HABS #11 kirjoitti:
Kyllä se on edelleenkin venäjä joka kärsii siitä että kansallisomaisuus mätenee metsiin.
Venäjällä on hakattu valtavia alueita metsiä tyhjiksi "parhailta paikoilta" ilman, että venäläinen metsäteollisuus olisi hyötynyt hakatusta puusta mitään. Nyt nuo alueet ovat pelkkää hakkuuaukeaa, eikä niitä pystytä hyödyntämään taloudellisesti seuraavaan sataan vuoteen.
Venäjälle on pakko kehittää järjestelmä, joka estää puun puoli-ilmaisen lahjoittamisen ulkomaille. Putin ymmärtää asian, ja siksi hän suorastaan kiroili korruptoituneille virkamiehille, jotka sallivat moisen ryöstön tapahtuvan.
Metsäteollisuutta on kehitettävä rajojen sisäpuolella, ja se merkitsee pyöreän puun lahjoittamisen ulkomaille lopettamista. Samalla olosuhteet on luotava rajojen sisäpuolella sellaisiksi, että ulkomaalaiset metsäfirmat haluavat rakentaa vaikkapa paperitehtaita Venäjälle.
Esimerkiksi Kajaanin paperitehdas elää Venäjän puulla. Ilman Venäjän halpaa puuta tehdas ei olisi toiminnassa. Entä jos venäläiset tekevät venäläisen puun toimittamisen Kajaaniin jatkossa mahdottomaksi? Kenties UPM Kymmene siirtää tehtaan Venäjän puolelle, koska siellä paperia voidaan tuottaa kannattavasti päinvastoin kuin Kajaanissa.
HABS #11 kirjoitti:
Venäjällä ei tule milloinkaan tilannetta jossa puuvaranto alkaisi loppua.
Ei tietenkään, mutta puuvarannot kyllä loppuvat olennaisista paikoista, eli sieltä mistä puuta voidaan rahdata muualle, jos hakkuita ei aleta rajoittamaan.
Venäjän on luotava järkevä metsäalaa koskeva strategia. Strategiaan tulee sisällyttää ainakn seuraavat asiat:
- Raakapuun vientiä ulkomaille vähennettävä selvästi, ja puun vientitulleja on nostettava entisestään.
- Ulkomaista metsäteollisuutta on houkuteltava Venäjälle halvan puun ja halvan energian avulla. Tämä edellyttää myös infrastruktuurin parantamista.
- Kotimaiseen metsäalan koulutukseen on panostettava lisää. On luotava kestävän kehityksen ratkaisuja. Hakatut metsät on istutettava välittömästi uudelleen.
HABS #11 kirjoitti:
Suomalainen metsänomista tajuaa oman omaisuutensa arvon eikä anna sen lahota pystyyn.
Vaikka suomalainen metsänomistaja suostuisikin myymään puuta teollisuudelle, olisi tämä puu varmaan edelleen kalliimpaa kuin venäläinen puu huolimatta tullimaksuista.
HABS #11 kirjoitti:
Eiköhän venäjällä joku kohta huomaa puutullien järjettömyyden ja pura ne kohta.
Minä uskon päinvastaiseen kehitykseen. Vientitulleja tullaan korottamaan jatkossa lisää.
HABS #11 kirjoitti:
Lisäksi nämä puutullit ym. vastaavat maksut ovat esteenä venäjän jäsenyyteen WTO:ssa. Eiköhän venäjäkin halua olla jatkossa maailman kaupan keskuksessa mukana eikä eristäytyä omaksi saarekkeekseen.
Venäjän ei tule edes liittyä WTO:hon, jos sen haitat muodostuvat etuja suuremmiksi. Esimerkiksi USA on liittänyt Venäjän jäsenyyteen vaatimuksia, joita Venäjä pitää kohtuuttomia.
Venäjällä on paljon valtteja käsissään. Sen kannattaa mieluummin kehittää rauhassa ja järkevästi talouttaan ja yhteiskuntaansa, kuin tehdä hätiköityjä ja vahingollisia päätöksiä. Öljy vähenee, energia kallistuu, ja samalla energian kulutus kasvaa koko ajan. Ne joilla on energiaa, ja jotka pystyvät suojelemaan energiaansa, tulevat jatkossa paljolti sanelemaan kauppaehtoja. Tässä tilanteessa kannattaa vain odottaa, että energian kysyntä kasvaa riittävän suureksi, jolloin Venäjä ei olekaan se, jota painostetaan, vaan se joka sanelee.