Venäjän nykytilanne

  • 3 437 212
  • 18 358
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
Moskovan ja Pietarin keskiluokka vaan saattaa pahastua, jos eivät saa Rainbow suolakurkkujaan. Laaja tyytymättömyys tässä ryhmässä ei varmasti ole Putinin jengin toiveissa.

:)

Kaikki teevee kanavat syytävät Putin propagandaa niin ei hätää.

Ei vaan tavalliselle Venäläiselle on se ja sama mitä Putin touhuaa niin kauan kuin se ei kosketa omaa napaa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Maan omat elintarvikkeet ovat surkeita, eivätkä näitä osta venäläiset itsekään, jos tarjolla on mm. Keskon ja S-ryhmän tuotteita.

Nyt kaipaisin kyllä lisätietoja (Venäjällä asuneena ja siellä paljon muutenkin kulkeneena) tästä. Länsimerkkejä on toki esillä, mutta maan omaa elintarviketuotantoa on ylivoimainen valtaosa. Violat on tietysti hyllyissä olleet N-liiton ajoista ja joo, Pietarissa on Prismoja, mutta kyllä minä olen nähnyt venäläisillä normaaleilla kuluttajilla pozhehonskii syrit ja ihan perusvenäläiset pelmenit ostoskärryissään noin ziljoona kertaa useammin. Isossa maassa toki myös ulkomaat saavat jalansijaa, varsinkin varakkaamman väestön keskuudessa.
 

gcz_

Jäsen
Suosikkijoukkue
JHC, NYI, Suomen NATO-jäsenyys
Eikös Valiokin joutunut uudistamaan Venäjälle vietäviä tuotteita, kun suomalaisten innolla mussuttamat lisäainehötöt eivät kelvanneet venäläisille?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Nyt kaipaisin kyllä lisätietoja (Venäjällä asuneena ja siellä paljon muutenkin kulkeneena) tästä...

Kirjoitin tästä liian hätäisesti ja epäselvästi.

Läntisten tuotteiden kysyntä ylipäänsä on luonnollisesti laajempaa niillä alueilla, joissa niiden saatavuus on hyvää. Minun tuntemani venäläiset (aivan totta, lähinnä isoista kaupungeista kuten Moskovasta ja Pietarista) suosivat länsimaisia tuotteita.

Jari Tervo hilpeili aikoinaan Uutisvuodossa, että "Venäjän idea" (liittyen tuolloin Mauno Koiviston samannimiseen, julkaistuun kirjaan) on seuraava: länsimaista elektroniikkaa, länsimaista ruokaa, länsimaisia autoja halutaan ja jos niitä ei saada, niin sitten niiden saamiseksi osoitellaan venäläisvalmisteisella pyssyllä.

Nähdäkseni Tervon kiteytys osuu lähelle maalia.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Toisekseen Kiinalaiset ovat erittäin tunnollisia noudattamaan ohjeita. Ohjeistus kunnossa, niin hommat on myös kunnossa. Ohjeistus väärä tai puutteellinen, niin ongelmia tulee.
Jos näin on, niin Kiinalaiset varmaan voivat tehdä ohjeistuksen, että korruptiota ei sallita, niin se loppuu, vai kuinka?
Korruptiota toki on, mutta Kiina sentään myöntää asian ja käy aktiivisesti kamppailua sitä vastaan. Mitenkähän muualla maailmassa? Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa? Buahahaha.
Ihan mielenkiintoista olisi näiltä tietäjiltä kuulla, että mikä se oikeasti vähiten korruptoitunut maa on.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
:)

Kaikki teevee kanavat syytävät Putin propagandaa niin ei hätää.

Ei vaan tavalliselle Venäläiselle on se ja sama mitä Putin touhuaa niin kauan kuin se ei kosketa omaa napaa.

Niin kai se on, mutta henkilökohtaisen elintason lasku koskettaa mitä suuremmin omaa napaa.

Ei kai sitä kukaan usko tai pelkää, että venäläisten suuri massa alkaisi "kapinoimaan", jos Venäjällä mullistuksia tapahtuu, niin se lähtee nimenomaan niistä venäläisistä, jotka ovat valistuneempia ympäröivästä maailmasta kuin he, jotka eivät tiedä ulkomaailmasta mitään. Tähän asti on voinut elellä hieman rajoitetummassa ympäristössä, kun talous on puksuttanut eteenpäin ja Coca Colaa saa lähikaupasta.

Jos talous dyykkaa ja elintaso putoaa, niin saattaa maltillisemaapin pikkuporvaria alkaa vituttamaan niin, että halutaan muutosta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Historiallisesti juuri elintarvikkeilla ja niiden saatavuudella on ollut erittäin suuri merkitys Neuvostoliiton/Venäjän vaikeimpina hetkinä.

Jos tutustuu KGB:n/FSB:n historian käännekohtiin - aiheesta on kirjoitettu valtavasti myös suomalaisten toimesta, aivan viime vuosienkin aikana - niin heidän propagandakoneistonsa työkalupakin ykkösjuttuja on ollut kauppojen hyllyjen täyttäminen ja "makkaran&perunan" jakaminen näyttävästi köyhemmälle kansanosalle.

Samalla keinolla KGB-eliitti pyrki pysymään vallassa myös 90-luvun alussa, tässä lopulta onnistuen, joskin kerrankin oli täpärällä ja hallintorakennukset säilyivät koskemattomina vain niukin naukin. Asiasta olen kuullut paljolti mm. Ilkka Levältä, joka on tutkinut poliisivoimien historiaa Suomessa ja sen lähialueilla.

Kremlin näkövinkkelistä ei ole kovin kauaskatsoista antaa elintarvikehuollon joutua vaikeuksiin, jäämme innolla ja mielenkiinnolla odottamaan, mitä tuleman pitää.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
New York Times on julkaissut EU-maiden Venäjän-energiariippuvaisuutta kuvaavan graafisen esityksen.

Mielenkiintoinen kuvio osoittaa, että esimerkiksi Suomeen EU-alueen ulkopuolelta tuotavasta energiasta 76 % on peräisin Venäjältä, kun taas Saksan vastaava lukema on 30 %, ja Iso-Britannian vain 13 %. On huomionarvoista, että Slovakia (98 %), Liettua (92 %) Puola (91 %) ja Bulgaria (90 %) ovat käytännössä täysin riippuvaisia Venäjältä tuotavasta energiasta, ja erityisen merkillepantavaa on, että Suomen prosenttilukema on viidenneksi suurin kaikista EU-maista.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Venäjä-energiariippuvuutta kuvaisi paremmin se, kuinka ison osan maan kokonaiskulutuksesta Venäjäntuonti muodostaa. Kärjistettynä tuon graafin 98 % Slovakian osalta voi tarkoittaa 1%:a kokonaiskulutuksesta ja Saksan 30% samaa lukemaa kokonaiskulutuksesta riippuen kuinka paljon maat käyttävät EU:ssa tuotettua energiaa. Tällöin saisi aivan eri kuvan maiden Venäjäriippuvuudesta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
New York Times on julkaissut EU-maiden Venäjän-energiariippuvaisuutta kuvaavan graafisen esityksen.

Mielenkiintoinen kuvio osoittaa, että esimerkiksi Suomeen EU-alueen ulkopuolelta tuotavasta energiasta 76 % on peräisin Venäjältä
Tuskin harhaanjohtavampaa esitysmuotoa voisi keksiäkään.

Jos maa x tuottaa 90% energiastaan itse ja siitä 10% tuontiosuudesta 80% tulee EU:sta ja loput venäjältä, niin se tarkoittaa, että Venäjän osuus kokonaisuudesta on 2% kun tuo tilasto näyttää ikävästi EU:n ulkopuolelta tuotavan venäläisen energian osuudeksi täydet 100%.

Jos maa y tuottaa 50% energiastaan itse ja tuontienergiasta EU:sta tulee 20% ja lopuista Norja tuottaa 3/4 osaa ja venäjä 1/4 niin Venäjän osuus kokonaisuudesta on 10% mutta tuo tilasto näyttää EU:n ulkopuolelta tuotavan venäläisen energian osuudeksi vain 25%.

Kuitenkin jokainen ajatteleva yksilä näkee suoraan, että jälkimmäinen maa on paljon merkittävämmin riippuvainen itäenergiasta. Tilasto on muutenkin hölmö, sillä öljyä ja kivihiiltä voidaan käsittääkseni ostaa helposti mistä vain, mutta maakaasua tai sähköä ei. Näiden tiputtaminen samaan on vain höpsöä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Maan omat elintarvikkeet ovat surkeita, eivätkä näitä osta venäläiset itsekään, jos tarjolla on mm. Keskon ja S-ryhmän tuotteita.

Venäjällä en ole käynyt aikoihin mutta kuten tiedettyä Ukrainassa olen, enkä usko, että maiden elintarviketuotannot kovinkaan kauheasti toisistaan eroavat ja sen perusteella mitä olen syönyt Ukrainassa ukrainalaisia (ja myös venäläisiä) elintarvikkeita niin eivät ne nyt kauhean surkeita minusta ole - osa makkaroista tms. vetää jopa vertoja maussa länsimaisille elintarvikkeille. Toisaalta osa on perinteiltään niin paikallisia etteivät ne minun suuhuni maistu hyvälle. Tarkoitan tällä sitä, että minusta ei voi yksioikoisesti sanoa, että venäläiset elintarvikkeet olisivat huonoja. Ostokäyttäytymisessä varakkaampi keskiluokka ja rikkaat varmasti suosivat kalliimpia ulkomaalaisia merkkejä lähinnä statuksen vuoksi ja kenties myös tasaisemman laadun vuoksi.

Mutta siinä mielessä elintarvikeboikotti tms. koskettaa venäläisiä, koska tällöin moni voi menettää mahdollisuuden ostaa niitä hiukan laadukkaampia ulkomaalaisia tuotteita tai sellaisia tuotteita joilla on statusarvoa. Tässä kohdin pienenä sivuhuomiona mainitsisin sen, että haastatteluiden perusteella hyvin moni Suomeen ostosmatkoille tullut venäläinen ostaa Suomesta paljon länsielintarvikkeita myös siksi, koska voivat luottaa siihen, että täällä Suomessa ne ovat aitoja eivätkä mahdollisesti venäläisessä tehtaassa valmistettuja kopioita tms. Mistä voidaan päätellä, että sillä aidolla länsielintarvikkeella on toisaalta se oma statusarvonsa ja tae laadusta.

Ja tuohon gcz_:n esille nostamaan teemaan Valion tuotteiden erilaisuudesta Venäjällä. Ainakin yksi syy tuotteiden erilaiselle koostumukselle on se, että venäläinen mielummin ostaa sellaisen tuotteen mikä on mahdollisimman "rasvainen" ts. kevyttuotteilla ei ole suuren suurta myyntiarvoa Venäjällä ja tässä on syy sille miksi esim. Valio myy Venäjälle juustoja jotka ovat olennaisesti rasvaisempia mitä Suomen markkinoille myytävät samat juustot.

vlad.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Itseäni huvitti tuossa Jukos-uutisoinnissa seuraava asia venäläisissä medioissa: niissä isoon ääneen huudeltiin kuinka törkeän poliittinen tuomio oli. Sitten samojen artikkelien taustoituksissa kerrottiin kuinka Moskova päätti laittaa Jukosin verolle ja kuinka Moskova päätti sitä ja tätä. Länsimaissa tavataan kertoa että veroviranomaiset päättivät ja kuinka tuomioistuimet tuomitsivat. Venäläinen media on jo itse niin syvällä että se ei enää edes tajua että viittaavat aina suoraan Kremliin kaikesta päättävänä tahona.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Ainakin yksi syy tuotteiden erilaiselle koostumukselle on se, että venäläinen mielummin ostaa sellaisen tuotteen mikä on mahdollisimman "rasvainen" ts. kevyttuotteilla ei ole suuren suurta myyntiarvoa Venäjällä ja tässä on syy sille miksi esim. Valio myy Venäjälle juustoja jotka ovat olennaisesti rasvaisempia mitä Suomen markkinoille myytävät samat juustot.

Esimerkkinä voitaneen nostaa pari vuotta (tai monta vuotta siitä nyt onkaan) sitten lanseerattu Oltermanni juusto, joka oli tavallistakin tukevampaa tavaraa. Alunperin tuote oli suunniteltu nimenomaan Venäjän markkinoille, mutta tuotteesta on tehty myös suomalainen versio.

Juttu aiheesta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Venäläinen media on jo itse niin syvällä että se ei enää edes tajua että viittaavat aina suoraan Kremliin kaikesta päättävänä tahona.

Sikäli tässä on perää, että venäläinen media toimii näin. Mutta se tekee sen tietoisesti. Riippumaton media on käytännössä marginalisoitu kokonaan. Keinoja on ollut paljon erilaisesta painostuksesta toimittajien ja päätoimittajien tappamiseen asti sekä kaikki siltä väliltä. Venäjällä vallitsee sensuuri, jota ylläpidetään erilaisella propagandalla. Sen tavoitteena on hämärtää viimeinenkin tietoisuus siitä, mitä esimerkiksi Ukrainassa todella tapahtuu.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Sikäli tässä on perää, että venäläinen media toimii näin. Mutta se tekee sen tietoisesti. Riippumaton media on käytännössä marginalisoitu kokonaan. Keinoja on ollut paljon erilaisesta painostuksesta toimittajien ja päätoimittajien tappamiseen asti sekä kaikki siltä väliltä. Venäjällä vallitsee sensuuri, jota ylläpidetään erilaisella propagandalla. Sen tavoitteena on hämärtää viimeinenkin tietoisuus siitä, mitä esimerkiksi Ukrainassa todella tapahtuu.

Nyt ymmärrämme asian vähän eri tavalla. Venäjällä on sensuuri jo useamman vuoden, mutta mitä maassa on tapahtunut uutena ilmiönä on se, että tietyistä kulisseista on luovuttu. Yksi asia mistä on luovuttu, on yritys antaa kuva että maassa olisi demokratia ja valta jaettu lainsäätäjien ja -valvojien välillä. Nykyään vaan suoraan sanotaan että Moskova (=Kreml=Putin) päättää kaikesta.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt ymmärrämme asian vähän eri tavalla. Venäjällä on sensuuri jo useamman vuoden, mutta mitä maassa on tapahtunut uutena ilmiönä on se, että tietyistä kulisseista on luovuttu.
Nyt viilaan pilkkua. Minä ymmärrän sensuurin siten, että estetään esim jonkin uutisen julkaisu osittain tai kokonaan. Venäjällä on luotu oma putinilainen todellisuus, jossa valheen varaan rakennetaan uusia valheita. Propagandaa. Onnistuminen on erinomaista, siitä kertoo tämä ylen linkki Mielipidemittaus: Valtaosa venäläisistä uskoo Ukrainan pudottaneen Malaysia Airlinesin koneen | Yle Uutiset | yle.fi

Yksi asia mistä on luovuttu, on yritys antaa kuva että maassa olisi demokratia ja valta jaettu lainsäätäjien ja -valvojien välillä. Nykyään vaan suoraan sanotaan että Moskova (=Kreml=Putin) päättää kaikesta.
Tää on hyvä huomio. Kehittyvän demokratin kulissi on ollut lähinnä länttä varten. Ei kai kukaan oleta, että venäläiset itse uskoisi tuollaiseen demokratia-illuusioon? Nyt kun Venäjä hakee tietoisesti vastakainasettelua, niin tuo kulissi on käynyt tarpeettomaksi. Tästä voi päätellä sen, että kun Ukrainan kriisi päättyy, niin vastakainasettelu ei pääty.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Venäjällä on ollut niin monta vuosisataa autoritäärinen yksinhallitsija, että sellaisen tarve jollain tavalla luontaisesti koko kansalle. Oli huipulla sitten tsaari, puoluejohtaja tai Putin, ei diktatuuri ole juuri muuttunut. Lähipiiri käärii kansan fyffet, talous taantuu väistämättä ja huomio kaikesta tästä viedään muualle luomalla uhkakuvia ja lähtemällä sotimaan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Venäjällä on sensuuri jo useamman vuoden
Ei muuten koske ainoastaan Venäjää. Myös suomalainen media harjoittaa selkeää itsesensuuria. Tutkiva journalismi alkaa ainakin ulkopolitiikan osalta olla kuollut ja kuopattu.

Uutena ilmiönä suomalaiseen mediakenttään on tullut myös uutisten kommenttiosoiden kova sensuuri. Tämä koskee erityisesti Sanoma-konsernin lehtiä Helsingin Sanomia ja Iltasanomia.

Iltasanomien uutiskommentteihin on lähes mahdotonta saada läpi Venäjä-myönteisiä kommentteja. Tiedän tämän kokemuksesta, koska yritetty on. Ne jäävät lähes poikkeuksetta ennakkosensuuriin (tai -moderointiin). Kuitenkin siellä julkaistaan hyvinkin sisällöttömiä sanan tai parin kommentteja, joten mistään korkean laatutason vaalimisesta ei voi olla kysymys.

Helsingin Sanomissa tilanne on pitkälti samanlainen. Varsinkin Ukrainan kriisin aikana Venäjä-myönteisiä kommentteja on siellä sensuroitu aika kovalla kädellä pois. Uutena ilmiönä siellä on myös jo julkaistujen kommenttien jälkisensuuri eli joistakin uutisista kaikki Venäjä-mieliset tai edes hieman Venäjälle ymmärrystä osoittavat kommentit on käyty deletoimassa moderaattoreiden toimesta pois jälkikäteen. Tämän näkee siitä, että muut kirjoittajat ovat kommentoineet kyseisiä kommentteja, jolloin alkuperäinen poistettu viesti näkyy edelleen toisen kirjoittajan lainauksessa.

Käykää vaikka itse tsekkaamassa! Tässä esimerkki: HS Itä-Ukrainassa: Ukrainan armeija pommittaa Donetskia - Itä-Ukrainan lentoturma - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Lukekaapa nuo kommentit, niin huomaatte että ainakin seuraavien käyttäjien viestit on jälkisensuroitu pois (viestit näkyvät edelleen muiden kirjoittajien lainauksissa): tsuumailija, Karl Haushofer, PetriMi, Yhteiseksi hyväksi, tutkimustiedon mukaan ja klerk. Yhteistä poistetuille kommentteille on ollut se, että ne ovat ns. Venäjä-mielisiä. Mitään sääntöjen vastaisuutta, kiroilua tai muuta epasiallista niissä ei ole.

Hesari on Suomen suurin sanomalehti, ja pitäisin hieman huolestuttavana sitä, että lehti yrittää ikäänkuin jakaa ulos vääristynyttä kuvaa suomalaisten kansalaismielipiteistä poistamalla ja sensuroimalla kommentteja, jotka eivät ole lehden oman linjan ja Suomen hallituksen linjan mukaisia. Hesari mainostaa mielipidepalstaansa sanoilla "sana on vapaa!". No, ei se tuon perusteella aivan vapaa taida olla.

EDIT:

Lainaan vielä nimimerkki "klerkin" kommenttia, jonka Hesarin moderaattorit kävivät deletoimassa pois jälkikäteen:

Itseäni hieman ihmetyttää se kahden sotilaan välinen keskustelu, jossa he mainitsivat pudottaneensa koneen alas. BBC:n mukaan (näiden sotilaiden keskustelu) konetta oli ammuttu Chernukhino-nimisestä paikasta. Kyseisestä paikasta on 40 km putoamispaikkaan. Ohjuksen kantomatka on kuitenkin vain 20 km.

Eli jos koneeseen olisi osunut 20 km ennen putoamispaikkkaa (eli putoamispaikan ja
ampumispaikan puolivälissä, paikassa johon ohjus maksimissaan yltää ), niin kone olisi tästä paikasta jotenkin mystisesti päässyt vielä 20 km eteenpäin. Miten tämä on mahdollista?

Jotain sääntöjen vastaista tuossa kommentissa lienee kun se poistettiin, mutta en heti keksi mitä.

Toinen poistettu kommentti nimimerkiltä "tutkimustiedon mukaan"

Taas pommitetaan kaupunki maan tasalle, välittämättä siviileistä, jotka ovat vielä uskaltaneet jäädä paikalle. Näinkö todella USAn ja EU:n mielestä pitää toimia? Pitäisikö Skotalntikin pommittaa? Entä olisiko Ahvenenmaa pitänyt pommittaa maan tasalle, kun se halusi itse asiassa liittyä Ruotsiin, ei edes vain itsenäiseksi, ja syyttää ruotsalaisia kapinan lietsomisesta, ahvenanmaalaisia separatisteiksi ja terroristeiksi? Asettaa Ruotsi kauppasaartoon?

Miten kukaan voi puolustella kaupunkien pommittamista maan tasalle? Miten sen jälkeen voidaan edes ajatella, että näiden sutujen ihmiset voisivat elää rauhassa välivaltaisen keskushallinnon kanssa? Eikö tällaisista asioista olla lainkaan kiinnostuneita?
Jälleen on vaikea nähdä tuossa mitään sensuroitavaa, mutta kaipa se sitten jotain sääntöä rikkoi?
 
Viimeksi muokattu:

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Lainaan vielä nimimerkki "klerkin" kommenttia, jonka Hesarin moderaattorit kävivät deletoimassa pois jälkikäteen:

Olisit nyt samaan syssyyn voinut lainata ne kyseiseen viestiin heitetyt vastineetkin. Lainauksestasi saa kuitenkin helposti virheellisen kuvan...

Edit. Ainakin osa viesteistä on taidettu poistaa niiden täydellisen älyvapauden vuoksi. Tuollaiset on helposti tulkittavissa silkaksi trollaukseksi.

Edit 2. Lukaisin toki jo ennen viestiäni ja siksipä perään kyselinkin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Olisit nyt samaan syssyyn voinut lainata ne kyseiseen viestiin heitetyt vastineetkin. Lainauksestasi saa kuitenkin helposti virheellisen kuvan...
Kaikki poistetut viestit ja niiden vastineet on luettavissa tuolla linkin takana jonka liitin postin mukaan. Sen kun käyt katsomassa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Edit. Ainakin osa viesteistä on taidettu poistaa niiden täydellisen älyvapauden vuoksi. Tuollaiset on helposti tulkittavissa silkaksi trollaukseksi.
Mielestäni poistettujen viestien sävy ei poikennut mitenkään ainakaan heikompaan suuntaan monien sellaisten viestien sävystä, joita ei ollut sensuroitu. Kaikille jälki-sensuroiduille viesteille yhteistä oli se, että ne olivat Venäjä-mielisiä. Tuosta on aika helppo vetää johtopäätös, että sensuuriperuste ei ollut viestien huono laatu, vaan viestien "väärä mielipide".
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Lukekaapa nuo kommentit, niin huomaatte että ainakin seuraavien käyttäjien viestit on jälkisensuroitu pois (viestit näkyvät edelleen muiden kirjoittajien lainauksissa): tsuumailija, Karl Haushofer, PetriMi, Yhteiseksi hyväksi, tutkimustiedon mukaan ja klerk. Yhteistä poistetuille kommentteille on ollut se, että ne ovat ns. Venäjä-mielisiä. Mitään sääntöjen vastaisuutta, kiroilua tai muuta epasiallista niissä ei ole.
Epäilen vahvasti, että muutamat noista ja vastaavista kommentoijista ovat suomen kielen taitoisia henkilöitä, jotka operoivat esimerkiksi Pietarista käsin mukamas keskusteluihin osallistuvina some-profiileina. Tuttu ilmiö, joka on viimeisen puolen vuoden aikana voimakkaasti yleistynyt. Esimerkiksi YLE, HS ja Uusi Suomi ovat medioita, joiden keskustelufoorumeille tunkee tätä Putinin verentahraamasta lompsasta kustannettua "keskusteluviihdettä". Ehkäpä tällaiset seikat osaltaan vaikuttavat siihen, että joillakin keskustelupalstoilla halutaan siistiä pahimmat venäjäoksennukset syrjään, jotta asiallista keskustelua olisi mahdollista lukea disinformaation kohtuuttomasti haittaamatta. Tämä on tietysti vain olettama, kenties myös jonkinlainen toivomus erilaisten keskustelupalstojen ylläpidosta vastaaville tahoille.

Ainakin tuo ohjusten kantomatkaan liittyvä kommentti on pelkkää hölynpölyä, jos asiaan perehtyy yhtään lähemmin.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Lainaan vielä nimimerkki "klerkin" kommenttia, jonka Hesarin moderaattorit kävivät deletoimassa pois jälkikäteen:

Otappa MAOL ja kalkulaattori käteen, ja laske kuinka pitkälle 800km/h nopeudella ammuttu objekti tulee kymmenen kilometrin korkeudesta. Tarvitset avuksi myös maapallon putoamiskiihtyvyyttä. Aika pitkälle, en nyt jaksa itse laskea. Toki jos koneen nopeudessa ja lentokorkeudessa on tarkistettavaa, niin tee tarvittavat korjaukset lähtöarvoihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös