Hyvä kirjoitus
@Vaughan ja monestakin asiasta samaa mieltä. Kuten siitä, että länsimaissa yleinen poliittinen ilmapiiri on hitaasti mutta varmasti menossa kohti liberaalia oikeistolaisuutta. Liberaalia suhteessa sosiaalisiin ja moraalisiin kysymyksiin, mutta oikeistolaista siinä mielessä, että ymmärretään yritystoimintaa, yrittäjyyttä ja markkinamekanismia.
Iso kysymys on jatkossa se, miten luodaan EU:n liittovaltio ja sille uskottava puolustus ja miten hoidetaan - jos hoidetaan - tällaisen pohjoisen rajamaan edut liittovaltiossa. Uskon, että olemme tässä tilanteessa 7-15 vuoden sisällä. Osin USA:sta riippuen.
Kehitystä on tällä kertaa vaikea pysäyttää, koska Saksa ja Ranska saivat johdon (Merkel toki uudelleen), joka ei enää halua olla riippuvainen USA:sta. Ja onhan se luonnotonta ollutkin. Eurooppa on niin sivistynyt, suuri ja rikas, että se ei tarvitse valtameren takaista holhoajaa mihinkään, jos Eurooppa kykenee puolustamaan itseään Venäjää vastaan. Toki USA:n kanssa on toivon mukaan ystävälliset suhteet. Ja voi olla, että 7-15 vuoden päästä esimerkiksi Unkari ja Puola muodostavat Venäjän kanssa valtioliiton, johon kuuluu Euroopasta myös Valko-Venäjä. EU on sitten pitkälti muut maat, kenties Sveitsi ainakin pl.
Tässä kontekstissa Vihreillä on nousun ja tuhon mahdollisuus. Miten he kykenevät murrosaikana - jota muu Eurooppa jo pitkälti elää - luomaan itsestään jatkossa kuvan, jonka varassa äänestäjät antavat heille valtakirjansa.
Pikemminkin uskon pirstaloituneen poliittisen kentän muuttuvan siten, että Suomessa on vain 2-4 merkittävää puoluetta muiden marginalisoituessa tai kuollessa kokonaan pois. Vihreät toki voivat 7-15 vuoden päästä kuulua merkittävin puolueiden pieneen joukkoon, mutta tämä kehitys ei enää ole yhtä erillinen muusta Euroopasta, kuin se on nyt.
Laskisin tässä vaiheessa tulevaisuuden 2-4 merkittävän puolueen joukkoon 0 puoluetta Suomesta. Suurista puolueista Kokoomuskaan ei siis voi olla 100 prosentin varma ilman, että puolue ymmärtää tulevaisuuden äänestäjien näkemyksiä. Kepun alamäki on alkamassa ja voimistuu kaupunkikeskittymisten myötä. SDP kuolee kokonaan pois, jos puolue ei uudistu täydellisesti. Rinne ja sidos ay-liikkeeseen Rinteen jälkeenkin on tappavaa, jos ay-liike toimii kuten se on toiminut eli vastoin äänestäjien selvän enemmistön näkemyksiä.
Onhan siinä Vihreille tilausta, mutta ei tule ilmaiseksi. Kun nykyhallituksen, Rinteen (SDP) ja V.Niinistön aika on ohi, mitä jää jäljelle? Ainakin alustavasti Emma Kari. Ja lähes varmasti, jos gallup pitää: Kari 28 prosenttia ja Touko Aalto 15 prosenttia Vihreiden jäsenistä (5.6. 2017 Uutissuomalainen). Tosin noin 40 prossaa ei kantaansa vielä tiennyt.