WPK kirjoitti:
Kyllä taloudellinen puoli on aina yksi osatekijä kenellä tahansa.
Mutta kun tuntuu, ettei lännessä haluta millään hyväksyä sitä, että Venäjäkin haluaa hakea itselleen taloudellista voittoa. Taloudellisen voiton maksimointi on Itämeren kaasuputken rakentamisen suurin yksittäinen syy. Onko tässä jotain väärää sinusta?
WPK kirjoitti:
Ehkä siitä, että äärikapitalistinen kaupantekotapa ei yksin riitä liittämään Venäjää eurooppalaisten demokratioiden joukkoon. Oikeisto ehkä pelkää myös, että tuuli voi kääntyä koska tahansa ja kohta taas joku entisiä aikoja ihannoiva stalinisti pääsee valtaan ja ryövää ulkomaisten Venäjän investoinnit "kansalle" ja pyrkii maailmanvallankumoukseen asein.
Mitä tarkoittaa "äärikapitalistinen" kaupantekotapa?
Venäjä harjoittaa tällä hetkellä sosialismia mm. Ukrainaa kohtaan, jolle se myy kaasua alle markkinahinnan. Kannatatko Venäjän kapitalisoitumista myös Ukrainan suhteen?
Ei kai tässä ole kyse siitä, että Venäjä pitäisi lukea läntisten demokratioiden joukkoon, vaan siitä, että nämä ns. läntiset demokratiat eivät halua sallia Venäjän toimivan ulkomaankaupan osalta siten kuin ne itse toimivat.
Näkemykseni mukaan kyse on puhtaasta kaksinaismoralismista.
WPK kirjoitti:
Suomen lisäksi ainakin Baltian maat, Ukraina ja Georgia voivat kertoa lisätietoja erilaisista mielivaltaisista toimista ja jopa uhkailuista. Välineenä käytetään energiaa, asevoimia, venäläisvähemmistön asemaa yms.
Ukrainan tapauksessa tilanne oli selvä: Ukraina rikkoi voimassaolevaa sopimusta ja käytti maantieteellistä asemaansa hyväkseen kiristääkseen Venäjää.
Georgian tapaus oli yhtä selvä. Kyseessä oli joko Georgian itsensä provokaatio tai tshetsheenisissien terrori-isku, josta Georgia hysteerisesti syytti Venäjää.
Baltian tapauksessa nämä maat kohtelevat venäläisvähemmistöään huonosti, josta pitääkin välillä huomautella.
En pysty millään tulkitsemaan näitä "mielivallaksi".
Jos haluat mielivaltaa, niin katso vaikka USA:n suhdetta Venezuelaan. CIA kidnappasi vuonna 2002 Venezuelan demokraattisesti valitun presidentin Hugo Chavezin tavoitteenaan syrjäyttää maan hallitus ja asettaa tilalle oma nukkehallitus. Onneksi ei aivan onnistunut.
Kuvittele sitä mekkalan ja älämölön määrää vaikkapa Suomessa, jos FSB kidnappaisi esimerkiksi Viktor Juthshenkon ja asettaisi väkivalloin Ukrainan johtoon oman "marionettinsa"? Länsimaalainen media ei suhtaudu kovin tasapuolisesti tällaiseen toimintaan, koska USA:n törkeät temput Venezuelassa jäivät kyllä melko vähälle huomiolle. Niitä ei pahemmin tuomittu missään, aivan kuin USA:n oikeus olisi kidnapata toisen itsenäisen valtion valtionpäämies tuosta vain!
WPK kirjoitti:
No jotain munaa sentään Suomeltakin välillä löytyy, jonka ilolla totean. Silti Suomi on ns. helppo naapuri Venäjälle, vaikkei enää YYA-hengessä ryömi.
Helppo ja helppo... Tuo viisumiasiassa vastaan jarrutus ei ollut mikään pikku asia, ja tuo on yksi suurimmista syistä, miksi Suomen ja Venäjän suhteet eivät juuri nyt ole kovin hyvät. En tiedä, olisiko näitä uusia rajamuodollisuuksiakaan ilmaantunut ilman Suomen vastaan jarrutusta EU:n sisällä.
Pitäisikö Suomen muuten olla Venäjälle sitten hankala naapuri noin muutoin, koska tunnut pitävän tällaista tavoiteltavana?
WPK kirjoitti:
No just niinkuin siinä ensin kirjoitin Suomen osalta, "vähintään...." -tasolla. Todennäköisemmin kovemmalla kädellä eli ne "tekniset ongelmat kaasuntoimituksissa" yms.
Pitää tuohon nyt paremmat perustelut löytyä kuin että "Venäjä todennäköisesti toimisi noin". Venäjä on ollut Euroopalle luotettava ja sopimuksia noudattava energiantoimittaja jo 30 vuoden ajan. Jos sinulla on syytä epäillä että näin ei olisi jatkossa, täytyy sinun kaivaa nuo perustelut muualta kuin historiasta. Sieltä niitä ei löydy.
WPK kirjoitti:
Talvella piestiin organisoidusti puolalaisia diplomaatteja pariin otteeseen niin Moskovassa kuin V-Venäjälläkin, kun ensin oli Varsovassa nuorisojoukko hakannut venäläis-/ tai valkovenäläisdiplomaatin.
Eli venäläisdiplomaattien pahoinpitely Puolassa oli "sattumanvaraista", mutta puolalaisten diplomaattien pahoinpitely Moskovassa "organisoitua". Onko sinulla joku todiste tällaiselle väitteelle?
WPK kirjoitti:
Lukashenkolla alkaa mennä hermot, koska maansa puolalaisvähemmistö muiden mukana avoimesti kannattaa diktaattorin syrjäyttämistä.
Mitä tuo "hermojen meneminen" käytännössä tarkoittaa?
Vierastan Valko-Venäjän rinnastamista Venäjään, koska kyseessä on kaksi eri valtiota, joiden edut ja mielipiteet eivät kaikessa ole yhteneväiset. Esimerkiksi Gazprom alkaa jatkossa periä myös Valko-Venäjältä maailmanmarkkinahintaa maakaasusta. Asia, joka ei ole ainakaan lämmittänyt Venäjän ja V-Venäjän suhteita.
WPK kirjoitti:
Kuten jo aiemmin mainitsin, kyllä Putin ja Venäjä osaa nämä erilaiset uhkailu-/painostuskeinot. Ei ole mitään syytä suhtautua rauhallisesti ex-KGB v
Ongelma on vain se, ettet ole juurikaan kyennyt tarjoamaan kunnon esimerkkejä.