Venäjän hillitön triumfalismi ja potentiaalinen energia-varoilla kiristäminen antavat esimakua tulevasta, kun öljystä ja maakaasusta alkaa tulemaan yhä suurempi pula.
Mitä tarkoitat "hillittömällä triumfalismilla"?
Hyvä että käytit sanaa "potentiaalinen", koska näin myönsit ettei Venäjä ole käyttänyt energiaa "poliittisena aseena" tai "kiristyksen" välineenä.
Venäjä myy energiaa niille jotka maksavat siitä markkinahinnan. Ajatus, että Venäjän pitäisi tukea sille vihamielisiä NATO-valtioita alihintaan myydyllä energialla on absurdi. Ex-neukkuvaltioiden ja NATO:oon liittyneiden ex-Varsovan liiton maiden pitää hyväksyä se, että kapitalistinen ja korporatiivinen Venäjä ei anna enää niille sosiaalista apua alihintaan myydyn energian muodossa.
On aika erikoista haukkua myyjää kiristäjäksi, jos tämä ei suostu myymään tuotettaan pilkkahinnalla. On varmasti totta että energian hinnan korotuksella on pahoja seurauksia esim. Puolan talouteen, mutta mitä se Venäjään liittyy? Puola on EU:ssa ja NATO:ssa. Ne tukekoot Puolan taloutta, jos Puola joutuu vaikeuksiin.
Tämä on todellinen syy myös sille, miksi Itämeren kaasuputkea vastustetaan. Puolan läpi kulkee kaasuputki Saksaan, joten Puolalla on valtaa vaikuttaa siihen mihin hintaan se ostaa Venäjältä maakaasua ja se myös kuittaa putkesta kauttakulkumaksuja. Itämeren kaasuputken valmistumisen jälkeen Puola menettää nämä etuoikeudet, jolloin sen maksama hinta on periaatteessa täysin Moskovan määriteltävissä.
Itämeren kaasuputki tullaan rakentamaan Suomen talousalueen läpi, joten Puolan ja Viron yritykset hankkeen torppaamiseksi eivät onnistune. Itämeren kaksi mahtivaltiota Saksa ja Venäjä eivät salli hankkeen lykkäytymistä. Saksa haluaa varmistaa energiansaantista Venäjältä ilman poliittisesti hankalien välikäsien vaikutusvaltaa. Ja Venäjä haluaa luonnollisesti myydä maakaasua hyvin maksaville saksalaisille ilman, että sen täytyy tukea sille räkyttävää Puolaa alihintaisella maakaasulla ja maksaa sille kauttakulkumaksuja.
Nämä luonnonvaroilla elävät valtiot eivät juuri vaivaudu muuta talouttaan kehittämään,
Seuraisit enemmän aikaasi. Venäjällä on menossa investointibuumi taloudessa. Varapääministeri Aleksei Kudrinin mukaan kokonaisinvestointien arvo Venäjän taloudessa saavuttaa $360 miljardin arvon vuonna 2010, kun se vuonna 2000 oli $45 miljardia, ja vuonna 1998 vain $14 miljardia, eli 26 kertaa vähemmän kuin vuonna 2010.
Kuvitteletko, että kaikki $360 miljardia sijoitetaan pelkkään energiainfrastruktuuriin? :)
Venäjän talouskasvu ei ole enää kahteen vuoteen ollut riippuvaista energian myyntituloista. Venäjän öljy- ja kaasuntuotanto kasvaa vain pari prosenttia tämän vuoden aikana. Venäjän bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 7,5-8,0%, mistä suurin osa tulee rakentamisen, teollisuustuotannon ja yleensä sisämarkkinoiden kasvusta.
Hallinto on varannot biljoonan dollarin ($1000 miljardin) paketin infrastruktuurin (rautatiet, sähköverkot, maantiet, ydinvoimalat jne.) uusimiseen ja rakentamiseen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Täydellisesti tuhotun Irakin infran uusimisen on laskettu maksavan "vain" $100 miljardia.
Kannattaisi tosiaan uusia käsitys Venäjästä pelkkänä öljy- ja kaasuntuottajana vuoteen 2007. Venäjän talouden kehitys on erittäin dynaamista ja nopeaa. Valtio ja yksityiset energiayritykset toki rikastuvat energian myymisellä edelleen, mutta näiden rinnalle on kehittynyt ja kehittyy kovaa vauhtia lisää uutta teollisuutta, rakentamista, pankki- ja finanssitoimintaa, jälleenmyyntiä, maataloutta...
Luuletko, että Goldman & Sachsin arvio Venäjän noususta Euroopan suurimmaksi taloudeksi 2020-luvun aikana perustuu siihen, että Venäjä myy vain energiaa?
joten olisi tälläiselle Opec-Venäjällekin hyödyksi, että joutuisi pakon edessä käymään tasavertaista kauppaa muun maailman kanssa.
Kerrotko mitä tarkoitat "tasavertaisella kaupalla"? Millä tavalla Venäjän käymä kauppa ei ole "tasavertaista"? Et kai tässä anna ymmärtää, että Venäjän pitäisi toverillisesti jakaa energiansa muun maailman (eli lännen) kanssa vaatimatta siitä markkinahintaa?
Muuten tuloksena on kai jonkinlainen Saudi-Arabia Volgalla.
Perustelin ylempänä tässä viestissä, miksi Venäjä ei ole uusi Saudi-Arabia. Saudi-Arabiassa ei ole nopeasti laajenevaa ja vaurastuvaa keskiluokkaa, kuten Venäjällä.
Venäjä on
ainoa maailman suurista öljyntuottajista (Saudi-Arabia, Venäjä, Iran, Irak, Venezuela, Nigeria) joka on kokenut ison talousbuumin ja samalla talouskasvun 2000-luvun aikana. Syystä tai toisesta öljyn erittäin korkea hinta ei ole sanottavasti hyödyttänyt Irakin, Iranin, Venezuelan tai Nigerian talouksia. Venäjän yleismarkkinoita kuvaavan RTS-indeksi arvo on yli 20-kertaistunut vuodesta 1998. Mutta mitä kuuluu Baghdadin, Riadin, Caracasin tai Teheranin pörsseihin?
Öljyn korkea hinta on ilman muuta hyödyttänyt Venäjää. Mutta Venäjä on osannut hyötyä hinnan noususta, kun muut suuret öljyntuottajamaat eivät. Siinä missä saudit (heidän pieni korruptoitunut pro-american eliittinsä) sijoittaa öljytuotot heti takaisin Yhdysvaltojen talouteen laiminlyöden investoinnit omaan talouteensa, on Venäjä rahastoinut myyntitulonsa, maksanut pois ulkomaanvelkansa ja sijoittanut varallisuutta omaan talouteensa.
Kummat ovat tehneet fiksummin: saudit vai venäläiset? Päättele vastaus vertaamalla Moskovan ja Riadin pörssejä.
En väitä, että suuresti pitäisin nyky-amerikkalaisesta hybriksestä ja imperialismista, mutta jos se vain on mahdollista niin moninkertaisesti pahempi on tämä Stalinin ylistäjien aggressiivinen ja lyhytnäköinen joukko, joka muistelee vanhoja hyviä aikoja, kun vielä olivat töissä KGB:ssä. A pox on both of their houses.
No huh huh. Irakissa on kuollut öljysodan seurauksena yli miljoona ihmistä ja vähintään kaksi miljoonaa on joutunut pakolaisiksi. Tämä siis öljyn ja petrodollarin vuoksi. Kyse on 2000-luvun laajimmasta, suunnitellusta ja tahallisesta kansanmurhasta. Irakin sota ei ollut mikään "virhe", kuten sitä ja siihen syyllistyneitä vaikutusvaltaisia rikollisia on yritetty laimentaa ja puolustella. Se oli tarkkaan harkittu suunniteltu teko, jonka seuraukset Irakin kansalle tiedettiin etukäteen. Onhan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu vaikuttanut Irakissa jo 1970-luvulta lähtien.
Sinä vertaat näitä nykyiseen Venäjään ja väität, että Venäjä on pahempi?
Millä tavalla Putinin, Zubkovin, Lavrovin, Ivanovin, Kudrinin ja Medvedevin johtama Venäjä on pahempi kuin nykyinen neokonservatistinen Yhdysvallat?