Venäjän nykytilanne

  • 3 438 507
  • 18 361

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
T
Jos meitä aletaan pitämään Valkovenäjän tapaisena Venäjän joojoovaltiona, niin voidaan unohtaa ulkomaiden sijoitukset tähän maahan. Jo pelkästään sen hinta on hirveä.

Tää oli varmaan sarkasmia, tai jotain pimeetä huumoria, eikös vaan?

Koko hommahan on pelkästään malliesimerkki osaamattomien tomppelien söhläämisestä, jolle nauraa niin itä, kun länsikin. Vaikuttaa jopa, että ulkopolitiikkaakin sählää samanlaiset diplomatian tonavat, jotka tännekin naputtelevat mihinkään perustumattomia kuvitelmiaan.

Missäs ajassa nyt sitten ne "ulkomaiden" sijoitukset alkaa maahan virrata, kun kun ei edes levitetty vaan veli venäläisen annettiin paukata suoraan tiukasti puristettuun kakkoseen? Nyt ei sitten varmaan enää tartte näivettää lapsia ja eläkeläisiäkään, kun on pantu hommat kerralla kuntoon.

Tajuaako täällä edes kukaan, että nyt kustaan hommat ihan omaa osaamattomuutta, eikä parempaan pystyisi Putin tai kukaan muukaan.

Suomen toilailuiden seurauksena ei voi todeta mitään osuvampaa, kuin kuuluisa lausahdus: "pahalta näyttää nyt kyllä". Mikäli joku juniori ei ymmärrä, lausahdus oli estonian radistilta peräisin ja oikeassa tuo oli.

Mikäli tässä nyt jotain järkeä tuosta ulkopoliittisesta ja diplomatian osaamattomuudesta yrittää etsiä, voisi kai kuvitella, että kun valtaan on päässeet natohaukat hyödyllisten idioottiensa kanssa, haetaan se sota väkisin ryssän kanssa, niin kansakin älyää, että jenkkien panopuu on autuus ja onni. Ajatus tekee suomen valtaklikistä vielä tyhmääkin tyhmemmän, eikä olis kansankaan pitänyt puusta vielä laskeutua, kun taidot ei kerta kaikkiaan riitä, saati ymmärrys.
 

Morgoth

Jäsen
Kyseessä on muun muassa Duuman puhemies, ei mitään sattumanvaraisesti valittuja tyyppejä. Edelleenkin on jäänyt täysin pimentoon, että miten tämä auttaa Suomea (tai Ukrainaa). Koska näin on, niin eihän tätä voi pitää muuna kuin tarkoitushakuisena loukkaamisena.

EU on päättänyt yhdessä pakotteista ja Suomi pitää niistä kiinni. Suomi osoittaa kuuluvansa (edes vähän) länteen eikä anna Venäjän toteuttaa hajoita ja hallitse taktiikkaansa jälleen EUn suhteen. Suomen ja Venäjän intressit eivät ole mitenkään yhteensovitettavia kaikissa asioissa eikä ole enää mitään puolueettomuutta olemassakaan.

Kuvaava että duumassa joku venäläinen edustaja on itkenyt, että Suomi on ilolla vastaan USS Jason Dunhamin epäviralliselle laivastovierailuille mutta ei heidän delegaatiotaan Etyjiin, jossa on näitä pakolistalle olevia ihmisiä eikä Suomi pidä sopimuksista kiinni yms. yhtä absurdia tekstiä venäläisen suusta.

USAn kongressin puheenjohtajahan kävi Suomessa vierailullakin presidentti Niinistön ja Soinin kanssa tällä viikolla. Tuskinpa tämäkään on Venäjällä jäänyt huomaamatta ja lisännyt varmaan meuhkaamista entisestään rajan takana. Olettaen että tämä laivastovierailu ei ihan sattumalta osunut tähän ajankohtaan niin hatun nosto Niinistölle&Soinille.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
USAn kongressin puheenjohtajahan kävi Suomessa vierailullakin presidentti Niinistön ja Soinin kanssa tällä viikolla. Tuskinpa tämäkään on Venäjällä jäänyt huomaamatta ja lisännyt varmaan meuhkaamista entisestään rajan takana. Olettaen että tämä laivastovierailu ei ihan sattumalta osunut tähän ajankohtaan niin hatun nosto Niinistölle&Soinille.

Kertoisitko vielä ystävällisesti, kumpi mahdollisesti olisi sattanut aiheuttaa jonkunlaista positiivista nytkähdystä A. ukrainan tilanteen eduksi, B. kansainvälisten jännitteidein liennytykselle, sekö, että täällä visiteeraa sotalaivoja ja vierailee punaniskoja jenkkilästä, vai, että kun - 75 me tehtiin jotain asian eteen, niin ei siitä livetä nytkään, koska asia on merkityksellinen koko meidän alueellemme. Laita vielä pitävät perustelut ja pane ruskea kieli taskuun siksi aikaa, kun laitat.
 

Morgoth

Jäsen
Kertoisitko vielä ystävällisesti, kumpi mahdollisesti olisi sattanut aiheuttaa jonkunlaista positiivista nytkähdystä A. ukrainan tilanteen eduksi, B. kansainvälisten jännitteidein liennytykselle, sekö, että täällä visiteeraa sotalaivoja ja vierailee punaniskoja jenkkilästä, vai, että kun - 75 me tehtiin jotain asian eteen, niin ei siitä livetä nytkään,

Eihän tässä Etyjissä tapahdu muuta kuin muistellaan mitä tapahtui vuonna 1975 hieman kärjistäen. Maailma oli tuolloin erilainen. Kannattaa katsoa tämä YLEn päivän kasvo jossa Jaakko Iloniemi ja hänen komenttinsa. Myös hieman realistinen kuvaus kokouksen yhdeltä järjestäjältä Suomen todellisesta roolista myös sinulle tiedoksi, jos on epäselvää. Mm. Niinistö kävi juttelemassa tai tunnustelemassa Ukrainasta kuukausi sitten. Anti taisi olla epämääräisiä tarjouksia ydinvoimalan rakentamisesta Loviisaan sekä ilmoitus että Venäjä hankkii 40 uutta mannertenvälistä ohjusta sekä toteamus että Suomen pitäisi olla puolueeton.
 
Viimeksi muokattu:

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Tosiasia on että syystä tai toisesta tämä homma ryssittiin tai ainakin siltä se näytti.

Olen vankkumaton lännen mies mutta en ymmärrä miksi näitä kokouksia järjestetään jos niihin ei voi kaikki ao.osallistua?
 

Pakkanen

Jäsen
Ketään ei kiinnosta ainakaan reddit.com/r/europe:ssa. Sen sijaan: Russia has a serious HIV crisis, and the government is to blame | The Verge

Russia has a serious HIV crisis, and the government is to blame. Leading AIDS expert says at least 2 million will be infected within the next five years.
Oli muuten mielenkiintoista luettavaa tuo täällä linkitetty: How World War III became possible: A nuclear conflict with Russia is likelier than you think - Vox

Should the warnings prove right, and a major war break out in Europe between Russia and the West, then the story of that war, if anyone is still around to tell it, will begin with Russian President Vladimir Putin trying to solve a problem.

That problem is this: Putin's Russia is weak.
 

Jagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Suomi torjui Moskovan heittämän koepallon - Venäjä - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Oma näkemykseni vallitsevan tiedon pohjalta myötäilee Pekka Hakalan HS:ssä esittämää linjaa.
Eli kuten veteraanidiplomaatti Pertti Torstila asian ilmaisi Ylen ykkösaamussa torstaina: "Venäjän parlamentissa on 450 jäsentä. Miksi sinne oli valittu juuri nämä kieltolistalla olevat?"

Suomalaisministerin tai virkamiehen ei tarvitse olla aivan vainoharhainen, jos hän herää epäilemään, että Helsinkiin on heitetty Moskovasta koepallo. Eli että katsotaanpa, mitä suomipoika tähän sanoo.

En ihan ymmärrä täällä esiintyvää innokkuutta kumarella Kremliin päin. Itänaapurin kanssa meidän on aina elettävä ja se on muistettava, mutta kyllähän tällaisessa tilanteessa meidän täytyy osoittaa kuuluvamme länteen eikä alistua Kremlin oikkujen alle. Venäjä olisi käsittääkseni voinut valita kokoukseen osallistujat kieltolistan ulkopuolelta. Tarkoituksenmukaista vastakkainasettelun hakua. No siihen Suomi sitten vastasi osoittamalla kenen joukouissa seistään. Puolueettomuudesta on aivan turha puhua vuonna 2015. Suomi ihan oikein kuuluu läntisten demokratioiden joukkoon ja se pitää pystyä myös osoittamaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Venäjä kokeili, josko Suomen saisi irtomaan EU:n yhteisrintamasta. Luojan kiitos ei saanut. Suomella ei olisi ollut mitään muuta perustaa toiselle päätökselle kuin pyrkimys uudeksi Unkariksi tai Kreikaksi.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Yhä edelleenkin kaipailen sitä selvitystä jossa kerrotaan, että mitä hyötyä Suomelle (tai Ukrainalle) on tästä Venäjälle vittuilusta.
Jos tosiaan miellät tehdyn päätöksen rätymäisenä "vittuillakseni blokkasin"-toimena, on tästä asiasta turha jatkaa keskustelua.

Mikä on päätöksestä koituva konkreettinen haitta? Painopiste sanalla konkreettinen - en kaipaa armageddon-henkistä spekulointia miten tulee ydintalvi jos ei totella Putinia? Vastaus: niitä ei tule.

Venäjä tottakai uhoaa kuin humalainen kapteeni Haddock Tintti-filmeissä. Kuuluu pelin henkeen ja sikäläiseen sisäpolitiikkaan. Kuka esittää kovimmat uhkaukset ja on kaikkein kovin "putin". Puukauppa jäihin - tässä Venäjä ampuu itseään taas kintuille. Sähkö/kaasuhanat kiinni - taas kauppa kärsii. Jos tulevat rajan yli tämän seurauksena, niin sitten voimme todeta että se olisi tapahtunut joka tapauksessa.

Jos Suomi osoittaa selkärankaa eikä lipsu tuomiojamaiseen "ymmärtämiseen", on parempi tottua siihen, että itänaapurista kantautuu sadattelua. Venäjä tietää pelin hengen ja yrittää hajoita ja hallitse -toimillaan lyödä kiilaa etenkin Suomen suuntaan, jossa on nyt uusi hallitus, jota testata.

Missä vaiheessa Suomessa ymmärretään se, ettei Venäjän kunnioitusta saada matelulla vaan lujuudella. Ei kovikset kunnioita pehmoja, vaan toisia koviksia.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Onhan siinä jotakin absurdia, että paikallinen mopopoika sai ajella muutaman kaverinsa kanssa Suomen kautta Keski-Eurooppaan, mutta paikallinen eduskunnan puhemies ei päässyt maahan lätisemään joutavia. Toisaalta, Venäjä on maailman suurin mafiaorganisaatio, joten onhan siinä logiikkansa.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Koepallo teoria on niin ilmeinen, että luultavasti se on myös oikea. Mitään edistystä Ukrainan asiaan tai muuhunkaan ei olisi saatu toisin toimimalla, ainoastaan iso propaganda- voitto Venäjälle ja Suomen luotettavuuden lasku EU:ssa. Tokihan tämä toteutunutkin tapahtumien kulku sopii Venäjän propagandaan, mutta Suomen taipuessa hyöty olisi ollut moninkertainen.

Tarkoituksella laitettiin matkustuskieltolaisia listalle, ja katsottiin, mitä tapahtuu. En usko pakotteisiin senkään takia, että Venäläiset tietävät kyllä itse taktiikkansa, vaikka eivät sitä tietenkään missään myönnä ja esittävät loukkaantunutta. Miksi kuristaa omaakin taloutta entisestään oman koepallon takia?
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Arvoisa @Huerzo, sinällään olen jossain määrin jopa samaa mieltä kanssasi. Siis että Venäjän kunnioitusta ei matelemalla saada. Se, missä kuitenkin olemme selkeästi radikaalisti erimielisiä on koko aiheen relevanttius Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa, mielestäni Suomella ei yksinkertaisesti edes ole mahdollisuuksia hankkia mitään Venäjän "kunnioitusta". Jotkut Saksa, Ranska sekä tietenkin USA voivat toimia Venäjän suhteissaan tuollaisella ajattelumallilla, mutta Suomen kaltaiset lilliputtimaat painivat niin totaalisesti eri sarjassa, että moisilla käsitteillä ei ole käyttöarvoa. Vai onko mielestäsi esimerkiksi Georgia saavuttanut kovastikin kunnioitusta Moskovasta kovalla linjallaan?
 

Boulerice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boogaard(R.I.P) ja Twist
Uskomatonta läppää taas siitä miksei veli venäläistä päästetty maahan kun muuten niille tulee paha mieli. Jos Venäjä haluaa välttää konflikteja niin lähtee Ukrainasta pois ja laittaa niihin surakuntiinsa sellaisia henkilöitä jotka eivät listoilta löydy. Jo jos Ukrainan tilanne raukeaisi niin ne pakotteet myös loppuisivat jolloin voi Igor reissata ihan rauhassa Eu-rajojen sisällä.
Ne ajat on ohi jolloin Venäjän käskystä Suomi hyppäsi ja hyvä niin.
 
Venäjä kokeili myös tuossa Migritin tapauksessa kuinka paljon paskaa tällä puolen rajaa ollaan valmiit nielemään. Ja meillehän maistuu. Pohjoissuomalaisia nosturifirmoja Fennovoiman osakkaaksi värvännyt Oululainen toimitusjohtaja ehti jo pyytää santsikupin kertomalla tiistaina tuoreeltaan miten kroaattifirma on iso ja vakavarainen yhtiö. Venäjän asenteesta kertoo paljon se miten heitä ei kiinnostanut edes muodonvuoksi yrittää piilottaa kroaattibulvaanin venäläistaustoja. Mikäli aikaa olisi ollut enemmän kuin viikko olisi vieläkin naurettavampi pellefirma saattanut löytyä mutta tässä ajassa ihan laadukas suoritus Rosatomilta. Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja kertoo miten konsulttifirma löysi uuden osakkaan ja heti perään Rosatomin tiedottaja kertoo Rosatomin auttaneen Migritin löytymisessä. Rosatom nakertaa tarkoituksella Fennovoiman uskottavuutta, ovat ilmeisen varmoja hankkeen etenemisestä. On aivan varma että Rosatom pystyy toimittamaan paperit jossa osoitetaan Migritin olevan vaikka marsilainen mainostoimisto. Muun todistaminen jääkin sitten TEM:n tehtäväksi.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Pekkaris-Mauri kerkesi ennen kroaattibulvaanin ilmestymistä radiouutisissa kertomaan että rahoittajan pitää olla oikeasti kriteerit täyttävä ja bulvaanit karsitaan pois automaattisesti. Saa nyt nähdä miten paljon venäläisvoimalaa halutaan tänne kun selkeämpää kusetusyritystä ei taida liikemaailma tuntea.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Vai onko mielestäsi esimerkiksi Georgia saavuttanut kovastikin kunnioitusta Moskovasta kovalla linjallaan?
Viittaatko tässä Venäjän sotatoimiin Georgiaa vastaan ja sodan lopputulokseen? Näetkö tosiaan, että Venäjällä olisi yhtä matala kynnys Suomeen hyökkäämiseen kuin Georgiaan ja Suomen tulisi siksi siirtyä "enemmän itään"?

Ymmärtääkseni Venäjä on aloittanut viime vuosina sotilaallisia konflikteja juuri niiden maiden kanssa, jotka se näkee poliittisesti tai asevoimiltaan heikkoina. Suomi ei täytä kumpaakaan kriteeriä. Suomi ei ole NATO:n jäsen, mutta Suomeen hyökkäämisen poliittinen ja sotilaallinen hinta on eri kuin Georgiaan hyökkäämisellä oli. Hyökkäys Suomeen on kuin hyökkäisi koko EU:n kimppuun, vaikka EU ei olekaan sotilasliitto. Sama lippalakki ei siis maistu melonille ja omenalle, vai miten se meni...

En tunne Georgian sotakalustoa, mutta arvatenkin se uinui samassa unohduksen tilassa kuin Ukrainankin. Suomen olettaisi antavan Venäjälle paremman vastuksen. Kuten eräs kenraali totesi: asevoimien tehtävä on tehdä Suomeen hyökkäämisen hinta niin kovaksi, että se ei ole houkutteleva vaihtoehto. Se antaa selkänojan, jota vasten pitää selkäranka suorassa. Muutoin on parempi leikkiäkin kynnysmattoa...
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Syvä facepalm.

Aloitetaan ihan historiasta: ETYK 1975 oli Neuvostoliiton suuri voitto, missä se sai lännen tunnustamaan valtansa slaavimaissa ja Itä-Saksasta. Suomi oli uskollisena lakeijana kokousta puuhastelemassa. Tuo aika oli lännen heikkoa aikaa ennenkuin Reagan ja Thatcher ottivat kovemman linjan Neuvostoliittoon

ETYK 40 vuotta:
Kyseessä on epävirallinen muistelotilaisuus, joka ei ole ylittänyt uutiskynnystä missään muualla paitsi Suomessa. Venäjä laittoi kokeeksi matkustuskiellossa olevat kokoukseen ja huonosti kävi heille. Nyt pitää paikallisen käytännön mukaisesti meuhkata pari päivää. Tässäkin asiassa uutiskynnys ei ylity kuin Suomessa.
 
Nyt pitää paikallisen käytännön mukaisesti meuhkata pari päivää. Tässäkin asiassa uutiskynnys ei ylity kuin Suomessa.
Vittumainen tilanne, kun puolet tuulareista pelkää sotaa, ja osa porukasta toivoo sitä, ja molemmille saadaan myytyä lehti samalla otsikolla. Vaikka lehdistönvapaus on pyhä, niin onhan tämä ulkopoliittisten intressien näkökulmasta ongelma verrattuna vaikka naapurin vähemmän vapaaseen mediaan jossa vastaavaa ongelmaa ei ole.

Todella masentavaa seurata tätä suomettumista. En olisi uskonut.
 

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Työkaverini kävi moottoripyöräreissulla Venäjällä. He kävivät karjalassa ja ajautuivat juttusille Venäjänsuomalaisten vanhemman ikäpolven kanssa. He kysyivät jossain vaiheessa keskustelua, että ettehän te suomalaiset hyökkää tänne enää niin kuin 30-luvun loppupuolella. Hyvin se propaganda siellä toimii ja on toiminut.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Eihän tässä Etyjissä tapahdu muuta kuin muistellaan mitä tapahtui vuonna 1975 hieman kärjistäen. Maailma oli tuolloin erilainen. Kannattaa katsoa tämä YLEn päivän kasvo jossa Jaakko Iloniemi ja hänen komenttinsa. Myös hieman realistinen kuvaus kokouksen yhdeltä järjestäjältä Suomen todellisesta roolista myös sinulle tiedoksi, jos on epäselvää. Mm. Niinistö kävi juttelemassa tai tunnustelemassa Ukrainasta kuukausi sitten. Anti taisi olla epämääräisiä tarjouksia ydinvoimalan rakentamisesta Loviisaan sekä ilmoitus että Venäjä hankkii 40 uutta mannertenvälistä ohjusta sekä toteamus että Suomen pitäisi olla puolueeton.

No mietihän nyt uudestaan, mikä oli tarkoitus kokouksella silloin joskus ja koska emme ole historiattomia (vaikka moni niin tuntuu ajattelevankin) tilanne 40 vuotta myöhemmin olisi ollut mahdollisesti validi (edes). Nyt siitä tulee täysin turha pönötys bile, jonka viulut maksaa suomi. Arvaa huvikses, mikä noiden pippaloiden kustannus on ja mieti kannattaako moinen pelleily maksaa. Mikäli välit on niin paskat, ettei hedelmällistä keskustelua voi syntyä, mitä helvetin hyötyä on samanmielisten selkääntaputtelusta kuolleen diplomatian raadon ympärillä, silloin ei myöskään tarttisi urpojen suomalaisten hiki päässä miettiä kumpaan suuntaan persettään tarjoaa, missä tahansa muualla maailmassa moinen olisi hoidettu niin, että paikalla on kaikki osalliset tai bileet unohdetaan tarpeettomina.

Niinistön reissun anti taisi olla löperön ja osaamattoman diplomatian esittelykiertue, sen päämäärät ja tarkoitusperät jäi täysin hämäriksi ja lopulta mielikuva oli, että kyseessä oli joko onneton räpellys tai lännen juoksupoikana kipittely asioissa, jotka lopulta ei koske suomea millään lailla ja Ukrainaakin vain välillisesti. Tämä nyt on off topic tähän etyj aiheeseen, mutta kyllä suomi tuntuu kaikin tavoin asemoivan itseään itselleen vahingollisesti idiootin asemaan juoksupoikana isoille pojille. Ulkopolitiikan ja diplomatian osaamattomuus loistaa ikävän kirkkaana koko touhussa, sääli sinänsä. Jos tuota miettii nykyisen valtaregiimin puitteissa, on suurin hämmästys, mihin kepu on hukannut ulkopoliittisen osaamisensa, kokoomus söhlää juuri niin kädettömästi kuin aina ennenkin ja persut on po. asiassa lukuarvo nolla. Ehkä on sitten saneerattu osaajat pois ulkoasiain hallinnosta, ihan niin kuin poliisista ja muusta virainomaishallinnoistakin ja kaikki tekeminen on muuttunut juosten kusemiseksi vailla ideaa ja selkeää päämäärää, tyylin tehdään ensin ja kattellaan mitä tuli tehtyä. Ihan järki sanoo, että asiassa kun asiassa on parempi tehdä kerralla kunnollista, korjailemalla syntyy vaan entistä paskempaa tulosta, tämän mulle sano eräs vanha sotaveteraani, kun nuorena jänkärinä sen kanssa tehtiin kilometritolkulla lämpökanaalia. Eihän siitä olisi tullut mitään, jos suunnittelematta ja työvaiheet hutaisemalla oltais tehty. Suden olis joutunut uudestaan tekemään ja veronmaksajat pulittamaan moninkertaisen hinnan. Kaikissa hommissa vaan sutta ei saa korjattua edes rahalla, diplomatia on sellainen homma ja parisuhde, kerran kun munaat, siinähän seisot kuin täi tervassa.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
No mietihän nyt uudestaan, mikä oli tarkoitus kokouksella silloin joskus ja koska emme ole historiattomia (vaikka moni niin tuntuu ajattelevankin) tilanne 40 vuotta myöhemmin olisi ollut mahdollisesti validi (edes).

Mielestäni @Major Julli omalla tavalla tähän jo vastasikin omassa viestissään edellisellä sivulla. Jos sinulla on näistä kokouksista ja niiden merkityksistä eriävä mielipide, niin voinet kertoa sen meille?

...missä tahansa muualla maailmassa moinen olisi hoidettu niin, että paikalla on kaikki osalliset tai bileet unohdetaan tarpeettomina.

Niin, se ei vain näköjään tunnu nyt onnistuvan tämän rakkaan itänaapurimme kanssa. Lähdetään nyt siitä, että koko homma alkoi erään valtion alkaessa liittää itsenäisen valtion maa-alueita itseensä Mustanmeren rannalla. Jos kohta koko ajan Eurooppaa - Suomi mukaanlukien - on arvosteltu siitä, että vastatoimet melkoisen törkeälle kansainvälisten sopimusten rikkomiselle ovat olleet perin pehmeät (talouspakotteita ja matkustuskieltoja) eivätkä ainakaan tähän mennessä ole saaneet Venäjää juuri taipumaan, niin olisiko näistä vastatoimista luistaminen sitten parempi signaali? EDIT: Luulisi, että suomalaisia kiinnostaa maamme geopoliittisen sijainnin vuoksi aivan erityisesti se, kuinka lujasti Venäjän aggressiot Ukrainassa tuomitaan ja kuinka hyvin yhteisessä rintamassa seisotaan.

BTW, @Kampeaja on maininnut matkustuskiellossa olleen Naryshkin vierailleen Ranskassa, viittaatko siihen tapaukseen, jossa Naryshkin oli UNESCO:n kutsumana? Siihenhän liittyy käsittääkseni tekijöitä jotka eivät ole ranskalaisten hallinnassa kuin osittain. Tämän parempaa selvitystä en ole löytänyt: How To Avoid Sanctions Like Sergei Naryshkin | The Interpreter

Tässä asiassa on todella hillittömän hankala ajatella kenenkään muun tehneen diplomaattista virhettä paitsi Venäjän, joka selkeästi tahallaan nimesi osallistujiinsa matkustuskiellossa olevia henkilöitä. Jos se, että muut maat pitävät kiinni sopimistaan asioista on Venäjän mielestä vihamielisyyttä, niin sille me emme voi mitään.

Rakas itänaapurimme vaikuttaa monella tapaa hakemalla hakevan aggressioita ulkopuoleltaan. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa nämä toistuvat ilmatilan loukkaukset ja siviililentoliikenteen vaarantaminen pimeänä lentävillä sotilaskoneilla. Tekeekö yksikään muu naapurivaltioistamme samaa? Jos aivan ihan puhtaalla järjellä ajattelee, niin eihän noissa ole järjen hiventäkään: mitä ihmettä Venäjä hyötyisi siitä, että Itämerellä sattuisi lento-onnettomuus? Nuo lennot ja ilmatilan loukkaukset ovat mielestäni aivan puhdasta ja tahallista provokaatiota, vieläpä ulkopuolelta katsottuna ilman mitään järkeenkäypää syytä. Muita vaikkapa nämä tutkinnat Baltian maiden itsenäisyyden laillisuudesta yms. hörhöilyt.

Miksi Venäjä sitten näin tekee? Minä en keksi juuri muuta syytä kuin sen, että näennäisestä rauhallisuudesta ja "Putinin rautaisesta otteesta" huolimatta sisäpoliittinen tilanne on pinnan alla vaikea. Mitä me sitten voimme tehdä? Se onkin jo paljon mutkikkaampi kysymys, Suomella tai edes Euroopalla on todella vähäiset keinot vaikuttaa Venäjän sisäpoliittiseen tilanteeseen tai siihen, mitä Venäjä päättää tehdä. En missään tapauksessa kannata sitä, että Venäjälle pitäisi ehdoin tahdoin ärhennellä tai nyrkkiä heristellä. En toisaalta kannata sitäkään, että Venäjän annetaan "riehua" vapaasti missä ja miten haluaa: ulkopoliittiset "voitot" saattaisivat aivan liian helposti ruokkia äärimmäisempiä keinoja. Tavallaan sitä voi vain toivoa parasta ja varautua jonkinlaiseen pahaan.
 
Viimeksi muokattu:

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Lähdetään nyt siitä, että koko homma alkoi erään valtion alkaessa liittää itsenäisen valtion maa-alueita itseensä Mustanmeren rannalla.
Tässä asiassa on todella hillittömän hankala ajatella kenenkään muun tehneen diplomaattista virhettä paitsi Venäjän, joka selkeästi tahallaan nimesi osallistujiinsa matkustuskiellossa olevia henkilöitä.

Ensimmäiseen lainaamaani lauseeseen. Venäjä todellakin esitti hyökkäyksen ja intervention, silti se ei ole tämän keskustelun pihvi. Siksi historian luennot, vaikka kiintoisia voivatkin olla, ovat tarpeettomia, jos eivät riittävästi varsinaista asiaa tangenteeraa.

toiseen lauseeseen. Olet täysin oikeassa, venäjä on tehnyt pitkän jonon diplomaattisia virheitä se on kiistatonta. Kannattaa kuitenkin suhteuttaa asiat siihen parin kymmenen vuoden globaalin strategian kontekstiin, jonka pohjalta venäjä virheitään tekee tai käyttäytyy kuin nurkkaan ajettu rotta. Jälkimmäiseenkin skenarioon löytyy syypää, jos jaksaa ajatella, mutta siitäkään ei keskusteltu tässä yhteydessä.

Sen sijaan suomen tökerö tohelointi tilanteessa on se polttopiste. Mikäli mitään todellista pohjaa diplomaattiselle edistymiselle olisi ollut olemassa koolle olisi pitänyt ottaa koko paletti mistään pakotteista piittaamatta, sen verran kookkaita ovat asiat tapetilla. Mikäli taas oli tiedossa, ettei lopulta ole olemassa pohjaa saavuttaa yhtään mitään koko vuosijuhla olisi tullut perua ja ilmoittaa että kuollut mikä kuollut, ei syytä juhlia, sen sijaan, että jakaa poliittisia ja diplomaattisia vastapalloja kaikille halukkaille. Se että joku muukin möhlii urakalla ei ole puoluste tai peruste omille möhläyksille.

Se mitä minä olen korostanut ja osoittanut, että tässä maailman tilanteessa jos koskaan diplomaattinen osaaminen on arvossaan suomen kokoiselle ja geopoliittisesti asemoituneelle lilliputille. Osaamista ei ole toimia omien etujen vastaisesti isompien rakkikoirana ajaen strategioita jotka on itselle pelkästään haitallisia ja epäviisaita. Länteen kuuluminen perusteena on kertakaikkista tyhmyyttä, se, että ymmärretään oma asemamme ja pelataan omaa peliä, ei oikeasti vie meidän länteen kuulumista yhtään mihinkään tai vähennä sitä, perseennuolenta suuntaan tai toiseen vie sen sijaan kaiken arvostuksen ja merkitysarvon niiltä asioilta mitä meidän kansakuntana pitäisi ajaa ja joiden takana tiukasti pysyä. Porvarilliselle hegemonialle on tyypillistä opportunismi, mutta diplomatiassa ei kvartaali ajattelulla ole osaa eikä arpaa, ei ainakaan missään olosuhteissa pitäisi olla. Pahasti merkit vaan viittaa selkärangattomaan sluibailuun ja taas kerran ansiottoman pikavoiton haalimiseen ja se kostautuu näissä kuvioissa varmasti kuin yö seuraa päivää.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Sen sijaan suomen tökerö tohelointi tilanteessa on se polttopiste. Mikäli mitään todellista pohjaa diplomaattiselle edistymiselle olisi ollut olemassa koolle olisi pitänyt ottaa koko paletti mistään pakotteista piittaamatta, sen verran kookkaita ovat asiat tapetilla.

Minä näen tämän asian tähän tapaan: Suomi haluaa järjestää kevyen illanviettotilaisuuden muistellen 40 vuoden takaista tapahtumaa. Venäjä vastaa kutsuun työntämällä paljasta ahteriaan lähemmäksi, ja kun sitä ei kieli ruskeana lipaistakaan, niin alkaa raivota pää punaisena. Niin, se olisikin ollut Venäjälle ihan maistuva diplomaattinen voitto, jos olisi voinut lähettää matkustuskiellossa olevia ihmisiä Suomeen juhlimaan. Suunnilleen tähän tapaan minä asian näen, enkä näe Suomen millään tapaa töpeksineen diplomaattisessa mielessä. Mutta olkoon tämä asia minun puolestani nyt tässä, toivon tehneeni oman kantani riittävän selkeäksi.

Se mitä minä olen korostanut ja osoittanut, että tässä maailman tilanteessa jos koskaan diplomaattinen osaaminen on arvossaan suomen kokoiselle ja geopoliittisesti asemoituneelle lilliputille. Osaamista ei ole toimia omien etujen vastaisesti isompien rakkikoirana ajaen strategioita jotka on itselle pelkästään haitallisia ja epäviisaita.

Olen tästä täysin samaa mieltä. Siksi minusta Suomen ehdoton etu on se, että EU - johon Suomi kuuluu - pysyy enemmän tai vähemmän yhtenäisenä rintamana päätöstensä takana. Se, että Suomi pitää kiinni sopimuksesta jonka on itse tehnyt, sitä on todella äärimmäisen vaikea pitää "rakkikoirana juoksentelemisena".

Länteen kuuluminen perusteena on kertakaikkista tyhmyyttä, se, että ymmärretään oma asemamme ja pelataan omaa peliä, ei oikeasti vie meidän länteen kuulumista yhtään mihinkään tai vähennä sitä, perseennuolenta suuntaan tai toiseen vie sen sijaan kaiken arvostuksen ja merkitysarvon niiltä asioilta mitä meidän kansakuntana pitäisi ajaa ja joiden takana tiukasti pysyä.

Olen joistain asioista samaa mieltä, erityisesti siitä, että nuoleskelu ei vie mihinkään ja että meidän pitäisi kansakuntana ajaa asioita, joiden takana pysytään tiukasti. Minulle se tarkoittaa pysymistä Euroopassa ja sen kehityksessä. Pidemmittä puheitta minusta Suomi (ja Eurooppa muutenkin, ml. EU:hun kuulumattomat maat kuten vaikkapa Ruotsi) tarvitsee sen vipuvarren mikä EU:lla on kun neuvotellaan kaupallisista sopimuksista. Mutta tämä ketju koskettelee Venäjää ja sen nykytilannetta, niin ei aiheesta sen enempää.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ehdotan että nimetään Heidi Hautala seuraavaan Moskovassa olevaan konferenssiin, kokoukseen, kissanristiäisiin tms.
 

Morgoth

Jäsen
No mietihän nyt uudestaan, mikä oli tarkoitus kokouksella silloin joskus ja koska emme ole historiattomia (vaikka moni niin tuntuu ajattelevankin) tilanne 40 vuotta myöhemmin olisi ollut mahdollisesti validi (edes). Nyt siitä tulee täysin turha pönötys bile, jonka viulut maksaa suomi.

Yhtä hyödytön se olisi ollut, vaikka Venäjän nimeämä delegaatio olisi sellaiseena tullut. Juuri sen takia Venäjä päätti järjestää pienen show'n ja koetella hieman Suomea, koska kokous on pelkkää fiilistelyä. Osalla suomalaisista tuntuu olevan joku omituinen kuva, että tässä oltaisiin ihan tosissaan oltu ratkomassa Ukrainan tilannetta.

Arvaa huvikses, mikä noiden pippaloiden kustannus on ja mieti kannattaako moinen pelleily maksaa.

Kerro paljonko se maksaa.

Tämä nyt on off topic tähän etyj aiheeseen, mutta kyllä suomi tuntuu kaikin tavoin asemoivan itseään itselleen vahingollisesti idiootin asemaan juoksupoikana isoille pojille. Ulkopolitiikan ja diplomatian osaamattomuus loistaa ikävän kirkkaana koko touhussa, sääli sinänsä.

Suomelle ei ole mitenkään epäedullista hinata itseään lähemmäksi länttä ja muuttaa lännessä kuvaa, että täällä ei heti aleta nuolemaan ryssän persettä, kun sieltä hieman ärähdetään. Mutta itse ilmeisesti haikailet jotain 1975 ETYK aikoja ja Kekkosta johtoon sekä puoluettomuutta. Tilanne on musta nykyään on vain melko selvä. On valitettava kuuluuko osaksi länttä vai itää, ei siinä välissä ole enää mitään. Valinta on ainakin itselleni on aivan selvä, mutta ilmeisesti emme jaa edes samaa tilannekuvaa.

Lisäksi on ihan kivaa että USS Jason Dunham navigoi vahingossa itsensä länsisatamaan, kun itänaapurillakin tuntuu olevan vaikeuksia olla aina välillä eksymättä Suomen puolelle sotilaskoneillaan. Toki Suomi varmaan lännen jouksupoikana on syyllinen ja provosoinut ilmatilaluokkauksia? Parasta olisi tarjota taas Porkkalaa vuokralle?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös