Mainos

Venäjän nykytilanne

  • 3 783 711
  • 19 408

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
YK: Itä-Ukrainan separatistit hallitsevat alueitaan pelolla | Yle Uutiset | yle.fi

Venäjän ulkoministeriö on raivostunut OHCHR:n kannanotoista. Ministeriön mielestä YK-järjestön lausunto on tekopyhä ja se antaa vain luvan rauhallisen väestönosan tuhoamiseen.

Malliesimerkki Venäjältä. Normi läntisetä ihmisestä tämä vaikuttaa höyrähtäneeltä kannanotolta, mutta Venäjällä tämä on loogista. Koska sikäläisten viestimien mukaan Itä-Ukrainassa on menossa kansanmurha, niin toki YK "antaa vain luvan rauhallisen väestönosan tuhoamiseen".

On loogista, että YK nähdään Putinlandiassa läntisen propagandan etäpesäkkeenä. Onhan YK:n tavoitteet kovin läntisiä, mm ihmisoikeudet ja tasa-arvo.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ottamatta todella syvällisesti kantaa kaikkien Venäjä-asiantuntijoiden asiantuntemuksen tasoon ja laatuun, tuskin olen ainoa, joka on huomannut esim. meneillään olevan Ukrainan kriisin paljastaneen sen, että osa asiantuntijoiksi itsensä tituleeraavista henkilöistä on tietyllä tavalla paljastunut varsin sinisilmäisiksi henkilöiksi ottaen huomioon seidän koulutuksensa tason ja sen, että heillä luulisi olevan kykyä analyyttiiseen tilannearvion luomiseen.

Esim. Ukrainan kriisin alkuvaiheessa Venäjän lähettäessä tunnuksettomia joukkojaan Krimille, Aleksanteri-instituutin asiantuntijat hyvin sinisilmäisesti uskoivat venäläismedian esittämiä väitteitä, jotka tietty perustuivat Putin lausuntoihin, ettei Venäjällä ole mitään tekemistä joukkojen kanssa, että kyseessä on krimiläisistä koottu militia-armeija. Ettei Venäjä ole edes aseistanut ja varustanut joukkoja, tätä propagandaa kerrottiin totena asiantuntijoiden toimesta vielä siinäkin vaiheessa kun sotilasalan asiantuntijat kautta läntisen maailman - myös Suomessa - olivat seikkaperäisesti ruotineet joukkojen varustusta ja hyvin specifiä ja yksilöllistä aseistustaja todenneet joukkojen olevan Venäjän asevoimien ja FSB:n erikoisjoukkoja, ja ettei tällaista määrää erikoisvälineistöä ilmaannu alueelle ostettuna "kivijalkamyymälöistä" - mutta silti esim. Aleksanteri-instituutin taholla hyvin vakuuttavasti esitettiin, että kyseessä olisivat paikallisista kootut vapaaehtoisjoukot. Aiheesta on kirjoittanut Suomessa esim. Sotilasaikakauslehti tämän kevään aikana - oli uusimmassa vai toiseksi uusimmassa numerossa.

Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että asiantuntijat - joiden todellakin luulisi olevan perehtyneitä venäläispropagandaan, jolla on pitkät perinteet - nielevät tällaisia venäläismedian väittämiä koukkuineen päivineen ja vielä siinä vaiheessa kun selkein todistein kerrottaan mikä tilanne todellisuudessa on, pyritään sulkemaan silmät siltä ja pohtimaan tilannetta myönteisestä venäläisnäkökulmasta ja jopa spekuloimaan, että entäpä jos sittenkin - mutta kun se "jos sittenkin" on kaukana todellisuudesta, ja Venäjään perehtyneen asiantuntijan luulisi sen havaitsevan.

Olen pohtinut tätä asiaa mielessäni ja olen tullut siihen päätelmään, että osalla etenkin siviilipuolen asiantuntijoista useissa tapauksissa sen asiantuntevuuden edelle ajaa lämmin tunneside Venäjää kohtaan ja sen tähden tosiasioilta halutaan sulkea silmät vaan viimeiseen saakka yritetään löytää se positiivinen näkökulma tilanteeseen ja uskomaan kaikkea parasta Venäjästä ja jopa sen johdosta, vaikka todellisuus näyttää aivan joltain muulta.

Venäjää rakennetaan silovikkien toimesta kaiken aikaa entistä enemmän ja enemmän nationalistiseen suuntaan samalla huomioiden myös voimakkaat imperialistiset näkökannat ja se, että Venäjällä on voimakkaita etuja ajettavana omalla etu- ja takapihallaan ja ettei lännen tule sotkeutua näillä alueilla sijaitsevien valtioiden sisä- tai ulkopolitiikkaan - se on, ja tulee olemaan, venäläisten yksinoikeus, näin siis Moskovassa ajatellaan ja asia nähdään. Jotenkin tulee osasta näistä asiantuntijoista mieleeni tämä kuuluisa kuva Neville Chamberlainista.

Minäkään en sano, että laajamittainen sota uhkaa Venäjän taholta Eurooppaa tai maailmaa, mutta sanon, että lähialueilla Venäjä tulee jatkossakin jatkamaan omia imperialistisia toimiaan ja ikävä kyllä Suomi kuuluu lähialueisiin vaikka Suomea suoranaiset toimet eivät koskettaisikaan aivan lähitulevaisuudessa. Kuitenkin esim. Kiovan reissuni aikana ystäväni näytti Rossija24 -kanavan puheen perusteella tehdyn artikkelin ukrainalaisella web-sivulla (valitettavasti en nyt kirjannut web-sivua ylös), mutta artikkeli pohjautui venäläiseen duuman edustajan lausuntoon, jossa - lausunnossa - duuman jäsen kyseenalaisti Suomen itsenäisyyden saavuttamisen ja piti sitä tietyiltä osin laittomana tai kritisoitavana toimena. Tietty nämä ovat yksittäisiä lausuntoja ja tarkoitettu ensisijaisesti venäläisille, mutta jokainen tällainen lausunto heijastelee sitä politiikkaa jota maassa harjoitetaan.

Joten kun miettii näitä suomalaisia asiantuntijoita niin minun on suurella tyytyväisyydellä otettava vastaan Sofi Oksasen kirjoitukset - en väitä, että Oksanen on täysin puolueeton, mutta hänen parin merkittävän esseen/kirjoituksen sisältö on määrätietoista ja pohjautuu faktoihin - ehkäpä tietyllä punakynällä varustettuna - mutta silti, pohjana on silkkaa faktaa, jollaista toivoisin näiden Venäjä-asiantuntijoidenkin uskaltavan kirjoittaa, ja nyt puhun siviilipuolen asiantuntijoista. Sotilasalan asiantuntijoiden kohdalla Venäjän saama käsittely on paikoin hyvin kriittistä, siitäkin huolimatta, että tiettyjä Venäjän toimia on myös tarkasteltu venäläisnäkökulmasta - kuten kuuluukin - mutta silti on osoitettu niitä ongelmia joita Venäjän toiminta pitää sisällään.

vlad.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Ehkä esimerkiksi Aleksanteri-instituutin kanssa käy niin, että kun tutkitaan ja tutkitaan jotain tahoa, lähennytään sitä siinä määrin, että objektiivisuus katoaa. Tässä tapauksessa kenties menetettiin kyky nähdä taho jonka maailmankuvaan ollaan lähennytty sinä raadollisena, pahana itsenään mitä Venäjä lähialueisiin kohdistuvine pyrkimyksineen edustaa.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Iltasanomat kirjoittelee Liettuan presidentin väittävän, että Putin yrittää lahjoa Baltian maita pois Natosta halvalla kaasulla. Eli siis Venäjä tarjoaa halpaa kaasua ja öljyä maalle, jos se eroaa Natosta.

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä tällainen toiminta. Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite sanoo kuitenkin, että tässä pitäisi etsiä keinoja olla vähemmän riippuvainen Venäjästä kuin mitä nyt ollaan. Liika riippuvuus Venäjästä on vaarallista. Olen samaa mieltä.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Eli siis Venäjä tarjoaa halpaa kaasua ja öljyä maalle, jos se eroaa Natosta.

Ei kai tuossa loppujen lopuksi mitään erikoista ole? NATO on kuitenkin Venäjälle sotilaallinen riski, joka täytyy ottaa huomioon maan turvallisuutta ajatellen. Vaikkei NATO ensi-iskua suunnittelisikaan, niin se kuitenkin on tuossa. Ja kun tilanteet voivat muuttua nopeastikin, niin rajalla möllöttävä NATO täytyy ottaa huomioon Venäjän päätöksenteossa. Helpoin ratkaisu tietenkin olisi "lahjoa" rajanaapurit pois sotilasliitosta, tällöin sotilasmenoissa voitaisiin säästää ja tätä kautta jäädä jopa "voitolle" taloudellisesti. Eiköhän Liettualle alennuksella myytävän öljyn hinta ole pienempi paha kuin NATOn vastaisen rajan suojelemiseen käytettävät kustannukset.

Toki sitten tilanne on vähän mitä on Liettuan näkökulmasta. Tällä hetkellä vallitseva tilanne on se, että olettaisin etnisten liettualaisten olevan vahvasti puolustusliiton takana. Tältä osalta olisi melkoinen poliittinen itsemurha siirtyä halvan öljyn leiriin. Samoin NATO tuo tiettyä vakautta Liettuaan, toisin kuin Venäjän öljystä riippuvuus. Venäjän tilanne on kuitenkin muuttunut niin paljon Liettuan itsenäisyysjulistuksen (sen 1990-version) jälkeenkin, että kukaan tuskin uskaltaa arvioida täydellä varmuudella esimerkiksi Venäjän tilannetta vuonna 2020. Puhumattakaan siitä, kuinka Venäjän "energia-aseesta" on puhuttu viimeisen ~10 vuoden aikana paljon ja hartaudella.

Tyhmähän ei ole se, joka pyytää.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Tuohon ylläolevaan liittyen, toivottavasti ensi vaaleissa jaksetaan käydä ehdokkaiden ja puolueiden vaalirahoitukset huolella läpi lehdistön toimesta. Veikkaisin että ainakin erittäin Venäjä-myönteiselle Paula Lehtomäelle tarjotaan ruplia vaalikassaan. Ja varmasti muitakin vastaavia tapauksia löytyy. Ja erkun mieliksi kannattaa tutkia myös tuleeko dollareita kassaan esim. Stubbille.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Tuohon ylläolevaan liittyen, toivottavasti ensi vaaleissa jaksetaan käydä ehdokkaiden ja puolueiden vaalirahoitukset huolella läpi lehdistön toimesta.

Ongelma tuossa on se, että raha on kohtuullisen helppo kierrättää välikäsien läpi. Jokusen kymppitonnin pystyy kierrättämään jo pelkästään "käteislahjoittajien" kautta ja vakavasti otettavien firmojen kautta kymppitonnit kiertävät helposti ehdokkaan tilille. Riittää, että vastikkeeksi tulee tarvittava määrä euroja "edullisten tilausten" tai vastaavien muodossa. Media yleensä saa kuulla kuinka "Suomi Finland Perkele OY" on tukenut ehdokasta X tietyllä summalla, mutta harvemmin kuullaan kuinka tiettyä ehdokasta tukenut "Suomi Finland Perkele OY" on saanut sen kymppitonnien verran "liian hycän" diilin juuri tietystä suunnalta. Vaikka Jenkeistä.

Ongelmahan noissa ei ole se, keneltä ehdokas tai puolue on saanut rahat. Jos vähääkään rahoittava taho järjestelee asiaa, niin oleellisempaa on miettiä keneltä rahoittaja on saanut rahat. Jonkun artikkelin mukaan Irakin sodasta hyötyi tietty väestö yhteistyökumppanien kautta. Vaikka omat firmat eivät saaneetkaan diilejä, niin diilejä saaneet firmat maksoivat avokätisesti omille firmoille erinäisten syiden nojalla. Pienillä kikoilla rahan alkuperän saa häivytettyä tai ainakin peiteltyä kummasti. Lehdistö ei pääse pankkitilien välistä liikennettä seuraamaan ja pienellä vaivannäöllä tuon saa peittoon jopa valtaosalta pankin henkilökunnalta.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Verkkouutiset: Venäjän ainoa vankileirimuseo sulkemassa ovensa - syytetään fasistiseksi

Vetää sanattomaksi. Tuo naapurimaa on täysin kajahtanut ja ei tunne omaa historiaansa eikä ilmeisesti haluakaan tietää.

Itse ihmetyttää että näitä uutisia tulee koko ajan, ja osa porukasta vaan jauhaa kuinka tärkeää on ettei Venäjän kauppa vaarannu. Jos jopa gulagien olemmassaolo kielletään niin mitään rajoja ei propagandalla tule jatkossa olemaan. Kannattaa miettiä pitkään onko järkeä enää myötäjuosta vai olisiko syytä varautua vähän pahempaan.

Toki täytyy se todeta että Venäjä on iso maa ja sitä kautta näitä yksittäisiä tapauksia riittää yli-innokkaiden paikallisten putinistien pyrkiessä palvomaan Kremliä ja sen isäntiä. Mutta samalla se kertoo millainen yhteiskunta naapuriimme on rakentunut, yhteiskunta missä esivallan miellyttäminen on tärkeämpää kuin omilla aivoilla ajattelu. Ikävä kyllä muuta maailmaa fasisteiksi syyttävä Venäjä on itse ajautunut maailman historian suurimmaksi fasistiseksi valtioksi. Ei ehkä ihan sellainen naapuri kuin toivoisi.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Täällä Jatkoajan ryssävihaosastolla tehdään karmea virhearvio olettamalla, että Venäjän johto on tyhmää ja alkeellista.

Väärin! Se on eräs maailman älykkäimmistä ja parhaiten informoidusta johdosta koskaan. Ei turhaan KGB vienyt CIA:ta kuin kuoriämpäriä kylmän sodan aikana. Näin Venäjän johtoon on suhtauduttava kuin mihin hyvänsä panos-tuotosjohtoon. Jos Suomen armeijalla on puolustuskykyä, (tahtoo sanoa riittävä rahoitus JA yleinen asevelvollisuus), niin Venäjän johto katsoo parhaaksi tehdä hyödyllistä kauppaa vaarattoman, mutta puolustuskykyisen Suomen kanssa kuin vaarantaa koko länsikaupan olemassaolon hyökkäämällä taloudellisesti merkityksettömän mutta sotilaallisesti vahvan Suomen kimppuun.

Täällä joku aseen nimen ottanut nimimerkki sanoi, että Tuomioja on älykäs, mutta ei viisas. Vain parikymppiset asefriikit voivat tuommoista päästää kynästään.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Täällä Jatkoajan ryssävihaosastolla tehdään karmea virhearvio olettamalla, että Venäjän johto on tyhmää ja alkeellista.

Venäjän nykyjohto on erittäin kompetenttia, mutta samalla pitää tajuta sekä motiivit (panslavismi/isovenälyisyys) että yhteiskunnassa oleva sulkeutumisen mentaliteetti. Venäjän nykyjohdon keskeinen motiivi ei ole rahanteko länsikaupalla vaan vallassa pysyminen Venäjällä ja samalla reuna-alueiden alistaminen. Kauppapolitiikan keskeinen ajatus on tällä hetkellä lähinaapurien saaminen riippuvaksi energiatuotteista.

Suomen kohdistuva uhka ei ole ennenkaikkea suora sotilaallinen vaan valuminen takaisin 60-80 -luvun vasallivaltioksi, jolla on sisäinen itsenäisyys mutta jokainen ulkopoliitiinen asia on ajateltava Moskovan kannan kautta. Tämän kehityksen ehkäisemiseksi on länsi-integraatio vietävä loppuun. Lisäksi pitkässä juoksussa Venäjä on kauppa-alueena liian epävakainen ja korruptoitunut että kansantalouden kannattaa nojata siihen, parempi antaa kirpaista kerralla ja sopeutua globaaliin kilpailuun.

Ryssäviha ja putinistien vastustaminen vertautuu ihan saksalaisvihaan ja natsien vastustamiseen. Tuolla koko käsitteellä koitetaan leimata Putinin ja lähipiirinsä suorittaman venäläisten ja lähikansojen alistamisen vastustaminen irrationaaliseksi etnisten venäläisten vihaamiseksi. Suoraan Kremlin pelikirjasta siis ryssävihasta syyttäminen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Täällä Jatkoajan ryssävihaosastolla tehdään karmea virhearvio olettamalla, että Venäjän johto on tyhmää ja alkeellista.
Enimmäkseen ja aiheesta noita on syytetty ihmisoikeuksien ja demokratian polkemisesta ja tietysti rajojen siirtelystä asein. KGB/FSB on hyvä kasvualusta agentille, mutta poliitikkoina tai virkamiehinä kelvottomia. Ei toki tyhmiä tai alkeellisia, mutta täysin sopimattomia hommiinsa. Raskain lasku tästä koituu venäläisille itselleen.

Täällä joku aseen nimen ottanut nimimerkki sanoi, että Tuomioja on älykäs, mutta ei viisas. Vain parikymppiset asefriikit voivat tuommoista päästää kynästään.
Lue niitä Tuomiojan pulputuksia, ei ole omena kauas puusta pudonnut.

Tulin oikein hyvälle tuulelle. Tuntuu hyvältä päästä kaltaisesi ihon alle.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Täällä Jatkoajan ryssävihaosastolla tehdään karmea virhearvio olettamalla, että Venäjän johto on tyhmää ja alkeellista.

Tästä olen pääosin samaa mieltä, vaikken miksikään venäläisen luonteenlaadun ja kulttuurin kannattajaksi tunnustaudukaan. Nostan hattua Putinille ja hänen takanaan olevalle valtakoneistolle, jotka ovat systemaattisesti vahvistaneet Venäjää siten, että se kykenee vastustamaan länsimaista "liberaalia" imperialismia, joka haluaisi levittää "ilosanomansa" maan joka kolkkaan. Maailma tarvitsee moninapaista hallintoa ja vastakkainasettelua. Ihminen on liian surkea olento elämään yhden ja saman katon alla.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Täällä Jatkoajan ryssävihaosastolla tehdään karmea virhearvio olettamalla, että Venäjän johto on tyhmää ja alkeellista.

Väärin! Se on eräs maailman älykkäimmistä ja parhaiten informoidusta johdosta koskaan. Ei turhaan KGB vienyt CIA:ta kuin kuoriämpäriä kylmän sodan aikana...

Päin vastoin, harva varmaan pitää Venäjän johtoa tyhmänä tai alkeellisena, vaan erittäinkin koulutettuna ja harkitsevaisena. Johdossa on entisen tiedustelupalvelun eliitti, joka onnistui säilyttämään asemansa lopulta läpi 90-luvun alun vaaran vuosien. Vuodet siis olivat vaarallisia heidän kannaltaan.

Toinen asia onkin sitten se, kohtaako Venäjän nykyjohdon fasistinen ja totalitaristinen maailmankatsomus länsimaiden vastaavan, minun mielestäni ei.

KGB:n ja CIA:n väliset kähinät eivät kyllä menneet ihan kuvailemallasi tavalla, kannattaa tutustua vaikkapa siihen, miten CIA rahoitti ja aseisti afgaani-taistelijoita 1980-luvulla.

Ja tietysti jos haluaa miettiä Reaganin julistamaa "tähtien sotaa", jossa turvallisuuspalveluillakin oli oma roolinsa, niin neukkujen "track record" oli sellainen, joka johti koko järjestelmän romahtamiseen.
 

Nautakorpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colonel Klink and his band
Nostan hattua Putinille ja hänen takanaan olevalle valtakoneistolle...

Teikäläinen kyllä todellakin elää allekirjoituksensa mukaisesti "Arvostelijoita löytyy aina, samoin niitä jotka näkevät paskassa timantin".
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Ei turhaan KGB vienyt CIA:ta kuin kuoriämpäriä kylmän sodan aikana.

Tietty hienoa, että KGB sai kaksi hyvää taklausta aikaan. Peli päättyi 200-0 Kuoriämpärin voittoon.

muaddib
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
KGB:n ja CIA:n väliset kähinät eivät kyllä menneet ihan kuvailemallasi tavalla, kannattaa tutustua vaikkapa siihen, miten CIA rahoitti ja aseisti afgaani-taistelijoita 1980-luvulla.
Ja sai aikaiseksi Osama bin Ladenin poppoon. Se on totta, että Neuvostoliiton läpimätä hallinto lahosi sisältä päin omaan mahdottomuuteensa ja oikein hyvä niin.

Mutta kaksinaamaista on investoida biljoonia dollareita Kiinaan, joka on oikeasti todellinen kommunistityrannia, jonka rinnalla Venäjä on hellyyttävä ihmisoikeuskerho.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ja sai aikaiseksi Osama bin Ladenin poppoon. Se on totta, että Neuvostoliiton läpimätä hallinto lahosi sisältä päin omaan mahdottomuuteensa ja oikein hyvä niin.

Niin, tämä on aina ongelma tiedustelupalveluiden ottaessa mittaa maailmalla, jälkihoito jätetään väliin. Itse alkuperäiseen väitteeseesi jos palataan, niin KGB ei tosiaan voittanut CIA:ta, vaan hävisi erittäin raskaasti.

Hyvin pitkälti tappio johtui taloudellisten resurssien surkeudesta, mutta tätä ja sen aiheuttanutta surkeaa yhteiskuntajärjestelmää ja rehottanutta korruptiota tuskin voi laskea ainakaan CIA:n "tulosta" huonontavaksi seikaksi. CIA veti KGB:tä lopulta perseeseen, kaikin mahdollisin mittarein, case closed.

...Mutta kaksinaamaista on investoida biljoonia dollareita Kiinaan, joka on oikeasti todellinen kommunistityrannia, jonka rinnalla Venäjä on hellyyttävä ihmisoikeuskerho.

Jaa, Kiinan järjestelmässä on omat heikkoutensa ja onhan maan ihmisoikeustilanne aivan karsea. Toisaalta en keksi maailmanhistoriasta toista talous- ja yhteiskuntajärjestelmää, jonka olisi onnistunut nostaa satoja miljoonia ihmisiä keskiluokkaan ja vieläpä varsin nopeasti.

Kiina on kaikin tavoin arveluttava paikka, mutta kommunismin kanssa sen talousjärjestelmällä ei ole mitään tekemistä, tämän tietävät kaikki vähänkään Aasian kauppaa tuntevat. Monessa mielessä Kiina on äärimmilleen viety kapitalistinen yhteiskunta, tämänhän kiinalaiset liikemiehet saattavat suorastaan myhäillen myöntää vieraitaan kestitessä.

Jos suomalaisnäkövinkkelistä asiaa mietitään, niin olisin kuitenkin sinunakin enemmän huolissani siitä, että meidän oman itärajamme takana on maailman isoin fasistinen valtio.
 
Viimeksi muokattu:

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Kannattaa lukea tuo tässä ketjussa aiemmin mainittu Sofi Oksasen analyysi nyky-Venäjästä,erittäin tarkkanäköistä pohdintaa.

Vaikka Putin ei mihinkään intelligentsiaan kuulukaan niin ei hän silti mikään tyhmä ole.Hänen takanaan on runsas joukko analyytikkoja jotka tuntevat kansainvälisen politiikan pelikentän kuin omat taskunsa.

Tavallisen venäläisen kannalta tuo nykysuuntaus on surullista,sananvapautta rajoitetaan ja oppositio ei saa ääntään kuuluviin.Kyllähän tuo meno alkaa näyttää ihan Stalinin ajan meiningiltä poliittisine oikeudenkäynteineen ja tekaistuine syytteineen.Kaiken huippuna tuo esitys Stalingradin nimen palauttamiseksi.Voi voi.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Esimerkkinä Tuomiojan epäilyt, että ns sepataristit eivät olisi Venäjän kontrollissa.

Tuohan on tyypillistä poliittista jargonia,ei kai kukaan järkevä poliitikko voi lähteä syyttämään Venäjää separatistien ohjailusta vaikka tosiasiassa näin onkin.Se olisi poliittinen itsemurha.

Se mitä Sofi Oksanen sanoon Krimin tilanteesta pitää täysin paikkaansa,kaikki vaahtoavat Ukrainasta ja kukaan ei enää tunnu muistavan että Venäjä liitti Krimin itseensä laittomasti.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Niin, tämä on aina ongelma tiedustelupalveluiden ottaessa mittaa maailmalla, jälkihoito jätetään väliin. Itse alkuperäiseen väitteeseesi jos palataan, niin KGB ei tosiaan voittanut CIA:ta, vaan hävisi erittäin raskaasti.

Hyvin pitkälti tappio johtui taloudellisten resurssien surkeudesta, mutta tätä ja sen aiheuttanutta surkeaa yhteiskuntajärjestelmää ja rehottanutta korruptiota tuskin voi laskea ainakaan CIA:n "tulosta" huonontavaksi seikaksi. CIA veti KGB:tä lopulta perseeseen, kaikin mahdollisin mittarein, case closed.

Itseasiassa tuo on hyvin väärä tulkinta. CIA ei onnistunut tuottamaan mitään ainutlaatuista informaatiota Neuvostoliiton tilanteesta Yhdysvaltojen valtionjohdolle mitä ei olisi ihan julkisista kanavistakin saatu. Lisäksi CIA ei onnistunut vajaan 50 vuoden aikana saamaan yhtään hyvää sisäpiirin agenttia Kremliin. KGB taasen solututti MI6:n täysin toimintakyvyttömäksi ja samalla hidasti vuosia CIA:n toimintaa. Tulkinnoista riippuen CIA oli pahasti solutettu 50-60 luvulla ja tämä sai aikaan James Angletonin paranoidit myyrävainot, mikä runteli CIA:n pahasti.

CIA ei myöskään onnistu varastamaan mitään merkittävää teknologiaa Neuvostoliitosta. Neuvostoliitto sai atomi- ja vetypommista alkaen suunnattoman määrän teknologiaa varastettua. CIA onnistui estämään joko Neuvostoliiton/Kiinan valtapiiriin tai anti-amerikkalaiseen vallankumoukseen luisumisen Afganistanin lisäksi lähinnä Belizen kaltaisissa lilliputtimaissa, jopa Grenadaan tarvittiin Yhdysvaltain armeija hätiin. Samaan aikaan Kaakkois-Aasia, Kuuba, Iran (Persia), Syyria ym liukuivat Neuvostoliiton piiriin. Samaan aikaan Länsi-Eurooppa oli Iso-Britanniaa lukuunottamatta rähmällään Neuvostoliiton suuntaan, "mallioppilaanaan" Suomi.

Ilman Reaganin voimapolitiikkaa ei Neuvostoliitto olisi kaatunut. Kuvaavaa CIA:n pihalla olosta oli se, että vielä kuukausia ennen Neuvostoliiton kaatumista CIA piirsi kuvaa erittäin vahvasti pystyssä olevasta rakennelmasta, eikä edes siinä vaiheessa ollut selvillä Neuvostoliiton kansalaisten syvästä epäluottamuksesta kommunistiseen järjestelmään ja ihmisten taloudellisesta ahdingosta. CIA:n rooli Neuvostoliiton kaatumisessa on täysin mitätön ja tiedustelupalvelujen välisessä taistelussa CIA hävisi taistelun toisensa jälkeen KGB:lle.

Aiheesta kiinnostuneille suosittelen Tim Weinerin kirjoittamaa CIA:n historiaa, löytyy myös suomennettuna.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...Itseasiassa tuo on hyvin väärä tulkinta...

En ole kaikesta samaa mieltä, mutta ehkä tätä pitäisi käydä tarkemmin läpi siellä USA-ketjussa.

Olen eri mieltä mm. tuosta CIA:n roolista teknologian varastamisessa. Voidaan myös retorisesti pohtia CIA:n merkitystä jenkeille suhteessa KGB:n merkitykseen N-liitolle. CIA ei ole puhtaiden pulmusten kerho, mutta suhteessa arkkiviholliseensa se kävi jatkuvaa taistelua muiden virastojen kanssa, niin rahoituksesta kuin muistakin asioista, esim. vallasta.

KGB sen sijaan oli maansa selvä ykkönen ja etenkin myöhemmin itse asiassa surkuhupaisan riippuvainen siitä, mitä länsiteknologiaa onnistuttiin varastamaan. CIA:lla samaa ongelmaa ei ollut.

Kuvailisin heidän toimintaansa siten, että KGB sytytti paloja ja sitten jenkkien - ei yksin CIA:n - tehtävänä oli niiden sammuttaminen.

Loppuviimeksi viivan alle jäi se fakta, että jenkit voittivat ja N-liitto tuhoutui, CIAn rooli tässä ei ollut merkityksetön. Tosin itse sysäisin kunniaa moniin eri suuntiin, muun muassa Mossadille.

EDIT:
...

Ilman Reaganin voimapolitiikkaa ei Neuvostoliitto olisi kaatunut. Kuvaavaa CIA:n pihalla olosta oli se, että vielä kuukausia ennen Neuvostoliiton kaatumista CIA piirsi kuvaa erittäin vahvasti pystyssä olevasta rakennelmasta, eikä edes siinä vaiheessa ollut selvillä Neuvostoliiton kansalaisten syvästä epäluottamuksesta kommunistiseen järjestelmään ja ihmisten taloudellisesta ahdingosta...

No tuskin koko maailmassa oli montaa ihmistä, jotka olisivat osanneet edes mielikuvituksessaan nähdä sen, miten ja etenkin kuinka nopeasti koko paska romahti kasaan. CIA ei ole tässä ainoa "syyllinen", toki tiedustelupalvelun kannalta asiaa voidaan luonnollisesti pitää huonona suorituksena.

Tuo Reaganin voimapolitiikka-kohta tekstissäsi: en tiedä tarkoitatko tuota nyt millä tavalla vai käykö Tim Weiner tuota kirjassaan läpi, mutta eihän tuo pidä paikkaansa ainakaan kirjaimellisesti.

Reaganin julistama Tähtien Sota nopeutti koko Neukkulan romahtamista, mutta kyllähän järjestelmä olisi ennemmin tai myöhemmin romahtanut ja olisi ollut romahtaneena jo lähes yhtä kauan. Neuvostoliiton talous oli täysin kestämättömällä tasolla ja romahdus oli alkanut kauan ennen Reaganin aikoja, jonka toimet vain jouduttivat prosessia.
 
Viimeksi muokattu:

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tavallisen venäläisen kannalta tuo nykysuuntaus on surullista,sananvapautta rajoitetaan ja oppositio ei saa ääntään kuuluviin.Kyllähän tuo meno alkaa näyttää ihan Stalinin ajan meiningiltä poliittisine oikeudenkäynteineen ja tekaistuine syytteineen.Kaiken huippuna tuo esitys Stalingradin nimen palauttamiseksi.Voi voi.

Venäläisten kokemukset toisesta maailmansodasta ovat syöpyneet perimätietona kansan kollektiiviseen tajuntaan niin syvästi, että täällä emme voi sitä ymmärtää.

Stalingradin taisteluhan oli koko sodan taitekohta, josta alkoi Saksan luisu kohti totaalista romahdusta. Mm. Mannerhein silloin ja viimeistään Kurskin panssaritaisteluinen jälkeen tajusi, että Saksalta loppuvat miehet ja Saksan tuho on vain ajan kysymys. Stalinia tuskin kukaan sodan jälkeen syntynyt venäläinen haikailee, mutta venäläiset muistavat, mikä oli toisen maailmansodan käännekohta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös