Se ei ole mikään myytti vaan ihan yksinkertaista kemiaa/fysiikkaa. Puuta tarvitaan neljä kertaa enemmän (toistaiseksi, tekniikka kehittyy tämän kohdalla nopeaa tahtia uusien polttimien myötä, öljypolttimet taitavat olla jo aika loppuun asti kehitettyjä?) mutta öljyä pitää roudata paljon pidemmät matkat.
Energiasisältö ei muutu vaikka miten kehität tekniikkaa, ellei tarkoituksesi ole alkaa fuusioimaan hiiltä puussa.
Jos kilo öljyä sisältää 41 MJ energiaa poltettuna ja nykyaikaiset puupelletit näemmä n. 17 MJ/kg, eli ero onkin vain hieman yli kaksinkertainen.
Öljypolttimoitten kohdalla kehitys varmaankin on siellä minne on mahdollista päästä, mutta toisaalta suurimmassa osassa taloja on vanhoja, 50-70-luvuilta peräisin olevia polttimia.
Suomen puumäärä kasvaa tälläkin hetkellä jatkuvasti, jos istutusta lisätään niin tämä voidaan ratkaista hyvin helposti. Voi olla että siinä menee 10v kun istutusten vaikutuksen näkyvät mutta 10v on hyvin lyhyt aika energiapolitiikassa.
Puumäärä kasvaa, koska metsäteollisuus taitaa nykyään rahdata puuta omaan käyttöönsä muualta maailmasta ja kuten havaittua, yksikköjäkin lakkautetaan. Kuitenkin jos tarvetta aiotaan kasvattaa edes etäisesti vastaamaan 700 miljoonan öljylitran vastaavaan määrään niin tarve kasvaa.
Paikalliset ratkaisut sitten ovatkin paikallisia ratkaisuita
Jos istutusten määrä on suhteessa polton määrään eli metsää kasvatetaan samaa tahtia enemmän kuin puuta poltetaan (puhumattakaan nykyisen puumassan tehokkaammasta käytöstä) niin CO2 määrät eivät lisäänny PITKÄLLÄ aikavälillä (joka on ainoa mahdollinen tarkkailuväli energiapolitiikassa).
Paitsi että myös pitkällä aikavälillä homma ei vain toimi noin yksinkertaisesti, koska yhden puun sitoman hiilidioksidin sitoutuminen toiseen puuhun kestää huomattavasti kauemmin kuin yhden puun tuottama lämpö. Joten täytyy polttaa toinenkin puu jne.
Vaikka puita kasvatetaan jatkuvasti, niin silti ei pitkälläkään aikavälillä saada kompensoitua jatkuvaa hiilidioksidituotantoa, joka käytännössä katkaisee puun normaalin kierron taimesta lahoavaksi puuksi.
Öljyn poltto tuottaa pitkällä aikavälillä aina enemmän CO2 NETTOpäästöjä kuin puun poltto.
Tuottaako? Millä lailla se öljyn hiilidioksidi ei vastaavasti absorboidu metsiin/leviin.
Et vieläkään ymmärrä peruslogiikkaa tässä asiassa.
Puu sitoo X moolia CO2:sta, se vapauttaa sen joko poltettaessa tai lahoessa. Se tulee joka tapauksessa takaisin ilmakehään. Poislukien saha/paperiteollisuuden käyttämä puu, miten se kiertokulku vaikuttaa CO2 tasapainoon on vaikea sanoa koska se riippuu millä energialla prosessi tapahtuu. Jos öljy korvataan puulla, tuo joka tapauksessa luontoon palautuva CO2 käytetään hyötykäytössä (=energiantuotannossa). Öljy voidaan antaa olla maan kuoren alla jossa se ei vaikuta kasvihuoneilmiöön.
Se, etten ymmärrä peruslogiikkaa, johtuu siitä että ihan oikeasti käytän tässä logiikkaa, enkä vain hoe mantraa, joka ei kestä tarkastelua.
Puusta lahoamisen kautta vapautuva hiilidioksidi vapautuu huomattavan pitkän ajan kuluttua ja kohtalaisen tasaisesti, kun taas palamisella vapautuva hiilidioksidi vapautuu nopeasti.
Mikä kohta menee liian monimutkaiseksi siinä, että jos puuta käytetään lämmitykseen, sitä on poltettava enemmän/vuosi kuin puita kuolisi normaalissa kierrossa metsässä.
Paikallisesti tämä ei ole ongelma ja ison metsän omistaja voi kohtalaisen helposti elellä oman metsänsä tuotoilla, mutta suuressa määrässä käytettynä puun tarve kasvaa ja samalla välitön hiilidioksidituotto.
Itsekin sen sanoit, puut eivät itsessään vaikuta hiilidioksiditasapainoon jos ne elämänsä ajan ensin sitovat hiilidioksidia ja sitten kuollessaan vapauttavat tämän. Mutta puun polttaminen lyhentää tätä kiertoa keinotekoisesti.
Tässä kohtaa voidaan todeta että taisit jo 'hävitä' väittelyn, henkilökohtaisuuksiin meno on sinun kohdalla se varmin 'valkoinen lippu'.
Henkilökohtaisuuksiin? Mistä lähtien tässä on nyt ratkottu voittajia ja häviäjiä, eeikö tarkoitus ollut keskustella energiapolitiikasta?
Kerro nyt, tarkasti lainauksesi mukaisesti _miksei öljystä vapautuva hiilidioksidi katoa mihinkään ja miksi se jää ilmakehään ikuisesti_?
Jos et vastaa tähän vastauksella, joka oikeasti vastaa tuohon, niin tulkitsen että et kykene perustelemaan argumenttiasi.
Ja sitten haukut minun lauseitani epäkoherenteiksi? Heh, aika paha.
Pahoittelen toki lapsusta, vapautumista tietenkin tarkoitin.
homodioksidia? Alkoiko teinix-ikä ylä-asteen kemian tunneilla vai mistä moinen termi? Saat kyllä ihan itse selitellä tuota käyttämääsi termiä, en aio puuttua siihen. Mutta tuossa osuit koko asian pointtiin jonka jo ylempänä selitin sinulle.
No aikaisemmin yritit esittää, että öljystä vapautuva hiilidioksidi ei tykkää yhteytyä puitten kanssa. Voit toki vastata miksi näin, kuten jo ylempänä tiedustelin.
Koko tasapainoasia näyttää nyt olevan asia, jossa et periaatteen vuoksi pysty ottamaan kynää käteen ja laskemaan asiaa hieman auki.
Jos teet itsellesi yksinkertaisen luokkakaavion, missä otat huomioon sen, että puun kasvaminen entiseen kokoonsa kestää x määrän vuosia ja toisaalta tälläkin aikaa on poltettava muita puita, voit havaita että ollaan hyvin nopeasti tilanteessa, missä vuosittainen hiilidioksidituotto asettuu vakiotasolle, mikä on _korkeampi_ kuin jos puita ei kaadettaisi.
Asiaa kannattaa miettiä lähinnä siltä kannalta, että puun polttamisessa lyhennetään puitten elinkaarta. Sen sijaan että puut kasvaisivat ja eläisivät sanotaan 100 vuotta, jonka jälkeen ne kuolisivat, niin kasvava puun tarve lyhentää elinkaaren talousmetsälle ominaiseen ~30 vuoteen (muistaakseni).
Tällöin hiilidioksidin vuosituotto nousee hieman ja vakiintuu taas tasolle, joka on kuitenkin alkuperäistä korkeampi, koska joka vuosi metsästä poltetaan sama määrä puuta, joka on kuitenkin enemmän kuin luonnollisesti kuolisi.
Kuinka moneen satamaan Suomessa tuodaan isolla skaalalla öljyä? Kuinka monta ihmistä asuun näiden satamien lähistöllä, esim. 50km säteellä?
Porvoossa ja Vuosaaressa on öljysatamat, eli samantien taitaa täyttyä miljoona ihmistä. Kotkassa on, Haminassa on, sieltä hoidetaan 50 kilometrissä aika iso osa rannikkoseutua itäänpäin. Oulustakin sellainen löytyy.
Muistelisin että Turun tienoillakin on satama, mutta saatan erehtyäkin.