Tehdas tulee, jos se vain suinkin on suomalaisista päättäjistä kiinni. Tämä on mielestäni selviö, johon ei vaikuta 10% puoulue tai edes 20% puolue.
Sitten jos ajatellaan tulevan hallituskauden ilmastopolitiikkaa, niin ei yksi biotuotetehtaan pykääminen tarkoita kaikkien muiden toimien alasajoa. Liikenne on edelleenkin sellainen nopeasti "uusiutuva" energiankäytön muoto, johon voidaan vaikuttaa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Öljylämmityksistä ja muista saastuttavista menetelmistä voidaan pyrkiä irrottautumaan erilaisten tukien ja kannustimien avulla. Kivihiilestä ollaan luopumassa jo muutoinkin ja sähköntuotannossa päästään suurempaan omavaraisuuteen Fennovoiman ja OL3 -reaktorien myötä. Energiaunioni on suunnitteilla, kunhan infra saadaan kuntoon ja poliittinen tahto kohdilleen.
Vihreät ja vasurit voivat hyvinkin olla hallituksessa, joka tukee Kemin tehdasta. Toki se aiheuttaa niille ideologisen ristiriidan, joka on jossain määrin vaikea selittää kannattajille. Toisaalta, voi myös nähdä, että myöntymällä näin isoon kompromissiin esim. vihreät saavat lisää pelimerkkejä toisaalla; Rinne on jo kaventanut omaa neuvottelupositiota linjaamalla kauniita ilmastotavoitteita, joille pitää löytyä tulevaisuudessa katetta. Miksei tämä voisi toimia niinpäin, että tuetaan korkean osaamisen metsäteollisuutta mutta puututaan esim. menneen maailman turve- ja kivihiiliteollisuuteen? Yritystuetkaan eivät ole mikään monoliitti, vaan niiden sisällä voidaan tehdä painotuksia.
Vihreät olivat myös hallituksessa, joka myönsi OL3-ydinvoimalaluvan. Vasurit taas olivat hallituksessa, joka leikkasi mm. koulutuksesta ja lapsilisistä - olkoonkin, että lähtö tuli lopulta vaalitaktisista ja ideologisista syistä. Uskoni on edelleen vahva sen suhteen, että sini-puna tullaan rakentamaan vihreiden ja rkp:n ympärille.