Venäjän nykytilanne

  • 3 569 399
  • 18 815

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Näinköhän on taas Venäjän valtio "kilpailuttanut" urakan, jonka Timtshenkon yritys voitti?...

Ymmärtääkseni myös Rotenbergien suvulle on siunaantumassa monia rahakkaita projekteja, kuten tietysti koko Putinin lähimmälle sisäpiirille.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Näinköhän on taas Venäjän valtio "kilpailuttanut" urakan, jonka Timtshenkon yritys voitti?

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1412744413182?ref=suositeltu-aihe-art

Toki koko hanke on Ukrainalta ryöstetyllä alueella, mutta onhan toi Putinin lähipiirin rahanjuoksutus ihan omaa luokkaansa.

Asiantuntijathan pitävät selviönä, että Timtshenko on yksi Putinin bulvaaneista. Todisteita ei toki ole, mutta jos noin olisi niin siinähän Putin siirtää rahaa valtion taskusta omaansa. Se toki olisi jo aika ikävää korruptiota, joten voihan olla että tälläiset väitteet ovat ikävää jenkkipropagandaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mihin muuten menevät tulot noista aidoista fanipaidoista? Saako Putin tuloja itselleen, kuten Hitler Mein Kampfista? Minun nähdäkseni Taisteluni ja Putin-paidat ovat tuotteina hyvin samankaltaisia reliikkejä, periaatteessa jokaisella pitää pian olla ainakin yksi Putin-paita.

Enpä muuten tullut kysyneeksi laisinkaan sitä, että mihin paidoista saadut tulot ohjautuvat.

Tiettyjä paitoja myydään virallisina tuotteina vain ja ainoastaan Moskovassa Gum-tavaratalossa, olisikin mielenkiintoista tietää kuinka suhtaudutaan vastaaviin piraattikopioihin - onko suhtautuminen yhtä leväperäistä mitä muiden piraattituotteiden kohdalla vaiko ei. Paheksutaanko sitä, että hankkii piraattituotteita Putin-paitojen kohdalla vai onko tärkeintä se, että päällä on Putin-paita (ja kaapissa useita lisää) huolimatta siitä mistä paita on hankittu tai onko se virallinen Putin-paita.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Pietarissa paikallisen luonan kun oleilin niin tietyistä asioista tuli jonkin verran vaihdettua muutenkin ajatuksia.

Talouspakotteet näkyvät tietyllä tapaa päivittäisessä elämässä entistä selvemmin, ulkomaalaisten (laadukkaiden) elintarvikkeiden määrä vähenee vähenemistään - suomalaisia maitotuotteita tms. on entistä vaikeampi löytää ja sitten kun niitä saadaan, ne hamstrataan hetkessä loppuun. Huomasin itsekin tämän ettei tuoretuotteiden ja sitten juuri maitotalous- ja lihatarvikkeiden kohdalla EU-tuotteita ollut kauheasti myynnissä. Säilykkeiden ja kuivatuotteiden kohdalla tilanne oli toinen, fazerin tuotteita oli kohtuudella samoin kuin muidenkin suomalaisten (ja EU-yritysten). Osa on tietty yritysten paikallisten tehtaiden tuotantoa.

On kuitenkin tuotealueita joiden kohdalla joko boikottia ei juurikaan ole tai niiden kohdalla boikottia kierretään erilaisten asetusten avulla (luksustuotteet tms.), nimittäin ulkomaalaisten arvostettujen alkoholijuomien kohdalla mitään puutetta ei ollut havaittavissa, kuten ei käytännössä muidenkaan ulkomaalaisten alkoholituotteiden kohdalla. Sama päti tupakkatuotteisiin, niiden saatavuudesta pidetään joko huolta tai sitten ne eivät ole laisinkaan sanktioiden piirissä.

Henkilö jonka luona vierailin ei suhtaudu Putinin politiikkaan enää kaikella myötämielisyydellä vaan hän näkee siinä huolestuttavia piirteitä. Ja hänen mielestä vastaboikotit tms. haavoittavat Venäjän taloutta ja niihin ei hänen mielestä Venäjän tulisi ryhtyä.

vlad.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tuo kuvaus nyky-Pietarista muistuttaa vahvasti Neuvostoliiton aikoja, jolloin tavallisista elintarvikkeista oli pulaa ja ns. tavallisella kansalla oli puutetta tietyistä tuotteista, mutta eliitti pääsi käsiksi luksustuotteisiin ja vastaavaan. Nyt vain ei tarvita puoluekirjaa vaan rahalla saa mitä haluaa, mutta muuten suuntaus on samantyyppinen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tavallaan yllätyin siitä kuinka kallis (suhteellista tottahan toki) Pietarissa oleilu oli - etenkin keskustassa, vaikka minua oli kyllä ennalta varoitettu siitä, että Pietari ei ihan halvimpia paikkoja ole.

Jos käyttäisin "kahvikuppihinnoittelua" vertailupohjana niin seuraavan havainnon tein keskustan alueella liikkuessani, mutta alustukseksi ja pohjustukseksi vertailua Ukrainaan.

Elokuussa 2013 eli ennen Ukrainan kriisin alkua kupillinen cappuccinoa maksoi Donetskissa vajaan euron verran eli hintaa voidaan pitää sopuisana, mojito maksoi reilun parin euron verran eli edelleenkään suomalaisittain paha hinta - toki paikallisille tilanne on aivan toinen ja parin euron paukkuun ei kovinkaan usein keskivertokansalaisella ole varaa - samalla summalla kun saa jo pullollisen vodkaa (0,33 l).

Tämän vuoden kesäkuussa vierailin Kiovassa eli kriisi oli jo meleillään ja hryvnian kurssi laskemassa (tuolloin eurolla sai 15 hryvniaa) ja Donetskiin verrattuna Kiova oli olennaisesti kalliimpi kaupunki tietyiltä osin. Ravintolassa ruokailu oli kohtuuhintaista (halpojakin paikkoja toki löytyi) ja kupillinen cappuccinoa maksoi (muistaakseni) reilut 30 hryvniaa. Paukku Kiovan keskustassa maksoi hyvinkin 50-60 hryvniaa, mutta kyse oli tosin hyvämaineisesta ja luksusluokan paikasta.

Nyt sitten Pietariin.

Venäjällä eurolla saa noin 50 ruplaa ja kun kahvikupillinen maksaa keskustan kahvilassa (eli paremmassa paikassa) noin vajaat sata ruplaa huomataan ettei tavalliselle venäläiselle hintataso enää olekaan mikään halpa, tai kupillinen cappuccinoa maksoi 180 ruplasta 240 ruplaa (normaali kuppi). Aletaan jo liikkua hintatasossa, joka on vastaava suomalaista tavallista kahvilaa. Mutta ilmeisesti pietarilaiset ovat valmiit nipistämään jostain, koska kahviloissa oli runsaasti väkeä ja huomattavan paljon muitakin kuin turisteja.

Alkoholiin verrattuna kupillinen kahvia on olennaisesti kalliimpaa, alkoholissakin hintahaitari on melkoisen - lähdetään liikkeelle muutaman sadan ruplan venäläisestä kuohuviinistä tai halvasta vodkasta ja päädytään sitten luksustuotteisiin (viskit, konjakit tms. juomat) joilla on hintaa erikoisliikkeissä hyvinkin kymmeniä tuhansia ruplia per pullo.

vlad.
 

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näinköhän on taas Venäjän valtio "kilpailuttanut" urakan, jonka Timtshenkon yritys voitti?

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1412744413182?ref=suositeltu-aihe-art

Toki koko hanke on Ukrainalta ryöstetyllä alueella, mutta onhan toi Putinin lähipiirin rahanjuoksutus ihan omaa luokkaansa.
Itse uutisessa on seuraava kohta:

Uutistoimisto Interfax kertoi elokuussa, että rakennushanketta ei kilpailuteta vaan urakoitsija valitaan valtion päätöksellä.

Onhan toi touhu aika huikeaa.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
YLE Uutisten mukaan Venäjä olisi tukenut kymmenen viime päivän aikana ruplan tukemiseen noin viisi miljardia euroa. Siitä huolimatta rupla on heikentynyt. Valuuttakurssin heikentyminenhän johtuu siitä että ruplaa valuuttana halutaan myydä enemmän kuin ostaa. Joten johtopäätös on selvä: Venäjältä virtaa ulos valuuttaa erittäin voimakkaasti. Mitä valuuttakurssi olisikaan ilman keskuspankin interventioita!

Venäjä epäonnistui yrityksessään lietsoa länsimaita sotilastoimiin ja saada siten öljyn hinta nousuun. Puskurirahastoa on, mutta jos valuuttapako jatkuu nähdyn kaltaisena ja luonnonvarojen hinnat jatkavat laskuaan, löytyy Venäjänkin säkistä pohja nopeammin kuin arvataankaan. Koska puskurien huvetessa alamäki voimistuu talouden tunnuslukujen huonontuessa...
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Venäjän kannalta potentiaalisesti huono asia energian hintakehityksessä on myös se, että halutessaan USA, etenkin kimpassa Saudi-Arabian kanssa, voi työntää öljyn varmuusvarastojaan markkinoille ja tällä tavoin laskea öljyn maailmanmarkkinahintaa entisestään. Tähän USA:lla ei kuitenkaan liene välittömiä intressejä, koska nyt ei ole niin sanotusti akuutti tilanne päällä, ja tähänastiset pakotteet ynnä tapahtumien kehitys tuntuvat purevan Venäjää jo aika terävästi. Forssia voidaan tarvittaessa lisätäkin.

Venäjän taloudellinen nousu on Jeltsinin jälkeisenä aikana rakennettu huomattavan riskialttiilla tavalla öljyn, kaasun ja kaivannaisten varaan, kuten tälläkin palstalla on lukemattomat kerrat todettu. Jos ja kun raaka-aineiden markkinoihin saadaan aikaan hinnanlaskuun johtavia häiriöitä, niin Venäjä ei pysty välttämättä kompensoimaan tätä kautta syntyviä tappioita millään. Putin voisi halutessaan yhä panostaa kotimaisen tuotannon kehittämiseen ja talouselämän monipuolistamiseen, mutta hänellä taitaa olla liian kiire saattaa itsensä historiaan Venäjän suurvalta-aseman palauttaneena johtajana, jotta siinä touhussa ehtisi ajatella esimerkiksi kansan ja kansantalouden parasta ihan rauhanomaisesta perspektiivistä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Minun mielestäni se yksikin Forssa on kyllä jo ihan tarpeeksi tähän maailmaan.
Pitää huomioida, että vaikka Karkkila panee edelleen kovasti hanttiin, niin tietyllä tavalla lähimmäs Neuvosto-Venäjää pääsee Suomessa juuri Forssassa. Näin siitä huolimatta, että Venäjänkangas jää naapurin eli Humppilan puolelle.
 
K

kiwipilot

Pitää huomioida, että vaikka Karkkila panee edelleen kovasti hanttiin, niin tietyllä tavalla lähimmäs Neuvosto-Venäjää pääsee Suomessa juuri Forssassa. Näin siitä huolimatta, että Venäjänkangas jää naapurin eli Humppilan puolelle.

Entisenä kemiläisenä joudun kyllä vetämään hihastani Kemi -kortin: Kemingrad lienee kuitenkin vasemmistolaisuutensa, yleisen näköalattomuutensa sekä asemakaavansa perusteella lähimpänä Neuvostoliittoa, ehkä jopa maailman mittakaavassa.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Puskurirahastoa on, mutta jos valuuttapako jatkuu nähdyn kaltaisena ja luonnonvarojen hinnat jatkavat laskuaan, löytyy Venäjänkin säkistä pohja nopeammin kuin arvataankaan. Koska puskurien huvetessa alamäki voimistuu talouden tunnuslukujen huonontuessa...

Kansallissosialistinen Saksa oli lähellä taloudellista kriisiä 1939, sodan syttyminen "pelasti" natsijohdon taloudelliselta romahdukselta. Eli niin kuin Saarnaaja sanoi, ei mitään uutta auringon alla.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
YLE Uutisten mukaan Venäjä olisi tukenut kymmenen viime päivän aikana ruplan tukemiseen noin viisi miljardia euroa. Siitä huolimatta rupla on heikentynyt. Valuuttakurssin heikentyminenhän johtuu siitä että ruplaa valuuttana halutaan myydä enemmän kuin ostaa. Joten johtopäätös on selvä: Venäjältä virtaa ulos valuuttaa erittäin voimakkaasti. Mitä valuuttakurssi olisikaan ilman keskuspankin interventioita!

Venäjä epäonnistui yrityksessään lietsoa länsimaita sotilastoimiin ja saada siten öljyn hinta nousuun. Puskurirahastoa on, mutta jos valuuttapako jatkuu nähdyn kaltaisena ja luonnonvarojen hinnat jatkavat laskuaan, löytyy Venäjänkin säkistä pohja nopeammin kuin arvataankaan. Koska puskurien huvetessa alamäki voimistuu talouden tunnuslukujen huonontuessa...

Niinpä nyt pitäisikin panostaa sekaannuksen aiheuttamiseen Persianlahden alueelle.
Vaikka islamistit eivät olekaan Venäjän johdolle läheisimpiä kavereita, tarkoitus pyhittää keinot: Isikselle aseita, konsultteja ja vaikka viimeiset taalat.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Entisenä kemiläisenä joudun kyllä vetämään hihastani Kemi -kortin: Kemingrad lienee kuitenkin vasemmistolaisuutensa, yleisen näköalattomuutensa sekä asemakaavansa perusteella lähimpänä Neuvostoliittoa, ehkä jopa maailman mittakaavassa.
Kemiä ei tietenkään passaa tässä mittelössä halveerata. Kaupungilla olisi kaikki edellytykset pärjätä 70-lukuisessa Neuvostoliitossa. Sen yleisliittolainen tunnelma ja paikallisväestön aito, vilpitön ja ihmiskasvoinen ystävyys vierailijoita kohtaan merkitsee nostalgiankaipuiselle neuvostoystävälle alati pulppuavaa inspiraation ja perspiraation lähdettä. Lisäksi Kemi on merellisyyden ja satamansa ansiosta maalauksellinen Perämeren helmi, oikea pikku Vladivostok. Ja kansainvälisyyttäkin Kemistä löytyy nykyään. Kaukomailta saapuneet kulttuurin rikastuttajat merkitsevät Kemille eksoottista intelligentsijaa, piirtäen jopa Moskovan Lumumba-yliopistoa muistuttavia spektrin värejä tähän karuun mutta sosialistisen tenhoavaan kaupunkiin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Niinpä nyt pitäisikin panostaa sekaannuksen aiheuttamiseen Persianlahden alueelle.
Vaikka islamistit eivät olekaan Venäjän johdolle läheisimpiä kavereita, tarkoitus pyhittää keinot: Isikselle aseita, konsultteja ja vaikka viimeiset taalat.

Vaikkei sitä Venäjän naapurissa asuvana toivoisi enää lisää sekaannusta maailmaan, niin mitäköhän tapahtuisi mm. öljyn hinnalle, jos Moskova ilmoittaisi Irakin kurdialueille, että jos kysyvät, niin tunnustus itsenäisyydelle tulisi ja perään turvatakuut. Ja siitä sitten jatkaisivat tiukempaan yhteistyöhön myös PPK:n kanssa. Ja sitten ihan vain lisää hämmennystä aiheuttaakseen, Ruotsin vanavedessä, tunnustaisivat Palestiinan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ja sitten ihan vain lisää hämmennystä aiheuttaakseen, Ruotsin vanavedessä, tunnustaisivat Palestiinan.

Venäjähän on jo aiemmin tunnustanut Palestiinan. Sitä hetkeä odotellessa, että lännessäkin otettaisiin järki käteen ja lopetettaisiin tuki Israelin harjoittamalle sortopolitiikalle.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Venäjän kannalta potentiaalisesti huono asia energian hintakehityksessä on myös se, että halutessaan USA, etenkin kimpassa Saudi-Arabian kanssa, voi työntää öljyn varmuusvarastojaan markkinoille ja tällä tavoin laskea öljyn maailmanmarkkinahintaa entisestään.
Talouden osalta painetta voidaan myös lisätä painamalla futuurien hintaa alaspäin. (Futuurit siis ovat sopimuksia ostaa tuotetta x sovitulla hinnalla tietyn ajan kuluttua.) Uusiutuvan energian osalta Kiina näyttää kanavoivan rahoja aurinkovoimasektorille isolla nyrkillä. Jos EU - USA:sta puhumattakaan - toteuttaisi samanlaisen uusiutuvaan energiaan suuntautuvan investoinnin, sillä olisi voimakas vaikutus energiatuotteiden hintoihin pidemmälläkin tähtäimellä. EU-alueella se tukisi muitakin kannatettavina pidettyjä arvoja, joten en yllättyisi jos EU saisi tästä jonkinlaisen projektin aikaan. Ainakin suunnitelmatasolla.

Business Insider -lehden mukaan Venäjän valuuttavarantoja olisi vielä jäljellä kassassa n. 400 miljardia euroa. Joten kassa kestää vielä jonkin aikaa valuutan puolustusta. Mutta viime aikojen polttotahdilla kassasta olisi kadonnut puolen vuoden kuluttua jo neljännes. Lisäksi Venäjä on monilta osin riippuvainen ulkomailta tuoduista hyödykkeistä, joten rupla/dollari-kurssin lisälasku tuntuu jo nyt Venäjän sisäisenä inflaationa. Se taas iskee perus-Igorin ja -Irinan lompakoille ikävällä tavalla - jos ei nyt, niin myöhemmin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Sekaannushan tuossa on, varmaankin miljardit vaihtuneet miljooniksi. Jos Venäjän kassassa olisi enää 400 miljoonaa euroa, niin maa olisi jo käytännössä konkurssissa tai ainakin ankarassa likviditeettikriisissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös