Mielenkiintoinen juttu " venäjän vastaisessa mediassa" eli asialla HS. Poimin muutamia asioita, jotka osuvat Friedmanin jutustelussa omien näkemyksieni kanssa yhteen. http://www.hs.fi/sunnuntai/a1430367597488
Tuossa on vinha perä. EU:ssa ns iso kuva on pahasti kateissa ja keskeiset voimat ovat oman napansa sokaisemia. Turvallisuuden sotilaallinen puoli on ulkoistettu Amerikalle.Friedmanin mielestä Euroopan ongelma on pahanlaatuinen itsepetos. Eurooppalaiset haluavat yhdistyä mutta pysyä itsenäisinä. Eurooppalaiset haluavat rauhaa mutta uskovat muiden suojelevan heitä. He haluavat kaiken mutta eivät halua maksaa siitä mitään.
Tasankoihminen tuntee olevansa turvassa vasta kun rajana on meri. Esim Atlantti. Tuota teoriaa on esittäneet muutkin ja minusta kuulostaa loogiselta.Friedmanin mukaan Venäjä vilkuilee koko ajan länsirajaansa pelon vallassa, sillä lännessä on tasamaata, jota on vaikea puolustaa. Eikä länsimaihin ole luottamista – sen ruotsalaiset, ranskalaiset ja saksalaiset ovat kaikki vuorollaan todistaneet.
"Historia on tehnyt venäläisistä varovaisia", Friedman sanoo.
Siksi Venäjällä on länsirajansa suhteen yksi selvä tavoite: työntää se niin kauas länteen kuin vain mahdollista.
Syvällä sisimmässään Putin uskoo olevansa patriootti ja isänmaan asialla. Sääli vain, että ei ole kyennyt päivittämään maailmankuvaansa tuoreemmaksi. 1970-lukulainen aatemaailma ei oikein toimi 2010-luvulla.Vladimir Putinia Friedman esimerkiksi ylistää kirjassaan suureksi isänmaanystäväksi.
Tuo peli ei ole vielä ohi. Ja oliko tasankoihmisillä muuta vaihtoehtoa kuin sotilaallinen, kun Ukraina oli kaatumassa lännen syliin?Viime vuoden alussa venäläisillä oli Ukrainassa hyvin suuri vaikutusvalta. Nyt heillä on Krim ja Ukrainan itäisin nurkka
Tätä näkemystä en jaa. Ihan vain siitä syystä, että puna-armeija toimii Ukrainassa rajoitetusti, esim ilmavoimia ei käytetä lainkaan. En sano, että puna-armeija on hyvä. mutta Ukrainanperusteella sitä ei voida dumata.Friedmanin mukaan Venäjän armeija on suoriutunut taisteluissa surkeasti, eikä se kykene laajamittaiseen hyökkäykseen Ukrainassa.
Miten Suomi voi pysyä ulkopuolisena, jos Baltiassa taistellaan? Siinä tappelussa Putler tarvitsee Ahvenanmaan ja Gotlannin hallitakseen Baltian rannikkoa."Venäjällä on kädet täynnä Bulgaria-Baltia-linjalla, joten se ei halua ongelmia Suomen suunnalla", Friedman arvioi. "Suomen osallistuminen konflikteihin on kiinni Suomesta itsestään."
Friedmanin mukaan kysymys on siitä, katsooko Suomi, että Baltian tukeminen on maan omien etujen mukaista.