Tässä porukassa onkin aika kova pyrky pysyvästi pois Venäjältä. Aivan hiljattain Yle uutisoi Venäjältä muuttaneen 11 miljoonaa ihmistä ulkomaille kahdessakymmenessä vuodessa
Pitää paikkansa, tosin suurin osa muuttoliikkeestä ajoittui 1990-luvun alkuun. Laajin muuttoliike Venäjältä länteen ja Israeliin tapahtui vuosina 1991-1998. Suurimmillaan muuttajia oli melkein miljoona vuodessa. Tämän jälkeen muuttoliike on merkittävästi vähentynyt. Viimeisten vuosien aikana maastamuutto Venäjältä ulkomaille on lähes tyrehtynyt.
Tämä Wikipedian kuvaaja näyttää Venäjän migraation (maahan- ja maastamuuton) vuosina 1998-2010.
File:Russian international migration.PNG - Wikipedia, the free encyclopedia
Kuvaajan sininen palkki kuvaa maahanmuuttoa ja punainen palkki maastamuuttoa.
Vuonna 1998 Venäjältä muutti ulkomaille yli 200,000 ihmistä, mutta vuonna 2010 maastamuuttajia oli enää alle 30,000. Maastamuutto oli lähes kymmenen kertaa suurempaa vuonna 1998 kuin se on tällä hetkellä.
Onko 30,000 vuosittaista maastamuuttajaa iso määrä 142 miljoonan ihmisen valtiossa? Mielestäni ei, mutta on totta, että tähän joukkoon mahtuu paljon korkeasti koulutettua väkeä, jotka Venäjän olisi hyvä pitää omassa maassa.
Tässä voisi myös mainita sellaisen mielenkiintoisen seikan, että Rosstatin tilaston mukaan Venäjän nettomigraatio on ollut kuluvan vuoden aikana positiivinen suhteessa Saksaan ja Israeliin, eli kahteen maahan jonne on perinteisesti muuttanut paljon venäläisiä. Nettomigraatio tarkoittaa maasta- ja maahanmuuton suhdetta, eli tässä tapauksessa sekä Saksasta ja Israelista on kuluvan vuoden aikana muuttanut enemmän ihmisiä Venäjälle kuin Venäjältä näihin maihin.
. Luku on merkittävä, ja maan väkiluku pienenisi muutenkin, mutta muuttovirta luonnollisesti vahvistaa tätä trendiä.
Venäjän väkiluku kasvoi vuonna 2009 noin 20,000 ihmisellä. Viime vuonna väkiluku supistui noin 30,000 ihmisellä, mutta Rosstatin tilastoista voisi päätellä, että väkiluku tulee tänä vuonna jälleen kasvamaan muutamalla tuhannella ihmisellä.
Venäjän väestömäärä on tällä hetkellä melko stabiili, eli vuosittainen vaihtelu kumpaankin suuntaan lasketaan muutamissa kymmenissä tuhansissa, ei sadoissa tuhansissa. Vielä vuonna 2006 Venäjän väkiluku supistui peräti 700,000 ihmisellä!
Muutokseen ovat vaikuttaneet syntyvyyden kasvu, kuolleisuuden lasku ja maastamuuton väheneminen. Tärkein pitkän ajan demografista kehitystä mittaava tekijä hedelmällisyysluku on Venäjällä 1.6, kun EU:n keskiarvo on 1.5. Vielä vuonna 2001 Venäjän hedelmällisyysluku oli katastrofaalisen alhainen 1.1, eli samaa tasoa kahden matalan syntyvyyden valtion Singaporen ja Japanin kanssa.
Venäjän väestö tulee todennäköisesti supistumaan tällä vuosikymmenellä, koska 1990-luvulla syntyneet ikäluokat ovat niin pieniä, etteivät he riitä korvaamaan 1980-luvulla syntyneitä ikäluokkia kun nämä ohittavat parhaan "lisääntymisikänsä". Toisaalta 2000-luvulla syntyneet suuremmat ikäluokat tulevat helpottamaan tilannetta 10-15 vuoden sisällä.
Tämäkin kertoo siitä, että maassa on paljon tyytymättömyyttä ja aitoa halua demokratiaan.
Venäläisten maastamuuttohalut ovat melkeinpä se huonoin todiste venäläisten tyytymättömyydestä maan poliittiseen tilanteeseen. Kuluvan vuoden aikana jopa 2 miljoonan asukkaan Latviasta on muuttanut melkein yhtä paljon ihmisiä ulkomaille kuin 142 miljoonan asukkaan Venäjältä.
On totta että Putinin hallinto ei ole enää yhtä suosittu kuin se oli huippuvuosina 2004-2008. Tähän on vaikuttanut myös Venäjää koskenut globaali talouskriisi. Venäläisten elintaso nousi nopeasti koko 2000-luvun ajan, mutta talouskriisi ainakin väliaikaisesti pysäytti elintason kasvun. Tämä on vaikuttanut yleiseen mielialaan ihmisten keskuudessa, jotka jo ehtivät tottua siihen, että kasvu tulee jatkumaan nopeana.
Venäjän talouskasvuennuste tälle vuodelle on 4.1%, joten kasvu jatkuu edelleen, mutta 2000-luvun 8-10% vuosittaisista kasvuluvuista ei enää voida puhua.
Pidän Mironovista. Hän on älykäs ja sivistynyt tyyppi. Jos Putinille pitää saada varteenotettava ehdokas maaliskuun vaaleihin, on juuri Mironov se jonka haluan nähdä tässä roolissa.
Korjatkaa jos muistan väärin, mutta eikös tuo Oikeudenmukainen Venäjä ole aikaisemmin ollut jonkinlainen Yhtenäisen Venäjän siipeilijä ja liittolainen? Muutosta ja muutoshaluja on ilmassa.
Oikeidenmukaista Venäjää on pidetty ainakin lännessä kremlin "apupuolueena" eikä todellisena oppositiopuolueena. Toisaalta puolueen linja on selvästi enemmän vasemmalla kuin Yhtenäisen Venäjän. Jos hakee vertausta Suomeen, on Oikeudenmukaisen Venäjän linja lähimpänä Suomen sosiaalidemokraatteja. Yhtenäinen Venäjä puolestaan on Venäjän "kokoomus" ja Zhirinovskin puolue liberaalidemokratit on Venäjän "persut". Kommunistisen puolueen linja on kai lähimpänä Suomen vasemmistoliittoa.