Venäjän nykytilanne

  • 3 776 045
  • 19 386

jester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
http://www.moskova.info/content/view/475/104/
http://www.moskova.info/content/view/480/104/
http://www.moskova.info/content/view/660/104/
Kyseisistä linkeistä saa hieman erillaisen kuvan mielenosoitusten rauhallisuudesta kuin valtamedioista.

Niin, eikös tämä Yhtenäinen Venäjä ole näitä Kokoomuksen veljespuolueita (lähde)
Kovin propagandasävytteistä tekstiä helluntaiskatalogityyppisellä idealismilla kuorrutettuna.

"Presidentinvaalien alla Sauli Niinistö kehui TV-tentissä Kokoomuksen ja yhtenäisen venäjän suhteita. On puhuttu jopa veljespuolueesta."
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Olisikohan sinulla esimerkkejä pitkäaikaisista "autoritäärisen kapitalismin" omaksuneista valtioista? Tulee toki mieleen paljonkin yksittäisiä esimerkkejä sinänsä, vaikka keisarillinen Japani ja Natsi-Saksa, mutta mikään näistä ei ole ollut historiallisesti kovin pitkäaikainen eli tuntuu vähän epävakaalta systeemiltä.

Japanin II maailmansodan jälkeinen talousihme oli seurausta ns. "autoritäärisesta kapitalismista". Japani suojasi omia markkinoitaan hyvin protektionisesti ja samalla loi korkean teknologian teollisuutta, jonka tuotteet kelpasivat myyntiin myös lännessä. Japanin nopea vaurastuminen oli seurausta ihan jostakin muusta kuin IMF:n suosittelemasta "liberaalista kapitalismista", jossa kotimaista teollisuutta ei suojata tulleilla.

Viimeisen kahden vuosikymmenen ajalta minulle ei tule mieleen yhtäkään valtiota, joka olisi vaurastunut IMF:n taloudellisessa ohjauksessa. IMF:n lainoituksia hakeneet ja lainaehtojen mukaista talouspolitiikkaa harjoittavat valtiot olivat köyhiä ennen ja ovat sitä myös nykyisin. Tämä on seurausta IMF:n erittäin ankarista lainaehdoista, jotka eivät anna näille valtioille mahdollisuutta suojata omaa teollisuuttaan tulleilla. Tällä politiikalla on tahdottu ja myös onnistuttu varmistamaan se, että näiden valtioiden on pakko myydä halpoja raaka-aineita kehittyneiden valtioiden teollisuudelle, koska omaa vielä kehittymätöntä teollisuutta ei voi suojata tulleilla.

1990-luvun Venäjä oli täydellisen sitoutunut noudattamaan IMF:n talouspolitiikkaa. Jatkuvasti konkurssissa ollut valtio joutui lainaamaan rahaa IMF:ltä ehdoilla, jotka olivat Venäjälle vahingollisia. 2000-luvulla korkeaksi noussut energian hinta antoi Venäjälle tilaisuuden päästä eroon IMF:n lainoituksesta, jonka se tietysti käytti hyväkseen uuden itsenäisyyttä hakeneen hallintonsa alaisuudessa.

Tällä hetkellä Venäjä on itsenäinen toimija, jota eivät sido mitkään anglosaksien hallitsemat kauppajärjestöt. Venäjä voi tehdä mitä haluaa ja omilla ehdoillaan. Tästä kai johtuu sekin, että Venäjän edustama kapitalismi on saanut lännessä kutsumanimen "autoritäärinen".

On toteutunut fakta, että 2000-luvun "autoritäärinen kapitalismi" tuottaa Venäjälle valtavasti uutta vaurautta, kun 1990-luvun IMF:n mukainen talouspolitiikka vain hävitti Venäjän vaurautta. Jos kapitalismin tehtävä on luoda valtioon jatkuvasti lisää uutta vaurautta, niin Venäjän nykyinen talouspolitiikka voidaan katsoa onnistuneeksi.

Myös Suomen osalta voisi todeta, että Suomen nykyisen vaurauden pohja luotiin aikana, jolloin yksi ja sama mies hallitsi Suomea melkoisen autoritäärisin ottein 25 vuoden ajan. Tähän on kahdeksan vuotta presidenttinä istuneella Putinilla vielä pitkä matka.


Intia on muuten siitä omituinen maa, että siellä tuntuu vaalien tulos usein olevan etukäteen avoin

Intia on myös maa, jossa ihmisten väliset elintasoerot saavat Venäjän näyttämään Ruotsilta.



Sen sijaan Kiina, Venäjä ja Vietnam ovat toki maita, jossa edustuksellinen demokratia loistaa poissaolollaan.

Kiinassa on kommunistisen puolueen yksinvaltainen diktatuuri. Poliittinen valta Kiinassa on yhdellä puolueella ja näillä näkymin tulee pysymäänkin. Kiinan onneksi sillä oli puikoissa 1990-luvulla "valistunut diktaattori" Deng Xiaoping, joka ymmärsi taloudellisen vaurauden merkityksen Kiinan asemalle ja tulevaisuudelle. Xiaopingin aloitteesta Kiinassa aloitettiin taloudelliset uudistukset, joiden seurausta "Kiina-ilmiö" ja 10-12% vuosittainen talouskasvu on.

Kiina hoiti asiat juuri päinvastoin kuin kommunismin jälkeinen Venäjä. Kiinassa poliittinen valta pidettiin tiukasti yksissä käsissä ja taloudessa tehtiin järkeviä uudistuksia. Venäjällä poliittinen valta ja olemassaolevat instituutiot hävitettiin, eikä tilalle luotu mitään uutta ja toimivaa. Kun valtiolla ei ollut olemassaolevaa talouspolitiikkaa, oli seurauksena romahdus.

Jälkiviisaasti ajateltuna 1990-luvun Venäjällä kommunistinen järjestys olisi pitänyt ajaa alas vähän kerrallaan eikä kertarymäytyksellä, ja uudistukset olisi pitänyt tehdä talouden eikä ideologian ehdoilla. Tuhansia sinänsä toimivia teollisuusyksikköjä ja maatiloja (kolhooseja) ajettiin alas vain siksi, että ne olivat "jäänne kommunismista". Ongelmaksi muodostui se, että tilalle ei syntynyt yhtään mitään. Myös olemassaoleva kolhoosi on parempi vaihtoehto kuin pelkkä "ei mitään".

Kiina hoiti siirtymisen suunnitelmataloudesta kapitalismiin paljon fiksummin kuin 1990-luvun Venäjä. Toivoa sopii, että Kiinan kasvava keskiluokka tulee aikanaan myös rakentamaan Kiinaan parlamentarismin ja monipuoluejärjestelmän.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Tämän päivän IS:ssä Lasse Lehtinen ounastelee, että Venäjälle oltaisiin palauttamassa tsaarinvaltaa. Tsaarista tulisi seremoniallinen hahmo ja todellinen valta olisi pääministerillä. Lehtinen perusteli tätä monilla eri pienillä tapahtumilla, jotka tukivat tuota näkemystä. Vahvin perustelu on kuitenkin Putinin hinku pääministeriksi.

Ihan mielenkiintoinen näkökulma. Pitänee leikata talteen ja pistää laatikon pohjalle. Sitten kun se löytää seitsemän vuoden päästä, niin nähdään menikö Lassen ounastelut kuinka metsään.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
The Original Jagsin edustama geopoliittinen ajattelu on kyllä Hitleriä edeltävältä ajalta.

Miten perustelet tätä heittoa? Edustamani geopoliittinen ajattelu sopii tähän päivään yhtä hyvin kuin Hitleriä edeltävään aikaan, koska ihmiset ja ihmisten edustamat valtiot tavoittelevat tänään resursseja ja vaikutusvaltaa samalla tavalla kuin Hitlerin päivinä. Ideologiat ovat työkaluja, joita käytetään vaurauden, resurssien ja vaikutusvallan tavoittelussa.

Yhtenä päivänä ideologia voi olla "barbaarien sivistäminen" (Brittiläinen Imperiumi), toisena päivänä "arjalainen ylirotu ja elintila" (natsi-Saksa), kolmantena päivänä "kommunistinen internationaali" (Leninin ja Trotskin Neuvostoliitto) ja neljäntenä päivänä "demokratia ja vapaus" (nykyinen anglosaksinen liittouma Yhdysvaltojen ja Britannian johdolla ja siihen läheisesti liitoksissa oleva "uusi Eurooppa" Puolan, Viron ja Tshekin johdolla).

Yhteistä näille kaikille on se, että paljon ihmisiä kuolee sentähden, jotta ideologian levittäjät saisivat himoitsemaansa vaurautta, resursseja ja vaikutusvaltaa.

Edellämainituista "ideologioista" toistaiseksi verisin on ollut ehkä yllättäen Brittiläinen Imperiumi, jonka aiheuttama uhrimäärä lasketaan sadoissa miljoonissa. Yllättäen siksi, että Brittiläistä Imperiumia ei ole demonisoitu lähellekään siinä määrin kuin Hitlerin Saksaa tai Staninin Neuvostoliittoa. Pelkkien numeroiden perusteella Britannian kuningashuone ja brittiläinen parlamentarismi ylittää "pahuudessa" Stalinin ja Hitlerin. Useimmat eivät kuitenkaan tätä tiedosta, koska Britannian imperialismia ei ole demonisoitu ja englannin kieli kuulostaa hyvältä.

Valitettava totuus on, että hyväksymme liian usein pahat, jopa kammottavat teot, tai ainakin vähättelemme niitä, jos tekojen tekijä puhuu englantia tai jotain muuta "sivistyskieleksi" ajattelemaamme kieltä ja tulee maasta, joka viihdeteollisuutensa kautta on onnistunut kohdistamaan sympatiamme ja samaistumisemme itseensä.

Kun kuulemma nimen "Stalin", ajattelemme samalla että "paha paha". Kun kuulemme Hitler, ajattelemme myös että "paha paha". Mutta kun kuulemme sanat "Britannian kuningashuone", ajattelemme Charlesia ja Dianaa.






Ja mikäli se olisi osaksikin oikeaanosuvaa, tulisi Venäjälle ennen pitkää lähtö Siperiasta Kiinan kasvavan taloudellisen ja sotilaallisen voiman edessä.

Kiinan taloudellinen vaikutus Siperiassa varmasti kasvaa, mikä on myös hyvä asia, mutta se että Kiina voisi ottaa Siperian valtionsa hallintaan kuulostaa utopistiselta. Venäjän maahanmuuttopolitiikka on aika konservatiivista, eikä Siperiassa ole toistaiseksi kuin muutamia satojatuhansia kiinalaisia. Kiinalla ei ole halua eikä kykyä valloittaa Siperiaa sotilaallisesti nyt eikä tulevaisuudessa. Kiinan hyökkäys Siperiaan merkitsisi samalla Kiinan loppua, koska hyökkäys tarkoittaisi samalla ydinsotaa.

Kiinalle riittää se, että se voi ostaa Siperiasta raaka-aineita teollisuudelleen.




Onhan Siperia nykyisellään "vajaakäytössä" venäläisten puutteellisten resurssien vuoksi (jo siis vähäisen väestöpohjansa takia), erityisesti kun maa ei halua tehdä taloudellista yhteistyötä muun maailman kanssa.

Siperia on erittäin harvaan asuttu, mutta ilmastonmuutoksen myötä siitä tulee yksi maailman muuttovirtauksen pääkohteista. Se on valtavan kokoinen, lähes asumaton, neitseellisessä tilassa oleva ja luonnonvarojen puolesta maailman rikkain alue. Maailmassa on vain yksi toinen vastaava alue, pohjoinen Kanada, ja sekin on Siperiaa selvästi pienempi. Se, muodostuuko ryntäys kohti Siperiaa hallitsemattomaksi kansainvaellukseksi, riippuu Venäjän kyvystä hallita muuttovirtausta.

Väite ettei Venäjä halua tehdä taloudellista yhteistyötä muun maailman kanssa vaatii perusteluja. Se ettei Venäjä luovuta kaasu- ja öljykenttiään ulkomaalaisille yrityksille surkeilla ehdoilla, kuten 1990-luvulla, ei kyllä kelpaa esimerkistä.



Siis Venäjällä saattavat jäädä Siperian ja Arktisen alueen kaasu- ja öljyvarat hyödyntämättä taloudellisessa mielessä, sillä tämän vuosisadan aikana korvaavat energialähteet tulevat joka tapauksessa yleiseen käyttöön, eikä uusien hankkeiden ja infrastruktuurin rakentamistahti lupaa kyllä mitään muutosta missään nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.

Mikään ei vielä anna merkkejä siitä, että fossiiliset polttoaineet korvaavia energianlähteitä olisi oikeasti keksitty. Ydinvoimalla ei voi pyörittää koko yhteiskuntaa. Lisäksi ydinvoiman polttoaineen valmistuksessa käytetään fossiilista energiaa.

Tieteen ja teknologian kärkimaihin kuuluva Saksa rakentaa kaasuputkea yhdessä Gazpromin kanssa Venäjältä Itämeren alitse Saksaan. Tuskin Saksa olisi lähtenyt toteuttamaan näin kallista ja poliittisesti arkaluontoista hanketta, jos se kuvittelisi voivansa korvata venäläisen maakaasun teollisuutensa energianlähteenä ainakaan lyhyellä aikavälillä.



Pikemminkin päinvastoin, kuten Shellin ja BP:n kohtelu on ollut omiaan osoittamaan.

Minusta on sangen erinomaista, että Shell sai nenilleen Venäjällä. Jos olet tutustunut Shellin toimintaan Nigeriassa, niin tiedät ettei tämän yrityksen toiminta kestä lähempää tarkastelua. Shell ylläpitää Nigeriassa aseistettuja tappokaarteja ja on aiheuttanut toiminnallaan valtaisan ympäristökatastrofin Nigerian etelärannikolla.

Shellillä ole kykyä ohjata ja kontrolloida Venäjän poliitikkoja ja virkamiehiä korruption, kiristyksen ja väkivallan avulla, kuten se tekee Nigeriassa. Shellin kohtalo Venäjän Sahalinilla ei ole surkuteltavan arvoinen. Se sai mitä ansaitsi.



Muutoin olisin sitä mieltä, että Putinin ilmoitus siirtymisestään mahdollisesti pääministeriksi on kuin Grande Finale siitä kehityksestä, johon Venäjä Jeltsinin kauden jälkeen sitten taas ajautui. Kaikki ovat tämän kehityksen nähneet, mutta harvat ovat uskaltaneet puhua. Ja vielä vähemmän puhutaan tulevaisuudessa...

Eikö Putin puhunut asettumisesta ehdokkaaksi parlamenttivaaleissa ja siitä, että on tarvittaessa valmis pääministeriksi? Pitäisikö Putinille asettaa kielto osallistua Venäjän poliittiseen elämään presidenttikauden jälkeen? Ei taida olemassa mitään edes muodollista sääntöä, että väistyvän presidentin olisi hylättävä politiikka kokonaan.

Putin on vasta 54-vuotias eli mies parhaassa iässään poliittista uraa ajatellen. Tuolla miehellä on edelleen paljon annettavaa Venäjälle. Miksi Putinin pitäisi heittää pois kaikki se kokemus, tietotaito ja osaaminen, joka hänelle on ehtinyt kertyä viimeisen kahdeksan presidenttivuoden aikana?

Putin on vakuuttanut allekirjoittaneen pätevyydellään viimeisen kahden kauden aikana. Lisäksi hän näyttää oikeasti välittävän Venäjästä, mitä arvostan paljon.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Itselläsi jäi lukematta mitä viestissäni kirjoitin. Puhuin rauhallisesta mielenosoituksesta. Se mitä Helsingissä tapahtui oli jotain muuta. Mellakoitsijoiden ja ilkivallantekijöiden toimiin suon kaikkien maiden poliisivoimien puuttuvat riittävällä tarmokkuudella. Vaikkapa suunnilleen siihen tyyliin miten Viron poliisi toimi viime toukokuussa, jämptit otteet mutta ei provosoiduta itse.

Luehan Tinken antamat linkit läpi Toisen Venäjän järjestämistä mielenosoituksista.

Moskova Info on suomalaisen Taneli Dobrovolskin ylläpitämä sivusto, joka kerää Venäjää koskevia juttuja eri medioista. Dobrovolski liikkuu Venäjällä paljon myös itse ja tietänee maan asioista enemmän kuin kukaan täällä kirjoittava.



Arvostan kiistämättä laajaa perehtyneisyyttäsi Venäjän asioihin joskin painotuksesi ovat lievästi sanoen sovinistis-slavofiilisia.

En tiedä mitä tarkoitat sovinistisella, mutta slavofiiliksi ja russofiiliksi tunnustaudun.



Samalla kiitän juutalaisia koskevasta osuudestasi, aihe on kiinnostava mutta itselleni vain pintapuolisesti tuttu. Koetan perehtyä tarkemmin asiaan ja muihinkin kirjoituksiisi paremmalla ajalla, nyt ei ajankäyttö mahdollista enempää.

Juutalaisten osuus kommareiden vallankumouksessa on tosiaan mielenkiintoinen aihe, jos jaksaa löytää aikaa ja resursseja sen tutkimiseen.

Tässä yksi uutinen aihetta sivuten mennäviikolta:

http://en.rian.ru/culture/20071004/82427334.html

Juutalaisten Rothschildien Englannissa sijaitseva pankkiirihuone oli yksi kommareiden vallankumouksen rahoittajista.

Ihan pyyteettömästi nämä pankkiirit eivät kommareita rahoittaneet. Venäjän Romanovit kieltäytyivät luovuttamasta Venäjän keskuspankkia Rothschildien kontrolliin (kuten Yhdysvaltojen Federal Reserve oli heidän kontrollissaan) ja toisaalta Romanovit vastustivat myös Rothschildien öljyintressejä Kaukasuksella.

Rothchildit katsoivat Romanovit silloin vihollisikseen hiemaan samaan tapaan kuin sama anglo-juutalainen finanssieliitti katsoo Venäjän hallinnon tänään vihollisekseen johtuen mm. Jukos-tapauksesta, jossa Jacob Rothschild käytännössä menetti kontrollin Venäjän rikkaimpiin öljylähteisiin.

Takaisin tuohon uutiseen. Uutisen mukaan Englannin Rothschildit ovat myymässä ns. Fabergen munaa $18 miljoonalla. Fabergen muna oli 1900-luvun alun Venäjän taitavimman kultasepän tekemä ja kuului Romanovin tsaariperheelle.

Miten tuo arvokas esine joutui Rothschildeille? Selitys on varsin yksinkertainen. Koko tsaarin Venäjän valtava kultavaranto luovutettiin Leiba Bronsteinin (Trotskin) toimesta Lontoon Rothschildeille vallankumouksen jälkeen palkkiona siitä, että Rothschildit olivat rahoittaneet ja aseistaneet hänen puna-armeijansa. Venäjän vallankumouksen jälkeen koko Venäjän keisarikunnan valtava kultavaranto on maannut London Cityssä sijaitsevan pankin holvissa.

Nyt siis Venäjä ostaa takaisin sitä varallisuutta, jonka 90 vuotta sitten varastaneet Bronsteinin kommarit luovuttivat isännälleen Rothschildin pankkihuoneelle Englannissa.
 
Viimeksi muokattu:

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Kiinan taloudellinen vaikutus Siperiassa varmasti kasvaa, mikä on myös hyvä asia, mutta se että Kiina voisi ottaa Siperian valtionsa hallintaan kuulostaa utopistiselta. Venäjän maahanmuuttopolitiikka on aika konservatiivista, eikä Siperiassa ole toistaiseksi kuin muutamia satojatuhansia kiinalaisia.

Mistäs ovat nämä luvut? Nimittäin Venäjän rajojen sisällä on kiinalaisia "aavekaupunkeja" (jotka eivät ole virallisia) ja Siperia kiinalaistuu kovalla kyydillä. En tiedä virallisista luvuista (joiden on pakko olla yhtä kaikki korkeampia kiinalaisen työvoiman takia), mutta epävirallinen tieto on ihan muu. Lähteenä lähinnä silmät, sekä kiinalaiset että ulkolaiset. Kiinassa puhutaan "hiljaisesta" ilmiöstä, jossa valtio ei puutu asiaan, koska ihmiset ovat siten pois pohjoisen näivettyneistä teollisuuskaupungeista.

Xiaopingin aloitteesta Kiinassa aloitettiin taloudelliset uudistukset, joiden seurausta "Kiina-ilmiö" ja 10-12% vuosittainen talouskasvu on.

Täyttä asiaa, mutta Xiaoping (小平) on etunimi. :)
 
Luehan Tinken antamat linkit läpi Toisen Venäjän järjestämistä mielenosoituksista.

Moskova Info on suomalaisen Taneli Dobrovolskin ylläpitämä sivusto, joka kerää Venäjää koskevia juttuja eri medioista. Dobrovolski liikkuu Venäjällä paljon myös itse ja tietänee maan asioista enemmän kuin kukaan täällä kirjoittava.

Uskoisin Dobrowolskin sivustojen ja kirjoitusten olevan melko puolueettomia ja objektiivisia.
Dobrowolskin Isä on puolalainen, äiti venäläinen. Hän itse on suomalainen. Melkoinen sekoitus. Mukava ja positiivinen heppu noin yleisesti ottaen.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Pahuuden anatomiaa Jagsilaisittain; osa ääretön...

Voitko muuten Jags laskea myös Espanjan ja Portugalin sekä Belgian aiheuttamat uhrimäärät imperialismin/löytöretkien aikakaudella? Demoneita perkele näemmä kaikki!

Edellämainituista "ideologioista" toistaiseksi verisin on ollut ehkä yllättäen Brittiläinen Imperiumi, jonka aiheuttama uhrimäärä lasketaan sadoissa miljoonissa. Yllättäen siksi, että Brittiläistä Imperiumia ei ole demonisoitu lähellekään siinä määrin kuin Hitlerin Saksaa tai Staninin Neuvostoliittoa. Pelkkien numeroiden perusteella Britannian kuningashuone ja brittiläinen parlamentarismi ylittää "pahuudessa" Stalinin ja Hitlerin. Useimmat eivät kuitenkaan tätä tiedosta, koska Britannian imperialismia ei ole demonisoitu ja englannin kieli kuulostaa hyvältä.


Kun kuulemma nimen "Stalin", ajattelemme samalla että "paha paha". Kun kuulemme Hitler, ajattelemme myös että "paha paha". Mutta kun kuulemme sanat "Britannian kuningashuone", ajattelemme Charlesia ja Dianaa.

Joo-o. Kyllähän ne britit nuo keskitysleirit signeerasivat Buurisodassa, mutta muu on taattua Jags-huttua. Unohditko Jags muuten Romanovien Venäjän imperialismin? Siperia, Suomi, Kaukasia, Amurinmaa ja Turkestan - haloo!

Lähde Jags noille väittämillesi brittien verisyydestä. Mitkään www.sivut tyyliin I löwerussia.com ei sitten kelpaa...

Minulle ei muuten tule ensimmäisenä mieleen mitkää saarlit ja ja muut jumalhahmot, kun kuulen sanan Britannian kuningashuone. No, ehkä olen erilainen nuori...

Ps. Joko on sotakommunismin aikauden bolshevikkien juutalaistaustat ja %-osuudet selvillä? Odotan yhä vastaustasi...
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Voitko muuten Jags laskea myös Espanjan ja Portugalin sekä Belgian aiheuttamat uhrimäärät imperialismin/löytöretkien aikakaudella? Demoneita perkele näemmä kaikki!

Noh, varmasti moni täällä on kuullut Belgian tekemisistä 1900-luvun alun Kongossa. Vähintään kuusi miljoonaa teurastettua kongolaista (saman verran kuin mitä natsit tappoivat juutalaisia) ja laillistettua ihmismetsästystä, johon belgialaiset suhtautuivat urheiluna. Tämä siis 1900-luvun alussa.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten Belgia nykyisin suhtautuu tapahtumiin Kongossa 1900-luvun alussa. Pitää muistaa, että he tappoivat siellä yhtä paljon ihmisiä kuin mitä natsit tappoivat juutalaisia. On arvioitu, että kuningas Leopoldin Belgia hävitti lyhyessä ajassa jopa kolmanneksen Kongon väestöstä.


Joo-o. Kyllähän ne britit nuo keskitysleirit signeerasivat Buurisodassa, mutta muu on taattua Jags-huttua.

Britit todellakin ottivat käyttöön keskitysleirit ensimmäisinä maailmassa. Eikä se rajoittunut vain buurisotaan. Afrikan osalta ainakin Keniassa ylläpidettiin brittien toimesta Gulagin kaltaisia leirejä II maailmansodan jälkeen, joihin koottiin ainakin yli miljoona kenialaista.

Afrikan ohella 1800-luvulla maailman kaksi väkirikkainta valtiota Kiina ja Intia olivat brutaalin brittihallinnon alaisuudessa. Näissä käytettiin orjatyövoimaa brittiläisten yhtiöiden hyväksi, ja kelvottomissa olosuhteissa menehtyi miljoonia köyhiä orjatyöläisiä.

Brittien hallinnoimassa Intiassa nähtiin 1943-1944 brittihallinnon aiheuttama nälänhätä, johon kuoli arviolta viisi miljoonaa ihmistä. Tässä brittien versio Holodomorista, eikä se ole suinkaan ainoa. Arviolta 24-29 miljoonaa intialaista kuoli nälkään brittihallinnon aikana.

Brittien järjestämät "Oopium-sodat" Kiinassa (1839-1842 ja 1856-1860), bokserikapina (1900) ja brutaali miehityshallinto aiheuttivat miljoonien kiinalaisten ennenaikaisen kuoleman.

Brittiläisen imperiumin tihutöihin voisi lukea myös Pohjois-Amerikan intiaanien ja Australian aboriginaalien hävittämisen.

Vaikka Stalinin Neuvostoliittoa ja Hitlerin Saksaa demonisoitaisiin kuinka paljon, en näe miten ne voisivat ylittää Brittiläisen Imperiumin mitä tulee niiden aiheuttamiin ennenaikaisiin kuolemiin.


Unohditko Jags muuten Romanovien Venäjän imperialismin? Siperia, Suomi, Kaukasia, Amurinmaa ja Turkestan - haloo!

Jep, samaan aikaan kun belgialaiset lahtasivat kolmanneksen Kongon väestöstä 1900-luvun alussa, kärsi Suomi Venäjän "sortovallasta" tavalla, joka ilmeni lähinnä Suomen kieleen ja itsemääräämisoikeuteen liittyvinä rajoituksina. Näet kai eron?

Toki Romanovien Venäjä oli kolonialistinen esimerkiksi Kiinan suhteen. Kirjoitin näin aikaisemmin tässäkin viestiketjussa kirjoituksessani Kiinan ja Venäjän välisistä suhteista.

Yksi huomio Brittiläiseen imperiumiin liittyen on, ettei se koskaan yrittänyt kolonisoida keisarillista Venäjää, vaikka toisaalta se kykeni kolonisoimaan huomattavasti väkirikkaammat Kiinan ja Intian, sekä Afrikan ja Lähi-Idän. Brittiläinen Imperiumi halusi estää Venäjän vaikutusvallan kasvun (Krimin sota), mutta se ei koskaan edes harkinnut hyökkäystä Venäjälle.



Ps. Joko on sotakommunismin aikauden bolshevikkien juutalaistaustat ja %-osuudet selvillä? Odotan yhä vastaustasi...

Bolshevikkien johtohahmoista huomattava osuus oli juutalaisia ja pieni vähemmistö etnisiä venäläisiä. Minulla ei ole kiinnostusta setviä tätä aihetta tässä viestiketjussa tämän enempää.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Ohhoh!
Olen erittäin positiivisesti yllättynyt, että vastasit allekirjoittaneelle.
Ihan "kaikista" historian tulkinnoistasi tässä Venäjä-ketjussa en toki ole samaa mieltä. Omaan hiukan erilaisen näkökannan historian tulkinnoissa mm. britit vs. Intia ja Kiina vs. länsimaat imperialismin/kolonialismin aikakaudella saati Leninin/Stalinin Neuvostoliitto vastaan brittihallitus.
Tämäpä tästä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Omaan hiukan erilaisen näkökannan historian tulkinnoissa mm. britit vs. Intia ja Kiina vs. länsimaat imperialismin/kolonialismin aikakaudella saati Leninin/Stalinin Neuvostoliitto vastaan brittihallitus.
Tämäpä tästä.

Meinasin kysyä että millä tavalla tulkintasi poikeaa omastani, mutta aihe poikkeaa ketjun otsikon "Venäjän nykytilanne" mukaisesta aiheesta sen verran, että lienee parempi lopettaa keskustelu tästä aiheesta tähän.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Putin siis eilen ilmoitti ryhtyvänsä vaalien jälkeen pääministeriksi ja presidentiksi istutetaan marionetti. Valta pysyy tiukasti edelleen generalissimus Putinin käsissä.

Putin sanoi asettuvansa mahdollisesti ehdolle Venäjän tulevissa parlamenttivaaleissa. Putinin pääministeriys on hyvinkin mahdollinen, jos hänen saamansa äänimäärä antaa sille riittävän pohjan. Venäjä on kuitenkin presidenttivaltainen valtio, joten pääministerin valtaoikeuksien lisääminen presidentin vastaavien kustannuksella vaatisi muutoksia Venäjän perustuslakiin.

Mikä on muuten "generalissimus Putin"? Onko tämä joku oma keksintösi?



Kuka muuten odotti Putinin vetäytyvän vallasta? Yksinvaltiailla harvoin on ollut taipumusta vapaaehtoiseen vetäytymiseen.

Eli Putinin asettautuminen ehdolle parlamenttivaaleissa tarkoittaa sitä, että hän ei ole valmis vetäytymään vallasta? Miksi Putinin pitäisi vetäytyä pois Venäjän politiikasta? Jos hänellä on Venäjällä paljon kannatusta, niin hänellä lienee oikeus jatkaa poliittista uraansa. Mikään ei ole tälle esteenä.




Jeltsinkin pakotettiin eroon kun kävi ilmi että mies oli liian huonossa hapessa jatkamaan johtajana.

Kuka pakotti Jeltsinin astumaan syrjään? Vai oliko tämäkin taas omia tulkintojasi?


Riskinä olisi ollut opposition nousu ja se vaihtoehto ei luonnollisesti ollut Jeltsinin takana olleen klikin mieleen.

Oppositio=kommunistit.

Venäjän presidentin valtaoikeuksia lisättiin 1990-luvulla ennenkaikkea siksi, että parlamentin enemmistön muodostaneet kommunistit eivät saisi mahdollisuutta päästä konkreettisesti valtaan käsiksi. 1990-luvulla vahva presidentti-instituutio Venäjällä miellytti myös länttä, koska istuva presidentti Boris Jeltsin oli lännelle hyvin myötämielinen (voisi sanoa myös että Venäjän edun kustannuksella), ja vahva presidentti-instituutio ei antanut parlamentin enemmistön muodostaneille kommunisteille mahdollisuutta palauttaa kommunistista järjestystä maassa.

Kommunistithan menettivät 1990-luvun alussa hetkellisesti kansansuosionsa, mikä mahdollisti Jeltsinin nousun valtaan. Mutta vuosikymmenen puolivälissä ja vähän aikaisemminkin kommunistit alkoivat lisätä kannatustaan, koska Jeltsinin ja hänen "reformoijiensa" uudistukset köyhdyttivät kansan enemmistöä ennennäkemättömällä tavalla.

Kaikki huipentui syksyllä 1993, kun parlamentin enemmistön muodostaneet kommunistit ja talousreformien vastustajat lähtivät kaduille osoittamaan mieltään. Osa heistä linnoittautui parlamenttitaloon. Jeltsin komensi tankit kaduille ja komensi ne ampumaan Moskovan parlamenttitaloa, jonne oli linnoittautunut satoja ihmisiä, joukossa kymmeniä duuman kansanedustajia.

Jeltsinin tuolloinen toiminta oli autoritaarisyydessään täysin omaa luokkaansa ja parlamenttitaloon linnoittautuneiden ihmisten murhaaminen oli rikos, josta hän ei koskaan saanut rangaistusta. Lännen sangen tekopyhä lehdistö ja poliitikot eivät myöskään tuominneet Jeltsinin tekoa. Voi vain kuvitella, mikä olisi reaktio nyt, jos Putin komentaisi tankit ampumaan esimerkiksi Toisen Venäjän aktivisteja!

Venäjän presidentti-instituution vahvuudella tai istuvan presidentin autoritäärisyydellä ei ole mitään merkitystä sille, millainen on lännen ja Venäjän välinen suhde. Tähän vaikuttavat kokonaan muut tekijät. Jeltsin oli Putinia autoritäärisempi ja hänellä oli tasan samat valtaoikeudet kuin Putinilla, mutta länsi ei vihannut ja demonisoinut Jeltsiniä, koska Jeltsin toteutti lännen mielen mukaista, tai jopa sen sanelemaa politiikkaa niin Venäjän sisä- kuin ulkopolitiikankin osalta.

Vladimir Putin peri Boris Jeltsiniltä vahvan presidentin aseman, jonka pohja todellakin luotiin 1990-luvulla, jolloin vahvalla presidentti-instituutiolla haluttiin ja myös onnistuttiin estämään parlamentissa enemmistöaseman saaneiden kommunistien vaikutusvaltaa.

2000-luvulla kommunistien vaikutusvallan lisääntyminen ei enää ole ollut ajankohtaista, koska 1990-luvun talousromahdus on kääntynyt voimakkaaksi talouskasvuksi.

Nyt länsi kuitenkin valittaa ja saarnaa Venäjän presidentin suurista valtaoikeuksista ja hänen "autoritarismistaan". Miksei samoja valituksia ja saarnoja kuultu 1990-luvulla? Vai onko niin, että Venäjän presidentti saa olla autoritaarinen, kunhan vain on lännen kaveri? Georgia ja Mihail Saakashvili näyttäisi puoltavan tämän käsityksen todenperäisyyttä. Myös Ukrainan erittäin autoritaarisen presidentin Viktor Jutshenkon suhteet länteen ovat hyvät, koska Jutshenko on myynyt Ukrainan rikkaat kaivosalueet länsimaisille yhtiöille ja sijoittajille ja kannattaa Ukrainan NATO-jäsenyyttä, vaikka 70% Ukrainan kansasta vastustaa sitä.






Joka tapauksessa. Putinin eilisen ilmoituksen jälkeen voidaan demokraattisen kokeilun Venäjällä tulleen tältä erää haudatuksi.

No jopas nyt jotakin. Aika pitkälle menevä tulkinta tämä, kun kyseessä on vain syrjään astuvan presidentin asettuminen ehdolle parlamenttivaaleissa.




Kai tässä lopulta on tultava siihen loppupäätelmään että demokratia ja kansalaisvapaudet eivät kertakaikkiaan venäläisillä toimi.

Toimii paremmin kuin koskaan. Venäjän demokratia ja kansalaisyhteiskunta voi nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin. 1990-luvun rillumareidemokratia on onneksi menneen talven lumia.




Ilmeisesti itänaapureidemme kansanluonteeseen vain sopii paremmin autoritaarinen "isäntä käskee" -meininki.

Sanoo kirjoittaja, jonka maanmiehet äänestivät yhden ja saman miehen presidentiksi 25 vuotta yhteen menoon.



Vahvan johtajuuden koetaan turvaavan elinolosuhteet paremmin kuin itse asioista vastuun ottaminen.

Vahvoja johtajia on ollut kautta historian myös demokratioissa. Urho Kekkosen Suomi tuli jo mainittua. Ranskassa Francois Mitterrand istui pääministerinä 12 vuotta putkeen. Ruotsissa sosiaalidemokraatit pitivät valta-asemaa kolme vuosikymmentä yhteen menoon ennen nykyistä kokoomushallitusta. Italiassa istui II maailmansodan jälkeen vallassa niinikään sama puolue 30 vuotta. Japani loi oman talousihmeensä hyvinkin autoritäärisen hallinnon alaisuudessa.

Venäjällä on nyt vaihe, jossa yksi puolue, Yhtenäinen Venäjä, on selvästi yli muiden. Sen kannatus on lähes 50%, eli samaa luokkaa kuin sosiaalidemokraateilla on perinteisesti ollut Ruotsissa. Putinin mahdollinen ehdokkuus voi nostaa puolueen kannatuksen jopa yli 50%.

Venäjän kahden muun suuren puolueen, Oikeudenmukaisen Venäjän ja kommunistisen puolueen on kannatusta lisätäkseen keksittävä todellisia vaihtoehtoja nykyiselle politiikalle. Venäjällä on viime vuosina mennyt Yhtenäisen Venäjän kilpailijoiden kannalta vähän liiankin hyvin.

Sitten on vielä nämä marginaaliryhmät, kuten Kasparovin porukka, Limonovin kansallisbolshevikit ja natsit. Parhaiten he lisäisivät omaa kannatustaan kieltäytymällä vastaanottamasta rahoitusta Yhdysvalloista, EU:n sisältä ja Berezovskin kaltaisilta rikollisilta. Miksi ihmeessä venäläiset äänestäisivät marginaalipuoluetta, joka ottaa vastaan amerikkalaista rahaa?


Milloinkahan pakkotyöleirejä aletaan avaamaan isossa mittakaavassa?

Älä huoli, Yhdysvallat kyllä hoitaa tämän venäläisten puolesta. Onhan sillä Guantamossa jo oma gulaginsa. Myös Itä-Euroopan uudet "demokraattiset" valtiot ovat auliisti tarjonneet maaperänsä CIA:n salaisten vankiloiden ja kidutuskeskusten käyttöön. Eiköhän sovita, ettei venäläisten tarvitse tässä lähteä apinoimaan amerikkalaisia?
 
Viimeksi muokattu:

kovalev

Jäsen
Tämän päiväiset Putin-kannattajien juhlat Putin-lippuineen ja paitoineen toivat allekirjoittaneen mieleen eräänlaisen light-version rakkaan johtajan Kim Jong Ilin joka vuotisista synttäribileistä.

TOJ ;

Henkilöpalvonta ei ole koskaan osa toimivaa demokratiaa. Ei ollut Kekkosen Suomessa, eikä se ole sitä myöskään Putinin Venäjällä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Tämän päiväiset Putin-kannattajien juhlat Putin-lippuineen ja paitoineen toivat allekirjoittaneen mieleen eräänlaisen light-version rakkaan johtajan Kim Jong Ilin joka vuotisista synttäribileistä.

TOJ ;

Henkilöpalvonta ei ole koskaan osa toimivaa demokratiaa. Ei ollut Kekkosen Suomessa, eikä se ole sitä myöskään Putinin Venäjällä.


Ratkaiseva kysymys tuossa varmaan on se, että osallistuivatko nuoret Putinin synttärijuhliin (Putin täyttää tänään 55 vuotta) vapaaehtoisesti vai eivät. Mitä itse luulet? Jos he tulivat sinne omasta tahdostaan, niin vaikea heitä on kai kieltääkään juhlimasta pressan synttäreitä.

Putinin henkilöön kohdistettu ihailu tai jopa palvonta voi tuntua monista venäläisistä kiusalliselta, mutta samalla se on myös todellista. Tämän myöntävät myös Putinin viholliset. Putin on Venäjällä helvetin suosittu. Putin ei ole Venäjällä suosittu vain poliittisesti, vaan hänen suosionsa on rocktähti-tasoa. Se ylittää reippaasti sen, mitä poliitikkojen tapauksessa on totuttu näkemään.

Onko yhden poliitikon, tässä tapauksessa istuvan presidentin huikea kansansuosio hyvä vai huono asia. Asiassa on sekä hyviä että huonoja puolia, mutta se kyllä kertoo myös siitä, ettei istuva presidentti ole hoitanut tointaan ainakaan kovin heikosti.

Lännessä Putinin suosion syitä ei usein pysähdytä pohtimaan. Liian usein suosion syy pyritään kuittaamaan sillä, että Venäjällä media on muka Putinin kontrollissa eikä vaihtoehtoja oli tarjolla. Jos joku haluaa tyytyä näin naivistiseen selitykseen, niin tyytyköön, mutta minä väitän ettei rocktähti-suosiota hankita pelkällä median kontrolloinnilla. Eivät venäläiset rakastaneet neuvostojohtajiaan, mutta Putinia tuntuvat rakastavan. Joku ero on olemassa.

Itse lähtisin purkamaan Putinin kansansuosion syytä seuraavalla tavalla.

Putinissa on paljon sellaisia ominaisuuksia, jota venäläiset arvostavat.

- Hän on täysraitis, mikä on Venäjän historian johtajien tapauksessa todellinen harvinaisuus.

- Hänen olemuksensa uhkuu voimaa ja testosteronia. Hänellä on musta vyö judossa. Hän osaa lentää taisteluhävittäjällä. Hän on hyvä shakinpelaaja. Venäläisessä kulttuurissa arvostetaan machomiehiä ja Putin on ehdottomasti sellainen.

- Hän on samalla sekä pragmaatikko että nationalisti. Pragmatismistaan huolimatta hänellä on voimakas poliittinen ideologia. Hänen ideologiansa ei perustu millekään valmiille dogmeille kuten kommareilla tai neoconeilla, vaan juuri pragmatismille.

- Putin suuntautuu vahvasti keskushallintoon ja sen vahvaan asemaan.

- Putin on talouden osalta liberaali, mutta "oikealla" tavalla liberaali. Kannattaa talouden modernisointia ja myös ulkomaalaisten investointeja Venäjälle, mutta ei salli energiasektorilla ulkomaista omistusta.

- Putin suvaitsee oligarkkeja, mutta ei anna heille yhtään poliittista valtaa.

- Putin ei ole kommunisti - hänen henkiset ja hengelliset juurensa ovat tsaarin Venäjällä ja ortodoksismissa. Putinin äiti kastatti salaa pikku-Vladimirin ortodoksisen papin luona.

- Putin esiintyy ulkopolitiikassa pragmaattisesti, mutta kuitenkin kieltäytyen asettamasta Venäjää lännen ja sen organisaatioiden liekaan. Suvereeni demokratia tarkoittaa juuri tätä.

- Putin on erittäin aktiivinen ulkopoliittisesti. On luonut toimivat suhteet Kiinaan ja myös lukuisiin sellaisiin valtioihin, joihin Venäjällä ei ole ollut aikaisemmin mitään suhteita. Uudet kontaktit ovat poikineet venäläisille yrityksille paljon tuottoisia sopimuksia esimerkiksi Algerian, Indonesian, Etelä-Afrikan, Vietnamin ja Egyptin kaltaisissa valtioissa.

- Putin osaa puhua venäjää ymmärrettävästi, päinvastoin kuin aikaisemmat johtajat Gorbatshov ja Jeltsin.


Kun Putin valittiin Venäjän presidentiksi vuonna 2000, oli Venäjä konkurssikypsä valtio, jossa gangsterit mellastivat vapaasti ja joka oli konkreettisessa vaarassa hajota. Venäjä näytti valtiolta, jolla ei ole tulevaisuutta. Taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat vaikuttivat toivottomilta ja ylitsepääsemättömiltä. Valtion velkataakka vaikutti mahdottomalta selvittää. Maassa ei ollut toimivaa teollisuutta. Bruttokansantuote oli Ruotsin luokkaa.

Miten presidentin, joka on kiinnostunut isänmaansa nostamisesta ja tulevaisuudentoivon palauttamisesta, pitäisi hoitaa presidentin virkansa. Varmasti Putin pohti paljon näitä kysymyksiä vuonna 2000.

Vuonna 2007 Venäjän valtionvelka on 6% bruttokansantuoteesta (mikä on erinomaisen vähän). Venäjällä on huikean ylijäämäinen budjetti ja maailman toiseksi suurimmat valuuttavarannot. Bruttokansantuote ylitti tämän vuoden alussa $1000 miljardin rajan. Vuonna 2000 Venäjän BKT oli vain $200 miljardia, eli Putinin aikana Venäjän BKT viisinkertaistui! Venäjä on energian ja ruoan suhteen omavarainen - päinvastoin kuin vuonna 2000. Venäjän osakemarkkinat ovat maailman tuottoisimpien joukossa - RTS-indeksin arvo on yli 20-kertaistunut yhdeksässä vuodessa. 1990-luvulla romahtanut syntyvyys on kääntynyt voimakkaaseen kasvuun ja kuolleisuus on alkanut myös laskea.

Faktojen ja numeroiden perusteella Putin on onnistunut hyvin tai erinomaisesti. Se miten paljon kaikki tämä on Putinin ansiota on asia erikseen, mutta häneen Venäjän 2000-luvun voimakas kasvu joka tapauksessa personoituu.

Kaiken kruunasi viime kesän Sotshin valinta talviolympialaisten pitopaikaksi. Putinin henkilökohtaisen läsnäolon ja karisman katsottiin olleen suurin syy Sotshin valinnalle - näin kertoivat paikalla olleet urheilupomot.

Viimeistään tämä nosti Putinin suosion Venäjällä rocktähden tasolle, jos se ei ollut sitä aikaisemmin. Se, että olympiakisat myönnettiin Venäjälle oli monien venäläisten mielestä osoitus siitä, että 1990-luvun kaikenkattavan romahduksen jälkeen Venäjä oli noussut takaisin jaloilleen. Ja se, että Putin henkilökohtaisella panoksellaan ratkaisi valinnan Sotshin hyväksi, kruunasi kaiken.

Putinin suosio Venäjällä ei nähdäkseni ole mikään ylhäältäkäsin pakotettu ilmiö tai luotu illuusio, vaan hänen suosionsa on aitoa, mikä johtuu kahdesta asiasta:

- Venäjän talouden erittäin suotuisasta kehityksestä ja ihmisten elintason tuntuvasta kohoamisesta.
- Putinin persoonasta ja monista hänen ominaisuuksistaan, joihin venäläiset haluavat samaistua.
 
Viimeksi muokattu:

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
- Putin osaa puhua venäjää ymmärrettävästi, päinvastoin kuin aikaisemmat johtajat Gorbatshov ja Jeltsin.

Sen enempää en jaksa tähän juupaseipäkseen osallistua, mutta täytyy todeta, että tämä pitää paikkansa sekä oman että venäläisten tuttavieni kielitaidon pohjalta. Venäläiset, ulkomaillakin asuvat tutut puhuvat usein (poliittisesta kannastaan riippumatta) siitä, että Putinin venäjän kieli on poikkeuksellisen hyvää ja selkeää.
 

kovalev

Jäsen
Jags ;

En usko, että kukaan kiistää sitä, kuinka asiat Putinin aikana ovat parantuneet suorastaan " dramaattisesti " verrattuna 90-luvun konkurssi Venäjään. Tosin, termit " Putinin aikana " ja " Putinin ansiosta " eivät ainakaan minulle ole vielä kaksi täsmälleen samaa tarkoittavaa asiaa.

...Joka tapauksessa pointtini oli se, että silloin kun alkavat liehua lipuissa ja tauluissa henkilöiden pärstät, niin ollaan aina menossa metsään. Tai kun puhutaan avoimesti poikkeuslaista, jolla saadaan oikea henkilö jatkamaan vallassa, aivan kuten meilläkin Urkki valittiin poikkeuslailla aikoinaan 70-luvulla.

Kyllä minä ymmärrän, että miestä suorastaan rakastetaan, mutta se ei muuta sitä faktaa mihinkään, että tuollainen henkilöpalvonta on vapaan demokratian irvikuva.
Toistan.
Vaikka esittäisit jokaisessa viestissäsi hänen meriittilistansa, niin se ei muuta sitä faktaa mihinkään, että tuollainen henkilöpalvonta on vapaan demokratian irvikuva.

Sillä ei ole lopulta ratkaisevaa merkitystä, tapahtuuko palvonta pakottamalla vai vapaaehtoisesti. Se on jo lähtökohtaisesti väärin ja se oli myöskin pointtini.
 

TKH

Jäsen
- Putin on erittäin aktiivinen ulkopoliittisesti. On luonut toimivat suhteet Kiinaan ja myös lukuisiin sellaisiin valtioihin, joihin Venäjällä ei ole ollut aikaisemmin mitään suhteita. Uudet kontaktit ovat poikineet venäläisille yrityksille paljon tuottoisia sopimuksia esimerkiksi Algerian, Indonesian, Etelä-Afrikan, Vietnamin ja Egyptin kaltaisissa valtioissa.

En tiedä muusta kaupankäynnistä, mutta Algeriasta on tulossa erittäin tärkeä aseiden ostaja Venäjälle. Tai on oikeastaan tullutkin jo. Algeriahan osti joku aika sitten massiivisen määrän erilaisia IT-ohjuksia, joukossa oli muun muassa S-300 PMU2:ia. Sinänsä se ei ole hirveän yllättävää, tuon järjestelmän eri variaatiot ovat viime vuosina menneet hyvin kaupaksi. Kuten vaikka alla olevasta linkistä voi lukea.
http://www.kommersant.com/p796050/international_arms_trade/
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
En tiedä muusta kaupankäynnistä, mutta Algeriasta on tulossa erittäin tärkeä aseiden ostaja Venäjälle. Tai on oikeastaan tullutkin jo. Algeriahan osti joku aika sitten massiivisen määrän erilaisia IT-ohjuksia, joukossa oli muun muassa S-300 PMU2:ia. Sinänsä se ei ole hirveän yllättävää, tuon järjestelmän eri variaatiot ovat viime vuosina menneet hyvin kaupaksi. Kuten vaikka alla olevasta linkistä voi lukea.
http://www.kommersant.com/p796050/international_arms_trade/

Venäjän ja Algerian välillä solmittu sopimus antaa venäläiselle Gazpromille oikeuden hyödyntää Algerian maakaasuvarantoja. Vastaavasti venäläiset toimittavat Algerialle aseita. Hyvä kauppa molemmille, mutta varsinkin Gazpromille, joka sai aika isot maakaasureservit Algeriassa käyttöönsä.

http://en.rian.ru/business/20060804/52283099.html
 

Gunners

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Washington
The Original Jagsilta kysyn ihan mielenkiinnosta, että mitkä ovat sitten Putinin heikot puolet? Niistäkin olisi mukava kuulla juttua, koska uskon sinulta tietoa löytyvän.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
The Original Jagsilta kysyn ihan mielenkiinnosta, että mitkä ovat sitten Putinin heikot puolet? Niistäkin olisi mukava kuulla juttua, koska uskon sinulta tietoa löytyvän.

Putinin mahdollinen heikko puoli on illuusio omasta korvaamattomuudesta. En tiedä mitä Putin itse asiasta ajattelee, mutta venäläisten enemmistö haluaa hänen jatkavan virassaan huolimatta maan perustuslaista.

Venäjän talouden kääntyminen nopeaan kasvuun ajoittui juuri samaan hetkeen kun Putin aloitti Venäjän presidentin virassa. Monet yhdistävät Venäjän taloudellisen, sotilaallisen ja sosiaalisen renessanssin Putiniin, vaikka on selvä asia ettei yksi mies voi kääntää 145 miljoonan asukkaan valtion suuntaa. Putinilla on ilman muuta ansionsa Venäjän uudessa nousussa, mutta hänen ansioitaan varmasti myös liioitellaan.


Putinilla on kuitenkin takanaan yksi iso urotyö, joka nousee ylitse muiden: Jukosin pilkkominen. Monet eivät ymmärrä, miten iso asia tämä oli Venäjän kansantaloudelle. Jos Putin ja hänen virkamiehensä eivät olisi reagoineet nopeasti loppuvuodesta 2003, olisi Jukos (ja sen tytäryhtiön Juganskneftegasin) tuottoisimmat öljykentät joutuneet ExxonMobilin omistukseen, jonka kanssa Mihail Hodorkovski oli puuhaamassa suurta fuusiota.

Hodorkovski osti myös duumaa, jotta laki öljy- ja kaasuputkiverkoston siirtämisestä (ulkomaiseen) yksityisomistukseen olisi saatu voimaan. Vuonna 2003 öljy- ja kaasuputkien omistusoikeus oli yksi harvoista Venäjän valtion valttikorteista oligarkkeja ja ulkomaisia energiayhtiöitä vastaan. Kukaan ei voinut viedä Venäjältä ulos öljyä tai kaasua ilman valtion kontrollia, koska valtio omisti siirtoverkostot. Hodorkovskin tavoite oli muuttaa tämä asetelma.

Jos Hodorkovski ja hänen takanaan ollut Rothschildin pankkitalo olisi saanut tahtonsa läpi, olisi Venäjän valtio menettänyt kontrollin sekä Venäjän öljyyn että öljyn siirtoverkostoihin. ExxonMobil olisi voinut viedä öljyä Venäjältä ulos vapaasti valtion jäädessä nuolemaan näppejään. Jos näin olisi käynyt, ei Venäjä olisi voinut maksaa pois jättimäistä ulkomaanvelkaansa eikä kerätä maailman toiseksi suurimmaksi noussutta valuuttavarantoaan.

Hodorkovskilla oli taloudellisten ambitioiden lisäksi myös poliittisia, sillä hän tavoitteli Venäjän presidentin asemaa vuoden 2004 vaaleissa. Hänen takanaan oli valtavasti sekä omaa että länsimaista rahaa. Hodorkovskin piti toteuttaa Venäjällä samantapainen "oranssi vallankumous" kuin mikä tapahtui Ukrainassa samana vuonna (tosin itse pidän Venäjän "oranssina vallankumouksena" jo vuoden 1991 vallankumousta, joka johti Boris Jeltsinin valtaan).

Päästyään käsiksi Venäjän presidentti-instituution erittäin suuriin valtaoikeuksiin Hodorkovskilla olisi ollut periaatteessa mahdollisuus myydä koko Venäjän öljy- ja kaasuvarallisuus yksityisille sijoittajille, ja epäilemättä pilkkahinnalla (näin tapahtui oranssin vallankumouksen jälkeen myös Ukrainassa, missä ennen valtion omistamat kaivokset myytiin läntisille sijoittajille hyvin halvalla).

Hodorkovskin mahdollisuudet päihittää jo vuonna 2004 erittäin suosittu Putin presidentinvaaleissa olisivat joka tapauksessa olleet minimaaliset, joten Hodorkovskin presidenttiyden vaikutukset ovat aika teoreettista pohdistelua. Sen sijaan hänen aikeensa fuusioida Jukos ExxonMobilin kanssa ja Venäjän duumassa harjoittamansa lahjonta muodostivat todellisen uhan Venäjän kansalliselle turvallisuudelle. Tämä oli hänen vangitsemisensa todellinen syy (mikä ei myöskään tarkoita sitä, etteikö Hodorkovskin rikollinen tausta ollut riittävän pätevä syy hänen vangitsemiselleen).


Jukos-tapauksen hoitaminen on Putinin uran suurin yksittäinen teko. Vaikka olympiakisojen hommaaminen Venäjälle on varmasti julkisuudessa enemmän esillä, oli Putinin ja hänen komennossaan olleiden sisäministeriön virkamiesten toiminta syksyllä 2003 yksi ratkaisevimmista asioista 2000-luvun Venäjällä.


Mitä tulee Putinin muihin heikkouksiin, on hänen fyysinen olemuksensa helppo yhdistää autoritäärisyyteen, mikä antaa hänen vastustajilleen tietyt aseet käydä propagandasotaa häntä vastaan. Jos Putin omaisi esimerkiksi pehmeän oloisen Medvedevin fyysisen olemuksen, olisi hänen ylleen paljon vaikeampi sovitella diktaattorin viittaa.

Myös hänen historiansa Neuvostoliiton turvallisuuspalvelussa KGB:ssä on yksi usein esille otettu asia hänen vastustajiensa toimesta. Kuitenkaan samat ihmiset eivät tunnu muistavan sitä, että esimerkiksi Mihail Hodorkovski oli kommunistisen puolueen nuorisojärjestön Komsomolin aktiivi. Tai että USA:n ex-presidentti George Bush senior oli aikanaan CIA:n pomo.
 
Viimeksi muokattu:

D - fence

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, kiekkoon osuva pakki, hampaaton kanadalaine
Vuonna 2007 Venäjän valtionvelka on 6% bruttokansantuoteesta (mikä on erinomaisen vähän). Venäjällä on huikean ylijäämäinen budjetti ja maailman toiseksi suurimmat valuuttavarannot. Bruttokansantuote ylitti tämän vuoden alussa $1000 miljardin rajan. Vuonna 2000 Venäjän BKT oli vain $200 miljardia, eli Putinin aikana Venäjän BKT viisinkertaistui! Venäjä on energian ja ruoan suhteen omavarainen - päinvastoin kuin vuonna 2000. Venäjän osakemarkkinat ovat maailman tuottoisimpien joukossa - RTS-indeksin arvo on yli 20-kertaistunut yhdeksässä vuodessa.

Pakko kysyä, että miksi Venäjä maksaa Pietarin jätevesipuhdistamosta vain 15 Meur, kokonaiskustannusten ollessa 190 Meur? Tai miksi rekkaongelmaa ei saada (haluta saada) selvitettyä rajalla (eli korruption lopettamista)? Ja eikä ne Siperian joetkaan taida olla niin neitseellisissä kunnoissaan. Anteeksi todellinen OT, mutta kun suitsutat pelkästään positiivistä materiaalia äiti-Venäjästä, niin uskottavuutesi kärsii. Ja se on sääli, koska asiaa löytyy, mutta missä on objektiivisuus? Vai eikö Venäjän ruplan kolikosta löydy toista puolta?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Pakko kysyä, että miksi Venäjä maksaa Pietarin jätevesipuhdistamosta vain 15 Meur, kokonaiskustannusten ollessa 190 Meur?

Varmaan siksi, että muut tarjoutuivat maksamaan loput :).


Tai miksi rekkaongelmaa ei saada (haluta saada) selvitettyä rajalla (eli korruption lopettamista)?

Syitä on monia. Yksi on se, että rekkaliikenne kasvaa sen verran kovaa vauhtia, että resursseja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

Toinen syy on kaksoislaskutus, jota harjoittavat sekä suomalaiset, venäläiset että muutkin toimijat. Tulli joutuu syynäämään lasteja tavallista enemmän ja pidempään, jotta mahdolliset kaksoislaskuttajat saataisiin poseen.

Suomi ei ole määritellyt kaksoislaskutusta rikokseksi Suomessa, koska siinä vahinkoa ei niinkään kärsi Suomi vaan Venäjä, joka menettää verotuloja. Suomalainen yritys voi harjoittaa kaksoislaskutusta Venäjän tuonnissa ja viennissä ilman, että asia olisi Suomessa rangaistava. Venäläiset viranomaiset ovat syyttäneet mm. Outokumpua kaksoislaskutuksesta.

Nimi "kaksoislaskutus" tästä toiminnasta on aika lievä, koska tosiasiassa kyse on petoksesta. Siinä tullille ilmoitetaan tavaran todellista arvoa huomattavasti pienempi arvo.



Ja eikä ne Siperian joetkaan taida olla niin neitseellisissä kunnoissaan.

No eivät kaikki tietenkään, mutta nopea vilkaisu karttaan paljastaa Siperian valtavan koon. Siperiassa on monta Suomen kokoista käytännössä asumatonta aluetta, minne ihminen ei ole koskaan rakentanut yhtään teollisuuslaitosta.

Siperia muodostaa lähes kolmasosan koko Euraasian pinta-alasta, mutta siellä asuu vain 30-40 miljoonaa ihmistä. Yksin Meksiko Cityssä ja Tokiossa asuu jo saman verran. Samalla se on kuitenkin luonnonvaroiltaan tämän planeetan rikkain alue.

Minusta se miten venäläiset käyttävän ilmastonmuutoksen myötä lämpiävän Siperian tarjoamia mahdollisuuksia hyväkseen määrittelee pitkälti myös Venäjän koko taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen 2000-luvun aikana.



Anteeksi todellinen OT, mutta kun suitsutat pelkästään positiivistä materiaalia äiti-Venäjästä, niin uskottavuutesi kärsii.

Pyrin olemaan Venäjän suhteen riittävän realistinen, mutta ehkä erittäin venäläisvastaisten Helsingin Sanomien, YLE:n ja Maikkarin uutistarjontaan tottuneelle tämäkin linja vaikuttaa yltiöpositiiviselta.


Vai eikö Venäjän ruplan kolikosta löydy toista puolta?

Toki Venäjän kehitys voi kääntyä huonompaan suuntaan, niinkuin jokaisen valtion, mutta pidän positiivista näkemystä Venäjän tulevaisuudesta erittäin perusteluna juuri nyt. Venäjällä on monia sellaisia valttikortteja, jotka yksinkertaisesti puuttuvat kaikilta muilta (ehkä Kanadaa lukuunottamatta).
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Rekkaruuhkien purkaminen ei ole resursseista kiinni tai siitä että rekkaliikenne olisi kasvanut räjähdysmäisesti. Kyllä niitä resursseja on, mutta ei tahtoa hoitaa asioita.
Yritys jossa työskentelen on avaamassa tuotantolaitosta venäjälle. Viime kesänä uuden tehtaan kaikki koneet oli varastoituna suomen tehtaalle josta ne lähetettiin venäjälle. Suomessa piti luetteloida joka ikinen kone, varaosa, ruuvi ja mutteri erikseen lähetyslistoihin. Hommaan meni todella paljon aikaa ja se tuntui todella naurettavalta. Kyselin lähetyksiin palkatulta henkilöltä mikä idea tässä on että ei voi yksi tullimies olla kiinnostun montako M6 mutteria on jossakin laatikossa. Homma onkin juuri niin että tullimies on kiinnostunut jokaisesta mutterista ja mikäli pienikin poikkeavuus lähetyslistassa ja kuormassa ilmenee niin vaihtoehtoja on kaksi. Joko kääntää rekat takaisin suomeen tai maksaa tullimiehelle tiskin alta sopiva korvaus. Tullimiehen pieni palkka ja neuvostoaikainen korruptio ovat suurin ongelma tässä rekkaruuhka asiassa.
 

Koke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Philadelphia Flyers
Pyrin olemaan Venäjän suhteen riittävän realistinen, mutta ehkä erittäin venäläisvastaisten Helsingin Sanomien, YLE:n ja Maikkarin uutistarjontaan tottuneelle tämäkin linja vaikuttaa yltiöpositiiviselta.
Voit varmaan kertoa tästä esimerkkejä. Omasta mielestäni Venäjään liittyvä uutisointi on ollut jopa myönteistä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Voit varmaan kertoa tästä esimerkkejä. Omasta mielestäni Venäjään liittyvä uutisointi on ollut jopa myönteistä.

No miten kukin asian näkee. Minä en osaa nähdä Suomen median suhtautumista Venäjään myönteisenä tai edes lähellä sitä olevana, päinvastoin.

Yksi esimerkki voisi olla vaikka alkuvuoden 2006 Venäjä-Ukraina kaasukiista, joka oli vähintäänkin puolueellista Ukrainan hyväksi.

Kevään Tallinnan tapahtumien yhteydessä YLE:n uutiset käytti sellaisia lauseita ja äänenpainoja, etten ole sellaista kuullut koskaan aikaisemmin nimenomaan YLE:n taholta. On samalla sekä surullista että tragikoomista, että YLE:n toimittajat käyttivät venäläisten nuorten toiminnasta Tallinnassa noin kymmenen kertaa kovempaa kieltä kuin Irakin sodasta, johon suhtauduttiin suomalaisen toimittajakunnan toimesta melko laimeasti.

Kaiken huippu oli YLE:n päätös asettaa Moskovan kirjeenvaihtajaksi Martti "Musta" Valkonen, joka on Akateemisen Karjalaseuran jalanjälkiä hakevan ProKarelian aktiivijäsen ja karjalanpalauttaja. Valkosen ideologisen taustan kyllä huomasi, kun hänen juttujaan luki ja kuunteli. Ilmeisesti YLE kuitenkin tässä tapauksessa huomasi mokansa, sillä Valkosen pesti Moskovassa ei ollut kovin pitkäkestoinen. Tätä voisi suurin piirtein verrata siihen, että YLE tai Hesari palkkaisi Jaakko Laakson Washingtonin kirjeenvaihtajakseen.

YLE:n nykyinen Moskovan kirjeenvaihtaja Kari Ahlberg ei tosin ole Valkosta paljoa kummempi. Yksi esimerkki hänen ammattitaidottomuudestaan oli joskus tänä vuonna YLE:n uutisten ykkösaiheena esiintynyt juttu, johon Ahlberg toi mukaan selvästi omia mielipiteitään ja antipatioitaan, mikä oli valtakunnan ykkösuutisissa esiintyvältä toimittajalta anteeksiantamaton moka. Kyse oli Venäjän sotilaallisesta varustautumisesta Itämerellä, jota Ahlberg kuvaili "nousukasmaiseksi pullisteluksi", mutta totesi myös Venäjän "olevan edelleen valovuosia jäljessä Yhdysvalloista sotilaallisesti".

Kenen mielestä sanonnat "nousukasmainen pullistelu" ja "valovuosia jäljessä" kuuluvat ammattimaisen ja puolueettomuutta tavoittelevan toimittajan repertuaariin?

Tarjosin tässä sinulle muutaman esimerkin. Jään odottamaan esimerkkejä mainitsemastasi suomalaisen median "myönteisestä" suhtautumista Venäjään.


Korjaus: Valkonen oli tietysti Helsingin Sanomien Moskovan kirjeenvaihtaja, ei YLE:n.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös