Pavlovin Koira
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Paikalliset
Millä tavalla?
Ehdottomassa maailmankuvassa. Me olemme oikeassa, muut ovat väärässä -asenteessa. Aika moni vihreiden kantaäiti- ja isä omaa sitäpaitsi taistolaistaustan.
Millä tavalla?
Ehdottomassa maailmankuvassa. Me olemme oikeassa, muut ovat väärässä -asenteessa.
Aika moni vihreiden kantaäiti- ja isä omaa sitäpaitsi taistolaistaustan.
Aika moni vihreiden kantaäiti- ja isä omaa sitäpaitsi taistolaistaustan.
Löytyisiköhän niitä nimiä jo?
Ihan heti tulee mieleen Hassi. Ja kyllähän tuo Sinnemäkikin on kotona taistolaisuuteen opetettu.
Itse vihreä liikehän on käynnistetty monelta osiltaan Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin suojissa ja rahoituksella, perimmäisenä tarkoituksenaan aiheuttaa ongelmia juurikin Länsi-Saksan inhimilliselle ja taloudelliselle kehitykselle.
Mutta eihän tuo eroa millään tavalla liikkeen nykyisestä toiminnasta.
Hassin edustama "tamperelainen" taistolaisuus oli muuten ehdottomampaa "helsinkiläinen" versio taistolaisuudesta, jossa sallittiin jopa jotakin keskusteluakin siitä, että miten pitkälle stalinistisessa ortodoksiassa pitää mennä, syntyi jopa monia reaktiivisia marxilaisuuden muotoja, joista Erkki Tuomioja on yksi keskeisimpiä esimerkkejä, maailmalla tästä esimerkkinä maolaiset tai hieman eri pohjalta, vähemmän radikaalina liikehdintänä, eurokommunismi.
Nyt kun moisia puhuvat selvittäisivät ensin vaikka itselleen, miksi 1970-luvun lopulla kuihtuva taistolaisliike koki esimerkiksi Helsingissä nousevan vihreän liikkeen (Haavisto, Sauri, Soininvaara, Hautala jne.) uhkaksi itselleen, voisivat faktat näissä keskusteluissa osua paremmin kohdalleen.
En tiedä ajanko tässä miinaan mutta eikö syy voisi yksinkertaisesti olla se että taistolaiset näkivät vihreän liikkeen puhuttelevan samoja äänestäjiä ja siten hajauttavan vasemmistoänkyräsiipeä?
On niitä siellä seassa ihan saletisti. Pitikö olla myös kanta-jotakin? Riittääkö kantakirjavihreyteen Koijärven veteraanius, vai pitääkö olla ekan aallon kansanedustaja tyyppiä Kalle Könkkölä tai Ville Komsi (kummallakaan ei tietääkseni ole taistolais-/pioneeri- tms. taustaa).Ei niitä taistolaisnimiä sitten vihreiden kantaisien ja -äitien joukosta löytynyt. Hassi ja Wuori eivät ole vihreiden kantaisiä ja -äitejä.
Eikä sovi unohtaa marxilaisuuden lisäksi liikkeen syntyhistoriasta...
Mitkä suomalaisen (alunperin helsinkiläisen) vihreän liikkeen (aatteellisen) syntyhistorian pointit ovat peräisin marxilaisuudesta? Siis ihan konkreettisesti?
Seurasin 1970-luvun lopulla helsinkiläistä kunnallispolitiikkaa ja nuorisoliikehdintää tarkasti, siis myös vihreiden syntyä ja kehitystä. Marxilaisia juuria en siellä havainnut, teosofiaa ja sen sellaista puunhalailua kyllä.
Vesa Hack, pitäisikö tavallisen helsinkiläisen tuntea koko kaveri? Jonkun verran olen seurannut kunnallispolitiikkaa mutta nyt kuulen ekaa kertaa koko kaverista. Ei valtuutettu, ei varavaltuutettu(?) mutta yhdessä lautakunnassa rivijäsenenä. Aika moinen haloo puoluevaihdosta, mutta olen ilmeisesti missannut jotain..?
Ilmeisesti Vesa saa sanoa hyvästit lautakuntapaikalle niin mitä Kokoomus on luvannut uudelle jäsenelle? Vai onko luvannut yhtään mitään..
Hack on erittäin aktiivinen internetissä, ja hyvin mielellään kirjoittaa provosoivia tekstejä. Ilmeisen pettynyt vihreiden suvaitsemattomuuteen puolueen virallisesta linjasta poikkeavia kohtaan.
Erityisen pettynyt siitä, että hänen eduskuntavaali ehdokkuutensa torpattiin keväällä.
Eli sinänsä tie vihreissä oli jo pystyssä, kun ei ollut kuuliainen. Saa nähdä onko ongelma ollut hänessä vai puolueessa.
Meinaatko nyt saivarrella, että vihreät olisivat olleet erilainen liike ennen taistolaisten "vallankaappausta"...
Olen koko ajan yrittänyt kysyä, ketkä vihreän liikkeen perustajista olivat "taistolaisia". Nimiä ei löydy, ainoastaan jankutusta, että "kyllä ne olivat".
Nyt kuulen ensimmäistä kertaa taistolaisten tehneen "vallankaappauksen" vihreissä. Milloin tämä tapahtui, kenen/keiden toimesta, ja miten tämä "taistolainen" vallankaappaus näkyi/näkyy vihreiden politiikassa?
Tämän "keskustelun" pohjalta syntyy kyllä vahva mielikuva siitä, että suomalaisen poliittisen lähihistorian tuntemus on monella ihmisellä heikoilla. Tästäkin ketjusta löytyvissä viesteissä Jaakko Laakso mainitaan enemmistökommunistina (aika paha virhe), "taistolaisia" nähdään siellä, täällä ja tuolla (osaamatta nimetä ensimmäistäkään) ja niin edelleen.
Vihreitä saa — ja pitääkin — kritisoida asioista, joista he kritiikkiä ansaitsevat. Itse olen huolissani lähinnä siitä, että täällä viskotaan ilmoille selkeästi virheellisiä väitteitä, joihin jotkut saattavat paremman tiedon puutteessa uskoa.
OK, eli kaverilla on aika ohut CV kunnallispolitiikassa toistaiseksi. En todellakaan tunne kaverin taustoja, mutta ilmeisesti vaikuttanut piirijärjestötasolla. Eli nyt kun menettää lautakuntapaikan niin saa 2vuotta odotella kunnallisvaaleja ellei nyt Kokoomus ota listoille eduskuntavaaleihin ensi kevääksi. Ja jos Kokoomus ottaisikin niin on varmasti aika kovassa seurassa. On siis aikaa skriivailla jatkossakin netissä.
Jaakko Laakso ja Anssi Sinnemäki ovat olleet toimittajaliiton jäseniä, nyt Sinnemäen tytär ja Laakson poika ovat molemmat vihreän liiton keulakuvia. Onko tämä sattumaa? Onko sitä lupa miettiä?
Satu Hassi ja Matti Wuori olivat taistolaisia, ja pitkän linjan vihreitä poliitikkoja.