Tuossa Gorban säätiön jutussa on hyvä pitää mielessä myös miehen ja hänen politiikkansa (jonka yksi ilmentymä perestroika oli) vaikutus Neuvostoliiton hajoamisprosessiin. Kun aika miehestä tässä lähivuosina todennäköisesti jättää, niin jälkimaineen kannalta perestroikan "valkopesu" lienee paikallaan. Entisen suurvallan päämiehen näkökulmasta lienee kuitenkin hienompaa jäädä historiaan miehenä, joka uudisti venäläisyhteiskunnan sen sijaan, että hänet muistettaisiin suurvallan hajoamiseen myötävaikuttaneena kaverina.
Rahan takia Gorba tuota tuskin kuitenkaan ajaa. Hänellä ei elinvuosia ole enää todennäköisesti montaa jäljellä ja jos esimerkiksi jälkeläisten perintöasioita miettii, niin ehkä proputin-linja olisi tehokkaampi ja ennen kaikkea riskittömämäpi. Jälkimaineen takia taas kohtuullisen moni entinen päämies on heti uransa jälkeen tai kuolinhetken lähestyessä pyrkinyt jättämään oman merkkinsä historiaan mm. muistelmien muodossa. Toki mahdollista on aito usko uuteen perestroikaankin, mutta näin länsimaalaisin silmin katsoen esitystapa ei ole ehkä paras mahdollinen. Gorba ei kuitenkaan ole mikään Putinin verivihollinen (vrt. Garri Kasparov tai kumppanit) ja perestroika-termin rasitteena on niin kova historiallinen rasite, että vastaava viesti voisi hieman toisin sanoin upota ehkä paremmin venäläiseen yhteiskuntaan.
Itse olen hieman skeptinen perestroikan jälleentulemisesta. Lopulta tuo politiikka sysäsi liikkeelle sellaisia odottamattomia voimia, jotka lopulta kaatoivat Neuvostoliiton ja ajoivat muun muassa turvallisuuskoneiston sekaisin. Nopealla tahdilla kaatui "ystävällismieliset puskurivaltiot" Itä-Euroopassa, monia strategisia kohteita jäi uusien valtioiden alueelle ja mm. rahoitus armeijalle loppui lähes tyystin. Nyt kun Venäjän politiikka on ajanut aktiivisemmin tämän asian "korjaamista" mm. Krimin valtaamisella, Kirgisian toimiin vaikuttamalla ja eri (kaavailluilla) unioneilla ja liitoilla, niin vaikea on nähdä poliittisen suunnan ottavan askelia tuohon suuntaan. En sano etteikö tuo suunta olisi suotava ja toivottava, vaan että en pidä tätä suuntaa realistisena niin kauan kuin Venäjän johdossa vaikuttaa silovikkeja.