Sainpas viimein luettua Catherine Beltonin hyvin yksityiskohtaisen, perinpohjaisen ja samalla myös puuduttavan Putinin sisäpiirissä -opuksen. En ole kovinkaan perehtynyt Putiniin tai Venäjään, mutta siitä huolimatta kirjassa ei ollut juurikaan uutta tai yllättävää tietoa. Ennemminkin ehkä sain vahvistusta monelle niistä ajatuksista mitä minulla on ollut.
1. Venäjällä täytyy olla vahva valtionpäämies, johon johtajuus henkilöityy
- Pätee varmasti aika lailla kaikkiin riittävän isoihin valtioihin, etenkin jos valtion väestö on hyvin heterogeenistä
- Korostuu Venäjällä, jossa kansalla on ollut (Jeltsinin aikaa lukuun ottamatta) "aina" joku vahva johtaja, joka sanelee asiat (...tsaarit, kommunistipuolue, Putin...)
- Ei kuitenkaan tarkoita, että hallitsijasta välttämättä pidettäisiin: kansalaiset voivat (ainakin salaa ja omassa mielessään) halveksia tai jopa vihata hallitsijaa, osa tästä pelistä on ehkä yrittää huijata tätä ja voimassa olevaa systeemiä, lisäksi omat vaikeudet on helppo kanavoida tämän johtajan syyksi.
- Demokraattinen, parlamentaarinen hallinto jäisi suurelle osalle kansasta kasvottomaksi ja ehkä jopa aivan abstraktiksi asiaksi.
2. Putinin on pakko pysyä vallassa
- Diktaattorin kohtalot on vähän sama kuin huumeparoneilla: näistä hommista ei jäädä yleensä elävänä eläkkeelle
- Putinin on lähes mahdotonta luopua asemastaa. Ainakaan hän ei voi luovuttaa valtaa koskaan kellekään vapailla vaaleilla valitulle ehdokkaalle, joka ei ole hänen talutusnuorassaan.
- Putinilla on tilillään ihan liikaa salaisuuksia: kähmintää, korruptiota, rikoksia, vihamiehiä... Jos kortittalo romahtaisi hallitsemattomasti, niin se olisi myös hänen henkilökohtainen loppunsa.
- Kuinka vapaasti kyse on edes pelkästään hänen omasta tahdostaan? Onko Putin kerännyt ympärilleen sellaisen sisäpiirin, joka vetelee joistain naruista ja käyttää Putinia vain keulakuvana?
- Vähän pienemmässä mittakaavassa sama on kyseessä myös Trumpin suhteen. Yrittää parhaillaankin rimpuilla tutkintoja ja syytteitä vastaan presidentuaalisella statuksellaan, mutta paluuseen hallitsijaksi on voimakkaat henkilökohtaiset motiivit
3. Hämärähommat on valettu syvälle venäläiseen systeemiin
- Salakuljetus, kiristykset ja kaikki muut hämärähommat ovat olleet merkittävä osa valtiollista budjettia jo Neuvostoliiton ajoilta.
- Kun monella tavallisella kansalaisellakin toimeentulo riippuu vähintäänkin "pienestä systeemin puijaamisesta", niin tämä on ikään kuin kauttaaltaan maan tapa, jota ehkä odotetaankin harrastettavan niin ylimmillä portaalla kuin ruohonjuuritasollakin.
- Hyvin vaikea muuttaa tällaista asetelmaa.
4. Sekasorron ja disinformaation kylväminen länsimaihin on perinteikästä toimintaa
- Periaatteessa tätä tekevät kaikki muutkin, mutta useimmilla länsimailla on nykyään ainakin periaatteessa jotain lakeja ja moraalisia rajoitteita tällaiselle toiminnalle. Venäjällä ei.
- Venäjä on sotinut tällä taktiikalla kenties fiksummin kuin esim. USA. Se on ollut monessa sodassa mukana epäsuorasti tai vain hämmentämässä taustalla, kun muut ovat uhranneet miehiään, rahojaan ja resurssejaan osallistumalla sotiin konkreettisesti.
- KGB operoi tunnetusti samalla lailla jo kylmän sodan aikana. Miten ihmeessä Venäjä silti yllättää kerta toisensa jälkeen muiden maiden hallinnot ja johtajat, vaikka nämä keinot pitäisi olla erittäin hyvin tiedossa?
5. Ei toivoa paremmasta lähitulevaisuudessa
- Venäläisissä kansakuntana ei ole mitään vikaa ja mielestäni he ansaitsivat vihdoin ja viimein demokraattisemman hallinnon. Koitin miettiä miten tämä olisi mahdollista, mutta ei tullut kuin paha mieli.
- Putinin seuraaja tulee olemaan joku Putinin ja hänen lähipiirinsä valitsema luotettu mies, joka tanssii heidän pilliensä mukaan, tai ainakin estää vanhojen asioiden kaivelun.
- Ulkopuolisen haastajan pitäisi olla tarpeeksi rikas ja vaikutusvaltainen, mutta kaikki tällaiset ovat joko tapettu, vangittu, maanpaossa ja/tai samassa korruption suossa kuin Putinin lähipiiriläisetkin.
- Hodrokovskilla ja muilla tuomituilla, ryöstetyillä tai muuten epäsuosioon asetetuilla oligarkeilla oli taustalla hämäryyksiä, rikoksia ja vakavaa korruptiota. Vaikka tällaiset miehet olisivatkin Putinin sisäpiirin ulkopuolelta, niin muuttuisiko mikään? Tuskin, etupiirit ja luottomiehet vaihtuisivat, mutta samassa liemessä olisivat hekin menneisyytensä suhteen, ja vallan sekä omaisuuden rohmuaminen luultavasti jatkuisi.
- Navalnyista en tiedä, että onko hänellä oikeasti mörköjä kaapissaan, vaiko vain FSB:n keksimiä tai lavastamia juttuja. Mutta sellaiseen nurkkaan hänet on joka tapauksessa ajettu, että kaikille edes haastamista harkitseville oppositiopoliitikoille on annettu hyvin vahva signaali: "turha edes yrittää".