Vihreä liitto

  • 1 492 380
  • 10 958

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Pistänpä tämän neljä kuukautta wanhan viestini uusiksi ja saatteeksi kysymyksen: Vieläkö palstaveljet ovat sitä mieltä, että ennustukseni on täysin mahdoton?
20-30 vuoden päästä Vihreät luultavasti tulevat olemaan se puolue, joka kilpailee Kokoomuksen - ja ehkä Keskustan - kanssa suurimman puolueen asemasta, mutta seuraavat eduskuntavaalit tulevat tässä mielessä vielä aivan liian aikaisin. Viime vuosien kehitys tosiaan näyttää vahvasti siltä, että alun perin oikeistolaisena puolueena syntyneistä Vihreistä tulee tulevaisuudessa vasemmiston ykkösäänenkannattaja Suomessa.

Se ennusteessasi on ainakin pielessä, että olet laittanut demarit kokkareiden edelle, sillä tässä välissä käydyt kunnallisvaalit osoittivat, että Rinteen johdolla SDP ei tule Kokoomusta voittamaan.

Ennusteessasi suuri osa Vihreiden nousevasta kannatuksesta taitaa tulla persuilta vapautuvista äänistä ja vaikka tiedän kyllä näidenkin puolueiden välillä äänestäjien liikkuneen niin isommassa kuvassa en pidä tätä liikehdintää kovin merkittävänä. En myöskään usko persujen hajottua heidän kannatuksensa putoavan lainkaan niin paljoa kuin moni kuvittelee. Nythän Halla-ahon persut ovat selvä valinta kovan linjan maahanmuuttokriitikoille ja soinilaisille taas löytynee kannatusta heidän keskuudestaan, jotka eivät identifioi itseään rasisteiksi ja joille maahanmuuttoasiat eivät ole ihan se ykkösjuttu, mutta suhtautuminen on kuitenkin virallista totuutta kriittisempää.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
20-30 vuoden päästä Vihreät luultavasti tulevat olemaan se puolue, joka kilpailee Kokoomuksen - ja ehkä Keskustan - kanssa suurimman puolueen asemasta, mutta seuraavat eduskuntavaalit tulevat tässä mielessä vielä aivan liian aikaisin. .

Mihin näkemyksesi perustuu? Jos katsotaan eurooppalaisten vihreiden tilannetta, puolueethan menevät alaspäin. Ehkä siksi ne ovat pyrkineet enemmän yleispuolueiksi, eikä yhteyksiä EU-kielteisiin kommareihinkaan enää bannata kattojärjestön toimesta. Eurooppalaisten vihreiden kehityksen valossa näyttäisi pikemminkin siltä, että Suomi on hieman jälkijunassa tässäkin asiassa vrt muu Eurooppa, ja vihreiden käyrä kääntyy alas.

Sanoisin jopa eurooppalaiskehitykseen viitaten, että Suomessa vihreitä on auttanut Sipilän hallitus ja Rinteen demarit, mutta kun tämä vetoapu loppuu, vihreät ovat jossain eurooppalaisten sisarpuolueidensa tasolla.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Ei jumalauta - nyt meni etusivu uusiksi useassa lehdessä. Vihreiden Touko Aallolla on salainen Facebook ryhmä jossa...glub...juntataan ja masinoidaan.
 

Liitteet

  • touko_junttaus.JPG
    touko_junttaus.JPG
    24,1 KB · kertaa luettu: 500

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sanoisin jopa eurooppalaiskehitykseen viitaten, että Suomessa vihreitä on auttanut Sipilän hallitus ja Rinteen demarit, mutta kun tämä vetoapu loppuu, vihreät ovat jossain eurooppalaisten sisarpuolueidensa tasolla.
Paljolti riippuu sekä vihreistä itsestään että toki muiden puolueiden kehityksestä. Olen valmis veikkaamaan, että länsimaissa yleinen poliittinen ilmapiiri on hitaasti mutta varmasti menossa kohti "liberaalia oikeistolaisuutta". Liberaalia suhteessa sosiaalisiin ja moraalisiin kysymyksiin, mutta oikeistolaista siinä mielessä, että ymmärretään yritystoimintaa, yrittäjyyttä ja markkinamekanismia.

Se voi vaihdella maittain, mikä puolue onnistuu tästä megatrendistä hyötymään. Ja ymmärrän myös että aina on toisinajattelijoita, niin oikealla kuin vasemmallakin - mutta niihin tukeutuvat puolueet tulevat jäämään pieniksi tai korkeintaan keskisuuriksi.

Suomen tilanne poikkeaa monista muista maista pirstaleisen puoluekentän takia. Liberaalista aallosta on tähän mennessä hyötynyt ainakin jossain määrin kokoomus, koska se on samaan aikaan tehnyt pesäeroa perinteiseen konservatismiin, mutta kuitenkin säilyttänyt monen konservatiivin äänet. Tämä kahdella hevosella ratsastaminen on nostanut kokoomuksen kannatusta merkittävästi suhteessa historiallisiin lukuihin.

Demareilla olisi mahdollisuus olla merkittävä "liberaalidemokraattinen" ryhmä, mutta viimeistään talouskriisin jälkeinen hirttäytyminen saavutettujen etujen puolustamiseen ja kaikkien uudistusten vastustamiseen, on ajanut demarit sivuraiteille nuoremman polven silmissä.

Vihreät on toinen liberaalista aallosta jo tähän mennessä hyötynyt puolue. Kokoomuksen tavoin myös vihreät ratsastaa jossain määrin kahdella hevosella: sillä on erittäin punainen vasen laita, ja samaan aikaan Soinninvaaran ja Vartian kaltaisia "markkinaälykköjä".

Ymmärtääkseni monessa muussa maassa paikallinen ympäristöliike on jäänyt punavihreän siiven vangiksi, ja se lukitsee puolueen marginaaliin. Suomen Vihreät on niihin verrattuna maltillinen, urbaani - ja suoraan sanottuna oikeistolaisempi.

Cobolin kommenttiin toteaisin, että pienikin liikahdus punaisempaan suuntaan todennäköisesti toteuttaisi ennustuksen. Kun taas "markkinavihreän" linjan jatkaminen (tai jopa vahvistaminen) toisi mahdollisuuden nousta suurten puolueiden joukkoon. Tämä ei perustu edes kovin paljon äänestäjien houkuttelemiseen muista puolueista, vaan yksinkertaisesti sukupolven vaihtumiseen. Sekä perinteiset konservatiivit että perinteinen vasemmisto tulee menettämään ydinkannattajiaan hautuumaalle tulevien vuosien aikana. Helsinki näyttää tässäkin asiassa suuntaa muulle Suomelle - kaksi suurinta puoluetta ovat jo nyt Vihreät ja Kokoomus. Mutta muutos koko maan tasolla on hidas...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hyvä kirjoitus @Vaughan ja monestakin asiasta samaa mieltä. Kuten siitä, että länsimaissa yleinen poliittinen ilmapiiri on hitaasti mutta varmasti menossa kohti liberaalia oikeistolaisuutta. Liberaalia suhteessa sosiaalisiin ja moraalisiin kysymyksiin, mutta oikeistolaista siinä mielessä, että ymmärretään yritystoimintaa, yrittäjyyttä ja markkinamekanismia.

Iso kysymys on jatkossa se, miten luodaan EU:n liittovaltio ja sille uskottava puolustus ja miten hoidetaan - jos hoidetaan - tällaisen pohjoisen rajamaan edut liittovaltiossa. Uskon, että olemme tässä tilanteessa 7-15 vuoden sisällä. Osin USA:sta riippuen.

Kehitystä on tällä kertaa vaikea pysäyttää, koska Saksa ja Ranska saivat johdon (Merkel toki uudelleen), joka ei enää halua olla riippuvainen USA:sta. Ja onhan se luonnotonta ollutkin. Eurooppa on niin sivistynyt, suuri ja rikas, että se ei tarvitse valtameren takaista holhoajaa mihinkään, jos Eurooppa kykenee puolustamaan itseään Venäjää vastaan. Toki USA:n kanssa on toivon mukaan ystävälliset suhteet. Ja voi olla, että 7-15 vuoden päästä esimerkiksi Unkari ja Puola muodostavat Venäjän kanssa valtioliiton, johon kuuluu Euroopasta myös Valko-Venäjä. EU on sitten pitkälti muut maat, kenties Sveitsi ainakin pl.

Tässä kontekstissa Vihreillä on nousun ja tuhon mahdollisuus. Miten he kykenevät murrosaikana - jota muu Eurooppa jo pitkälti elää - luomaan itsestään jatkossa kuvan, jonka varassa äänestäjät antavat heille valtakirjansa.

Pikemminkin uskon pirstaloituneen poliittisen kentän muuttuvan siten, että Suomessa on vain 2-4 merkittävää puoluetta muiden marginalisoituessa tai kuollessa kokonaan pois. Vihreät toki voivat 7-15 vuoden päästä kuulua merkittävin puolueiden pieneen joukkoon, mutta tämä kehitys ei enää ole yhtä erillinen muusta Euroopasta, kuin se on nyt.

Laskisin tässä vaiheessa tulevaisuuden 2-4 merkittävän puolueen joukkoon 0 puoluetta Suomesta. Suurista puolueista Kokoomuskaan ei siis voi olla 100 prosentin varma ilman, että puolue ymmärtää tulevaisuuden äänestäjien näkemyksiä. Kepun alamäki on alkamassa ja voimistuu kaupunkikeskittymisten myötä. SDP kuolee kokonaan pois, jos puolue ei uudistu täydellisesti. Rinne ja sidos ay-liikkeeseen Rinteen jälkeenkin on tappavaa, jos ay-liike toimii kuten se on toiminut eli vastoin äänestäjien selvän enemmistön näkemyksiä.

Onhan siinä Vihreille tilausta, mutta ei tule ilmaiseksi. Kun nykyhallituksen, Rinteen (SDP) ja V.Niinistön aika on ohi, mitä jää jäljelle? Ainakin alustavasti Emma Kari. Ja lähes varmasti, jos gallup pitää: Kari 28 prosenttia ja Touko Aalto 15 prosenttia Vihreiden jäsenistä (5.6. 2017 Uutissuomalainen). Tosin noin 40 prossaa ei kantaansa vielä tiennyt.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Cobolin kommenttiin toteaisin, että pienikin liikahdus punaisempaan suuntaan todennäköisesti toteuttaisi ennustuksen. Kun taas "markkinavihreän" linjan jatkaminen (tai jopa vahvistaminen) toisi mahdollisuuden nousta suurten puolueiden joukkoon.
Vihreiden vahvuus on siinä että puolueen politiikka seilaa vapailla vesillä muotoutuen äänestäjien mukaan eikä siksi ole vaarassa liikkua väärään suuntaan. Tosiasiallisesti vaikea sanoa onko Vihreät edes oikeasti puolue vaiko vain ekologisesti ajattelevien arvoliberaalien vaaliliitto, jota se itseasiassa olikin eduskuntahistoriansa alussa kunnes lopulta suostui rekisteröitymään puolueeksi.
Tämän viikonlopun puheenjohtajavaali on melko vähämerkityksinen ihan siitä syystä että Vihreiden pj on eduskuntapuolueiden johtajista se jolla on vähiten henkilökohtaista vaikutusvaltaa. Oikeastaan ainoa merkitys on se että pj pääsee myös ministeriksi jos Vihreät on seuraavassa hallituksessa. Välttämättä tuo salkku ei edes ole mikään avainministeri vaikka puolue sellaisen saisikin.
Vuosituhannen vaihteessa puoluetta johtivat peräkkäin Satu Hassi ja Osmo Soininvaara jotka edustavat talouspolitiikassa ihan eri ääripäitä. Silti puolueen politiikka tai kannattajakunta eivät muuttuneet mitenkään tuona aikana.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onko Vihreissä oikeasti muutamaa henkilöä lukuun ottamatta joku merkittävä "markkinavihreä" osa? Tuntuu, että ainakin viime vuosina ovat profiloituneet hyvin voimakkaasti vasemmalle. Tunnen paljon ns. "liberaalia" porukkaa, jotka eivät kuitenkaan ikinä äänestäisi nyky-Vihreitä tuon vahvan vasemmisto-statuksen takia.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Odotan, että Emma Kari maksaa omasta pussistaan laittomasti maassaoleville "naisille ja lapsille" ylläpidon , kun heitä haluaa hyysätä.
Älyvapaa kommenttisi alleviivaa edellisen viestini täydellisesti. Vaikka siinä puhutaankin Ville Niinistöstä eikä Emma Karista.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Upea päivä, kun Suomen pahimman populistin ja eniten turhaa vastakkainasettelua aiheuttavan henkilön, Ville Niinistön, taival pj:nä päättyy. Suomen Donald Trump. Ei tule ikävä. Toki jatkanee räksyttämistään ja kannattajien agitointia.
 
Viimeksi muokattu:

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Todellakin, maamme suurimmat populistit ovat Ville Niinistö ja Li Andersson. Tai ainakin he ovat näkyvimmät ja kuuluvimmat.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Aikamoista sekoilua tuntuu olevan tuo Vihreidenkin kokous. Nyt sitten on oikein henkilöautolla lähdetty hakemaan toimistolta äänestyslappuja ja unohdettu julkisen liikenteen tuomat mahdollisuudet. Niin, kyllähän tuo auto ihan näppärä vekotin on aina silloin tällöin. Hiilinjalanjälki siitä nyt jää, mutta #paremmin tällä kertaa. Luonto joustaa kyllä silloin, kun Vihreiden tarvitsee tuhota pohjavesiä, kiihdyttää ilmastonmuutosta, ym....
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Vihreiden kokouksessa ei ole näkynyt käsimerkkiä, mutta natsilippu on. Tämä johtuu siitä, että valkokankaalla esitetään twitterissä esitettyjä kommentteja ääntenlaskusta ja nauretaan hyville vitseille. Natsilippu näkyi jonkin, ilmeisen huonon, viestin yhteydessä.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
ToukoPouko voitti. What a bummer...

Pulpettikavereiden vääntöä olisi ollut viihdyttävää seurata pj-tenteissä...

Äijjät voitti junttauksellaan, Vihreät ei luota naisjohtajiin. #tasa-arvo #naiseneuro #sovinismi
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners
Aallon valinta tarkoittaa sitä, että puolue jatkaa mitä ilmeisemmin yleispuolueena eikä palaa Sinnemäen yhden asian (ihmisoikeudet) puolueeksi, mikä on hyvä asia!
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ääntenlaskun viivästykseen vedotaan Helsinkiin jääneellä laatikolla, mutta kovin ovat silti olleet optimistisia siitä, että 28 henkilöä laskee 29 000 ääntä klo 14:ään mennessä. Siis jos se nyt pitää paikkaansa, että ääntenlaskijoita on ollut tuo määrä. Li Andersson näpäyttikin vihreitä siitä, miten vasemmistoliitto laski ääniä etukäteen – ja sai tästä moitteita.

Touko Aalto nousi sitten ensimmäisen kauden kansanedustajana puheenjohtaksi. Näin teki toki myös Li Andersson, mutta Andersson oli kansallisesti tunnettu jo ennen eduskuntavaaleja. Kuntavaalitulos teki Aallosta voittajan myös tässä vaalissa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös