun.

Vihreät eivät tunnu esittävän mitään todellista ratkaisua energiapolitiikkaan. Kaikkea kielletään ja pilvilinnoja maalataan, mutta sellaista ratkaisua, joka vastaisi kysymykseen siitä, kuinka energiaa tuotetaan nyt, ei ole esitetty. Ymmärrettäväähän tuo on, koska vihreiden uskottavuus äänestäjäkunnan silmissä romahtaisi, jos puolue oikeasti rupeaisi ajamaan ympäristön etua puhumalla nykyaikaisen ydinvoiman puolesta.

Minusta meidän tulee ottaa ympäristö huomioon päätöksiä tehtäessä, mutta valitettavasti nykyisessä tilanteessa se johtaa hölmöihin päätöksiin. Vihreiden täytyy saada kannattajiensa takia aikaan sellaisia päätöksiä, joilla he voivat perustella hallituksessa olonsa. Tämän sijaan pitäisi miettiä asioita pidemmällä aikajänteellä, jolloin voitaisiin antaa esim. teollisuudelle kunnon siirtymäajat.

Ympäristö pitää huomioida, mutta myös realiteetit on tunnustettava. Monessa asiassa Suomen tekemät päätökset eivät vaikuta koko maailman tilanteeseen mitenkään. Suomi on vain kärpäsen pieru koko maailman mittakaavassa. Ja saasteet eivät tunne rajoja. On monessa mielessä toiveajattelua, että jos pieni Suomi näyttää esimerkkiä, Kiina ja Intia seuraavat perässä. Näin se ei valitettavasti mene. Siellä nauretaan hiljaa ja kiitellään omaa kilpailukykyään säännösten liian kurinalaisella noudattamisella heikentävää Suomea.

Ja tätä ei pidä nyt tulkita siten, että vaatisin saman tien kaikkien ympäristölakien kumoamista. Luonto on minulle tärkeä, ja veikkaisin tietäväni ja tuntevani suomalaisen luonnon paljon paremmin kuin moni ns. cityvihreä.

Onneksi Suomessa vielä noudatetaan jonkinlaista konsensuspolitiikkaa, joten vihreäiden linjaukset ovat vain pienenä osana tässä kokonaisuudessa. Nykyisessä kuuden puolueen hallituksessa on vain pakko valitettavasti antaa suurempi painoarvo näille, kuin mitä sellaisessa tilanteessa, jossa eduskunnassa olisi ollut vain kolme suurta puoluetta.

Perussuomalaisten syytä siis. Hih. No, ei vainen. Huumori sinänsä.
 
Vihreiden suurin vika on minusta juurikin tuossa energiapolitiikassa. Se on populistista. Jokainen keskimääräisellä järjenjuoksulla varustettu ihminen tajuaa (tai kykenisi tajuamaan, jos ottaisi asioista selvää), että ydinvoima on erittäin hyvä ja puhdas energianmuoto. Mutta koska osaan ihmisistä on iskostettu niin syvään, että se on saastuttava ja vaarallinen tapa tuottaa sähköä, ei vihreät osaltaan äänien kalastamisen vuoksi jatkavat tämän mantran hokemista. Fossiilisia polttoaineita ei nähdä samalla tapaa ongelmana, koska ne eivät säteile. Niiden ongelmilta (jotka ovat taas ihan keskimääräisellä älykkyydellä varustetulta ihmiseltä helposti sisäistettävissä monta pykälää ydinvoimaa pahemmiksi) kuitenkin ummistetaan silmät - ainakin jos verrataan ydinvoiman kohteluun.

Vihreät eivät tunnu esittävän mitään todellista ratkaisua energiapolitiikkaan. Kaikkea kielletään ja pilvilinnoja maalataan, mutta sellaista ratkaisua, joka vastaisi kysymykseen siitä, kuinka energiaa tuotetaan nyt, ei ole esitetty. Ymmärrettäväähän tuo on, koska vihreiden uskottavuus äänestäjäkunnan silmissä romahtaisi, jos puolue oikeasti rupeaisi ajamaan ympäristön etua puhumalla nykyaikaisen ydinvoiman puolesta.
Luulen että ongelma pohjaa siitä, että maailma ympärillä muuttuu nopeammin kuin poliittiset liikkeet kykenevät uusiutumaan. Kyllähän jokainen luonnontieteitä tunteva ymmärtää, että ydinvoima ja biopolttoaineet ovat hinta-teho-päästösuhteeltaan parhaat ratkaisut. Ydinvoimakysymykseen vihreät ovat surullisesti hirttäytyneet ja biopolttoaineiden potentiaali on tajuttu vasta aika vähän aikaa sitten. Voihan olla että sitten kun vihreät saavat painotustaan muutettua, nurkan takana on taas uusia parempia teknologioita joiden käyttöönottoa hidastaa vihreiden hirttäytyminen biopolttoaineisiin.

Ilmastoänkyröillä on helpompaa, ei tarvitse kuin kategorisesti vastustaa kaikkea, mikä ei tuota itselle enemmän rahaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Ympäristö pitää huomioida, mutta myös realiteetit on tunnustettava. Monessa asiassa Suomen tekemät päätökset eivät vaikuta koko maailman tilanteeseen mitenkään. Suomi on vain kärpäsen pieru koko maailman mittakaavassa. Ja saasteet eivät tunne rajoja. On monessa mielessä toiveajattelua, että jos pieni Suomi näyttää esimerkkiä, Kiina ja Intia seuraavat perässä. Näin se ei valitettavasti mene. Siellä nauretaan hiljaa ja kiitellään omaa kilpailukykyään säännösten liian kurinalaisella noudattamisella heikentävää Suomea...

Valitettavan usein tällä ajattelulla oikeutetaan monia hölmöjä päätöksiä, muitakin kuin ympäristöön liittyviä, "mutta kun ne muutkin..". Minusta Suomen pitää tehdä ympäristön kannalta järkeviä päätöksiä riippumatta Kiinan tai Intian toiminnasta. Tämä ei tietenkään tarkoita sellaisia päätöksiä, joilla esimerkiksi vaikeutettaisiin meidän vientiteollisuutta suuresti.

Vihreä teknologia on yksi sellainen teollisuudenala, jota tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa enemmän ja enemmän. Suomen kannattaisi olla tällä saralla aktiivinen ja kehittää tästä uusi vientivaltti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Valitettavan usein tällä ajattelulla oikeutetaan monia hölmöjä päätöksiä, muitakin kuin ympäristöön liittyviä, "mutta kun ne muutkin..". Minusta Suomen pitää tehdä ympäristön kannalta järkeviä päätöksiä riippumatta Kiinan tai Intian toiminnasta. Tämä ei tietenkään tarkoita sellaisia päätöksiä, joilla esimerkiksi vaikeutettaisiin meidän vientiteollisuutta suuresti.

Olemme pitkälti samoilla linjoilla. Mutta ehkä painotuksemme ovat erilaiset. Minä en näe ympäristön kannalta järkevänä päätöksenä sellaista, jonka vaikutus on koko maailman kannalta noin 0.00001 prosenttia - etenkin, jos päätöksen seurauksena meidän teollisuutemme kilpailukykyä heikennetään ja suomalaisia työpaikkoja sekä verotuloja menetetään.
 
Keskustelutapasi ongelma on jatkuva kärjistäminen, Vihreä liitto ei ole ajamassa luoliin muuttamista ja jäkälän syöntiä.
Ei ole, mutta haluavat ylläpitää ja kasvattaa tulonsiirtoja ja toisaalta tehdä tulonsiirtojen alkulähteen huomattavasti vaikeammaksi toteuttaa. Eivätkä toisaalta ole itse luopumassa yhtään mistään. Tuotakin voisi kutsua itsekkyydeksi.

Yhdenkään suomalaisen duunarin talous ei kaadu esim. parikymppiä suurempaan sähkölaskuun kuukaudessa.
Se on kuitenkin pois duunarin valinnan mahdollisuuksista ja taloudellisen päätäntävallan siirtoa yksilöltä yhteiskunnalle. Ja 20€/kk, tekee 240€ vuodessa. Sillä maksaapi jo parin ihmisen lentoliput ja ehkä hotellinkin loman ajaksi.

harto kirjoitti:
Jos 70-luvun Suomen elintasoa pitää oikeasti katastrofina, kyse on varmaan enemmän itsekkyydestä, muussa tapauksessa sivistysvajeesta.
Vaikuttaa siltä, että sinulle ja vihreillekin maistuu 2010-luvun elintaso. Ainakin näyttää tietokoneet ja nettiyhteydet kelpaavan. Minkä vuoksi porukka vaivautuisi tekemään ylipäätään yhtään mitään, jos vastikkeena on huonompi elintaso? Jos elintasoa lähdetään karsimaan, niin kohtuuden mukaan karsiminen pitää aloittaa niistä, jotka eivät tuottavuudellaan ansaitse nauttimaansa elintasoa.

Neuvostojohtajatkin olivat kovin sivistyneitä ja aatteeseen uskoneet kansalaiset olivat myös sisäistäneet sivistyneen ilmapiirin, kun jonottivat tuntitolkulla puolityhjiin kauppoihin tai odottivat pari vuotta saadakseen mahdollisuuden ostaa Ladaan. Jostain syystä he porukka kyllästyi sivistykseen. Kummasti virolaisillekin kelpaa banaanit ja bemarit. Melko harva taitaa kaivata sivistystä.
 

julle-jr

Jäsen
Minusta Suomen pitää tehdä ympäristön kannalta järkeviä päätöksiä riippumatta Kiinan tai Intian toiminnasta. Tämä ei tietenkään tarkoita sellaisia päätöksiä, joilla esimerkiksi vaikeutettaisiin meidän vientiteollisuutta suuresti.
Minä väitän, että suurin ympäristöteko minkä suomenkaltaiset maat voivat tehdä, on pitää kynsin hampain kiinni omasta teollisesta tuotannosta. Olen valitettavasti viettänyt aikaa esimerkiksi intialaisissa ja kiinalaisissa raskaan teollisuuden laitoksissa. Niissä ei osata ja/tai haluta ottaa huomioon ympäristöasioita kovin hääppöisesti. Esimerkiksi energiatehokkuuden suhteen suomalaiset vastaavat, vaikkakin vanhemmat, laitokset ovat eri levelillä.

Jos tuotantoa siirretään vaikkapa Suomesta energia- ja ympäristötehottomiin laitoksiin joidenkin ympäristösäännösten aiheuttamien ekstrakustannusten takia, on nettovaikutus päästöihin todennäköiseti rutkasti negatiivinen. Sen lisäksi, että esimerkiksi Kiinassa iso osa energiasta tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, sitä myös kulutetaan enemmän tuotettua tuotetta kohti. Näin ollen jos me todella olisimme kiinnostuneita ympäristöasioista globaalill tasolla, me tekisimme kaikkemme, jotta tuotantoa pysyisi täällä missä asiat osataan tehdä jotenkuten puhtaasti ja tehokkaasti.

No, toki kuljetusketjutkin päästöjä jonkin verran aiheuttavat, mikä hieman parantaa markkinoiden lähellä valmistettujen tuotteiden ominaiskuormitusta.
 
Viimeksi muokattu:
Vaikuttaa siltä, että sinulle ja vihreillekin maistuu 2010-luvun elintaso. Ainakin näyttää tietokoneet ja nettiyhteydet kelpaavan. Minkä vuoksi porukka vaivautuisi tekemään ylipäätään yhtään mitään, jos vastikkeena on huonompi elintaso? Jos elintasoa lähdetään karsimaan, niin kohtuuden mukaan karsiminen pitää aloittaa niistä, jotka eivät tuottavuudellaan ansaitse nauttimaansa elintasoa.
Minulle kyllä maistuu mieluummin se 70-luvun elintaso, tai tarkemmin ottaen luonnonvarojen kulutuksen taso, ja toki toivoisin että muillekin maistuisi. Sen ylittävä luonnonvarojen kulutus kun ei tutkitusti juurikaan enää lisää ihmisten onnellisuutta kehittyneissä länsimaissa, joten miksi tavoitella turhaan jotakin josta ei ole mitään hyötyä, vaan päinvastoin niin suunnatonta haittaa että sitä pidetään yleisesti ihmiskunnan historian suurimpana ongelmana.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minä väitän, että suurin ympäristöteko minkä suomenkaltaiset maat voivat tehdä, on pitää kynsin hampain kiinni omasta teollisesta tuotannosta. Olen valitettavasti viettänyt aikaa esimerkiksi intialaisissa ja kiinalaisissa raskaan teollisuuden laitoksissa. Niissä ei osata ja/tai haluta ottaa huomioon ympäristöasioita kovin hääppöisesti. Esimerkiksi energiatehokkuuden suhteen suomalaiset vastaavat, vaikkakin vanhemmat, laitokset ovat eri levelillä.

Jos tuotantoa siirretään vaikkapa Suomesta energia- ja ympäristötehottomiin laitoksiin joidenkin ympäristösäännösten takia, on nettovaikutus päästöihin todennäköiseti rutkasti negatiivinen. Sen lisäksi, että esimerkiksi Kiinassa iso osa energiasta tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, sitä myös kulutetaan enemmän tuotettua tuotetta kohti. Näin ollen jos me todella olisimme kiinnostuneita ympäristöasioista globaalill tasolla, me tekisimme kaikkemme, jotta tuotantoa pysyisi täällä missä asiat osataan tehdä jotenkuten puhtaasti ja tehokkaasti.

No, toki kuljetusketjutkin päästöjä jonkin verran aiheuttavat, mikä hieman parantaa markkinoiden lähellä tehtyjen tuotteiden ominaiskuormitusta.

Olen samaa mieltä, mutta valitettavasti nykyisessä globaalissa maailmassa on mahdotonta estää tavaroiden vapaata liikkuvuutta. Tiedostava kuluttaja ostaa lähituotteita, valitettavasti Suomessakin näitä tiedostavia kuluttajia on liian vähän, jotta kalliimpia lähituotteita voitaisiin tuottaa kannattavasti.
 
Aina kun näistä kulutustavaroista puhutaan, niin koen velvollisuudekseni muistuttaa, että lähituotteet ja tavarat ovat ympäristön kannalta erittäin marginaalisia valintoja. 70 % keskivertosuomalaisen kulutuksesta koostuu asunnon lämmittämisestä, liikkumisesta ja lihan syömisestä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös