Kosketus kirjoitti:
Pelletit on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kuin öljy. Pellettien hiilidioksidipäästöt palautuu periaatteessa takaisin kiertoon jos metsän kasvupinta-ala pysyy samana. Öljy on aina tämän kierron ulkopuolelta tulevaa.
Niin, tätä on kyllä jaksettu jauhaa paljonkin. Öljy toki on sinänsä suoraan saatanasta noin ympäristömielessä, mutta tuo puun polttaminen.
Kerrotko nyt minulle mikä tässä yhtälössä mättää:
Ilman pellettejä hiilidioksidikonsentraatio on suurinpiirtein vakio, metsän kyky absorboida hiilidioksidia riippuu paljoltikin vihreitten osasten pinta-alasta ts. tietyllä ikäskaalalla mitä vanhempi metsä sitä enemmän absorptiota. Etenkin metsätyyppi vaikuttaa tässä paljon, mäntymetsässähän homma ei ole aivan noin lineaarista.
Jos metsää sitten hakataan ja tätä puuta (tai sitten hakkeesta tehtyjä pellettejä) poltetaan, ilmakehään vapautuu hiilidioksidia n moolia ja tietenkin samalla myös konsentraatio kasvaa, mikä taas heijastuu (heh) suoraan lämpösäteilyn sirontaan takaisin maahan.
Hakatussa metsässä on yleensä vähemmän puita/pinta-alayksikkö, kuin hakkaamattomassa ja myös puitten vihreitten osien pinta-ala on pienentynyt.
Jotta yhteyttämistä tapahtuisi, ei pelkkä hiilidioksidin lisääntyminen riitä, vaan tarvitaan myös auringonvalo, jota on todetusti rajatusti. Eli vaikka noin teoriassa hiilidioksidikonsentraation kasvu nopeuttaa yhteyttämistä, niin vaikutus ei ole sellainen että se mystisesti poistaisi lisääntyvää hiilidioksidia.
Joten kerrotko nyt minulle, miten metsän pinta-alan pitäminen samana hidastaa kasvihuoneilmiötä, koska tiedetään että hiilidioksidin absorptio yhteyttäessä on huomattavasti hitaampi ilmiö kuin sen vapautuminen palaessa.
Suomessa on yhteensä 258 331 öljyllä lämpiävää erillistä pientaloa. Öljylämmitys on käytössä 25,4 prosentilla, sähkölämmitys 39,4 prosentilla, puu ja turve 26,9 prosentilla ja kauko- ja aluelämpö neljällä prosentilla erillisistä pientaloista. (Lähde: Tilastokeskus)
Kyllä, mutta miksi ratkaisu ei olisi puhdas sähkölämmitys, jossa sähkö tuotetaan ydinvoimalla?
Varsinkin uudemman aurinkosähkötekniikkan tuotannossa pätee se sama laki kuin vaikkapa kulutuselektroniikan tuotannossa. Mitä enemmän jotakin tehdään, sen halvemmaksi se tulee. Joku asia jota aluksi vain rikkailla on varaa hankkia, voi kymmenen vuoden päästä olla jo kaikkien ulottuvilla. Aurinkosähkön ei tarvitse ratkaista kaikkea sähköntarvetta edes yksittäisessä asuinrakennuksessa, mutta voi kuitenkin olla merkityksellistä suuressa mittakaavassa.
Ei aivan, kyse on paljoltikin siitä mihin kehityskustannuksia kuoletetaan.
Kyllä, piikiekkojen hinnat ovat laskeneet huomattavasti, etenkin kun on siirrytty 6'' kiekkoihin tai isompiin. Kuitenkin prosessointikustannukset eivät olennaisesti ole pienentyneet ja mitäpä aurinkopaneeli olisi ellei aikalailla pelkkää puolijohdepiitä. Eli tuotteessa missä raaka-aine itsessään muodostaa suurimman osan kustannuksista, ei halpenemista yleensä tapahdu samalla tapaa kuin kulutuselektroniikassa, jossa halpeneminen yleensä aiheutuu katteitten leikkaamisesta yms.
Pikagoogletuksella näyttää jopa siltä, että hinnat ovat jossain määrin nousseet sitten viime tarkistuksen, tosin osasyy on varmaankin juuri paremmissa kennoissa.
n. 100W paneelin hinta pyörii tonnin kieppeillä, eli tällä sitten hankitaan sähkö jo tietokoneen näytön käyttöön. Sitten vielä kolme vastaavaa lisää, niin voi jo surffata netissäkin. Joo-o, kehitys on tosiaan kehittynyt.
Vuorokaudessa sähkönkulutus tällaisessa kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostalossa näyttäisi olevan sähkölaskun perusteella 12 kWh (3-4 tietokonetta 24/7 päällä näköjään näkyy laskussa...). Tonnin kennolla siis katettaisiin tästä 2,4 kWh eli kokonaisuudessaan tarvitsisi investoida 5-6 kennoon eli noin 5000 euroa. Vuosittainen sähkölasku on noin 190 e, joten kutakuinkin 25 vuoden päästä oltaisiin omillaan, paitsi että kennojen käyttöikä ei ole rajaton.