Kiitokset
@-Ville-
Jos halutaan käsitellä YLE:n venäjämielistä trollausta, se on vähentynyt 1970- ja 1980-luvulta. Mutta sitä ilmenee edelleen. Yksi asia tulee heti mieleen ja se on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. YLE käytti välillä
asiantuntijana äärikommunisti Markku Kangaspuroa. Valinta on täysin käsittämätön. Kangaspuro toki sopii Venäjämielisine puheineen johonkin paneeliin, mutta asiantuntijana hänen käyttäminen on samanlainen virhe ja venäjämielinen trollaus kuin olisi Johan Bäckmanin käyttäminen asiantuntijana Venäjän oikeuslaitoksen ja median vapautta käsittelevässä haastattelussa.
PS. Lisätään painetta Jokerien suuntaan...
Tämä havainto on oikea, tietenkin YLE:n (kuin myös muiden medioiden) uutisointi on muuttunut sitten 70- ja 80-luvun, enää ei olla niin kritiikittömiä, enää ei ole viikottaisia "Näin naapurissa" -ohjelmia tms. mutta tämä ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että edelleen tänä päivänä tietyissä uutisoinneissa esim. juuri Venäjää kohtaan ollaan hyvin varovaisia ja pyritään käyttämään liiankin neutraaleita ilmauksia tilanteissa joissa asetelma on päivänselvä ja joista naapurimaidemme mediat käyttävät olennaisesti kriittisempiä ilmauksia. Tai suorasanaisesti tuomitsevat Venäjän toimet.
YLE on etenkin ajankohtaisohjelmissa ja merkittävimpien tapahtumien käsittelyssä niitä avainmedioita Suomessa ja tällöin YLE voi vaikuttaa paljonkin uutisoitavan asian teemaan sillä keitä asiantuntijoita se kutsuu paikalle, esim. Ukrainan kriisin ja sittemmin sodan alkaessa paikalla oli tavattoman usein Markku Kangaspuro, jonka arviot tilanteesta eivät olleet millään muotoa objektiivisia tai realistisia vaan kyse oli hyvin subjektiivisesta (toivotaan-toivotaan) asiantuntijalausuntojen antamisesta. Kiintoisaa tässä on sitten se, että vaikka Kangaspuron arviot menivät niin metsään kuin olla ja voi, hän pääsi tämänkin jälkeen antamaan asiantuntijalausuntoja/-arvioita Krimin ja Ukrainan tilanteesta etenkin YLE:lle. Muidenkin arvioihin olisi ollut mahdollista turvautua, mutta liian usein paikalla oli Aleksanteri Instituutin Kangaspuro (joka ei millään muotoa kykene arvioimaan Venäjää objektiivisesti vaan hänen oma menneisyytensä ja omat toiveensa Venäjän suhteen lyövät leiman arviointeihin).
Onneksi esim. Lähi-itä ja Syyrian sodan uutisoinneissa asiantuntijoina on käytetty sotilastaustaisia henkilöitä, jotka kykenevät (ja uskaltavat) ruotia asioita hiukan toisesta vinkkelistä. Toisaalta heihin turvautuminen ei ole niin riskaabelia mitä vastaaviin asiantuntijoihin turvautuminen olisi ollut Ukrainan sodan aikana.
Mutta samalla tapaa tämä YLE:n Venäjän suhteen äärimmäisen neutraali linja näyttäytyy lukuisissa Krim- ja Venäjä-raporteissa, ensinnä Marja Mannisen Krim-raportointeja on kritisoitu, ja aivan aiheesta. IS uutinen aiheesta:
Tutkijan kova syytös: Ylen kirjeenvaihtaja levitti venäläistä propagandaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat
Ja kyllähän Mannisen arviot/lausunnot ovat sitä itseään - käytännössä toistettiin samaa mitä RT toisti:
"
- Sitä on erittäin vaikea sanoa, mitä Venäjä on tavoitellut, koska Venäjähän ei ole tällä alueella omaehtoisesti, vaan nimenomaan kutsuttuna. Krimin venäjänkieliset kutsuivat Venäjän apuun ja Venäjä tuli, Manninen vastasi."
ja
"
- No se kertoo tietenkin siitä, että nämä venäjänkieliset, jotka ovat täällä enemmistönä ovat halunneet, että tänne tullaan apuun ja näytetään tukea näille venäjänkielisille, jotka ovat nimenomaan Ukrainan uutta nykyhallintoa vastaan. Eli he saavat sekä moraalista että sotilaallista tukea." (lainaukset IS).
Ei siis sanaakaan siitä, että Venäjän toiminta on kansainvälisten lakien vastaista, johon silloinen kehitysministeri Pekka Haavisto viittasikin lähetyksessä.
Erittäin hyvä esimerkki täysin kritiikittömästä katsauksesta on Mannisen "
Ukrainasta vyöryy laitonta työvoimaa Krimille", joka on samankaltaista "yksipuolisen totuuden" kerrontaa:
Ukrainasta vyöryy laitonta työvoimaa Krimille | Yle Uutiset | yle.fi
Jossa hän toistelee tätä RT-propagandaa talouskasvusta ja hyvästä työllisyydestä ja siitä, että "Krimillä kaikki on hyvin ja Ukrainassa huonosti". Mikä on vain puolitotuus, totuus on se, että jos Ukrainassa tilanne ei ole erityisen hyvä niin jo tuolloin (viime kesänä heinäkuussa) pienellä tutkivanjournalismin työllä olisi ollut havaittavissa se, että totuus ja Krimin viranomaisten ilmoitukset eivät täsmää. Puhutuista miljoonista turisteista ei näkynyt jälkeäkään, sitä mukaan kun ukrainalaisia meni - houkutusten perässä alueelle töihin, heitä palasi sieltä (rahan menettäneinä) takaisin, koska niitä turisteja ei ollutkaan. Eikä mitään todellista talouskasvua Krimillä edes nähty, rakennusprojektit ovat olleet muutamien avainkohteiden "silotusta" eli käytännössä kyse on Potemkinin kulissien rakentamisesta.
Ja tässä lainaamassani raportissa todetaan:
"
Muutos onkin tarpeen, sillä työvoimaa ei ole juurikaan saatavilla muualta kuin juuri Ukrainasta, josta on tullut runsaan vuoden aikana myös kymmeniä tuhansia pakolaisia."
Mutta sanallakaan siinä ei mainita sitä, että kymmenet tuhannet ovat joutuneet pakenemaan Krimiltä vainojen ja häätöjen tähden, koko katsauksessa ei näitä puolia nostettu laisinkaan esille, mikä on merkittävä ongelma kyseisen ajankohtaiskatsauksen kannalta. Vaikka Krim on tällä hetkellä
de facto Venäjän hallinnassa se ei sitä
de jure ole, mikä olisi pitänyt tuoda esille. Olisi pitänyt mainita, että anneksaatio on laiton toimenpide, nyt Manninen ei tätäkään asiaa tuo esille, asia vain ilmaistaan vähätellen "Venäjän itseensä liittämänä".
Ei tällainen ole hyvää journalistiikkaa, ongelmallisinta siinä on sitten se, että se esitetään YLE:n verkkosivuilla ja näin sen status on aivan toinen kuin jos se olisi esitetty jossain Lappeenrantalaisessa. YLE:n sivuilla esitettynä se on olennaisesti virallisempi ja sen myötä tarjottiin sille varsinaiselle Venäjän propagandakoneistolle "ase" jota hyödyntää, positiivinen uutinen Krimistä YLE:n laatimana.
vlad