Mainos

Venäjän nykytilanne

  • 3 781 856
  • 19 405

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Wiljamille selalinen pointti, että missä on huomattavissa kansalaisten kurmoottamista Venäjällä? Laajemassa mittakaavassa siis.
 

pancor

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, New Orleans Saints, Україна
Ainakin historiallisesti kansalaisten yletön kurmoottaminenhan tuntuu vain olevan kannatusta nostava asia Venäjällä. Mikään toinen kansa ei tunnu arvostavan niin paljon omiensa lahtaamista, kuin venäläiset. Pitävät edelleen mm. Iivana Julmaa, Leniniä ja Stalinia ihailtuina kansallissankareina niin en minä sille ainakaan muuta syytä keksi, kuin että nauttivat suuresti omasta kurjuudestaan. Omasta puolestani tosin saavat tappaa toisiaan niin paljon, kuin ikinä jaksavat kunhan vaan tajuaisivat pitää hupinsa oman valtion rajojensa sisällä, harmi vaan etteivät siitäkään osaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
(Sisä)ministeriöllä piisaa väki toki rivivenäläisten kurissa ja herran nuhteessa (sekä oikeassa uskossa) pitämiseen, mutta jos kansalaisten kurmoottaminen viedään liian pitkälle, niin jossain vaiheessa myös sotilaat muistavat olevansa osa kansaa ja sisäministeriön joukoilla (vaikka toki eliittiä venäjällä ovatkin) ei niissä karkeloissa kovin suuria voittamismahdollisuuksia ole johtuen pelkästä miesalivoimasta.

Tässä vaiheessa voi toki ihmetellä, miten omon ja vastaavat toimijat pystyvät iskostamaan henkilöstöönsä ajatusmallin, jossa ainoastaan valtaapitäjä on jumala ja kaikki on OK kunhan siitä on olemassa käskyt. Eli missä vaiheessa ihminen kuolee ja FSB agentti syntyy? Ja minkä takia ainakaan Venäjällä tuota samaa ei olla saatu iskostettua (ainakaan yhtä onnistuneesti) asevoimiin?

Ensinnä on tietty huomioitava, että sisäministeriöön hakeutuvat ihmiset joilla varmasti jo ennalta on tietty luonne ja he näkevät tietyt asiat oikeutettuina - kyse on siis ammattilaisista toisin kuin (etenkin ennen) asevoimien miehistöstä, jossa asepalvelusta suorittavien osuus on perinteisesti ollut suhteellisen suuri mutta nyt tilanne on muuttumassa sopimussotilaiden myötä (jonka jälkeen asevoimien rooli voi muuttua perinteiseen "puna-armeijaan" verrattuna, jota pidettiin kansan armeijana ja jota ei edes mielellään käytetty kansaa vastaan). Sama pätee tietty FSB:hen palvelukseen astuvien kohdalla, osalla on jo tietty asenne ennalta olemassa koska yksinkertaisesti haluavat hakeutua kyseiseen laitokseen töihin ja tällöin on kenties helpompi perustella itselle se miksi tietyt (meistä laittomilta tuntuvat toimet) ovat oikeutettuja.

Näkyyhän tämä pienessä mittakaavassa tietyillä aloilla Suomessakin, niille aloille hakeutuu töihin tietyllä tapaa ajattelevia henkilöitä ja jotka perustelevat tietyt toimintamallit itselleen sillä mitä "säännöissä mainitaan" tai "ylempiarvoinen käskee" ja tällainen ajattelutapa voi johtaa siihen, että on helpompaa tehdä tekoja jotka voivat tuntua epäilyttäviltä, koska aina voi perustella teon oikeutusta itselleen joko säännöillä tai käskyllä. Ja kun kerran on tällaiseen organisaatioon mennyt töihin - päässyt sisään - on yllättävän vaikeaa ryhtyä taistelemaan vallitsevaa kulttuuria tai sääntöjä vastaan vaan ostaakseen itselleen hyvän omantunnon teot perustelee itselleen käskyin, säännöin tai lain mukaan. Ja etenkin jos perimmäinen ajattelumalli on sovelias ammattiin, on entistä vaikeampi toimia muulla tavalla vaan sitä toimii yhteisön oikeaksi katsomalla tavalla (toisinaan voidaan sitten liikkua lain harmaalla alueella tai jopa ylittää se).

***

Yllä jo viittasin Venäjän asevoimien muutokseen eli nyt ja tulevaisuudessa entistä useampi mies on sopimussotilas, joten tämä voi muuttaa asevoimien roolia ja viedä sitä kauemmas perinteisestä puna-armeijasta, jota ei kovinkaan mielellään käytetty omaa kansaa vastaan vaan useimmiten kansaa kurmootti sisäministeriö tai KGB - tai sen edeltäjät tai seuraaja. Toisaalta nykyinen asevoimat on kaukana moni miljoonaisesta puna-armeijasta, Venäjän asevoimien vahvuus on sellaiset noin 900 000 miestä ja vastaavasti sisäministeriön joukkojen vahvuus on reilut 400 000 miestä ja tähän päälle FSB:n joukot ml. rajavalvonnasta vastaavat yksiköt niin päästään hyvinkin reilusti yli 600 000 mieheen/sotilaaseen. Venäjällä on käynyt siten, että asevoimat on olennaisella tapaa kutistunut mutta vastaavasti sisäministeriön ja FSB:n joukkojen määrä ei ole olennaisella tapaa kutistunut sitten Neuvostoliiton aikojen, joukosta on oikeastaan poistunut laaja ilmiantajien verkko sekä erilaiset (muille) työpaikoille sijoitetut valvojat sun muut. Lisäksi "vakoojien/tiedustelijoiden" määrä on olennaisesti vähentynyt, mutta muutoin ns. suoritusporras on suhteessa säilyttänyt voimaansa ja suuruuttaan vrt. asevoimat.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Täytyy nostaa kättä pystyyn. Aikaisemmin omaisuus on ollut jollain tapaa suojassa, kun on pitänyt itsensä irti politiikasta tai kompannut putinisteja. Nyt tähän tulee muutos ja Venäjän houkuttelevuus sijoituskohtena sekä ulko- että kotimaisille rahaveijaireille laskee merkittävästi. Poliittinen puoli on se, että kukaan ei ole turvassa. Tämä lisää putinismin vastustusta.

edit
Jos autokauppaa pitää talouden mittarina, niin Venäjällä ei oikein luista.
http://www.hs.fi/autot/a1305892591131
Venäjän autokauppa on vapaapudotuksessa. Viime kuussa se laski 20 prosenttia ja elokuussa 26 prosenttia. Kyse on suurelta osin lännen pakotteista, jotka iskevät Venäjän huteraan talouteen.
Tuon perusteella kuluttajilta on mennyt luottamus talouteen ja kerranaisvaikutksia pitäisi näkyä irtisanomisina pian kaikilla aloilla.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Wiljamille selalinen pointti, että missä on huomattavissa kansalaisten kurmoottamista Venäjällä? Laajemassa mittakaavassa siis.
Tarkoitin siis siinä potentiaalisessa tilanteessa, jossa kansa suuremmassa mittakaavassa kyllästyy nykytoimintaan ja sisäministeriön joukot aloittavat johtoportaan käskystä laajamittaiset (ja aivan varmasti ehtaan venäläistyyliin ylettömään voimankäyttöön perustuvat) vastatoimet.

Täytyy nostaa kättä pystyyn. Aikaisemmin omaisuus on ollut jollain tapaa suojassa, kun on pitänyt itsensä irti politiikasta tai kompannut putinisteja.
...
Oikeastaan tässä on mielestäni ollut kyllä aiemminkin selkeänä erotuksena alat, jotka valtiojohto tahtoo pitää omissa hyppysissään. Eli energia-alan yrityksen pomomiehenä on ollut huomattavan paljon todennäköisempää päästä oikeuslaitoksen silmätikuksi verrattuna esim. raskasteollisuuskonglomeraatin omistajaan.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tarkoitin siis siinä potentiaalisessa tilanteessa, jossa kansa suuremmassa mittakaavassa kyllästyy nykytoimintaan ja sisäministeriön joukot aloittavat johtoportaan käskystä laajamittaiset (ja aivan varmasti ehtaan venäläistyyliin ylettömään voimankäyttöön perustuvat) vastatoimet.
Putinistit luultavasti päätyisivät vankilaan, jos Venäjällä tapahtuisi vallankumous. Joten he ovat valmiita puolustamaan valtaansa pitkälle. Kansalaisyhteiskunnan romuttaminen, OMONin väkivalta mielenosoituksissa ja silmäätekevien pistäminen kiven sisään yms mitä on jo nähty toimii edelleen. Olisin äärimmäisen yllättynyt, jos Putlerin tarvitsisi määrätä kovat patruunat käyttöön mielenosoittajia vastaan.

Oikeastaan tässä on mielestäni ollut kyllä aiemminkin selkeänä erotuksena alat, jotka valtiojohto tahtoo pitää omissa hyppysissään. Eli energia-alan yrityksen pomomiehenä on ollut huomattavan paljon todennäköisempää päästä oikeuslaitoksen silmätikuksi verrattuna esim. raskasteollisuuskonglomeraatin omistajaan.
Energia määriteltiin strategiseksi alaksi valtion kannalta ja ulkomaalaisia häädettiin pois kuten myös yksi poliittinen vastustaja case Jukosin muodossa. Noissa tapauksissa oli nähtävissä johdonmukaisuutta. Nyt Vladimir Jevtušenkovin kohdalla näyttäisi olevan kyse pelkästään varastamisesta.
 
Tänään uutisoitiin aiemmin, että Interfaxin mukaan suomalaisturistit olisivat heitelleet kananmunia Tuntemattoman sotilaan muistomerkkiin Moskovassa. Venäläismediat tietäen, en uskonut kyseiseen tarinaan pätkääkään. Yllätys oli suuri, kun kyseessä oli peräti osatotuus.
Iltalehden uutisessa (http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014110218801223_ul.shtml) todetaan:
Totta on, että neljän suomalaismiehen porukka otettiin lauantaina illalla kiinni. Poliisin mukaan he heittivät raakoja kananmunia Tuntemattoman sotilaan haudan lähistöllä. Meidän saamien tietojen mukaan he eivät heittäneet hautaa kohti vaan sen lähistöllä, Ahlberg sanoo. (tummennukset omat). Vihanlietsonta, vääristely ja valehtelu sen kuin jatkuu ja voi vain kuvitella kuinka moni venäläinen tämän jälkeen näkee taas suomalaiset entistä negatiivisemmassa valossa. Venäläisiin uutisiin jos kommentoit jotain uutisen vastaista tietoa, olet heti vähintään CIA:n tai Mossadin kätyri, natsi, fasisti, illuminatin kätyri ja juutalainen siionisti (huvittavaa sinänsä miten he itse vihaavat juutalaisia, homoja, jenkkejä, natseja, EU:ta jne.) Tuli vain mietittyä, että kuinkahan monen salaliittoteorian alkuperäkin löytyy tuolta rakkaasta itänaapuristamme...

Satuin myös tänään aamulla katselemaan Putinin puheen Valdain konferenssissa 24.10, sillä sitä hehkutettiin minulle jonain suurena historiallisena puheena. Puheesta on suomennettu versio täällä: http://www.youtube.com/watch?v=d_nZZfoRU-Q Ihan mielenkiintoinen puhe sinänsä ja katsomisen arvoinen. Olihan se melko suoraa tykitystä USA:n tekemisistä samalla tekopyhästi jälleen kerran unohtaen Venäjän ja Neuvostoliiton tekemiset. Putin selvästi haluaisi, että nyt sovittaisiin uudet etupiirirajat USA:n ja Venäjän kesken, tai muuten vedellään ilman mitään sääntöjä. Kaikki muut länsimaat ovat Puten mielestä selvästikin vain USA:n satelliittivaltioita jne. Minulle jäi tuosta puheesta lähinnä mieleen se alemmuuskompleksi, jota Venäjä tuntee Yhdysvaltoja kohtaan. En jaksa sen enempää referoida, mutta kannattaa katsoa.

Aivopesukanava ykkönen RT on myös ladannut pidemmän version kyseisestä tapahtumasta omalle Youtube-kanavalleen: https://www.youtube.com/watch?v=9F9pQcqPdKo Tässä pidemmässä versiossa esitetään myös kysymyksiä Putinille. Oman puheensa alussa Putin sanoi hyväksyvänsä myös eriäviä mielipiteitä, mutta sivuuttaa ne kyllä hienosti, kuten esim. kysymykset Novorossiyasta. Suosittelen myös lukemaan kommentteja tuon videon alta, jos haluaa kohottaa verenpainettaan. Ihmisten tyhmyys ei enää jaksa ihmetyttää, mutta aina se vain pistää vituttamaan entistä enemmän. "Aika on jo ahdistaa......"

Puhetta on käsitelty todella vähän länsimediassa, mutta löysin sentään yhden vastineen, jotta ei tarvitsisi täysin yhden osapuolen totuuden mukaan mennä. Amerikkalaisnäkökulmaa Putinin puheesta löytyy Washington timesin nettisivuilta: http://www.washingtontimes.com/news/2014/oct/30/cohen-putins-valdai-folly/
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...(huvittavaa sinänsä miten he itse vihaavat juutalaisia, homoja, jenkkejä, natseja, EU:ta jne.) ...

Unohdit listasta tummaihoiset. Nythän on ollut julkisuudessa myös futispiirien vaatimukset, että Venäjän pitää yrittää suitsiä katsomossa esiintyvää julkista uusnatsismia ja vihanlietsontaa tummaihoisia kohtaan.
 

moxey

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Satuin myös tänään aamulla katselemaan Putinin puheen Valdain konferenssissa 24.10, sillä sitä hehkutettiin minulle jonain suurena historiallisena puheena. Puheesta on suomennettu versio täällä: http://www.youtube.com/watch?v=d_nZZfoRU-Q Ihan mielenkiintoinen puhe sinänsä ja katsomisen arvoinen. Olihan se melko suoraa tykitystä USA:n tekemisistä samalla tekopyhästi jälleen kerran unohtaen Venäjän ja Neuvostoliiton tekemiset. Putin selvästi haluaisi, että nyt sovittaisiin uudet etupiirirajat USA:n ja Venäjän kesken, tai muuten vedellään ilman mitään sääntöjä. Kaikki muut länsimaat ovat Puten mielestä selvästikin vain USA:n satelliittivaltioita jne. Minulle jäi tuosta puheesta lähinnä mieleen se alemmuuskompleksi, jota Venäjä tuntee Yhdysvaltoja kohtaan. En jaksa sen enempää referoida, mutta kannattaa katsoa.

Ihan mielenkiinnosta katsoin ja ainakin itselle Venäjän toiminta selkeni tuon jälkeen. En kylläkään pidä tuota Venäjän toimintaa yhtään sen hyväksyttävämpänä kuin aiemminkaan, mutta selkeni miksi toimivat kuten toimivat. Tässä hieman Putinin puheesta + omia tulkintoja:

Tuossahan ensin Putin latelee läjäkaupalla USA:n virheitä. Sitten syyttää kaikkia länsimaita USA:n satelliiteiksi. Ja toteavat, että USA + satelliitit ei kuuntele päätöksissään Venäjää. Ts. Venäjän ääntä kansainvälisesti ei kuunnella yhtä suurella painokkuudella kun USA+EU.

Syyttävät jenkkejä, että ovat yksinään julistautuneet kylmän sodan voittajiksi ja alistaneet muut länsimaat satelliittivaltioiksi ja ovat pettyneitä kun Venäjän puheita ei enää oteta niin vakavasti kuin Neuvostoliiton puheet aikanaan otettiin.

Ovatten yrittäneet saada entistä Neuvostoliiton suurvalta-asemaa itselleen. Mainitsi mm. että tarkotus oli rakentaa euraasian unioni taloudelliseksi vastapainoksi, mutta USA + satelliitit (eli EU) torppasivat Venäjän rauhanomaiset suurvaltahaaveet mm. houkuttelemalla Ukrainan lähemmäksi EU:ta kuin euraasian unionia.

Syyttävät länsimaita yksipuolisesta politikoinnista (eli Venäjän puheita ei kuunnella sillä vakavuudella kuin Venäjä itse haluaisi) ja siten ovat sitä mieltä, että nyt tarvitaan uudet säännöt. Tais tuon keskustelun aihekkin olla, että uudet säännöt tai ei sääntöjä ollenkaan.

Kun Venäjä ei taloudellisesti pysty länsimaita vastaamaan niin ovatten kokeneet, että ainut tapa saada länsimaat kuuntelemaan Venäjää on uhata sitä sotilaallisesti. Siihen varmastikkin perustuu nämä viimeaikaiset rajarikkomukset yms. Koitetaan väkivalloin pakottaa länsi neuvottelupöytään, jossa Venäjälle myönnettäisiin vastaavat suurvaltaoikeudet kuin USA+EU.

Itsehän en osaa ajatella, että jokainen länsimaa on USA:n satelliitti. Joten jo lähtökohtaisesti lähden omassa maailmankatsomuksessa täysin eri tilanteesta asiaa ajattelemaan. Putin kuitenkin antoi selkeästi ymmärtää, että Venäjän mielestä asia on näin.

Myöskin Venäjän suurvalta-asema perustuu mielestäni ainoastaan ydinaseiden määrään. Kuitenkin ymmärtävät itsekkin, ettei siitä mitään tule, jos ydinaseilla lähdetään uhittelemaan, joten minun mielestä Venäjän pitäisi pistää noiden lisäksi "oma pesä kuntoon", kuten Kiina teki. Itse kuitenkin näen, ettei Venäjällä haluttu lähteä siihen (oliko liian aikaanvievää vai mistä lie johtu) vaan ensin vaatimalla yritettiin vaatia Venäjälle Venäjän mielestä kuuluvaa päätösvaltaa ja kun sitä ei hyvää hyvyyttään annettu niin nyt sitä koitetaan ottaa väkisin. Tämä asia on sinällään pelottava ajatus, että jos Venäjä kokee ainoaksi mahdollisuudekseen sotilaallisen uhittelun niin jossain vaiheessa voi pakka levitä käsiin. Jopa ydinaseiden muodossa.

Eli ts. Venäjä tekee kaikkensa, että länsimaat antaisivat sille Neuvostoliiton statuksen kansainvälisessä politiikassa. Kokevat, että länsimaat yrittävät estää Venäjän vallan kasvattamisen yritykset rauhan keinoin. Venäjän mielestä kansainväliset säännöt on rakennettu siten, että niillä estetään Venäjää saamasta enemmän valtaa. Tästä syystä säännöt olisi tehtävä uusiksi myös siten, että Venäjän mielipidettä kuunnellaan. Ja kun länsi ei hyvällä suostu Venäjälle tuota valtaa antamaan niin Venäjä sitten koittaa ottaa sen "pahalla".

Kaiken tämän toiminnan taka-ajatuksena on vain saada Venäjälle enemmän vaikutusvaltaa ja pakottaa länsi neuvottelemaan Venäjän kannalta edullisemmat uudet kansainväliset säännöt.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tuo Venäjän pikavoittopolitiikka on kyllä ainakin äkkiseltään katsottuna niin suurta idiotiaa ettei vaan voi ymmärtää, mitä siellä kuvitellaan tällä saavutettavan. Ymmärrän toki ainakin kansalle myydyn ajatuksen loukatusta karhusta joka ei saa sille kuuluvaa kunnioitusta, mutta kun se karhu on todellisuudessa aika pahasti maksakirroosiin kuolemaa tekemässä ja ansaitsee tällaisenaan lähinnä sääliä. Lisäksi nämä viime aikojen riehunnat ovat lähinnä aikaistaneet vääjäämätöntä hengenlähtöä, kun energiaa kuluu huitomiseen.

Ainoa jolla tuon voi ymmärtää, on että silovikit pyrkivät putsaamaan kaiken mahdolliset ryöstettävän valtiostaan ja sen takia tarvitsevat jatkoaikaa kansalta. Jos tuolla alettaisiin niitä oikeasti merkittäviä uudistuksia tekemään, niin väkisinkin vähenisi varastelumahdollisuudet ja uudistamisen yhteydessä tulisi varmasti paljastumaan niin rumia puhalluksia ja muita laittomuuksia nykyjohdon toiminnasta, että häkki (ja/tai giljotiini) heiluisi varmasti.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Itsehän en osaa ajatella, että jokainen länsimaa on USA:n satelliitti. Joten jo lähtökohtaisesti lähden omassa maailmankatsomuksessa täysin eri tilanteesta asiaa ajattelemaan. Putin kuitenkin antoi selkeästi ymmärtää, että Venäjän mielestä asia on näin.

Tämä ajattelumalli johtoo olettaen osaltaan yksintein venäläisestä imperialistisesta ajattelutavasta. Neuvostoliiton aikaan - ennen toista maailmansotaa ja myös sen jälkeen - maan rajojen sisäpuolella venäläiset katsoivat olevansa muiden yläpuolella ja muut kansat saivat tavallaan olla kiitollisia venäläisille saamastaan asemasta ja oli olemassa selkeä käskysuhde (ihmisten mielissä vaikka retoriikassa se pyrittiin kiistämään) venäläisten ja muiden välillä. Tai jos mennään vielä syvemmälle, ajattelutapa johtuu varmaan venäläisestä ajattelumallista, että "talossa on aina isäntä..." ja Neuvostoliiton sisällä venäläiset mielsivät olevansa se isäntä ja Neuvostoliiton ja sen liittolaisten (satelliittivaltioiden) kohdalla Neuvostoliitto oli se isäntä, joten sikäläisen ajattelumallin mukaan on luonnollista, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kumppanuussuhde ei voi olla tasa-arvoinen vaan joku on isäntä/herra talossa ja tässä tapauksessa on luonnollista ajatella asia siten, että se herra on "länsiliittouman" vahvin valtio eli Yhdysvallat ja muut ovat sen satelliitteja tms.

Läntiseltä kantilta katsoen tilanne ei kuitenkaan aivan tällaisena avaudu, mutta ei tietenkään voida kiistää etteikö sotilaalliselta kantilta tarkasteltuna NATO:n ehdottomasti voimakkain valtio ole Yhdysvallat, joten kun tämä huomioidaan ja huomioidaan venäläinen voimaa kunnioittava ja arvostava ajattelutapa, ei ole kovinkaan paljoa vaadittu, että ymmärtää venäläisen logiikan.

vlad.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Venäjän toiminnasta kuultaa läpi - surullisella tavalla - vanhakantainen ajattelu vallasta. OK, voit olla hetken suurvalta asevoimin asiaa edistäen ja luonnonvaroihin nojaten, mutta pidempää kukoistuskautta auttaisi aito taloudellinen suuruus ja vaikutusvalta. Ymmärtääkseni Saksa ei ole sotilaallisesti suurvalta, mutta sen painoarvo politiikassa on silti huomattava. Halutessaan Saksa voisi investoida enemmän armeijaan sen silti näivettämättä taloutta. Kuten Afrikan maiden siirtomaaisännät havaitsivat viime vuosisadan puolivälissä, ei ole vaivan väärti yrittää hallita jokaista kolkkaa maailmassa, vaikka se näyttäisi kartalla kivalta. (Sotilaallinen läsnäolo eri asia.) Kuvaavaa on venäläinen käsitys piilaaksosta: perustetaan sellainen Skolkovoon isolla rahalla ja odotetaan (kärjistäen) lopun seuraavan automaattisesti perästä.

Suomen Kuvalehti raportoi äskettäin, että elokuun loppuun mennessä Venäjältä oli muuttanut pois yli 200 000 ihmistä. Luvussa on mukana paljon ex-NL:n alueilta tulleita siirtolaisia, mutta ei tarvita einsteinia tajuamaan, että pois muuttava porukka on talouden kipeimmin tarvitsemaa väkeä. Sitä, jolla olisi kykyä tuoda talouteen "luovaa tuhoa", joka monipuolistaisi talouden rakenteita. Mutta ei kukko käskien laula - eikä ihminen innovoi.

Putinilla on epäilemättä kova pokerinaama, mutta en ymmärrä - pitkällä tähtäimellä - miksi hän pistää kaiken likoon noin huonolla kädellä?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Ymmärtääkseni Saksa ei ole sotilaallisesti suurvalta, mutta sen painoarvo politiikassa on silti huomattava...

Saksa on tätä nykyä Euroopan johtava valtio ja siten suurvalta.

Paradoksaalisesti Euroopan Unionin kehittyminen - joka alun perin suunnattiin estämään vallan ja voiman konsentroituminen Saksaan jälleen kerran - on edesauttanut Saksan nousua päättämään Euroopan asioista.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Saksa on tätä nykyä Euroopan johtava valtio ja siten suurvalta.

Ehkäpä määrittelemme (ja ymmärrämme) sanan "suurvalta" eri tavalla, mutta minä en laskisi Saksaa vielä suurvaltojen joukkoon. Taloudellisesti se on Euroopan merkittävin valtio, sillä olisi edellytyksiä nousta suurvaltojen joukkoon mutta mielestäni se ei kokonaisvaltaisesti ole laskettavissa vielä suurvallaksi, koska se ei poliittisesti ja sotilaallisesti kykene toimimaan suurvallan tavoin - tai Saksan kohdalla on kenties kyse enemmän halusta kuin kyvystä. Tietty painolasti harteilla painaa edelleen niin tavattoman paljon...

Toisaalta Venäjänkin tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että kansantalouksena se on jotakuinkin Italian luokkaa eli ei millään muotoa suurvallaksi laskettavissa, mutta sotilaallisen voiman myötä se myös poliittisesti voi toimia suurvallan tavoin ja on siis suurvalta. Ja sotilaallisen voiman ja imperialistisen voimapolitiikan myötä se voi - kuten havaittua - painostaa taloudellisesti vahvempia maita/alueita vaikka jälkimmäinen joukko kykenisi hyvinkin helposti - kuhtuullisin uhrauksin - näyttämään Venäjälle kaapin paikan.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ehkäpä määrittelemme (ja ymmärrämme) sanan "suurvalta" eri tavalla, mutta minä en laskisi Saksaa vielä suurvaltojen joukkoon. Taloudellisesti se on Euroopan merkittävin valtio, sillä olisi edellytyksiä nousta suurvaltojen joukkoon mutta mielestäni se ei kokonaisvaltaisesti ole laskettavissa vielä suurvallaksi, koska se ei poliittisesti ja sotilaallisesti kykene toimimaan suurvallan tavoin - tai Saksan kohdalla on kenties kyse enemmän halusta kuin kyvystä. Tietty painolasti harteilla painaa edelleen niin tavattoman paljon...

Toki olemme ihan samaa mieltä siitä, miten "suurvalta" noin teknisesti ottaen määritellään ja siinä mielessä Saksa ei välttämättä ole suurvalta. Mutta kuten itsekin viittasit, kyse ei ole niinkään kyvyistä kuin pikemminkin halusta.

Saksa on kaiken EU:n talouskurimuksen keskelläkin rikastunut ja entisestään vaurastunut. Angela Merkel - tämän kaiken keulakuva - on Saksan historian suosituimpia poliitikkoja tarkasteltaessa jopa niinkin pitkällä perspektiivillä, että menemme Bismarckin ajan Saksaan.

Järkevä ihminen osaa laskea yksi plus yksi ja tehdä omat johtopäätöksensä, Saksalla menee lujaa ja mikäs siinä. Lisäisin vielä niin, että vaikka jokainen mattimeikäläinen tietää toki Saksan olevan iso ja vaikutusvaltainen maa, niin harva tuskin ymmärtää ihan sitä painoarvoa kuitenkaan: Saksalla on kulisseissa valtaa vielä verrattomasti enemmän.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Venäjän toiminnasta kuultaa läpi - surullisella tavalla - vanhakantainen ajattelu vallasta. OK, voit olla hetken suurvalta asevoimin asiaa edistäen ja luonnonvaroihin nojaten, mutta pidempää kukoistuskautta auttaisi aito taloudellinen suuruus ja vaikutusvalta. Ymmärtääkseni Saksa ei ole sotilaallisesti suurvalta, mutta sen painoarvo politiikassa on silti huomattava. Halutessaan Saksa voisi investoida enemmän armeijaan sen silti näivettämättä taloutta. Kuten Afrikan maiden siirtomaaisännät havaitsivat viime vuosisadan puolivälissä, ei ole vaivan väärti yrittää hallita jokaista kolkkaa maailmassa, vaikka se näyttäisi kartalla kivalta. (Sotilaallinen läsnäolo eri asia.) Kuvaavaa on venäläinen käsitys piilaaksosta: perustetaan sellainen Skolkovoon isolla rahalla ja odotetaan (kärjistäen) lopun seuraavan automaattisesti perästä.

Suomen Kuvalehti raportoi äskettäin, että elokuun loppuun mennessä Venäjältä oli muuttanut pois yli 200 000 ihmistä. Luvussa on mukana paljon ex-NL:n alueilta tulleita siirtolaisia, mutta ei tarvita einsteinia tajuamaan, että pois muuttava porukka on talouden kipeimmin tarvitsemaa väkeä. Sitä, jolla olisi kykyä tuoda talouteen "luovaa tuhoa", joka monipuolistaisi talouden rakenteita. Mutta ei kukko käskien laula - eikä ihminen innovoi.
Käsilläni oleva näyte on tilastollisessa mielessä kovin vaatimaton, mutta omassa venäläistuttavapiirissäni tällaista muuttoliikettä näkyy tapahtuneen. En tosin ihan tarkkaan tiedä, kuinka paljon Venäjän nykyjohdon vastenmielisellä politiikalla on ollut osuutta ulkomaille muuttoihin kunkin kohdalla. Kaksi tuttua venäläistä asuu nykyään Yhdysvalloissa, molemmat yli vuoden verran, ja ainakin toinen on muotoillut rivien välistä ettei aio palata nykymeiningin vallitessa. Yksi asuu Lontoossa nykyään, en tiedä muuton perimmäisistä vaikuttimista. Muuan ukrainalaistaustainen Moskovassa asunut tuttuni muutti Saksaan, kun ei hyvästä koulutuksesta huolimatta saanut millään oman alansa töitä Moskovassa (sai Saksasta heti duunin, puhuu hyvää saksaa).

Suomeen muuttaneita venäläisiä olen matkan varrella tuntenut monia. En tosin tunne ketään joka olisi saapunut Suomeen Venäjältä viimeisen vuoden sisällä, olisi kiinnostavaa kuulla heidän ajatuksiaan. Kauemmin maassa viihtyneiden jutuissa toistuu tulkintani mukaan vilpitön arvostus suomalaista ja yleensäkin länsimaista elämänmenoa kohtaan. Tämä siis koskien omaa rajallista kontaktipiiriäni. En edes väitä, että he edustaisivat keskimääräisesti Suomessa asuvaa venäläisväestöä, millään mittareilla. Tuntuvat viihtyvän ja hoitavat asiansa.

Tosin nykyisellä kotipaikkakunnallani, vieläpä ihan kävelymatkan päässä, asuu Venäjältä Suomeen 90-luvulla muuttanut kova isovenäläinen putinisti. Mielenkiintoinen tapaus. Kutsukaamme häntä nimimerkillä Boris. Huomasin kesällä, että tällainen kaveri kirjoittelee Facebookin venäjämielisiin ryhmiin ja muutamille muillekin palstoille ihan helvetin ahkerasti, aivan sataprosenttisesti Kremlin agendaa tukevaa hevonpaskaa. Pengoin netistä Boriksen kirjoituksia ja taustoja muutenkin. Boris on asunut Suomessa noin 20 vuotta. Hän on aikoinaan mennyt naimisiin suomalaisnaisen kanssa, saanut pari lasta, muuttanut pikkuperheen rivarikämppään asumaan, ja tehnyt suurimman osan ajasta töitä. Toisin sanoen, Boris on elänyt aika tavanomaista suomalaisen perusmiehen elämää, sillä erotuksella että hän ei ole alunperin suomalainen.

Viime vuoden puolella Boris aloitti putinistisen julistustyön kuin käynnistysnappia painaen. Tätä edeltävältä ajalta en löytänyt Boriksen jäljiltä oikeastaan mitään poliittisia kirjoituksia, puhumattakaan siitä että niissä olisi ollut aggressiivisia sävyjä. Hyvin pienen ajan sisällä Boris näytti aktivoituneen muutamallekin palstalle, ja ainakin elokuuhun 2014 saakka meno oli jatkunut hyvin ahkerana ilman merkittäviä taukoja. Moisesta heräämisestä tulee tietysti monenlaisia ajatuksia mieleen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Putinilla on epäilemättä kova pokerinaama, mutta en ymmärrä - pitkällä tähtäimellä - miksi hän pistää kaiken likoon noin huonolla kädellä?
KGB/FSB:n kouluttama on taitava salaamaan ja valehtelemaan ja hyväksymään väkivaltaa Hyvää hallintomiestä siitä ei saa. Todenäköisesti Putin ei oikein hahmota, kuinka huono käsi hänellä on.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Todenäköisesti Putin ei oikein hahmota, kuinka huono käsi hänellä on.

Vaikka hahmottaisikin niin paistaa läpi vallanhimo ja pyrkimys saavuttaa suurvalta-asema mahdollisimman pian kun itse on valtaistuimella, halu nähdä itse omat aikaansaannokset ja Venäjä suurvaltana maailmankartalla. Kärsivällisyys on vieras käsite tuossa Putinin politiikassa, vaikea nähdä että luotaisiin pidemmän ajan suunnitelma ja kasvupohjaa ajatellen tulevaisuutta Putinin jälkeen.

_
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Putinistit on olleet vallassa 1½ vuosikymmentä ja heidän etenemistahtinsa on ollut määrätietoista. Muistetaan, että hän aloitti vapaassa maassa ja nyt on päästy totalitääriseen valtioon. Kuten Stalin, Putin pisti ensin omat nurkat järjestykseen ennen kuin lähti vaikuttamaan naapureihin. Ja niihinkin aseellisesti vasta sen jälkeen, kun nämä halusivat irtaantua oikeasti Moskovan pahasta piiristä. Esim Ukrainassa oli ensin rahavetoinen operaatio Janukovits ja sen päätyttyä nöyryyttävään tappioon (Kremlille kaikki tappiot on nöyryyttäviä.) tilannetta korjailtiin väkevemmällä politiikalla. Mikä taas on johtanut Kremlistä katsoen voitokkaaseen tilanteeseen Krimillä ja NovoRussiassa, mutta päämääränä ollut Kiova on menossa länteen. Toki peli on siltä osin vielä kesken. Eurasian tulliliittoon menneet on siiretty Moskovan alaisuuteen kevyemmillä keinoilla.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Putinistit on olleet vallassa 1½ vuosikymmentä ja heidän etenemistahtinsa on ollut määrätietoista. Muistetaan, että hän aloitti vapaassa maassa ja nyt on päästy totalitääriseen valtioon...

Tässä sinulle on todennäköisesti tullut jonkin sortin ajatus- tai kirjoitusvirhe, sillä eihän Venäjä mikään vapaa maa ollut 2000-luvun alussakaan, luulen että olet tästä itse asiassa ihan samaa mieltä. Toki Venäjä näyttäytyi maana, jossa voitiin nähdä orastavaa demokratiakehitystä tai no, oikeammin kyse oli lännen toiveajattelusta.

Sanoisin niin, että turvallisuuspalveluiden kova ydin oli silloin(kin) mukana kuvioissa, mutta oli vielä heikompi 90-luvun alun tapahtumien jäljiltä ja alkoi vasta pääsemään takaisin rytmiin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei sattunut. Nykyiseen verrattuna Venäjä oli vapaa maa. Toki jos rinnalle laitetaan länsimaiset normit, niin toivomisen varaa oli. Silloin esim duumassa oli oikeita puolueita ja lehdistön vapaus oli aitoa.

Turvallisuuspalvelujen kova ydin teki Jeltsinin kanssa palatsivallankumouksen ja sai Putlerin pääministeriksi, loppu onkin sitten syöksylaskua kaikki tyyni.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Laitetaanpa seuraava Venäjää - Putinia - olennaisesti koskettava uutinen tähän ketjuun:

Forbesin mukaan: "Putin maailman vaikutusvaltaisin ihminen

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tällä hetkellä maailman vaikutusvaltaisin ihminen, arvioi talouslehti Forbes tekemässään listauksessa. Putin päihitti vertauksessa toiseksi tulleen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja kolmanneksi jääneen Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Forbes arvioi Putinin maailman vaikutusvaltaisimmaksi myös viime vuonna. Lehden raati ottaa arvioinnissaan huomioon muun muassa vallankäytön ja käytössä olevat varat.
" (yle.fi - uutinen).

Tiedä sitten kuinka paljon tämä lohduttaa venäläisiä, sillä tänään ruplan kurssi on painunut ennätyksellisen alhaalle (venäläisen uutissivuston mukaan eurolla saa tänään 55,6234 ruplaa vrt. vajaa kuukausi vaihtokurssi oli noin 1 euro = noin 50,... ruplaa).

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Nyt kannattaa kääntää ykköselle, keskustelua Putinista ja ilmeisesti suoraan paikan päältä, eli Moskovasta.

Vinkki myös @vlad :ille, kato vaikka Areenasta myöhemmin.

Lähetys alkoi sillä, että moskovalaiset kehuivat Putinia parhaaksi johtajaksi mitä on 25 vuoteen Venäjällä ollut. Heil Putin!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös