Missä yhteisessä rintamassa ollaan missään asiassa, kun isot EU maat pitävät järjestään omista eduistaan kiinni ja Suomi on kontallaan takapuoli paljaana?
Tarkoitat ilmeisesti että pitäisi kääntyä?
Missä yhteisessä rintamassa ollaan missään asiassa, kun isot EU maat pitävät järjestään omista eduistaan kiinni ja Suomi on kontallaan takapuoli paljaana?
Tarkoitatko että pitäisi kääntyä?
Pitäisi nousta ylös, vetää housut jalkaan ja lyödä nyrkkiä pöytään.
jos asuisin itärajan tuntumassa ja elämäntilanteeni olisi sopiva niin pohtisin jo kovasti suomalaisten tuotteiden mahdollisimman laajamittaista trokausta Venäjälle. Siinä olisi mahdollisuus tienata kohtuullisesti, parantaa kansalaisten elintasoa ilman että venäjän valtio hyötyy toiminnasta
Kyllä, niin että tuntuu. Niin kuin tässä esimerkissä:Pitäisi nousta ylös, vetää housut jalkaan ja lyödä nyrkkiä pöytään.
Jaa, siis sellaista nyrkkiä, että boikotoikaa te, meille käy kaikki mikä Venäjällekin? Sentään olemme EU:ssa edes samassa neuvottelupöydässä ja siinä meille oikeassa geopoliittisessa liitossa, toisin kuin olisimme Venäjän, hmm, jälleenlaajentumisen suhteen. Mutta nämä tietyt jutut lienevät maalaisliittolaisilla veressä...
Olen siinä mielessä samaa mieltä, että aikanaan kun päätös EU-junaan hyppäämisestä tehtiin niin varmasti tällaistakin skenaariota pohdittiin ja nyt on pysyttävä samassa linjassa muiden EU-maiden kanssa. Putinin klaanille on yksinkertaisesti näytettävä, että kv-politiikassa perseilemisestä joutuu maksamaan kovan hinnan.Toistan mitä olen sanonut ennenkin. Jos joku EU-maa pyrkii loisenlaisella jättää oman osuutensa hoitamatta ja harjoittaa opportunista kauppaa muiden kustannuksella, niin mielestäni se tulisi asettaa vastaavien boikottien kohteeksi. Ei voi syödä kakkua ja säästää sitä.
Vaikka tämä ei ollut minulle, niin ajatus oli sen verran mielenkiintoinen että aloin sitä pohtimaan. Se on selvä, että Suomen on oltava mahdollisimman tiiviisti integroitunut länteen. Dilemma kuitenkin seuraa siitä, että kuinka paljon olemme valmiita ''maksamaan'' tästä integroitumisesta. Mitään YYA-aikaisia suhteita Kremliin ei kukaan täysjärkinen voi kaivata, mutta toisaalta päätäntävallan luovuttaminen Brysseliinkään ei mikään ideaalitilanne ole, vaikka sen organisaation arvot vastaavatkin pitkälti omia arvojamme.No, puuttumatta emootioihin niin näkisit siis Suomen mieluiten jonkinlaisen Norjana tai Sveitsinä (siis EU:n liitännäisenä vapaakauppa-alueena) plus että meillä olisi joku ihqu yya-tyyppinen lämpösuhde Kremliin? Vai pitäisikö irtautua myös vapaakauppa-alueesta? Ymmärrän, että 70-luvun kontekstissa tälläinen yhdistelmä voisi olla hyvin mahdollinen (sehän oli meidän ratkaisumme), mutta vaikea nähdä, että voisimme (tai että jostain omalaatuisesta syystä haluaisimme) hoiperrella jollain strapetsilla lännen ja idän välissä. Jos olemme EU:ssa meidän on pakko noudattaa kauppaboikotteja (minkä kanssa olisi ehkä sangen järkevää olla myös Natossa) tai sitten meidän perusratkaisumme täytyisi olla täysin erilainen.
Eli mitä ihan konkreettista ehdottaisit meidän vaihtoehtoiseksi linjaksemme?
Kuten ei niitä kiinnosta minkään muunkaan maan sisäinen sekasorto ja sisällissodat.
Tavalliset yhdysvaltalaiset luulevat sotavoimiensa vapauttaneen Irakin kansan. Todellisuudessa ajoivat painajaiseen, jossa kuka tahansa voi joutua teloitetuksi terroristien mielivallan mukaan. Propaganda puree molemmilla puolilla Atlanttia.
Joo, Brasiliasta ym saa maataloustuotteita, mutta jos EU ja USA sanovat venäläisten kauppakumppaneille ettei tänne tarvitse sitten enää tuoda, niin kuinkahan käy?
Markkina-alueena ja kauppakumppanina USA+EU on sellainen, etten usko minkään yksittäisen maan sen etua uhmaavan Venäjän+oman hetkellisen edun nimissä. Joo, muutama jäärävaltio voi löytyä, mutta niillä ei ole käytännössä minkään kannalta mitään merkitystä.
Markkina-alueena ja kauppakumppanina USA+EU on sellainen, etten usko minkään yksittäisen maan sen etua uhmaavan Venäjän+oman hetkellisen edun nimissä. Joo, muutama jäärävaltio voi löytyä, mutta niillä ei ole käytännössä minkään kannalta mitään merkitystä.
Mutta se kysymys, että mistä Venäjä saa hyödykkeitä, kun länsimaat ovat asettaneet pakotteita, niin onhan tuolla nyt vielä valtioita. Ennen kaikkea se Kiina, jonka monet tuntuvat unohtaneen ja jolla on nykymaailmassa iso merkitys, ja Kiinaa nyt ei niin vain mihinkään boikottiin laita edes USA ilman, että kusee omille kintuilleen. Että ei se Venäjän romahdus nyt niin automaatio ole, eikä varsinkaan missään nopeassa tahdissa, sillä kyllä sillä vielä kavereita maailmasta löytyy.
Kannattaa nyt muistaa että koko taantuma lähti liikkeelle Yhdysvalloista ja aiheutti laman Euroopassa. Aasia on lainaa antanut Yhdysvaltain alijäämäiseen budjettiin.
Eihän siitä mihinkään pääse, että Venäjä ampuu itseään isosti jalkaan noilla pakotteillaan, mutta kyllä ne vaikuttavat toki myös länsimaihinkin jonkun verran. Toisaalta taas länsimaiden pakotteissa paistaa oksettava kaksinaismoralismi, samalla kun kielletään aseiden vienti Venäjälle niin siihen liitetään ilmeisesti joku klausuuli että ne eivät koske jo käynnissä olevia asekauppoja vaan ne viedään ilman muuta sovitusti loppuun asti. Todella .
Jos me Suomessa haluamme ajatella reaalipoliittisen ja paasikiveläisen kylmästi, niinkuin meidän omasta mielestäni pitäisikin, niin valinta olisi nykyinen länsisuuntautuminen, ei hakeutuminen jonnekin Euroopan harmaalle vyöhykkeelle idän ja lännen välille.
Kyllä minä äärimuslimien touhut näen Suomen kannalta paljon isompana uhkana kuin veljeskansojen uhoilut Ukrainassa. USA ja Venäjä mittaavat munaansa, samalla kun vähän matkan päässä Syyriassa, Afganistanissa ja Irakissa tapetaan niin paljon kuin luoteja on taistelijalla mukana.
USA ja Venäjä mittaavat munaansa, samalla kun vähän matkan päässä Syyriassa, Afganistanissa ja Irakissa tapetaan niin paljon kuin luoteja on taistelijalla mukana.
Ok, sitten maailmankuvamme eroavat olennaisesti: itseäni ei voisi juuri vähemmän kiinnostaa nuo konfliktit, siis noin omalta kannaltamme, ei tässä karussa maailmassa yleensä voi yksinkertaisesti ulkopuolelta tuoda rauhaa ja rakkautta tuollaisiin kaoottisiin konflikteihin.
aivan kuten Saksa voi suorittaa oman asekauppansa (oikeastaan varustelukaupat) loppuun saakka Venäjän kanssa, samalla monen valtion joutuessa konkreettisesti kärsimään pakotteiden tähden. Mutta tästä huolimatta olen sitä mieltä, että pakotteilla on sijansa.
Mitäs elintarvikkeita se Kiina sitten ryssille toimittaa? Melamiinimaitoa ja raskasmetallipitoisella vedellä kasteltuja vihanneksia? Nautakarjaa maassa ei ole ollenkaan ja kaikki muukin ruoka on vielä paskempaa kuin Venäjällä.
Tämä on minustakin eräs suurimpia ongelmia pakotteissa, Ranska kykenee suorittamaan miljardikauppansa loppuun aivan kuten Saksa voi suorittaa oman asekauppansa (oikeastaan varustelukaupat) loppuun saakka Venäjän kanssa, samalla monen valtion joutuessa konkreettisesti kärsimään pakotteiden tähden. Mutta tästä huolimatta olen sitä mieltä, että pakotteilla on sijansa.
Kyllä minä äärimuslimien touhut näen Suomen kannalta paljon isompana uhkana kuin veljeskansojen uhoilut Ukrainassa. USA ja Venäjä mittaavat munaansa, samalla kun vähän matkan päässä Syyriassa, Afganistanissa ja Irakissa tapetaan niin paljon kuin luoteja on taistelijalla mukana.
Toi on sitä positiivista väestönkasvun säätelyä. Lisää aseita pojille. Molemmille puolille ja tehokkaampia.
Saksa kylläkin perui 100 miljoonan euron arvoisen kenttäsairaala/koulutuskeskuksen toimittamisen Venäjälle, joten siellä on toimittu fiksusti ja solidaarisesti.