Monilla kaikkein kriittisimmin uusiutuviin energialähteisiin suhtautuvilla tuntuu puuttuvan ymmärrys siitä, että kukaan ei todellisuudessa edes odota jonkin yksittäisen u-e teknologian tuovan ratkaisua meidän tulevaisuuden energiatarpeisiiin. Mutta kaikki ne yhdessä voivat silti tehdä vaikutuksen, myös täällä Suomessa ! Jopa aurinkoenergia voi nousta täällä vielä merkitykseen, sillä Suomessa saadaan lähes sama määrä aurinkosäteilyä per vuosi kuin keski-eurooppassa, jossa sekä aurinkolämpö että -sähkö on kovassa huudossa parhaillaan.
Hmm "lähes sama määrä"...onko nyt niinkään, mitenkäs tuo säteilyenergian kulmariippuvuus meneekään... Lisäksi pitää muistaa se, että aurinko ei paista 24h, mutta sähköä tarvitaan 24h.
Jos talon lämmitysenergiasta saadaan esim. 25% vuodessa aurinkolämpöpaneeleiden avulla, niin silläkin on jo merkitystä. Alunperin sähkölämmitteiseen taloon jos asennetaan aurinkopaneelien rinnalle vielä maalämpöpumppu joka puolittaa lämmityssähkön kulutuksen, niin ei ollenkaan paha. Jos talo sattuu olemaan vielä hyvin eristetty ns. matalaenergiatalo, niin vielä parempi.
25% on aika kova määrä, kun lukujen heittelyssä vauhtiin pääsit, niin annapa arviosi miten ison pinta-alan paneeleita tuo määrä vaatii. Ja kai muistat, että silloin kun lämmitystä eniten tarvitaan, niin on usein kovin vähäaurinkoista=talviyö.
Maalämpöpumput ovat myös paikallisia ratkaisuita ja myös niitten tekeminen maksaa ja tekemiseen tarvitaan rutkasti sähköä, koska metallien jalostus ja työstö ei onnistu aivan lihasvoimin. Maalämpöpumppu on kätevä juttu, mutta ei ratkaise mitään suurimittaisia ongelmia.
Tuulienergian yksikkökoko on kasvanut jo 3 megawattiin (suomalaisen winwindin toimesta), joten niitä vaikka ensialkuun 300 kpl:tta pystyttämällä pohjanlahden matalalle rannikoalueelle ollaan päästy taas jo vähän lähemmäs yhden ydinvoimalan tarpeettomaksi tekemistä.
heh, eli koska 3x300=900=ydinvoimala niin voit tehdä tuollaisen päätelmän.
Mistä näitä sikiää...
Mitä eroa on 24/7 sähköä jauhavalla ydinvoimalalla ja "silloin kun tuulee" 3 megawattia tuottavalla tuulivoimalalla. Ja taas, milloin sitä sähköä eniten tarvitaan=_tyyni_ talviyö.
Tuulivoima on kiva PR-juttu, vähän niinkuin "puhdas Tanska" joka on tunnettu tuulivoimastaan...mutta aikuisten oikeasti tuottaa 80-90% perusvoimastaan hiilellä.
Lehmien takapäästä irtoavia biokaasupäästöjä talteenottamalla voidaan moni maaseudun taajama-alue tehdä energia-omavaraiseksi ja siinä samalla liikuttaa jokusta Volvoakin. Samoin Biodiesel tekee tuloaan ja kohta jokainen kotikemisti haluaa omistaa oman rypsipellon, josta sitten separaattorilla voi autotallissa vääntää puhdasta polttoainetta vanhaan taksimersuunsa.
Kuten todettua, paikallisia ratkaisuja. Lisäksi rypsipeltojen viljely sitten onkin oma juttunsa talvella.
Eikä pidä unohtaa puupellettejäkään, jotka auttaa meitä pääsemään lopullisesti eroon Saudi-öljystä, siirtymään taysin ulkovalloista riippumattomille juurillemme ja lyömään rajat kiinni.
Ja pyydän yhä laskemaan puun määrän kiloissa/TWh.
[quote9
Jos tämä kaikki ei vielä riitä, niin uraania löytyy kyllä Suomestakin, luulisin.[/QUOTE]
Eipä oikeastaan ole tarvetta, vaikka kait Uraania myös löytyy, mutta sen kaivaminen ei ole kannattavaa. Onneksi Suomessa satsataankin voimakkaasti fuusiotutkimukseen.
Summa summarum, paljon tekstiä, olemattomasti asiaa....tai tarkemmin asiaa toki sinänsä, mutta ei mitään ratkaisuita terawattiongelmaan.