Grainger kirjoitti:
Hah, no tuohon ei paljoa vaadita.
Toisaalta on vaikea käsittää sitä ristiriitaa, joka vallitsee Putinin ja Jeltsinin suosioiden välillä lännessä. Lännessä Jeltsin oli suosittu johtaja, vaikka hän teki lähes kaikki hommat päin persettä. Putin on tiukan, mutta johdonmukaisen linjan mies, ja kaiken lisäksi raivoraitis, mutta häntä kritisoidaan lännessä enemmän kuin ketään venäläisjohtajaa pitkään aikaan.
Oikea syy löytynee siitä, ettei Putin Jeltsinin tapaan nuole lännen persettä ja lahjoita lännelle luonnonvaroja ilmaiseksi. Putin onkin kieltämättä lännen kannalta huono, mutta venäläisten kannalta hyvä johtaja.
Tulevaisuudessa Putinin Venäjä tulee tekemään EU:n kannalta kovan liikkeen, kun se alkaa kilpailuttaa energiaansa Euroopan ja Aasian kasvavien markkinoiden välillä. Tällä hetkellä Venäjän energia menee lähes pääsääntöisesti Euroopan markkinoille, mutta Kiinasta, Japanista, Etelä-Koreasta, ja jopa Australiasta ja Yhdysvalloista löytyy paljon ostovoimaisia asiakkaita, jolloin Venäjän riippuvuus Euroopasta jopa häviää kokonaan. Toisaalta Euroopan riippuvuus Venäjään nähden säilyy, koska kolmannes esimerkiksi Saksan energiasta tuodaan suoraan Venäjältä. Puolassa jopa kaksi kolmannesta.
Tämä Baikalin ohi rakennettava putki tulee viemään energiaa Aasian markkinoille, jotka näin avataan venäläiselle energialle. Venäjä omistaa yli kolmanneksen koko maapallon maakaasuvarannoista. Siperiasta löytyy edelleen valtavia, kokonaan hyödyntämättömiä kaasukenttiä, jotka tulevat antamaan energiaa jatkossa Aasiaan ja tuomaan valuuttaa Äiti-Venäjälle. Venäjän asema maailman "energiasupervaltana" tulee voimistumaan entisestään, kun se voi hallita sekä Euroopan että Itä-Aasian energiamarkkinoita. Miten kauan joku Jutshenkon Ukraina voi vittuilla Venäjälle varastamalla Venäjän kaasua, jos Venäjä voi myydä saman energian Kiinaan ja sulkea kaasuhanat Ukrainan suuntaan? Ukraina tulee vielä syömään Venäjän lautaselta, sano minun sanoneen. Samoin Puola ja Baltian maat, jotka nekin ovat kokonaan riippuvaisia Venäjän energiasta. Kenties jopa Länsi-Eurooppa Saksan johdolla, elleivät ne keksi keinoa korvata Venäjältä tuotavaa energiaa.
Mielestäni Venäjän energiahanojen tulee olla voimakkaissa, päättäväisissä ja ennenkaikkea isänmaallisissa käsissä. 1990-luvun oligarkkimonopolia ei saa päästää toistumaan, vaan pidän päinvastoin hyvänä asiana, että valtiolla on suuri vaikutusvalta maan energiapolitiikkaan ja siihen, kenelle maan energiaa myydään, ja millä ehdoilla ja millä hinnalla.
Vladimir Putin on hoitanut hommansa talouden sektorilla paremmin kuin hyvin. Toivon, että hänen seuraajansa ei ole joku Moskovan silovikeistä eikä liberaalin siiven edustajista, vaan joku Moskovan nuorista teknokraateista, joilla on tarpeeksi ajattelukykyä ja päättäväisyyttä hoitaa taloutta yhtä määrätietoisesti kuin Putin, mutta myös samalla riittävästi moraalia olla jakamatta valtion kansallisomaisuutta omalle "klikilleen", kuten lännen rakastama persreikä Boris Jeltsin teki.