Venäjän nykytilanne

  • 3 437 524
  • 18 358

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Yhtä kaikki, venäläisillä on ollut kohtuuttoman huono viuhka johtajiensa suhteen läpi historian. Kokoelmaan mahtuu eriasteisesti sairaita, psykopaatteja, sukulaisten kesken siitetyttyjä ja muuten vaan toistaitoisia.

Eivät nuo Venäjän johtajat kaksisia ole olleet. Kaikesta huolimatta (perus)venäläiset näyttävät haluavan olla orjakansaa ja totella voimakkaan johtajan rautanyrkkiä. Ne intellektuellit tai pyrkyrit, jotka eivät pääse kulloisenkin vahvan johtajan sisäpiiriin, etuoikeutettuun nomenklatuuraan, vaan alkavat pullikoida, pannaan sitten Siperian junaan, vankileirille, ruumis- tai hullujenhuoneelle elleivät ehdi muuttaa maasta.

Kun itse Neuvostoliitossa aikoinaan asuin, niin olihan se aika pöyristyttävää kuulla niinkin monen venäläisen haikailevan Stalinin aikoja. Kuten myös oli uskomatonta, miten Lenin-museoiden, -patsaiden, -kipsipäiden, -rintanappien jne. luvatussa maassa pilkattiin kiinalaisten harjoittamaa Mao Tse-Tungin (nyk. Mao Zedong) henkilöpalvontaa.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Odotan, että millon The Original Jags tulee puolustamaan ihanaa itänaapuriamme, miten upea valtio se on. Nyt kun niin moni ruoskii tuota ihannevaltiota Missä olet JAGS? Huhuu!
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Karjalan palautus, sotavelkojen takaisinmaksu ja anteeksipyyntö. Sitten voidaan alkaa keskustelemaan ja ottamaan vessoista paskantamisohjeet pois. Nykyjohdon kanssa ei kannata edes keskustella.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Odotan, että millon The Original Jags tulee puolustamaan ihanaa itänaapuriamme, miten upea valtio se on. Nyt kun niin moni ruoskii tuota ihannevaltiota Missä olet JAGS? Huhuu!

Ymmärtääkseni sen lyhyen visiitin jälkeen TOJ on menettänyt ne kirjoitusoikeutensa Vapaan keskustelun puolelle uudelleen, mikä minusta on harmi, koska samanlaisia puusilmiä täällä on muitakin, joten joukkoon olisi mahtunut yksi TOJ:kin.

Erityisen mieluisaa olisi seurata hänen reagointia ihmisoikeuksien kavenemiseen Venäjällä, tai voihan olla ettei hän pidä sitä lainkaan huonona asiana vaan Putinin hallinnon kaikki ihmisoikeuksia kaventavat toimet ovat oikeutettuja mikäli ne edesauttavat (kuvitellusti) Venäjän asemaa maailmalla.

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Rakkaassa itänaapurissamme Venäjällä on taas tänään marssittu "kansallismielisten" toimesta oikein urakalla. Marssiin osallistui lehtitietojen perusteella noin 10 000 ihmistä, eli tuossa maassa olisi Li Anderssoninkin maalaamille (suomalaisille) uhkakuville jotain totuuspohjaa.

Marssi keräsi paljon mediahuomiota jo etukäteen, ehkä eniten avoimen siirtolaisvastaisuutensa takia. Huvittavaa on tietysti se, että homot eivät marssia saa, mutta "kansallismieliset" kyllä, varmaankin ihan sananvapauden nimissä.

Jotenkin saattaa entistä absurdimmiksi SDP:n Maria G-R:n heittämät kommentit siitä, että Venäjän pitäisi kantaa vastuuta maailman pakolaistilanteesta ja ottee heitä suurin määrin Äiti Venäjälle asumaan.

En usko liioittelevani, jos väitän että monen tällaisen pakolaisen kohdalla "turvapaikka" olisi lähinnä siirtymistä ojasta allikkoon.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ihme ettei tämä ketju ole noussut ylemmäksi viime viikkojen aikana.

Siellähän on setä Putin kovasti yrittänyt kiillottaa kilpeään olympialaisten alla. Eilen uutisoitiin Hodorkovskin vankilasta vaputumisesta. Samoin Pussy Riot -naiset ovat ilmeisesti saamassa armahduksen, kuten myös Greenpeacen aktivistit Sini Saareloineen jne.

Ja mitä oli ne uutiset jostain superhypermega -ohjuksista Kaliningradin alueella? Onko Nato-vastakkainasettelu Venäjän kanssa yhä päivänpolttava kysymys, eihän näistä ota pirukaan selvää.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Suuren ja mahtavan, sekä aina yhtä luotettavan Venäjän mediapelistä ihan näppärä kirjoitus Ylen sivuilla. Venäjän verkossa: Vapaan maailman johtaja | Yle Uutiset | yle.fi

Samat teemat toistuvat: nationalistista paskaa syötetään lampaille ja suomalaisista käytetään totutusti totuuden torvena omaa maksettua miestä, eli desantti Bäckmania.

Tuo kaikki olisi niin hauskaa, ellei tuo maa olisi heti naapurissa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Samat teemat toistuvat: nationalistista paskaa syötetään lampaille ja suomalaisista käytetään totutusti totuuden torvena omaa maksettua miestä, eli desantti Bäckmania.

Tuo kaikki olisi niin hauskaa, ellei tuo maa olisi heti naapurissa.

Haha, tämä on jokatapauksessa hulvatonta.

Vakavasti puhuen olisi vihdoinkin kiva kuulla vähän tämän Bäckman-farssin taustoista. Onko kyseessä Bäckmanin oma perseennuolenta vai käyttääkö Venäjä laajemminkin (esim. muissa maissa) vastaavia bäckmaneja?

Jos tämä Bäckman-suhaaminen on Venäjän hallinnolta tarkoitushakuista mustamaalaamista, niin aika vitun ohuella pohjalla menevät. Suomalaisilla ihmisillä, tuotteilla ja Suomella valtiona on Länsi-Venäjällä (erityisesti Pietarissa) ainoastaan positiivinen ja hyvä maine - venäläiset tuntevat Suomea jatkuvasti paremmin ja matkustavat tänne enenevissä määrin. Mikäli mustamaalaaminen on tavoitteena, luulisi, että propagandan kruunatuilla mestareilla olisi siihen tehokkaampiakin keinoja kuin yksi saatanan kylähullu.

EDIT.

Oma fiilikseni on, että Bäckmania ei ole mitenkään erityisesti värvätty, vaan hän on itse kiipinyt persettä nuolemalla Venäjän propagandistisen median suosioon. Hän on siis venäläisille eräänlainen hyödyllinen idiootti, jonka aivopieruja voidaan käyttää aina sopivassa paikassa Putinin hallinnon erinomaisuutta korostettaessa. Mikäli venäläisillä olisi kiinnostusta lähteä isommalla kädellä pilaamaan Suomen mainetta Venäjällä tai ulkomailla asuvien venäläisten keskuudessa, siihen löytyisi heiltä varmasti Johan B:tä järeämmät keinot.
 
Viimeksi muokattu:

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Bacmanhan on Venäjän medialle ns. puolueeton asiantuntija. Nythän siis venäjäläisiä lapsia otetaan huostaan, että meidän yksityiset lastenkodit pärjäävät, en toki tiedä miten.

Samaten Backmanin mukaan Putin esti kolmannen maailmansodan, kun ei suostunut Syyriaan tehtäviin aseellisiin iskuihin.

Suomellakin oli paremmat oltavat Venäjän osana 1806-1917 kuin nyt EU:n siirtomaana, desantti Backmanin mukaan.

Putinilaisen politiikan tärkeimmät asiat ovat estää viimeisten vanhojen neuvostoaikojen etupiirin maiden siirtyminen pois suorasta vaikutusvallasta, Puolan EU-jäsenyys oli Venäjälle iso takaisku, Baltian maat, Tsekki, Unkari, Romania jne alkavat olla menetettyjä, nyt koitetaan kynsin hampain pitää Ukraina, Valkovenäjä, Gruusia ja eri -tsanit vielä riippuvaisina Äiti-Venäjästä. Sisäpoliittiset ongelmat yritetään häivyttää uutisilla venäjävastaisuudella lännessä. Vapaata lehdistöäkin tapetaan ihan vanhaan Itä-Saksa tyyliin.

Oikeasti aika surullista.

t. hanu
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tämähän tietysti käynee kivaksi lisäksi tuolle jo aiemmin postaamalleni: Pikkuleijonat vaarassa viime vuoden MM-kisoissa @ hs.fi. RT:n versio tuosta tapauksesta olisi ollut varmasti mielenkiintoista luettavaa.

Mikähän HS:n motiivi tuollaista russofobista propagandaa on levitellä? Fasistista toimintaa.

Paperihesarin jutussa toki luki, että pikkuleijonat lähtivät Kazakstaniin. Mutta mitäs sitä pienistä, mitä näitä maita nyt on. Nettiin on korjattu, kun on varmaan tullut hiukan palautetta. Palautteissa käyty näemmä ihan ansiokkaasti läpi myös tuo Suomen huoltajan asbestihölmöily.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Jos näitä paukkuja alkaa nyt tulemaan enemmän, niin kuinka todennäköistä on, että Sotshin olympialaiset siirretään/perutaan?
Saa tapahtua todella isoja asioita, että Venäjä muuttaisi millään tavoin olympiakisojen aikataulua, kisojen peruuttamisesta puhumattakaan. Pitää olla kyse niin suurista asioista, että ne estävät kategorisesti kisojen läpiviemisen. Vain absoluuttisen pakon edessä Venäjä alistuisi tällaiseen, koska se olisi merkki heikkoudesta tai kyvyttömyydestä. Se olisi myös katkera nöyryytys Vladimir Putinille, joka on laittanut koko arvovaltansa peliin kisojen saamiseksi sekä onnistuneiden kisojen toteuttamiseksi. Venäjä on lähtenyt rakentamaan olympiakisoja valtavalla budjetilla, joka on monikerroksisen korruption myötä vielä ylittymässä reippaasti, kuinkas muutenkaan.

Venäjä potee kollektiivista kaipuuta tulla tunnustetuksi suurvaltana. Tämä näkyy myös jatkuvana intona saada järjestettäväksi urheilun suurkisoja. On ihan selvää, että Venäjä haluaa järjestää näyttävät olympiakisat ja täten kirkastaa kuvaansa muun maailman silmissä.

Yksi osa kokonaisuutta on kisavieraiden turvallisuuden takaaminen olympiakisojen aikana. Venäjällä ja Putinilla ei ole tässä suhteessa vaihtoehtoja. Kisat on järjestettävä suunnitellusti ja niiden on onnistuttava joka suhteessa. Turvatoimet tulevat olemaan varmasti huippujäreitä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Yksi osa kokonaisuutta on kisavieraiden turvallisuuden takaaminen olympiakisojen aikana. Venäjällä ja Putinilla ei ole tässä suhteessa vaihtoehtoja. Kisat on järjestettävä suunnitellusti ja niiden on onnistuttava joka suhteessa. Turvatoimet tulevat olemaan varmasti huippujäreitä.

Tämä on totta, koska yksi mies tai nainen pommin kanssa Putinin kannalta väärään aikaan ja väärässä paikassa olisi totaalinen nöyryytys niin Putinille kuin myös kisojen turvallisuusorganisaatiolle.

Kisojen turvallisuuteen tullaan panostamaan todella paljon. Käytännössä kaikkea tietoliikennettä seurataan ennen kisoja ja kisojen aikana Sotšissa, joidenkin tietojen mukaan kisoja varten on valjastettu käyttöön neuvostovallan aikaisesta Sormista kehitetty versio puhelin- ja muuta viestiliikennettä valvova järjestelmä. Järjestelmän keräämät tiedot kerätään tietokantaan, mikä on kaikkien viranomaisten vapaassa käytössä.

***

En usko, että kisoja tullaan ihan heti peruuttamaan - akuutin uhan tulee olla todella voimakas, jotta kisat tultaisi perumaan ja tällöinkin tilanne saattaa olla se, että paine ulkoa kasvaa niin suureksi, että kisat on peruttava. Tällainen syy voi olla esim. avoin sotilaallinen konflikti toisen valtion kanssa lähialueella - mutta tällaista ei nyt ole lähipiirissä.

En usko, että yksittäiset terrori-iskut riittävät syyksi kisojen peruuttamiselle vaikka tietyssä mielessä niidenkin onnistuminen Kaukasuksella ja sen lähialueilla ovat arvovaltatappio Putinille. Putin olisi varmasti nukkunut yönsä ennen kisoja huomattavasti paremmin jos Staling... anteeksi Volgogradissa ei olisi räjähdellyt.

vlad.
 

Baldrick

Jäsen
Lehti: Venäläiskoneet harjoittelivat ydiniskua Ruotsiin | Ulkomaan uutiset | Iltalehti.fi

Milloin keskitetään joukkoja länsirajalle, milloin harjoitellaan ydinaseiskuja jopa niin käytännössä, että rikotaan ilmatilan rajoja. Mitähän siellä ytimessä oikein pohditaan ja tuntuu siltä, että melko konkreettista varautumista sotaa varten nuo velivenäläiset valmistelevat. Tai sitten kyse on vain pullistelusta ja pelon lietsomisesta, mutta aika hämärää kaiken kaikkiaan.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Lehti: Venäläiskoneet harjoittelivat ydiniskua Ruotsiin | Ulkomaan uutiset | Iltalehti.fi

Milloin keskitetään joukkoja länsirajalle, milloin harjoitellaan ydinaseiskuja jopa niin käytännössä, että rikotaan ilmatilan rajoja. Mitähän siellä ytimessä oikein pohditaan ja tuntuu siltä, että melko konkreettista varautumista sotaa varten nuo velivenäläiset valmistelevat. Tai sitten kyse on vain pullistelusta ja pelon lietsomisesta, mutta aika hämärää kaiken kaikkiaan.

Tai sitten normaalista harjoituksesta.

Toki joka on tehty hieman pullistelemalla ja ehkä haluten katsoa mikä on ruotsalaisten valmius mutta tuo syyn uutisointi on vain hyvä keino saada vähän levikkiä tai klikkauksia. Sana ydinisku myy.

Joka harjoituksessa on oma kehystarinansa ja jos venäläisille lentäjille oli tehtävänkuvauksessa sanottu että nyt on kovempaa kamaa putkissa niin siitä on vielä pitkä matka siihen että Ruotsia ruvetaan muuttamaan tomuksi. Ehkä treenasivat Ruotsissa kun tiesivät ettei sieltä kuitenkaan mitään takaisin tule. Puolikova treeni.

Veikkaampa että kaikki ydinasevaltiot treenaavat ajoittain myös sitä miten niitä aseita käytetään.
 

Baldrick

Jäsen
Juu siis en tarkoittanutkaan, että sota olisi syttymässä, mutta perin omituista tehdä selväksi, että harjoitellaan ydinaseita varten. Sotaa en siis ole odottamassa, mutta normaalia voimakkaampaa pullistelua länsinaapureihin äiti-Venäjän suunnasta. Tiedä sitten, että mitkä ovat lopulliset tarkoitusperät. Ollaanko lähinnä aloittamassa näiden jälkeen uutta keskustelua jostain lapsikomission tyylisestä, vai mikä se motivaatio on pyörittää sotilastoimia noin uhmakkaasti.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tuo Sotshin kisoista muutama päivä sitten esitetty dokumentti oli varsin mielenkiintoinen.

Nauratti, että venäjän kieleen on syntynyt ihan uutta business-sanastoa määrittelemään sitä, kuinka iso lahjuksen prosenttiosuus oikein on ja kuinka moni lahjuksia on jakamassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
RIANovostin mukaan Venäjä nousi puolustusbudjetin koossa kolmannelle sijalle maailmassa 2013 ohittaen näin Iso-Britannian, Venäjän edellä ovat Kiina ja suurimpana Yhdysvallat.

"Russia is due to increase its defense spending by more than 44 percent in the next three years, from $68 billion in 2013 to $98 billion in 2016, an annual defense budget review by IHS Jane’s showed." (lainaus uutisesta, ja lähteenä RIA on käyttänyt IHS Jane'sia).

Venäjän puolustusbudjetti siis jatkaa kasvuaan sikäli mikäli Venäjän talouden tila ei romahda jyrkästi. Talouden kasvu on ymmärtääkseni tyrehtynyt ja tilanne pysyy ennallaan lähinnä raaka-ainekaupan myötä. Voidaan tietty miettiä, että olisiko Venäjällä tärkeämpiäkin sijoituskohteita kuin varustelu? Mutta toisaalta tietyssä mielessä ymmärtää sen miksi Venäjä varustautuu ja modernisoi asevoimiaan - sen on pakko tehdä tämä mikäli haluavat ettei asevoimien iskukyky romahda tulevina vuosia. Asevoimilta löytyy edelleen paljon kalustoa 80- ja 90-luvuilta ja tämä kalusto on ikääntymisen vuoksi modernisoitava seuraavan reilun vuosikymmenen kuluessa ja siksi Putinin hallinto priorisoi varusteluun muiden kohteiden sijaan.

Toisaalta mikäli asevoimiinkin pesiytynyt korruptio saataisi suurelta osin kitkettyä helpottaisi se tältä osin painetta ja rahat saataisi kohdennettua paremmin. Arvioiden mukaan kun 10-20 prosenttia varustelumenoista katoaa korruptioon/varkaiden taskuihin.

Yllä oleva on tarkasteltu suppeasti siis lähinnä Venäjän näkökulmasta, sen sijaan tarkoituksellisesti pohdinta siitä mikä vaikutus asevarustelulla on lähialueille on jätetty pois - jokainen voi miettiä tätä omassa pienessä pääkopassaan.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Venäjän puolustusbudjetti siis jatkaa kasvuaan sikäli mikäli Venäjän talouden tila ei romahda jyrkästi. Talouden kasvu on ymmärtääkseni tyrehtynyt ja tilanne pysyy ennallaan lähinnä raaka-ainekaupan myötä. Voidaan tietty miettiä, että olisiko Venäjällä tärkeämpiäkin sijoituskohteita kuin varustelu? ...

Viron suurlähetystössä Helsingissä pidettiin viime viikolla yksityistilaisuus, jossa olin vieraana. Ilta käsitteli idänkauppaa ja Venäjän talousnäkymiä.

Idänkaupan asiantuntijat olivat kaikki sitä mieltä, että Venäjän talousnäkymät ovat huonot.

Sivuhuomiona: toisin kuin eräs tietty venäläismyönteinen nimimerkki tällä palstalla on väittänyt, olivat nämä ihmiset myös sitä mieltä, että talousnäkymien huonontuminen tullee vaikuttamaan suuresti siihen, miten Venäjä tulevaisuudessa panostaa huippu-urheiluunsa (esim. KHL).

Sotshin kisoja kait pidetään jonkin sortin merkkipaaluna, on erikseen aika ennen kisoja ja sitten aika näiden kisojen jälkeen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viron suurlähetystössä Helsingissä pidettiin viime viikolla yksityistilaisuus, jossa olin vieraana. Ilta käsitteli idänkauppaa ja Venäjän talousnäkymiä.

Idänkaupan asiantuntijat olivat kaikki sitä mieltä, että Venäjän talousnäkymät ovat huonot.

Sivuhuomiona: toisin kuin eräs tietty venäläismyönteinen nimimerkki tällä palstalla on väittänyt, olivat nämä ihmiset myös sitä mieltä, että talousnäkymien huonontuminen tullee vaikuttamaan suuresti siihen, miten Venäjä tulevaisuudessa panostaa huippu-urheiluunsa (esim. KHL).

Venäjän talouden suurimpia puutteita on varmasti sen yksipuolisuus ja se, että se on täysin riippuvainen öljyn, maakaasun ja mineraalien myynnistä. Teknologian myynti on hyvin vähäistä jollei lukuun lasketa asekauppaa, mikä ei kuitenkaan yksin riitä riittävästi monipuolistamaan taloutta ja vientiä.

Toinen suuri puute on ulkomaalaisten investointien vähäisyys - toki investointeja tehdään mutta aivan liian vähän, jotta niiden kautta Venäjän talous monipuolistuisi. Jos vertaa vaikkapa Venäjää ja Kiinaa keskenään niin onhan Kiina onnistunut tällä saralla huomattavasti paremmin ja siellä on ymmärretty ulkomaalaisten investointien tärkeys ja se, että investoijilla on oltava luottamus siihen, että sijoitetut rahat saadaan kohtuullisessa ajassa takaisin ja voittoakin rulee riittävästi. Kummassakin maassa on korruptiota mutta sanoisin, että Venäjällä se vaikeuttaa entisestään ulkomaalaisten sijoittajien toimia, koska korruptio tekee kaikesta toimista täysin ennakoimattomat ja tähän yhtälöön kun lasketaan oikeuslaitoksen sisäiset ongelmat, sekava lainsäädäntö, jota vieläpä tulkitaan miten sattuu ja usein siten, että ulkomaalainen on aseenton vaikka olisikin toiminut laillisesti niin ei ihme, että ulkomaalaisten investointien määrä ei ole kasvanut siten kuten varmasti Venäjällä olisi haluttu. Ongelmana on vieläpä sitten se, että vaikka venäläiset haluavat niitä investointeja niin käytännön toimet yritysten toiminnan parantamiseksi ovat olemattomat, jonka seuraukset jokainen voi itse päätellä. Venäjällä toiminta on lyhytnäköistä ja ajatellaan vain ja ainoastaan omaa hyötyä ja omaan kukkaroon siirtyviä (pimeästi hankittuja) rahoja ja tämä toiminta on mädättänyt yhteiskunnan pohjalta huippuun saakka.

Olen KHL-ketjuissa nostanut esille liigan ongelmia ja eräänä suurimpana ongelmana pidän sen liian voimakasta sitoutumista poliittisiin päättäjiin ja toinen suuri ongelma on tietty liigan talous, mikä on esim. Venäjällä aivan liikaa sidoksissa maan talouden vetämiseen ja ennenkaikkea siihen, että vienti vetää. Liigan tulisi rakentaa itsestään itsenäisempi mutta on vaikea kuvitella, että esim. Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Kazakstanissa tilanne muuttuisi olennaisella tapaa paremmaksi tulevienkaan vuosien kuluessa. Mutta tästä aiheesta enemmän liigaa käsittelevissä ketjuissa.

vlad.
 

Andrew

Jäsen
Idänkaupan asiantuntijat olivat kaikki sitä mieltä, että Venäjän talousnäkymät ovat huonot.

Mihin tämä arvio perustuu?

Venäjällä on yhdet maailman isoimmat luononvarat ja pikkuhiljaa myös venäläiset ovat oppineet niitä käyttämään. Luulisi, että tästä riittäisi talouskasvua.

Itse olen sitä mieltä, että vaikka Venäjän tilanne on tällä hetkellä mitä on niin Venäjä kannattaisi kuitenkin nähdä enemmän mahdollisuutena. Esimerkiksi tämä yksityisen synnytyssairaalan rakentaminen venäläisnaisille olisi erittäin hyvä esimerkki siitä. Miksi ei ottaisi sitä rahaa pois mikä on tarjolla. Lisää työpaikkoja Suomeen.

Suomessa pitäisi ehdottomasti saada vaihtaa ruotsin kielen opiskelu venäjään, koska siitä olisi meidän taloudelle paljon enemmän hyötyä.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Venäjällä on yhdet maailman isoimmat luononvarat ja pikkuhiljaa myös venäläiset ovat oppineet niitä käyttämään. Luulisi, että tästä riittäisi talouskasvua.

En tiedä mihin nuo asiantuntijat ovat arvionsa perustaneet, mutta itse olen hieman skeptinen seuraavista syistä:

- Venäjällä oma tuotanto on raaka-aineiden määrään nähden vähäistä. Jalostamisastetta pitäisi pystyä nostamaan jolloin perustarvikkeiden tuontia voitaisiin vähentää ja jatkojalostettua tavaraa viedä enemmän.

- Venäjä ei ole pystynyt hankkimaan ulkomaalaista tietotaitoa ja pääomia parhaalla mahdollisella tavalla. Tältä osin Venäjä on esimerkiksi Kiinaa ja Intia jäljessä vaikka jo maantieteellisten seikkojen takia potentiaali olisi valtava. Osaltaan tähän vaikuttaa se, että Venäjä ei ole tehnyt "siirtymää" liian helpoksi esimerkiksi lainsäädännöllisin keinoin.

- Maan energiastrategia on jäämässä ainakin Suomen Ulkoministeriön mukaan ajastaan jälkeen. Samassa artikkelissa viitataan energiaviennin ongelmiin Kiinassa. Suurista raaka-aineista ei liikaa ole iloa jos niiden vienti on taloudellisten, teknisten tai poliittisten seikkojen takia tarpeeksi haastavaa.

- Venäjällä tuntuu olevan jatkuvasti enemmän tai vähemmän kränää naapurimaiden kanssa. Varsinkin lännessä tämä on jo taloudellinenkin ongelma, sillä Venäjän kaasuputkistrategia ja länsisatamien sijainti&kapasiteetti suorastaan vaativat muiden maiden tukea. Vaikka nyt Pietariin on rakennettu lisää satamakapasiteettia, varsinkin jäiset talvet hidastavat tuon käyttöä versus Baltia, Puola ja kumppanit. Väliin vielä raideleveyden erot ja rajan proseduurit, niin transitoliikenteen kautta Venäjä ei käytä täyttä potentiaaliaan.

edit: Kokonaisuutena Venäjä näin maallikon silmin tuntuu itse tekevän monet asiat liian vaikeaksi itselleen. Potentiaalia on raaka-ainevarantojen ja maantieteellisen sijainnin (satamia idässä ja lännessä, nopea yhteys Manner-Eurooppaan, yhteys Kiinaan, jne.) takia kuitenkin valtavasti. Venäjään luotan kuitenkin sen verran, että säännöllisesti tuonne tulee "sijoitettua" rahastojen kautta.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Suomessa pitäisi ehdottomasti saada vaihtaa ruotsin kielen opiskelu venäjään, koska siitä olisi meidän taloudelle paljon enemmän hyötyä.

Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Täältä ruohonjuuritasolta voin kertoa, että ruotsia tarvitset (pl. pohjanmaan ruotsinkieliset alueet) noin kerran kuukaudessa, jos silloinkaan. Tälläkin hetkellä olen aliurakoitsijana yrityksellä, joka on ruotsalainen ja tämä on ruotsin tarve työpaikalla!

Venäjää tarvitsisi suurinpiirtein joka ikinen päivä. Ylipäänsä, jos osaisi vähän lukea edes venäjää, niin otettaisiin täälläkin jättiharppaus eteenpäin asiakaspalvelussa, mutta jostain kumman syystä työnantaja ei tätä mahdollisuutta järjestä, vaikka asiakasyritys järjestää tällä alueella venäjän opetusta omille työntekijöilleen. Ei varmaan tarvii kertoa mistä kiikastaa, ettei meidän porukasta niitä halukkaita mukaan tuohon ryhmään pistetä.

Länsi-Suomessa olen siis työskennellyt koko työurani ja jokaisessa työpaikassa on tarvinnut osata englantia ja olisi tarvinnut osata venäjää. Ruotsia en todellisuudessa ole tarvinnut ikinä, koska ruottinpojjaat osaa järjestään edes muutaman sanan englantia toisin, kuin venäläiset.

Hieman nyt siis OT, mutta tällainen pointti vain tuosta venäjän osaamisen tarpeesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös