archieG kirjoitti:
Ne suurimmat syyt löytyvät kyllä aivan jostain muualta kuin Saksan ja Venäjän suhteista.
Sodan syitä oli monia, mutta eräs niistä oli Venäjän talousvallan tuhoaminen.
archieG kirjoitti:
Eiköhän saksalaisilla valtiona ollut parempaakin tekemistä, kuin rahoitella Leniniä. Eikä yhtään kummallista, että jätät korostetusti mainitsematta Leninin venäläisyyden.
Venäjän bolshevikit saivat rahoitusta sekä Saksasta että Yhdysvalloista, eivätkä rahoittajina olleet lännen työläiset, vaan kapitalistinen rahavalta. Lännen intresseissä oli tuhota venäläinen kapitalisti, joka onnistui parhaiten rahoittamalla maassa "proletariaatin vallankumous".
Vai mistä luulet Venäjän bolshevikkien saaneen rahoituksen ja sitä kautta tarvittavan aseistuksen massiiviselle vallankumoukselleen ja koko vallitsevan hallintojärjestelmän (tsaari, virkamiehet, omistajaluokka, armeija) syrjäyttämiseen?
Vladimir Uljanov, eli Vladimir Lenin, oli toki venäläinen, tosin venäjänjuutalainen.
archieG kirjoitti:
Eli jälleen kerran mielestäsi venäläisillä ei ollut osaa eikä arpaa kommunismin nousussa Venäjällä? Et edes sinä voi kääntää asiaa näin.
No näinhän en ole väittänyt. Varsinaisen likaisen työn eli aseellisen vallankumouksen ja sisällissodan tekivät Venäjän bolshevikit, joita johti joukko suhteellisen häikäilemättömiä miehiä. Toki joukossa oli joitakin järkijätkiä, kuten Kerenski, mutta valitettavasti Leninin ja myöhemmin Stalinin johtamat veriset byrokraatit ottivat johdon käsiinsä.
Lenin ja hänen keräämänsä joukkio kierteli vuonna 1917 Saksasta saamansa rahoituksen turvin halki laajan Venäjän maan perustaen eri paikkakunnille punakaarteja. Maahan virtasi samalla valtavasti aseita ulkomailta, jotka päätyivät näille punakaarteille. Aseet tulivat suurimmaksi osaksi Yhdysvalloista, jossa oli jo 1900-luvun alussa massiivinen aseteollisuus. Ja aseet olivat amerikkalaisten pankkiirien, kuten Rockefellerien ja Rotschildien ostamia. Kun punakaarteja oli perustettu tarpeeksi ja ne oli saatu aseistettua, käynnistyi vallankumous ja sisällissota.
Vallankumous ei näin olisi ollut mahdollinen ilman lännestä tullutta rahoitusta. Tsaarin Venäjällä työväenluokan asema ei ollut ainakaan parempi kuin lännessä, jossa se myös oli surkea. Työväenluokalla ei olisi ollut mahdollisuuksia hankkia vallankumoukseen tarvittavaa aseistusta ilman ulkopuolelta tullutta rahoitusta, ja tämä rahoitus tuli saksalaisilta ja amerikkalaisilta. Tsaarin valta kukistettiin Rockefellerin rahoilla.
Kuriositeettina voisi mainita, että sama amerikkalainen rahavalta rahoitti osaksi myös punaisia Suomen sisällissodassa, sillä näitä amerikkalaisaseita virtasi Venäjän bolshevikeilta Suomeen vuonna 1918.
archieG kirjoitti:
Kai mielestäsi tsaarilla ja Venäjälla ei ole vuosisatojen kuluessa ollut mitään yhteyttä? Oliko kaikki tsaarit kenties ukrainalaisia?
Jospa lukisit niitä viestejä. Kirjoitin, että työväestön huonot olot tarjosivat hyvän pohjan vallankumouksen syntymiselle Venäjällä.
archieG kirjoitti:
Mitähän tämä liittyy Venäjään?
Ei suoranaisesti, mutta totesin näin, koska työväestön huonot olot eivät olleet vain Venäjälle tyypillinen ilmiö 1900-luvun alun maailmassa. Englannissa tehdastyöläisten olot olivat aivan surkeat, kuten olivat myös Suomessa. Se miksi työläisten vallankumous tapahtui Venäjällä, johtui siitä että missään muualla kapitalistinen rahavalta ei rahoittanut tällaista vallankumousta.
Yksikään heikossa asemassa olevan kansanosan vallankumous ei koskaan voi onnistua ilman merkittävää ulkopuolista tukea. Tämä kannattaa muistaa.
archieG kirjoitti:
Niin, toivottavasti joku muu samanlainen umpi-venäläinen kuin Lenin oli tulee ja laittaa tuohon roisto-valtioon hieman kuria ja järjestystä.
Mitä tämä mahtoi tarkoittaa? Pitääkö tämä tulkita niin, että toivot uutta vallankumousta Venäjällä nyt? Toivottavasti et, sillä tuollainen vallankumous saattaa samalla nielaista myös Suomen.
Ilmeisesti tässä oli nyt takana toive Venäjän heikkenemisestä uuden vallankumouksen myötä, mutta näin Venäjän naapurimaan asukkaana kannattaa olla varovainen sen suhteen mitä toivoo.
archieG kirjoitti:
Venäjän talousvallalle ei ole nyt, eikä ollut silloinkaan mitään perusteita. Tämän päivän venäläinen talousvalta kukistuisi omaan uhitteluunsa muutamassa viikossa.
Venäjä oli sata vuotta sitten maailman nopeimmin kasvava talous. Eli perusteet olivat olemassa. Tuota vauhtia Venäjä olisi pian ohittanut Yhdysvaltojen talouden, jos kehitys olisi jatkunut samanlaisena esimerkiksi 1930-luvun alkuun asti.
Tällä hetkellä Venäjän talous kasvaa selvästi nopeammin kuin EU:n talous keskimäärin, joten itänaapurimme talousvalta on kasvamassa koko ajan. Esimerkiksi Gazpromin liikevaihto on jo suurempi kuin Microsoftin.
archieG kirjoitti:
Kyllä, roisto-Venäjä tietää oman vahvuutensa, mutta Venäjä tietää, että se seisoo kuitenkin savijaloilla, jonka pystyy sortamaan pieninkin tönäisy.
Enpä oikein usko, että näin olisi. Niin se vaan tuo "savijaloilla seisova valtio" on pysynyt pystyssä jo tuhannen vuoden ajan.
archieG kirjoitti:
Putin ei nojaa mihinkään muuhun kuin omaan itseluotuun kansansuosioon.
Putinin ansiot Venäjän hyvään kehitykseen ovat kiistattomat. Samoin hänen kansansuosionsa on aitoa. Ei hän tietenkään ilman vastustajia ole, kuten ei yksikään valtionpäämies.
archieG kirjoitti:
Putin on presidentti maassa, missä ei toteudu minkäänlaiset demokraatiset perusoikeudet. Ilmaisunvapaus ja lehdistönvapaus ovat tuntemattomia käsitteitä ja eriarvoisuus vain kasvaa.
Demokraattiset perusoikeudet toteutuvat mm. siten, että Putin kunnioittaa Venäjän perustuslakia, eikä näin asetu ehdokkaaksi seuraaviin presidentinvaaleihin.
Ilmaisun- ja lehdistönvapaudessa on puutteita, tosin suurimmaksi osaksi siksi, että valtio omistaa maan merkittävimmät informaation lähteet. Mutta myös vaihtoehtoisia ja opposition omistamia tiedotusvälineitä maassa on olemassa, ja nämä myös toimivat.
Maassa on kyllä eriarvoisuutta, mutta parempi näin kuin että kaikki olisivat köyhiä. Yksin Moskovassa on yli satatuhatta dollarimiljonääriä ja useita kymmeniä dollarimiljardöörejä. Positiivista on se, että venäläistä omistamista alkaa jo olla ihan mukavassa määrin. Toivottavasti Putinin sosiaalireformi onnistuu, ja yhä useampi ihminen saadaan nostettua pois köyhyydestä ainakin keskiluokkaan, josta nousu ylemmäs on myös mahdollista.
Keskiluokan kasvu on kyllä Venäjällä tosiasia, ja tämä kertoo siitä, että sosiaaliset uudistukset ovat ainakin jotenkin onnistuneet.
archieG kirjoitti:
Tähän maahanko Suomen pitäisi luottaa? Eikö historia ole jo opettanut?
Venäjä on ollut meille pääasiallisesti hyvä naapuri. Mielestäni selvästi parempi kuin Ruotsi.