Vastailenpa nyt näihin eilisiin.
The Original Jags kirjoitti:
OK, olemme nyt yhtä mieltä siitä että Venäjä on taloudelliselta kantilta katsottuna Ruotsia parempi naapuri eikä luotettavuudenkaan suhteen ole eroa puoleen eikä toiseen.
Nimenomaan taloudelliselta kantilta kyllä, luotettavuuden kannalta nimenomaan ei.
The Original Jags kirjoitti:
Turvallisuus on tietysti eri juttu, koska toinen naapuri on ydinasevalta, ja toinen ei.
OK, olemme siis yhtä mieltä siitä, että turvallisuuden kannalta ajateltuna Venäjä ei ole aivan yhtä luotettava naapuri kuin Ruotsi. Tosin sinä vedät ydinaseet jostakin mukaan tähän, mutta ydinaseet eivät tässä kohtaa ratkaise asiaa. Ilman ydinaseitakin Venäjä on potentiaalisempi uhka Suomen turvallisuudelle kuin Ruotsi. Eihän itänaapurilla toisen maailmansodan aikanakaan ollut ydinaseita.
The Original Jags kirjoitti:
OK, toivottavasti myös jatkossa muistat mitä nyt kirjoitit, jos eteen tulee tilanne, että Venäjä syystä tai toisesta vähentää energiantuontiaan Suomeen.
Muodostan kantani tietysti kulloisenkin tilanteen mukaan. Toistaiseksi en ole huomannut kuitenkaan kaasutoimitusten suhteen ainakaan mainittavaa väärinkäytöstä Venäjän taholta Suomea kohtaan.
The Original Jags kirjoitti:
Eihän Venäjä häirinnyt Euroopan energiansaantia, vaan Ukraina.
Venäjä vähensi Eurooppaan Ukrainan kautta tulevaa kaasua Ukrainan osuuden verran, jolloin Euroopan kaasunsaannin ei olisi pitänyt häiriintyä. Mutta Ukraina veti välistä ja otti käyttöönsä Euroopalle tarkoitettua kaasua, jota voi hyvin nimittää varastamiseksi, koska Ukraina ei ollut tästä kaasusta mitään maksanut. Ukraina aiheutti näin tilapäisen häiriön Euroopan energiansaannissa, ei suinkaan Venäjä.
Siitä huolimatta on melko arveluttavaa katkaista kaasutoimitukset juuri pahimpien paukkupakkasten aikana. Edistääkö tällainen hyviä naapuruussuhteita? Eikö kaasukiistaa olisi voinut siirtää vaikka kuukauden verran eteenpäin?
The Original Jags kirjoitti:
OK. Jos naapuri rynnii yli rajan ilman sodanjulistusta, niin se ei sitten ole naapurin aloittama sota?
Sanoin että "julistaa TAI aloittaa" sodan. Nykyään sodat alkavat pääosin ilman muodollisia sodanjulistuksia (sikäli kun valtioidenvälisiä sotia nyt enää kauheasti edes käydään). Olennaista ei ole sodanjulistus vaan se, että onko hyökkääjänä virallisen hallituksen käskyvallan alla olevat asevoimat.
The Original Jags kirjoitti:
Sanoit että rajat eivät olleet vielä vahvistuneet. Väitätkö ettei itsenäistyneellä Suomella ollut vielä virallisia rajoja vuonna 1917?
Eikö Suomen rajat virallisesti määritelty ensimmäisen kerran vasta Tarton rauhassa 1920?
The Original Jags kirjoitti:
Siksi, koska Viro haluaa itselleen lisää alueita.
ei voi olla siitä kysymys, koska Venäjäkin oli jo allekirjoittamassa sopimusta. Kysymys taisi olla vain maininta neuvostomiehityksestä, joka on itänaapurille piikki lihassa.
The Original Jags kirjoitti:
Voi olla, me emme tiedä asiasta mitään tämän enempää. Mutta eikö ole kuitenkin hyvä, että ne loppuivat?
Ilmatilanloukkauksia ei edes saisi tapahtua, joten en ala järjestää mitään bileitä sen takia, että ne loppuivat.
The Original Jags kirjoitti:
Kirjoitit aikaisemmin imperfektissä, kun totesit että Venäjä "painosti" Suomea. Vedätkö nyt sanasi takaisin, kun uskot tämän painostuksen olevan vasta tulevaisuutta?
Eikö asian toistuva esilleottaminen Suomen ilmeisestä vastahakoisuudesta huolimatta ole painostamista?
The Original Jags kirjoitti:
Vaihtoehtona on tuottaa energiaa kalliimmalla, ja sehän käy kukkarolle.
Tai kehitellä vaihtoehtoisia energiamuotoja, joiden kehittelyyn uskoisin Suomella olevan erinomaiset lähtökohdat. Tarvitaan vain suopeutta myös valtiovallalta.
The Original Jags kirjoitti:
Venäjän yhteiskunta on vakaampi kuin kertaakaan sitten NL:n romahduksen.
Mutta myös epädemokraattisin. Epädemokraattisuudella on taipumus muodostaa epävakautta.
The Original Jags kirjoitti:
Tarkoitin lehdessä ajoittain esiintyvää Karjala takaisin -huutelua, jota ei toki voida suoraan tulkita Venäjä-pelotteluksi.
Tottakai jokaisessa valtioissa on tällaisia "ääriaineksia", Suomessa Karjalan-huutelijat on kuitenkin erittäin marginaalinen porukka. Venäjällä sentään merkittävä oppositiojohtaja vaatii tsaarinaikaisten rajojen palauttamista, tai on ainakin vaatinut.