bunghole kirjoitti:Ja vaikka Jags väitti alunperin että Stalinin vainoihin ei osallistunut venäläisiä niin kummasti lopetti puhumasta aiheesta kun joku toi ilmi miten nämä Stalinin jälkeen tärkeimmät vainoja toimeenpanneet henkilöt olivatkin, yllätys yllätys, venäläisiä.
TosiFani kirjoitti:Hyvä TOJ:
Kerro minulle miten Suomi olisi voinut välttää jatkosodan??
Stolk-2 kirjoitti:Meikäläinen se oli. Yagoda ja Yesov olivat venäläisiä. Lenin ei ollut juutalainen kuten Toj väitti. Eipä löytynyt kommenttia ja aikaa vastata näin lyhyisiin lauseisiin. Eikä nuo talvisodan ukranailaiset ja kirgiisit muodostaneet kokonaan neukkujen hyökkäysvoimaa.
bunghole kirjoitti:Suurimmalla osalla noista sotilaista ei ollut hajuakaan mihin heidät oli lähetetty ja he luulivat matkustavansa Puolaan tai muualle Keski- ja Itä-Euroopan rintamille. Heillä ei ollut mukana edes talvivarusteita mikä oli yksi joukkoja heikentävä asia.
bunghole kirjoitti:Kaikenlisäksi on aivan naurettavaa edes siirtää tuostakaan sodasta yhtään vastuuta ukrainalaisille. Sodanjohdossa olivat kuitenkin venäläiset jotka lähettivät nuo ukrainalaiset tänne sotimaan. Syy siihen miksi näin tapahtui oli ainoastaan se että venäläiset aliarvioivat Suomen ja lähettivät täydennysmiehiä tänne sotimaan. Suurimmalla osalla noista sotilaista ei ollut hajuakaan mihin heidät oli lähetetty ja he luulivat matkustavansa Puolaan tai muualle Keski- ja Itä-Euroopan rintamille. Heillä ei ollut mukana edes talvivarusteita mikä oli yksi joukkoja heikentävä asia.
The Original Jags kirjoitti:Suomi aloitti.
EDIT: Miinoituksen syy oli siis se, että sillä haluttiin heikentää Neuvostoliiton puolustuskykyä Leningradiin suuntautuvan hyökkäyksen yhteydessä. Tuoko maanpuolustusta?
Voin vastata vaikka TOJ en olekaan.mjr kirjoitti:1. 1939 Neuvostoliitto hyökkäsi provosoimattomasti Suomen kimppuun suojanaan Saksan myötämieli ja tarkoituksenaan tuhota Suomen valtiollinen olemassaolo.
2. Rauhan solmimisen jälkeen Suomi pyrki suuntautumaan Ruotsiin - Stalin torpedoi yrityksen.
3. Kesällä 1940 Baltian maat stalinisoitiin brutaalisti Saksan lännen sotaretken yhteydessä ja Suomea painostettiin ankarasti sekä ulkoisesti että sisäisesti Neuvostoliiton ohjauksessa toimivien kotikommunistien kautta.
4. Paasikivi pelkäsi koko kesän Moskovassa samaa uhkavaatimusta kuin minkä Baltit saivat. Jos Saksa olisi noussut maihin Englantiin, olisi ultimaatumi todennäköisesti tullutkin, mikä olisi johtanut Suomen valtaukseen hirvittävien uhrien jälkeen.
5. Marraskuussa 1940 Molotov pyysi vapaita käsiä Suomen suhteen Berliinissä. "Viimeinen kohta vuoden 1939 sopimuksesta, joka ei ole vielä toteutunut." Hitler kieltäytyi itsekkäistä syistään ja siten pelasti Suomen tuhoisalta hyökkäykseltä tilanteessa, jossa Länsi oli suljettu pois Euroopan mantereelta.
6. Neuvostoliiton ankara painostus loppui vasta helmikuussa 1941.
7. Suomi ei voinut olla varma keväällä 1941 Saksan hyökkäyksen toteutumisesta: Auswärtiges Amt levitti lähes sodan alkuun asti disinformaatiota siitä, että tarkoituksena on saada vain aikaan uusi Saksalle edullisempi yhteisymmärrys Saksan kanssa. Suomea olisi tässä kaupassa voitu hyvin käyttää jälleen pelinappulana.
8. Näin ollen sitoutuminen Barbarossaan oli pohjimmiltaan täysin defensiivinen toimi painajaismaisessa tilanteessa, jossa Stalin selkeästi halusi viedä loppuun elokuun 1939 etupiirijaon Suomen kohdalta. (Sodan sytyttyä toki siihen heti liittyi revansistisia piirteitä, mitä nyt tuskin voi pitää jättimäisenä ihmeenä edellisen kahden vuoden murhenäytelmät huomioonottaen.)
9. Saksa olisi hyökkäyksen alettua joka tapauksessa rikkonut Suomen puolueettomuutta, jolloin Suomi olisi joutunut hallitsematta mukaan konfliktiin, ehkä kummankin osapuolen vuorollaan miehittämäksi.
10. Suomella ei ollut elintarvikeomavaraisuutta. Suomen viljatuontia kontrolloi Saksa.
11. Jatkosodan syntymisen taustan selittäminen kahdella viikolla kesäkuussa 1941 on siten täysin valheellinen ja harhaanjohtava analyysi.
12. Virossa asuu nykyään n. miljoona vuoden 1939 väestön jälkeläistä. Vuonna 1939 Virossa oli myös noin miljoona asukasta. Suomessa väkiluku silloin oli 3,5 miljoonaa. Jos olisimme kokeneet Viron kohtalon tästä maasta puuttuisi silloin lähes kaksi miljoonaa asukasta. Toimiko valtiollinen johtomme huonosti kuin toisen maailmansodan oloissa lähes ainutlaatuisesti säilyimme pienenä valtiona miehittämättä ja itsenäisenä?
Ole nyt hyvä ja vastaapa näihin huomioihin kohta kohdalta. Jos pystyt.
pelikielto kirjoitti:Voin vastata vaikka TOJ en olekaan.
mjr kirjoitti:Loistavaa tekstiä - eihän tähän TOJ:tä tarvitakaan... Itse asiassa (mm.) näissä Venäjä-kysymyksissä ei taitaisi olla ollenkaan mahdotonta rakentaa joku satunnais-generaattori simuloimaan Jagsin argumentaatiota.
The Original Jags kirjoitti:Tarkoitin "lännellä" tässä tapauksessa länsimaita, joihin Puolaa ei ainakaan perinteisesti ole luettu. Mielestäni Venäjä ei ole koskaan hyökännyt länsimaan kimppuun, ellei 1700-lukua edeltävää Ruotsia lasketa sellaiseksi. Länsimaista Venäjälle ovat vastaavasti hyökänneet Saksa, Ranska ja Englanti (Krimin sodassa).
The Original Jags kirjoitti:Uskon, että jatkossa Valko-Venäjä ja myös Ukraina tulevat olemaan tiukasti Venäjän ns. "valtapiirissä", kenties jossakin vaiheessa nämä muodostavat jopa yhden valtion. Tälle löytyy sekä maantieteelliset, historialliset että rodulliset perustelut. Valko-Venäjä ja Ukraina kuuluivat tsaarin Venäjään ja itsenäistyivät ensimmäisen kerran historiansa aikana vasta 1991. Lisäksi he ovat rodullisesti käytännössä samaa kansaa venäläisten kanssa, koska he kaikki polveutuvat itäslaaveista. En tiedä millä aikavälillä tämä tapahtuu, mutta tähän suuntaan varmasti mennään koko ajan enemmän ja enemmän.
The Original Jags kirjoitti:Millä tavalla Venäjä sitten tulee käyttämään "energia-asettaan"? Mielestäni Venäjän ensisijainen tavoite on taloudellisen voiton maksimointi, kuten markkinatalousmaalla kuuluukin olla. Putinin ja hänen seuraajansa politiikan päätavoitteita tulee olemaan kansan elintason nostaminen, ja sitä edesauttaa parhaiten vientitulojen maksimointi. Eli energia tullaan kilpailuttamaan sekä Euroopan sisällä että laajemmasti koko EU:n ja Aasian välillä. Tällainen kilpailuttaminen varmasti suututtaa EU:ta, koska se on tottunut siihen ettei sillä ole juuri kilpailijaa Venäjän energian suhteen, mutta EU ei voi asialle mitään tehdä. Jos Aasia haluaa ostaa Venäjän energiaa paremmilla ehdoilla kuin EU, on EU:n parannettava vuorostaan tarjoustaan.
The Original Jags kirjoitti:Mutta taloudellisten seikkojen ohella myös politiikka on väkisinkin pelissä mukana. Itämeren kaasuputki poistaa Venäjän riippuvuuden kaasun kauttakulkumaista, mutta näiden maiden riippuvuus Venäjään säilyy, elleivät ne keksi vaihtoehtoisia tapoja tuottaa samaa määrää energiaa. Näin esimerkiksi Varsovan on luotava jatkossa paremmat suhteet Moskovaan, ja pitkälti Moskovan ehdoilla. Samaa voidaan sanoa myös Baltian maista.
The Original Jags kirjoitti:Jälleen puolustelet ennaltaehkäisevää sotaa.
The Original Jags kirjoitti:En kai olekaan kiistänyt sitä, että Neuvostoliitto ei hyökännyt talvisodassa. Mulle sopii ihan hyvin se, että sovitaan NL:n hyökänneen talvisodassa ja Suomen jatkosodassa.
The Original Jags kirjoitti:Nuo hintaneuvottelut aloitettiin jo kesällä ja venäläiset ilmoittivat korottavansa hintoja jo silloin.
Miksi on juuri Venäjän velvollisuus avustaa ja sosiaalihuoltaa Ukrainaa? Miksei tuota olisi voitu tehdä yhteisvastuullisesti? Esimerkiksi siten, että Ukraina maksaa Gazpromille täyden markkinahinnan, ja Ukrainan sosiaalihuollosta kiinnostuneet valtiot puolestaan korvaavat Ukrainalle markkinahinnan ja entisen hinnan välisen erotuksen.
Sitä nyt haen, että miksi mielestäsi juuri Venäjän velvollisuus oli toimia Ukrainan hyväntekijänä?
The Original Jags kirjoitti:Voit kai silti edes arvata? Käytä mielikuvitustasi. Miksi esimerkiksi Rice antoi vasta lausonnon, jossa hän vaati Venäjää jatkamaan edullisen kaasun myymistä Ukrainalle? Mieti, mikä tässä oli takana. Uskon, että älykkäänä kaverina varmasti keksit jonkun teorian.
The Original Jags kirjoitti:Onko Venäjän päätös korottaa V-Venäjän kaasun hintaa sinusta myös "helposti tulkittavissa" poliittiseksi painostukseksi?
The Original Jags kirjoitti:Valtio koostuu hyvin monesta "itsenäisestä yksiköstä". Tuolla perusteella mikään, mitä valtio tekee, ei sitten ole "valtion tekemää", vaan "itsenäisen yksikön" tekemää.
The Original Jags kirjoitti:Mutta ei tuomittu. Itse asiassa noilla sotaretkillä oli hyvin vankka kannatus kautta linjan. Aina lähtien presidentistä, eduskunnasta ja hallituksesta. Nehän olivat vasta itsenäistyneen valtion voimannäyttö entiselle emämaalle, joiden avulla haluttiin antaa lisäpainoa virallisen Suomen esittämille aluevaatimuksille. Sotaretket olivat tuon ajan Suomen virallisen ulkopolitiikan mukaisia.
The Original Jags kirjoitti:Neuvostoliitto aloitti, ja välissä solmittiin rauhansopimus. Minkä vuoksi rauhansopimuksia mielestäsi solmitaan?
The Original Jags kirjoitti:Eli pieni saa lyödä isoa, mutta iso ei pientä?
mjr kirjoitti:3. Kesällä 1940 Baltian maat stalinisoitiin brutaalisti Saksan lännen sotaretken yhteydessä ja Suomea painostettiin ankarasti sekä ulkoisesti että sisäisesti Neuvostoliiton ohjauksessa toimivien kotikommunistien kautta.
dali kirjoitti:Älä unohda Krimin sodan kontekstia. Osmanien valtakunta oli romahtamassa, ja Iso-Britannian johdolla Länsi-Eurooppa halusi pitää tuon korttitalon kasassa. Britit pelkäsivät, että Venäjän vaikutusvalta kasvaa liian suureksi.
Sazonov:
Goebbelsin päiväkirjassa on jo kauan ennen hyökkäystä maininta: "Venäjä on jaettava. Ei voida sietää Idässä tällaista valtavaa valtiota". Samoin Hitler 11. elokuuta 1939 mainitsi: "Kaikki mitä minä aion on suunnattu Venäjää vastaan. Jos Länsi on liian tyhmä ja sokea ymmärtääkseen tämän, niin minä olen pakotettu aloittamaan Lännen lyömisen, ja sitten sen tappion jälkeen kääntyä Neuvostoliittoa vastaan kaikkine koottuine voimineni"
+++++++++
"Länsi taistelee jo puolitoistasataa vuotta Venäjää vastaan" - totesi katkerasti Ivan Iljin kylmän sodan vuosina. "Minkäänlainen yleiseurooppalaisen asian palvelus ei ole muuttanut tätä suhdetta - ei Euroopan vapauttaminen Napoleonista, ei Preussin pelastaminen 1805-1815, ei Itävallan pelastaminen1849 ja Ranskan 1875, ei Aleksanteri III rauhantahtoinen politiikka, ei Haagin konventio, ei uhrautuva taistelu Saksaa vastaan 1914. Lisäämme vielä, ei Euroopan vapauttaminen Hitlerin totaaliselta tuhoamiselta, eikä lopulta edes Venäjän itsensä lakkauttaminen suurvaltana. "Niille Venäjä on salaperäinen, puolibarbaarinen "tyhjiö", jota..."on kaikin keinoin heikennettävä", toteaa I.Iljin surullisesti.
Me näemme, että kohta kun Venäjä alkaa "keskittyä" ja etsiä jälleenrakentamisen ja vahvistumisen muotoja, pystyttämään omien resurssiensa kontrollin, sitä syytetään totalitarismista ja perääntymisestä demokratiasta. Siksi ei olekaan ihmeteltävää, että Lännen nykylehdistö osoittaa tällaista venäläisvastaista kiihkoa, jota ei ollut edes kylmän sodan kaudella. Millaisen opetuksen toinen maailman sota antaa?
dali kirjoitti:toki olet oikeassa siinä, ettei Venäjä/NL ole vallannut alueita Atlantin rannoilta, mutta toisessa maailmansodassa näin olisi eittämättä käynyt, jolleivät liittoutuneet olisi avanneet toista rintamaa. Sota olisi kestänyt tässä tapauksessa paljon pidempään, ja ollut paljon verisempi.
dali kirjoitti:Unkari, Tshekkoslovakia, Puola yms. rautaesiripun maat ovat kiinteä osa Eurooppaa. Ettei käsitystäsi ole kuitenkin muokannut vanha jako Nato-maiden ja Varsovan liiton maiden välillä? Näihin maihinhan Stalin toi demokratian ja vapaan yhteiskuntajärjestyksen.
dali kirjoitti:Tuo energian kilpailuttaminen tietää yhä suurempia voittoja yläluokalle, mutta tuskin kovin suurta helpotusta "kansojen syville riveille". Nykyinenkin kehitys toki vie hiljalleen kohti suurempaa keskiluokkaa, mutta äärikapitalismi johtaa myös suuriin "häviäjien" joukkoihin.
dali kirjoitti:Tylytät samaan aikaan Yhdysvaltoja sen harjoittamasta imperialismista, mutta samaan aikaan ennustat Venäjän käyttävän "energia-asetta" tulevaisuudessa yhä voimakkaammin.
dali kirjoitti:Eikö kumpikin maa harjoita siis ihan samanlaista kyykyttämistä?
dali kirjoitti:Motiivit ovat samat, mutta keinot hieman erilaiset, johtuen muun muassa maantieteestä.
dali kirjoitti:Yhdysvalloista on paha lähteä rakentamaan voimalinjoja ja kaasuputkia vanhalle mantereelle, jollei sitten kulje Beringinsalmen kautta...
dali kirjoitti:PS. jotta epäselvyyksiä ei tulisi kyykyttämisen ja kauppapolitiikan välillä: markkinahinnan tulee mielestäni määräytyä sen mukaan, mitä ostaja kykenee kohtuudella maksamaan, eikä sen mukaan, mitä myyjä vaatii.
dali kirjoitti:Kyykyttämiseksi homma menee silloin, kun myyjä yksipuolisesti nostaa hintoja, eikä ota huomioon asiakkaansa maksukykyä.
dali kirjoitti:Taitaa olla pikemminkin niin, että talouselämän edustajat määrittävät politiikan suunnan. Politiikka seuraa taloutta, eikä toisinpäin.
dali kirjoitti:Venäjänkin etu pitkällä tähtäimellä olisi, että se loisi hyvät suhteet "asiakkaidensa" kanssa, jos maa kerran haluaa olla vaikutusvaltainen ja arvostettava tekijä eurooppalaisessa politiikassa.
dali kirjoitti:Sanelupolitiikan seurauksia voi tarkastella Euroopan lähihistoriasta. Eri juttu on sitten, onko tällaiseen solidaariseen sosiaalitanttailuun halua Venäjällä.
dali kirjoitti:Tämä ihan vaan kommenttina vertailussa neuvostosorron ja lännen sorron välillä.
The Original Jags kirjoitti:Puna-armeija syyllistyi miehittämissään maissaan vääryyksiin, mutta vertailussa länteen länsi vie kyllä "voiton". Brittiläisen Imperiumin tuhojälki miehittämissään maissa oli kokonaisuudessaan selvästi pahempi kuin neuvostoimperiumin.
The Original Jags kirjoitti:Puna-armeija syyllistyi miehittämissään maissaan vääryyksiin, mutta vertailussa länteen länsi vie kyllä "voiton". Brittiläisen Imperiumin tuhojälki miehittämissään maissa oli kokonaisuudessaan selvästi pahempi kuin neuvostoimperiumin.
SGD kirjoitti:Paljon parempi vertaus on länsi- ja itä-Saksojen välillä.
mjr kirjoitti:Siperiahan ei ollut tyhjä, neitseellinen maa - sitä asuttivat alkuperäiskansat, jotka nyt ovat lähinnä tuhoutuneita (samoin kävi suuressa osassa Euroopan puoleista "Venäjää").
mjr kirjoitti:En puhuisi läntisestä tai itäisestä imperialismista vaan varhaisemmin teollistuneiden maiden imperialismin kaudesta teollistumattomia maita ja kansoja vastaan.
mjr kirjoitti:Britit lähtivät laivoilla alistamaan heikompiaan, venäläiset pääsivät maata pitkin.
mjr kirjoitti:Lopputulokset suurin piirtein samoja,
mjr kirjoitti:joskin Venäjä ei tietenkään hallintomallistaan johtuen voinut viedä mukanaan parlamentarismin ja oikeusvaltion periaatteita, joita brittien alistamat kansat käyttivät lopulta hyväkseen vapautuakseen sorrosta.
Minäkin tiedän: Liettua on Euroopassa ja Sierra Leone on Afrikassa.The Original Jags kirjoitti:Ei, vaan tehdään mieluummin vertaus Liettuan ja Sierra Leonen välillä. Liettua on tänään EU-valtio. Vuonna 1961 brittien siirtomaahallinnosta vapautunut Sierra Leone on tänään se sama kurjala, joka se oli brittien hallinnon alaisuudessa. Todellisuudessa Sierra Leone on edelleen länsivaltojen siirtomaa, vaikka nimellisesti se ei enää sitä ole.
Tiedätkö sinä, miksi Liettua kykeni nousemaan paljon nopeammin kuin Sierra Leone miehityshallinnon poistumisen jälkeen? Minä tiedän.
fastasashark kirjoitti:Minäkin tiedän: Liettua on Euroopassa ja Sierra Leone on Afrikassa.
Ei voi missään tapauksessa verrata keskenään.
The Original Jags kirjoitti:Miksi? Britit eivät koskaan alistaneet Saksaa siirtomaakseen.
Ei, vaan tehdään mieluummin vertaus Liettuan ja Sierra Leonen välillä. Liettua on tänään EU-valtio. Vuonna 1961 brittien siirtomaahallinnosta vapautunut Sierra Leone on tänään se sama kurjala, joka se oli brittien hallinnon alaisuudessa. Todellisuudessa Sierra Leone on edelleen länsivaltojen siirtomaa, vaikka nimellisesti se ei enää sitä ole.
Tiedätkö sinä, miksi Liettua kykeni nousemaan paljon nopeammin kuin Sierra Leone miehityshallinnon poistumisen jälkeen? Minä tiedän.
Myönnän ettei perusteluni ole maailmaa mullistava, mutta mielestäni faktaa.The Original Jags kirjoitti:Ei kai pelkkä maantiede nyt kansalaisten elintasoa ja yhteiskunnan tilaa ratkaise. Tuo nyt on aika köyhä perustelu.
The Original Jags kirjoitti:Tiedätkö sinä, miksi Liettua kykeni nousemaan paljon nopeammin kuin Sierra Leone miehityshallinnon poistumisen jälkeen? Minä tiedän.