Vastaillaanpa taas.
The Original Jags kirjoitti:
Vuonna 1918 Ruotsissa mietittiin tosissaan sotaa Suomea vastaan, jolla vanha alusmaa olisi saatu takaisin kuningaskunnan yhteyteen.
Vaikka tuota sotaretkeä ei koskaan tehtykään, miehitti Ruotsi kuitenkin Ahvenanmaan.
Sodan miettiminen ja sodan toteuttaminen on kaksi eri asiaa.
Ja mitä tulee tuohon Ahvenanmaan miehitykseen, päätettiin silloisessa Kansainliitossa vasta 1920-luvulla (en nyt muista tarkkaa vuotta), että Ahvenanmaa kuuluu Suomelle. Tämän jälkeen ei Ruotsi sinne ole hyökkäillyt. Vähän siis sama tilanne kuin nämä Karjalan sodat, joissa valtion rajat ovat vasta muotoutumassa.
The Original Jags kirjoitti:
Tietysti talvisota Suomen itsenäisyydelle, mutta yhtäkaikki tuo ei vähennä Karjalan sotien oikeutusta Suomen kannalta tippaakaan.
Tämän kautta varmaan siis ymmärrät Suomen miinoitus- ym. "sotatoimet" välirauhan aikana. Eli maassamme oltiin tietoisia uuden sodan syttymisestä ja uhatuksi koettu itsenäisyys oli pyrittävä takaamaan kaikin keinoin. Olisi ollut perin tyhmää jättää hyvä valmistautumisaika käyttämättä.
The Original Jags kirjoitti:
Miten tulkitset sen, että Venäjä alkaa periä myös Valko-Venäjältä maailmanmarkkinahintaa maakaasusta ensi vuonna? Eikö niiden pitänyt olla liittolaisia? Miten tämä soveltuu teoriaasi, jonka mukaan Venäjä nosti hintoja vain poliittisten syiden vuoksi? Etkö hyväksy sitä, että Venäjä todella on markkinatalousmaa, ja Gazpromin tärkein yksittäinen tehtävä on tuottaa taloudellista voittoa, joka edellyttää hyvin maksavia asiakkaita, ei Ukrainan kaltaista sosialismin ja hyväntekeväisyyden harjoittamista.
Totta kai hyväksyn ja pidän suotavana, että Venäjä on markkinatalousmaa, kunhan se toimii reiluin pelisäännöin naapureitaan kohtaan. Ihmettelen vaan, että yhtäkkiä on varaa lahjoittaa palestiinalaishallinnolle 7 miljardia euroa, kun kesken paukkupakkasten piti nostaa ukrainalaisille toimitettavan kaasun hintaa.
Voisitko linkittää lähteen, jonka mukaan myös V-Venäjä joutuu maksamaan maailmanmarkkinahintaa ensi vuonna, ihan vain mielenkiinnosta haluaisin vilkaista ko. juttua.
The Original Jags kirjoitti:
OK. Osaatko vastata siihen, että
- Miksi Suomen valtio tuki sotaretkiä taloudellisesti?
Ei tukenut. Suomen pankki ehkä, mutta ei Suomen valtio.
The Original Jags kirjoitti:
- Miksi moni Suomen armeijassa korkeassa asemassa oleva upseeri osallistui retkiin?
Jonkinnäköistä harrastustoimintaa?
The Original Jags kirjoitti:
- Miksi aluevaatimuksia esitettiin virallisella tasolla? Virallinen Suomi vaati Neuvosto-Venäjältä Aunusta, Vienaa ja jopa koko Kuolan niemimaata. Mikä tässä oli takana?
Miksi NL vaati Suomelta 1938-39 alueita Kannakselta, vaikka rajat oli jo määritelty Tarton rauhassa 1920? Perusteena oli saksalaisten uhka, mutta Suomi oli virallisesti puolueeton, jota ei itärajan takana uskottu.
The Original Jags kirjoitti:
Eikö? Millä tavalla raja määriteltiin vuonna 1917, ellei sopimuksella?
Voisitko kertoa, missä ja milloin Suomi ja sisällissotaa käyvä Venäjä olivat tehneet rajasopimuksen vuonna 1917?
The Original Jags kirjoitti:
Kuten sanoin, kyse on periaatteesta. Valmiiksi sovittuun kirjallisen sopimukseen ei lisäillä omin päin mitään lisukkeita, piste.
Ei kai sopimus ole valmiiksi sovittu kirjallinen sopimus, ennen kuin se on allekirjoitettu?
The Original Jags kirjoitti:
Jos tuo ylitys tapahtuu vahingossa, pitäisi naapurien kyetä selvittämään asia diplomaattisesti ilman suurta kohua ja meteliä.
Onko viimeisimmästä ilmatilaloukkauksesta mielestäsi muodostunut jossakin vaiheessa valtiotasoinen kohu? (Jatkoajan keskustelupalstaa ei laskettane sellaiseksi)