Kasparov on joutunut pidätetyksi liittyen edustamansa tahon julkisiin mielenosoituksiin Moskovassa, mitä ilmeisimmin poliittisista syistä koska muitakaan ei tullut esille.
Pidätettiin kerran, ja ei ollut ainoa pidätetty. Pidätyksen syy oli se, että Kasparovin sakki osoitti mieltään paikassa, jota ei ollut heille viranomaisten taholta osoitettu. Eikö näin toimita kaikkialla?
Kasparovin pidätys kesti muistaakseni alle vuorokauden verran.
Sivuhuomautuksena voisi sanoa, että hänen oikea nimensä ei ole Kasparov, vaan Garrik Veinstein.
Yhtenä sivujuonteena sanottakoon että mm. homojen toiminta ja julkiset esiintulonsa ovat Moskovassa lievästi sanoen vastatuulessa.
Totta. Yhtä huono tai vielä pahempi tilanne homojen oikeuksien osalta on mm. Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Homoseksuaalisuuteen on itäisessä Euroopassa suhtauduttu kielteisemmin kuin lännessä. Ei Venäjä ole poikkeustapaus tässä.
Näiden ja monien muiden esimerkkien valossa en menisi väittämään että Venäjällä olisi tätä nykyä kokoontumisen ja mielenilmaisemisen vapaus.
Niin, jos käytät homoseksuaalien kokoontumisvapauden rajoittamista ainoana mittarina, niin samat sanat pätevät varmasti myös Puolaan, Latviaan ja Liettuaan?
Muun muassa viime vuoden lopulla Moskovassa rahdattiin bussilasteittain nuoria oppilaitoksistaan USA:n suurlähetystön eteen mielenosoitukseen jonka aihe oli useimmille mukaan masinoiduille epäselvä (Lähde: The Moscow Times).
Oliko tarkoituksesi sanoa, että venäläisnuorten mielenosoituksessa oli jotain väärää?
Myös Viron suurlähetystön keväinen häiriköinti oli kaikkea muuta kuin spontaania.
Viron suurlähetysten piirityksessä Nashi meni liian pitkälle, koska diplomaattien koskemattomuutta ei saisi missään tilanteessa loukata. Tosin tämä esimerkki oli pikkupoikien puuhastelua, jos verrataan vaikkapa taannoiseen tapaukseen Irakin Iranin suurlähetystössä, jonne amerikkalaisjoukot tunkeutuivat ja kaappasivat mukaansa iranilaisia diplomaatteja. Kuka tietää, mitä heille tapahtui? Lienevätkö enää hengissä, vai oliko määränpää Guantanamo tai "demokraattisessa" Euroopassa sijaitsevat salaiset kidutuskeskukset?
Miksi mainitsin amerikkalaisten toiminnan tässä yhteydessä? En hyväksy Nashin toimintaa Viron suurlähetystön piirityksen suhteen, mutta haluan tuoda esille muita esimerkkejä, jotka asettavat Nashin toiminnan oikeisiin mittasuhteisiin.
Putinin establishmentin valta on Venäjälle tietysti parempi vaihtoehto kuin moni muu.
Jep, muut vaihtoehdot ovat lähinnä vain kommunistit. Muilta puuttuu kannatus. Ja kuka Venäjän ystävä oikeasti haluaa jonkun hullu-Kasparovin ja rosvo-Kasjanovin Venäjän johtoon? Tai bolshevikki Limonovin? Ymmärrän, jos joku patologisesti Venäjää vihaava kannattaa jotain Kasparovia tai Limonovia ja näitä rahoittavaa Boris Berezovskia, mutta Venäjän hyvästä kehityksestä ja vaurastumisen jatkumisesta kiinnostunut ei voine heitä kannattaa.
Putin on selvästi kiinnostunut luomaan Venäjälle Yhdysvaltojen kaltaisen kaksipuoluejärjestelmän. Yhtenäinen Venäjä voitti viime vuoden parlamenttivaalit, mutta vasta perustettu uusi puolue Oikeudenmukainen Venäjä saavutti huomattavaa kannatusta monilla alueilla. Esimerkiksi Stavropolin vaalipiirissä Oikeudenmukainen Venäjä jopa voitti Yhtenäisen Venäjän.
Yhtenäinen Venäjä säilyttänee asemansa Venäjän suurimpana puolueena vielä ainakin yhden vaalikauden, mutta siitä vasemmalla oleva Oikeudenmukainen Venäjä saavuttaa lisää kannatusta opiskelijoiden, eläkeläisten ja muiden taloudellisesti heikommassa asemasssa olevien keskuudessa.
Yksi hyvä puoli Oikeudenmukaisen Venäjän menestyksessä on myös se, että se syö ääniä kommunisteilta.
Kommunistien tai äärinationalistien pääsy edes puolittain vallankahvaan olisi suuri vahinko.
Lisätään tähän vielä "länsimielisiksi" kutsutut "liberaalit", jotka ovat käytännössä poliittisessa liitossa bolshevikkien ja jopa äärinationalistien kanssa (Putin on erittäin epäsuosittu venäläisten natsien keskuudessa, koska heidän mukaansa Putin on myynyt Venäjän juutalaisille ja avannut rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle). Yhteistä näille "toisinajattelijoille" näyttää olevan pelkkä nykyisen establishmentin vastustus. Kuka tahansa kelpaa liittolaiseksi.
Kasparovin porukkaa leimaa myös oman poliittisen ohjelman puuttuminen. Se vain vastustaa, mutta ei tarjoa tilalle vaihtoehtoa. Kasparov ei ole esittänyt mitään vaihtoehtoa nykyisin harjoitettavalle talous- tai sosiaalipolitiikalle. Paha on tietysti kritisoida, kun taloudessa menee koko ajan paremmin ja keskiluokka kasvaa kohisten.
Yksi epäluuloa allekirjoittaneessa aiheuttava seikka Kasparovissa on tämä:
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=1259
Siinä Kasparov poseeraa samassa kuvassa Jacob Rothschildin kanssa, jota jotkut kutsuvat maailman vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi. Rothschildilla on suhteet Boris Berezovskiin ja Mihail Hodorkovskiin (eräiden mukaan molemmat edustivat Venäjällä Rothschildin finanssi-imperiumia, eivätkä olleet itsenäisiä toimijoita).
Hodorkovski siirsi Jukosin osake-enemmistön pidätyksensä jälkeen juuri Jacob Rothschildin hallintaan. Rothschild istuu Open Russia -nimisen säätiön johtokunnassa yhdessä mm. Mihail Hodorkovskin ja Henry Kissingerin kanssa.
Jukosin piti fuusioitua ExxonMobilin kanssa, jonka suuromistajiin Rothschild kuuluu, mutta Venäjän sisäministeriön nopea toiminta vuonna 2003 esti Venäjän öljyvarallisuuden joutumisen ulkopuoliseen omistukseen.
Kasparovin suhteet sekä Berezovskiin että Rothschildiin pistävät miettimään, että onko hän Hodorkovskin tapaan Rothschildin etujen vartija Venäjällä.
Mikään venäläinen patriootti Kasparov ei varmasti ole (hän ei edes ole etninen venäläinen, vaan Armenian juutalainen). Mies viihtyy paljon paremmin New Yorkissa kuin Moskovassa.
Venäjällä menee nyt paremmin kuin vuosiin ja voi olla että parhaat ajat ovat vielä tulossa.
Venäjällä menee juuri nyt paremmin kuin koskaan sitten keisarillisen Venäjän, todennäköisesti paremmin kuin koskaan, jos asiaa mitataan venäläisten vapaudella ja vauraudella. Neuvostoliiton aikana valtiolla oli enemmän valtaa globaalisti kuin nyky-Venäjällä, mutta kommunistinen järjestelmä asetti yksilölle niin paljon rajoituksia, että yksilön kannalta nykyinen Venäjä on parempi paikka kuin Neuvostoliitto, poislukien ehkä kansan köyhin osa.
Yksinvaltainen ja autoritäärinen vallankäytön kulttuuri Venäjällä on kuitenkin mitä suurimmassa määrin sisä- ja ulkopoliittinen riski jonka realisoituminen on täysin mahdollista maassa jossa asiat taotaan kansan kaaliin viestimissä juuri sillä tavalla kuin kulloinenkin johto haluaa.
Vahva presidentti-instituutio Venäjällä on perua Boris Jeltsinin ajoilta, jolloin presidentin valtaoikeuksia lisättiin tuntuvasti. Paras esimerkki tästä on syksyn 1993 tapahtumat, kun Jeltsin komensi armeijaa hajottamaan parlamentin väkisin. Jeltsin jopa komensi tankit pommittamaan Moskovan parlamenttitaloa ja sinne linnoittautuneita mielenosoittajia. Mielenosoitusten syy oli Jeltsinin ja hänen amerikkalaisten "neuvonantajiensa" (ns. Harvardin jengi) brutaali yksityistämisohjelma, ns. "shokkiterapia", joka köyhdytti ja kurjisti kansalaisten enemmistön.
Syystä tai toisesta lännen lehdistö ja poliitikot eivät tuominneet Jeltsinin toimintaa. Syykin on selvä. Silloinen USA:n varapresidentti Al Gore kävi henkilökohtaisesti Moskovassa vakuuttamassa Jeltsin siitä, että yksityistämisohjelmaa vastustavia poliittisia voimia vastaan tulisi tarvittaessa käyttää jopa väkivaltaa. Tottelevaisena miehenä Jeltsin teki työtä käskettyä.
"Harvardin poikien" ja Venäjän 1990-luvun "talousreformien" yhteyksiä on käsitelty tässä vuonna 1998 kirjoitetussa artikkelissa:
http://www.thenation.com/doc/19980601/wedel
Joka tapauksessa Putin peri Jeltsiniltä vahvan presidentin aseman. Putinin kaudella presidentin valtaoikeuksia ei ole lisätty. Valtaoikeuksien lisääminen tapahtui Jeltsinin toimesta 1990-luvulla.
Toivottavasti tällaisen koneiston huipulle pääsevät henkilöt ovat jatkossa moraalis-eettiseltä sielunmaisemaltaan ja opportunismin asteeltaan edes suunnilleen Putinin tapaisia ihmisiä.
Itse toivon presidentin valtaoikeuksien vähittäistä karsimista Venäjällä. Ei ole mitenkään varmaa, että Putinin seuraaja on yhtä hyvä tyyppi kuin Putin.
Tässä muuten yksi poikkeuksellinen artikkeli Putinista noin länsimaisen median kirjoittamaksi:
http://www.dailymail.co.uk/pages/li...770&in_page_id=1770&expand=true#StartComments
Niin, kannatuksen puute. Putinin puolueella ei ole vakavasti otettavia vastavoimia koska nämä eivät saa näkyvyyttä esimerkiksi valtakunnallisilla TV-kanavilla kuin rippeiksi.
Kuinka paljon Suomen poliittisen establishmentin ulkopuolella olevat vaihtoehtopuolueet saavat näkyvyyttä YLE:n kanavilla?
Nykyjohto hallitsee Venäjän sisällä venäjänkielistä julkista sanaa miten tahtoo. Nykyhallinnolle epämieluisat ilmiöt ja asiat vaiennetaan, kiistetään tai niistä valehdellaan.
Voisitko antaa joitakin esimerkkejä näistä epämieluisista asioista ja siitä, kuinka niistä vaietaan tai valehdellaan?