Mainos

Venäjä-suhteissa ei ole vikaa

  • 169 030
  • 2 941
Tila
Viestiketju on suljettu.
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
The Original Jags kirjoitti:
Käsittääkseni Käsivarressa on tapahtunut ilmatilan loukkauksia myös 2000-luvulla, mutta niitä ei ole tuotu julkisuuteen. Minulla ei ole kyllä tarjota linkkiä juuri nyt.

Jos sinulla ei ole esittää mitään lähdettä asiasta, voinemme unohtaa koko asian. Ja ilmatilaloukkausten julkituontihan päätettiin aloittaa vasta viime keväänä (2005), kun tätä venäläisten pörräilyä oli jatkunut säännöllisesti noin puolen vuoden ajan.

The Original Jags kirjoitti:
Ei niin hyvin kuin pitäisi ja olisi mahdollista.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ei tässä nyt voi ruveta Venäjää suoranaisesti nuolemaankaan. Mielestäni niin tiheä valtiomiestapailu, jota maamme harrastavat, on aika tehokasta kahdenvälisten suhteiden ylläpitoa.


The Original Jags kirjoitti:
Suomi on kuitenkin ollut EU:ssa jarrumiehenä monessa Venäjän toivomassa hankkeessa. Tämä on ollut käsittääkseni eräs syistä, miksi suhteet ovat huonontuneet.

Voisitko antaa pari esimerkkiä?

The Original Jags kirjoitti:
Ongelma on se, että siinä samalla puututaan vieraan valtion sisäisiin asioihin. Raportit Mari-Elistä ovat muutenkin hyvin kaksijakoisia. Suomalaistoimittajat puhuvat vähemmistöön kohdistuvasta syrjinnästä, mutta paikalliset ihmiset ovat toista mieltä.

Suomella ei itselläänkään ole tässä aivan puhtaat jauhot pussissa, jos ajattelemme venäläisvähemmistöltä puuttuvatt virallisen vähemmistön asemaa tai saamelaisten laidunmaiden riistoa valtiolle, joka on edelleen korvaamatta ja hyvittämättä.

Olisiko soveliasta, että venäläiset lähettävät tänne tasaisin väliajoin toimittajia, jotka tekevät sensaatiojuttuja saamelaisten ja venäläisten uskomattoman huonosta kohtelusta omille tiedotusvälineillensä, ja vaativat jopa valtiomiestasolla korjausta saamelaisten tilanteeseen?.

Jos tänne venäläistoimittajia tulee viisumein ja muine tarvittavine lupineen kirjoittelemaan vaikkapa saamelaisista, niin tervetuloa. Tämä on vapaa maa ja täällä saa kirjoitella aiheesta kuin aiheesta (toisin kuin itänaapurissa tätä nykyä).

Myöskin esilletuomasi saamelaisten "syrjintä" on vähän eri mittasuhteissa kuin ne syrjinnät, mitä itänaapurissa on milloin mitäkin etnistä ryhmää kohtaan harjoitettu. Vähän kuin vertailu vuoden 1918 Viipurin venäläisvainojen ja Stalinin terrorismin välillä.

The Original Jags kirjoitti:
Venäläisväestöllä on Suomessa paremmat oltavat kuin Latviassa tai Virossa, mutta silti paljon korjaamisen varaa on olemassa. Miksi Venäjän pitäisi mielestäsi huomauttaa asiasta? Eikö Suomi voisi parantaavähemmistön asemaa myös omatoimisesti?

Miten sitä mielestäsi pitäisi parantaa? Venäläisillä on tasavertaiset opiskelumahdollisuudet, samat oikeudet työskennellä maassamme kuin valtaväestöllä, heille maksetaan tarvittaessa sosiaalitukia ja -avustuksia, he saavat hakiessaan ja ehdot täyttäessään maamme kansalaisuuden ja kansalaisoikeudet jne. En löydä epäkohtia tässä asiassa, voisitko tuoda ne esiin (muunkin kuin tuon varsin muodollisen virallisen vähemmistön aseman).

The Original Jags kirjoitti:
Ukrainassa ja Kazakstanissa venäläisillä on suhteellisesti parempi asema kuin Suomessa. Esimerkiksi Ukrainan itäosien teollisuus on pääosin venäläisomistuksessa. ?

Mistähän mahtaa johtua, että venäläisillä on niin vahva asema Ukrainassa ja Kazakstanissa? Ettei vain olisi isä aurinkoisella ja hänen mahtavalla imperiumillaan jotakin tekemistä asian kanssa.

Eli Suomen ja Ukrainan historia on niin erilainen, ettei niitä voi tässä yhteydessä vertailla.

The Original Jags kirjoitti:
Jaa, en minä ole nähnyt mitään merkkiä sellaisesta, että sitä oltaisiin myöntämässä. Varmasti itsekin olet sitä mieltä, että virallisen vähemmistön asema kuuluu venäläisille?

Melko yhdentekevää minulle. Jos tataareillakin sellainen on, saakoon venäläisetkin sellaisen.

The Original Jags kirjoitti:
Otit venäläisten suhtautumisen vaikkapa Baltian maiden NATO-jäsenyyteen ongelmana, vaikka se ei ole sellainen. Annoit ymmärtää, että venäläiset eivät hyväksyisi näiden valtioiden jäsenyyttä, vaikka tästä ei ole koskaan ollut kysymys.

Venäläisten aggressiivinen suhtautuminen NATOon ja sen laajenemiseen on tietyllä tapaa ongelma, koska se lisää pelkoa ja epävarmuutta ja vaikeuttaa myös monien maiden vapaata kannanottoa nato-jäsenyyteen (esim. Suomessa hädin tuskin uskalletaan ääneen sanoa sanaa Nato ja kovin moni kansanedustajakaan ei uskalla ääneen kantaansa sanoa).

The Original Jags kirjoitti:
1. Valtion omistuksessa ollut Kansallisosakepankki rahoitti suoraan sotaretkiä.

Tämä ei riitä perusteeksi, että sotaretkiä voitaisiin sanoa virallisen valtion alkuunpanemiksi.

The Original Jags kirjoitti:
2. Osa retkille osallistuneista sovitti tekemänsä rikoksen valtiolle osallistumalla retkiin.
Linkkiä?

The Original Jags kirjoitti:
3. Suomen "puolustusvoimien" korkeinta johtoa oli mukana retkien suunnittelussa.

Mutta oliko puolustusvoimat mukana virallisesti ja virallisena organisaationa tässä suunnittelussa.

The Original Jags kirjoitti:
4. Virallinen Suomi vaati Neuvosto-Venäjältä Kuolan niemimaata, Vienaa, Aunusta ja osia Inkeristä itselleen. Näihin aluevaatimuksiin valtio halusi lisätä pontta tukemalla sotaretkiä.

Maailma oli ensimmäisen maailmansodan jäljiltä varsin sekaisin ja Suomi oli nuori vastasyntynyt valtio, jonka rajat vasta olivat muotoutumassa ja virallisia rajasopimuksia ei varmaan kauheasti ollut? Kinastelevathan Viro ja Venäjäkin yhä rajoistaan, vaikka Viro on ollut jo kohta 15 vuotta itsenäinen.


The Original Jags kirjoitti:
Se, ettei sodassa käytetty asevelvollisia, ei tarkoita sitä etteikö valtio olisi ollut niiden takana. Kyllä nuo Karjalan sodat olivat ihan Suomen valtion virallista, joskin aggressiivista politiikkaa 1920-luvun taitteessa.

Tähänkään väitteeseen ei riittäviä perusteluja ole kuulunut.


The Original Jags kirjoitti:
- Miinoitti Neuvostoliiton aluevesiä, kyseessä on selkeä sotatoimi.
- Luovutti lentokenttänsä saksalaisten käyttöön, jotka tekivät niistä pommituslentoja Neuvostoliittoon.

Lisäksi satojen tuhansien saksalaissotilaiden päästäminen maahan ja miehittäminen rajan tuntumaan hyökkäysasetelmiin kohti Neuvostoliittoa oli selvästi vihamielinen ele, vaikkei välttämättä sotatoimi.

Oli yleisesti tiedossa, että välirauha on todellakin vain välirauha ja uuteen sotaan NL:aa vastaan tultaisiin joutumaan. Pakkohan pienen valtion siihen oli valmistautua parhaan kykynsä mukaan. Tähän miinoitteluun ym. touhut olisivat jääneetkin varmasti, jos NL ei olisi tehnyt ensimmäistä sotilaallista siirtoaan, joka olikin jo aseellinen hyökkäys. Ja miksiköhän luulet, että saksalaiset Suomeen saivat tulla? Ei tainnut Suomella olla "Neuvostoliiton etupiiriin" kuuluvana maana paljon vaihtoehtoja. Maana, jonka puolueettomuutta NL ei tunnustanut vakuutteluista huolimatta. Mutta ei tehdä tästä mitään jatkosota-ketjua, sille voi perustaa oman ketjun ellei sellaista jo olekin.


The Original Jags kirjoitti:
Vuosi 1993 oli 13 vuotta sitten. Zhirinovskilla ei ole koskaan ollut mitään tosiasiallista valtaa Venäjällä, eikä tule koskaan olemaankaan.

Mistä tiedät, ettei tule olemaan? Venäjä on tällä hetkellä niin epävakaa valtio, ettei koskaan voi tietää, mitä siellä huomenna tapahtuu.

The Original Jags kirjoitti:
Itse olisin enemmän huolestunut näistä suomalaisista Karjala-aktiiveista.

Jos pidät kansanedustaja Zhirinovskia täysin vaarattomana asiana Venäjällä, miten voit olla huolissasi joistakin suomalaisista Karjala-aktivisteista?

The Original Jags kirjoitti:
Kyllä kuuluu, esim. Kainuu ja suuri osa Lappia.

Itse asiassa koko Suomi on kuulunut Venäjälle 1800-luvulla. Nykyisen Venäjän tulkinnan mukaan Suomen itsenäistyminen voisi hyvin olla laiton, koska sen myönsi vallankumouksellinen bolshevikkihallitus.

Kuten varmaan ymmärsitkin, tarkoitin itsenäistä Suomea.

The Original Jags kirjoitti:
Itse asiassa kyse oli kokeilusta. Tsaari halusi kokeilla, miten autonominen osa tulisi toimeen osana isompaa Venäjän imperiumia. Oman edun tavoittelusta ei ollut kyse, koska sitähän se ei todellisuudessa ollut.

Sinänsä aika tyhmä kokeiluhan tuo oli näin jälkiviisaasti ajateltuna.

Tämän kokeilun päämääränä oli loppu viimeksi kuitenkin imperiumin mahdollisimman tehokas koossapitäminen.
 
Viimeksi muokattu:

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Kun nyt olet paikalla, otataan tämänkin uudelleen:

Viestin lähetti The Original Jags
Venäjä muuten ehdotti vasta velkojensa nopeutettua maksuaikataulua. Ei kelvannut Suomelle.

Viestin lähetti The Original Jags
Suomi ei ollut asiasta innostunut, koska siinä menetetään samalla korkotuloja.

Koska tulet tähän ketjuun myöntämään, että tämä väitteesi oli silkkaa valhetta?
Onko sinulla tarkoitus lietsoa lisää venäjävastaisuutta Suomessa vai mikä motiivi tälläisen tietoisen valheellisen propagandan takana on?

Lisäksi aiheen tiimoilta on vielä tämänkin vailla vastausta:

Viestin lähetti msg
Venäjän hallituksen Euroopan asioiden neuvonantaja sanoo nyt, että Neuvostoliitto ei koskaan miehittänyt Baltian maita toisen maailmansodan päätteeksi. Tämä Jastrzembskin väittää, että maat liitettiin Neuvostoliittoon yhteisestä sopimuksesta.

Tähän liittyen kysyin, peesaa Jags tätä tulkintaa vai EU komissaari Verhaugenin kantaa.
Saa vieläkin vastata, jos siltä tuntuu.

Niin ja vastaamatta on myös kysymys siitä, onko nykyinen Venäjä demokraattinen oikeusvaltio?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
The Original Jags kirjoitti:
Suomen venäläisvainot vuonna 1918 eivät ole yhtä tuomittavia kuin Stalinin vainot, koska volyymit tässäkin tapauksessa olivat erilaiset. Mutta siitä huolimatta ne olivat tuomittavia, ja ansaitsisivat Suomessa suurempaa julkisuutta, koska kyseessä oli Suomen sisäinen asia, ja ainutlaatuinen tapaus koko Suomen historiassa.

The Original Jags kirjoitti:
Siviilejä kohtaan tehtyjä raakuuksia ei pidä puolustella, mutta ei myöskään kannata uskoa, että ne olisivat jollekin kansalle erityisen tyypillisiä. Harvalla upseerilla on auktoriteettiä, usein ei edes halua, pysäyttää fyysisesti ja henkisestä äärimmilleen rääkätyn armeijan tuhoamis- , ryöstämis- ja tappamisvimmaa, kun se kerran pääsee sen makuun. Mikään ei ole yhtä julma asia, kuin verenmakuun päässyt hurjistunut sotilasjoukko, jolle annetaan tilaisuus terrorisoida valloitetun alueen siviiliväestöä. Tämä on sodankäynnin yksi laki, joka on toistunut historiassa tuhansia kertoja.

Mitäpä sitä sodankäynnin lakeja sen enempää sitten funtsimaan tai piehtaroimaan itsesyytöksissä.
 

Donald_22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks, Jokerit
The Original Jags kirjoitti:
Venäläisväestöllä on Suomessa paremmat oltavat kuin Latviassa tai Virossa, mutta silti paljon korjaamisen varaa on olemassa.
Korjaamisen varaa toki on niin venäläis kuin muidenkin vähemmistöjen asemassa, mutta jos nimen omaan venäläisväestön oltavia halutaan parantaa, niin kannattaa aloittaa parannus Venäjältä. Taitaa nimittäin olla keskiverto venäläisellä paremmat oltavat Suomessa kuin Venäjällä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kattava artikkeli Venäjän vaikutuksesta sen lähiympäristöön sekä energian että kulttuurinvaihdon alalla.

http://www.brookings.edu/views/articles/Fhill/20040930.pdf


Lyhyt tiivistelmä pitkästä artikkelista voisi olla, että Venäjä ei niinkään halua hallita lähiympäristöön aseiden avulla, vaan energian ja kulttuurinsa avulla.

Monet Venäjän rajanaapurit ovat lähes kokonaan riippuvaisia Venäjän energiasta, joka asettaa ne suoraan riippuvuussuhteeseen Moskovaan nähden.

Lisäksi venäläinen kulttuuri on nousemassa monissa näissä valtioissa hallitsevaan asemaan: venäläinen musiikki, venäläiset elokuvat, vänäläiset pop-tähdet. Venäjän kielen vankka asema näissä maissa edesauttaa venäläisen kulttuurin voimakasta läsnäoloa.

Venäläiset suurkaupungit, kuten Moskova ja Pietari, edustavat näiden valtioiden asukkaille sitä mitä esimerkiksi USA:n suurkaupungit edustavat meksikolaisille. Moskova ja Pietari keräävät vuosittain tuhansittain ulkomailta tulleita siirtolaisia, jotka etsivät parempaa elämää suurkaupungista.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
The Original Jags kirjoitti:
Lyhyt tiivistelmä pitkästä artikkelista voisi olla, että Venäjä ei niinkään halua hallita lähiympäristöön aseiden avulla, vaan energian ja kulttuurinsa avulla.

Monet Venäjän rajanaapurit ovat lähes kokonaan riippuvaisia Venäjän energiasta, joka asettaa ne suoraan riippuvuussuhteeseen Moskovaan nähden.

Niinhän se edelleenkin on, että itänaapurin diktaattori haluaa hallita itsestään riippuvaisia valtioita.

Vastaa nyt kuitenkin suoraan tuossa yllä esittämiini kysymyksiin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
msg kirjoitti:
Niinhän se edelleenkin on, että itänaapurin diktaattori haluaa hallita itsestään riippuvaisia valtioita.

Minusta kyse ei ole niinkään halusta, vaan siitä että tuo asema lankeaa Venäjälle ikäänkuin luonnostaan, koska sillä on esimerkiksi yli kolmannes koko maailman maakaasuvarannoista, joita sen naapureilla ei ole ollenkaan. Silloin on luonnollista, että kaasu virtaa Venäjältä pois päin, ja valuuttaa virtaa vastineeksi naapureilta Venäjälle.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
The Original Jags kirjoitti:
Minusta kyse ei ole niinkään halusta, vaan siitä että tuo asema lankeaa Venäjälle ikäänkuin luonnostaan, koska sillä on esimerkiksi yli kolmannes koko maailman maakaasuvarannoista, joita sen naapureilla ei ole ollenkaan. Silloin on luonnollista, että kaasu virtaa Venäjältä pois päin, ja valuuttaa virtaa vastineeksi naapureilta Venäjälle.

Se, että SINUSTA tuossa ei ole kyse halusta, ei ihmetytä yhtään, mutta olen kanssasi jyrkästi eri mieltä.
Kysymyksiin jätit tapasi mukaan vastaamatta, mutta sekään ei yllätä. Raukkamaista touhua sinulta, mutta ei todellakaan yllättävää.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
msg kirjoitti:
Se, että SINUSTA tuossa ei ole kyse halusta, ei ihmetytä yhtään, mutta olen kanssasi jyrkästi eri mieltä.

Osaatko antaa joitakin käytännön esimerkkejä siitä, että Venäjä haluaa hallita naapureitaan energiansa avulla?
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
The Original Jags kirjoitti:
Venäläiset suurkaupungit, kuten Moskova ja Pietari, edustavat näiden valtioiden asukkaille sitä mitä esimerkiksi USA:n suurkaupungit edustavat meksikolaisille. Moskova ja Pietari keräävät vuosittain tuhansittain ulkomailta tulleita siirtolaisia, jotka etsivät parempaa elämää suurkaupungista.

Ja kun muistetaan, että elintasorajana Suomen ja Venäjän välinen raja on USA:n/Meksikon rajan jälkeen se seuraava elintasokuilu maailmassa, niin...
Ei siis ihme että tänne tulee venäläisiä esimerkiksi pyörittämään pitseriakebabbilaa.

Sitä kyllä ihmettelen ettet vastaa toisten kysymyksiin, kun ne samat on esitetty jo n. kymmenen kertaa ja kuitenkin muuhun osaan viesteistä saat vastauksenkin aikaan.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
SGD kirjoitti:
Ja kun muistetaan, että elintasorajana Suomen ja Venäjän välinen raja on USA:n/Meksikon rajan jälkeen se seuraava elintasokuilu maailmassa, niin...
Ei siis ihme että tänne tulee venäläisiä esimerkiksi pyörittämään pitseriakebabbilaa.

Itse asiassa ei ole, tai ei ainakaan ole ollut - niin erikoiselta kuin saattaa tuntuakin, Venäjän ja sen parinkin rajanaapurin välinen ero oli ainakin aiemmin rajumpi.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
The Original Jags kirjoitti:
Osaatko antaa joitakin käytännön esimerkkejä siitä, että Venäjä haluaa hallita naapurbeitaan energiansa avulla?

Sinähän sitä tässä julistat:

The Original Jags kirjoitti:
Lyhyt tiivistelmä pitkästä artikkelista voisi olla, että Venäjä ei niinkään halua hallita lähiympäristöön aseiden avulla, vaan energian ja kulttuurinsa avulla.

Päättäisit nyt jo. Halustahan siis oli kyse.
Vastaa nyt kuitenkin suoraan kysymyksiin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Baltian maat ja Puola nyreissään kaasuputkihankkeesta:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,1564,1704290,00.html


Puolassa kaasuputkihanketta on verrattu Molotov-Ribbentrop sopimukseen. Olisikohan hieman liioittelun makua ilmassa? Myös Liettua on antanut ymmärtää, että putki vaarantaa sen energiaa koskevat edut merkittävällä tavalla.

Jo rakenteilla oleva, vuonna 2010 valmistuva putki lähtee Viipurin kaupungista, ja kulkee meren alle noin 1200 km matkan Greifswaldin kaupunkiin Pohjois-Saksassa.

Toisaalta ymmärrän Baltian maiden ja Puolan pelon. Ne ovat täysin riippuvaisia Venäjän kaasusta. Tähän asti myös Venäjä on ollut riippuvainen niistä, koska Venäjä on toimittanut kaasua länsi-Eurooppaan juuri Liettuan ja Puolan kautta. Mutta tulevaisuudessa Venäjä voi toimittaa kaasunsa saksalaisille ilman, että kaasu kulkee näiden valtioiden läpi. Venäjän riippuvuus Puolasta ja Liettuasta poistuu, mutta Puolan ja Liettuan riippuvuus Venäjästä säilyy.

Tämä tarkoittaa ennen muuta kahta asiaa. Puola ja Liettua menettävät tähän asti saamansa kauttakulkumaksut, ja myös joutuvat maksamaan jatkossa täyttä maailmanmarkkinahintaa kaasusta. Jos ne eivät tähän suostu, Venäjä katkaisee toimitukset niiltä, mutta jatkaa kuitenkin toimituksiaan saksalaisille Itämeren kautta. Tällä hetkellä venäläiset eivät voi katkaista kaasun toimitusta em. valtioihin, koska silloin toimitukset myös Saksaan häiriintyvät tai katkeavat kokonaan.

Puola, Liettua ja myös Ukraina ovat Itämeren kaasuputkihankkeen suuria häviäjiä. Voittajia ovat tietenkin Venäjä ja Saksa.

Putki koskee myös Suomen ja Venäjän välisiä suhteita hieman, sillä häviäjiksi voidaan laskea myös suomalaiset Karjalan palauttajat, koska kaasuputki saa alkunsa Viipurista. Venäjä ei koskaan tule luovuttamaan sille näin tärkeän strategisen kohteen hallintaa vieraalle valtiolle.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
The Original Jags kirjoitti:
Baltian maat ja Puola nyreissään kaasuputkihankkeesta:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,1564,1704290,00.html


Puolassa kaasuputkihanketta on verrattu Molotov-Ribbentrop sopimukseen. Olisikohan hieman liioittelun makua ilmassa? Myös Liettua on antanut ymmärtää, että putki vaarantaa sen energiaa koskevat edut merkittävällä tavalla.

Jo rakenteilla oleva, vuonna 2010 valmistuva putki lähtee Viipurin kaupungista, ja kulkee meren alle noin 1200 km matkan Greifswaldin kaupunkiin Pohjois-Saksassa.

Toisaalta ymmärrän Baltian maiden ja Puolan pelon. Ne ovat täysin riippuvaisia Venäjän kaasusta. Tähän asti myös Venäjä on ollut riippuvainen niistä, koska Venäjä on toimittanut kaasua länsi-Eurooppaan juuri Liettuan ja Puolan kautta. Mutta tulevaisuudessa Venäjä voi toimittaa kaasunsa saksalaisille ilman, että kaasu kulkee näiden valtioiden läpi. Venäjän riippuvuus Puolasta ja Liettuasta poistuu, mutta Puolan ja Liettuan riippuvuus Venäjästä säilyy.

Tämä tarkoittaa ennen muuta kahta asiaa. Puola ja Liettua menettävät tähän asti saamansa kauttakulkumaksut, ja myös joutuvat maksamaan jatkossa täyttä maailmanmarkkinahintaa kaasusta. Jos ne eivät tähän suostu, Venäjä katkaisee toimitukset niiltä, mutta jatkaa kuitenkin toimituksiaan saksalaisille Itämeren kautta. Tällä hetkellä venäläiset eivät voi katkaista kaasun toimitusta em. valtioihin, koska silloin toimitukset myös Saksaan häiriintyvät tai katkeavat kokonaan.

Puola, Liettua ja myös Ukraina ovat Itämeren kaasuputkihankkeen suuria häviäjiä. Voittajia ovat tietenkin Venäjä ja Saksa.

Putki koskee myös Suomen ja Venäjän välisiä suhteita hieman, sillä häviäjiksi voidaan laskea myös suomalaiset Karjalan palauttajat, koska kaasuputki saa alkunsa Viipurista. Venäjä ei koskaan tule luovuttamaan sille näin tärkeän strategisen kohteen hallintaa vieraalle valtiolle.

Litania kysymyksiä odottaa ylempänä vastauksiasi.
 

Kaivanto

Jäsen
SGD kirjoitti:
Ja kun muistetaan, että elintasorajana Suomen ja Venäjän välinen raja on USA:n/Meksikon rajan jälkeen se seuraava elintasokuilu maailmassa
DAF kirjoitti:
Itse asiassa ei ole, tai ei ainakaan ole ollut - niin erikoiselta kuin saattaa tuntuakin, Venäjän ja sen parinkin rajanaapurin välinen ero oli ainakin aiemmin rajumpi.

Jos käytetään mittarina BKT:tä nuppia kohti ostovoiman mukaan tasoitettuna, voiton tässä sarjassa taitaa nykyään viedä öljyllä äkkirikastuneen, Luxemburgin jälkeen maailman toiseksi rikkaimman valtion Päiväntasaajan Guinean ja Kamerunin välinen raja, puhuttiinpa sitten absoluuttisista tai suhteellisista eroista.

BKT per capita (purchasing power parity):

Päiväntasaajan Guinea 50 200 USD
Kamerun 1 900 USD

USA 42 000 USD
Meksiko 10 100 USD

Suomi 30 600 USD
Venäjä 10 700 USD

Tilanne saattaa kyllä äkkiä muuttua, jos Samuel Eto'o onnistuu hyvin sopimusneuvotteluissaan tossufirmansa kanssa.

Lukujen lähde CIA The World Factbook.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kaivanto kirjoitti:
Jos käytetään mittarina BKT:tä nuppia kohti ostovoiman mukaan tasoitettuna, voiton tässä sarjassa taitaa nykyään viedä öljyllä äkkirikastuneen, Luxemburgin jälkeen maailman toiseksi rikkaimman valtion Päiväntasaajan Guinean ja Kamerunin välinen raja, puhuttiinpa sitten absoluuttisista tai suhteellisista eroista.

BKT on periaatteessa ihan hyvä mittari, mutta ehkäpä parhaimman kuvan yhteiskuntaeroista antaa YK:n Humaanisen kehityksen indeksi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/HDI

Esimerkiksi tuolla Päiväntasaajan Guineassa taitavat nuo öljytulot olla jakautuneet ainoastaan hallituksen hyväksi. Tavallinen kansa ei kaiketi ole vielä kovinkaan paljoa saanut tuosta osakseen... maan HDI on näet alhaisempi, kuin esimerkiksi Euroopan köyhimmän maan, Moldovan.
 

Morgoth

Jäsen
tahtookirjoittaa kirjoitti:
Litania kysymyksiä odottaa ylempänä vastauksiasi.

Tämä on jo koomista. Aina kun tulee jotain kysymyksiä se keskustelu tavallaan hylätään ja otetaan joku taas uusi aihe ja jatketaan siitä taas kirjoittamista kunnes taas tulee kysymyksiä ja vaihdetaan aihetta. Taas kun se aihe tulee liian 'tulenaraksi' niin ei kun joku uusi aihe taas peliin.

Ei tietysti mitään uutta nimimerkki TOJlta, mutta sääli että ketju menee tälläiseksi. Eiköhän TOJ voi tulkita 'venäläisvastaisuuden' lähinnä 'TOJ-vastaisuudeksi' jota juuri mm. tuollainen 'taktiikka' aiheuttaa.
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
tahtookirjoittaa kirjoitti:
Litania kysymyksiä odottaa ylempänä vastauksiasi.

Meinasin kirjoittaa samaa itsekin. TOJ:n on turha odottaa vastauksia mihinkään kysymykseen enenkuin vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin. Tosin tutuun tyyliinsä hän koittaa välttää tätä lisäämällä linkkejä uusista asioista kirjoittamalla provoisoivaan tyyliin tai keskittyy tuonne Iran-ketjuun.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Morgoth kirjoitti:
Tämä on jo koomista. Aina kun tulee jotain kysymyksiä se keskustelu tavallaan hylätään ja otetaan joku taas uusi aihe ja jatketaan siitä taas kirjoittamista kunnes taas tulee kysymyksiä ja vaihdetaan aihetta.

Sitä kutsutaan trollaukseksi. Odotan myös TOJ:lta vastauksia hänelle esitettyihin kysymyksiin. Toivottavaa olisi, että kukaan ei tarttuis tuohon TOJ:n edelliseen viestiin ennen kuin hän on antanut vastaukset.
 

Kaivanto

Jäsen
Sistis kirjoitti:
BKT on periaatteessa ihan hyvä mittari, mutta ehkäpä parhaimman kuvan yhteiskuntaeroista antaa YK:n Humaanisen kehityksen indeksi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/HDI

Esimerkiksi tuolla Päiväntasaajan Guineassa taitavat nuo öljytulot olla jakautuneet ainoastaan hallituksen hyväksi. Tavallinen kansa ei kaiketi ole vielä kovinkaan paljoa saanut tuosta osakseen... maan HDI on näet alhaisempi, kuin esimerkiksi Euroopan köyhimmän maan, Moldovan.

Totta. Muistelen lukeneeni jonkin artikkelin, jonka mukaan tuolla poliittinen johto keskittyy lappamaan rahaa sveitsiläisille tileille ja kansa ei ole oleellisesti vaurastunut. Tästä taitaa tosin olla aikaa vuosia enkä voi väittää seuranneeni Päiväntasaajan Guinean päivänpolitiikkaa kovin ahkerasti...

Silmääni aiemmin sattuneet laskelmat tästä aiheesta on tehty BKT:lla, mutta lieneekö olemassa mitään virallista kaavaa hyvinvointikuilun laskemiseen (?). HDI:stäkin taitaa muuten olla olemassa eri versioita, joissa on hienoisia eroja. Joskus niistä täälläkin väännettiin, tirkistysaukkona taisi olla USA vs. Eurooppa. Joka tapauksessa paremmin yleistä edistystä kuvaava indeksi, kyllä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kaivanto kirjoitti:
Tästä taitaa tosin olla aikaa vuosia enkä voi väittää seuranneeni Päiväntasaajan Guinean päivänpolitiikkaa kovin ahkerasti...

Heh, tuskinpa kukaan sitä Suomessa pahemmin seuraa. Meikäläiselläkin tuo tieto rajoittui ihan Wikipediaan.

Ja tuosta TOJ:sta sen verran, että jos asia on noin, että hän ei suostu vastaamaan kysymyksiin, vaan yrittää viedä keskustelua uudelle aihealueelle, niin kannattanee ehkä laittaa ketju siksi aikaa boikottiin, kunnes vastauksia tulee.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Kaivanto kirjoitti:
Totta. Muistelen lukeneeni jonkin artikkelin, jonka mukaan tuolla poliittinen johto keskittyy lappamaan rahaa sveitsiläisille tileille ja kansa ei ole oleellisesti vaurastunut. Tästä taitaa tosin olla aikaa vuosia enkä voi väittää seuranneeni Päiväntasaajan Guinean päivänpolitiikkaa kovin ahkerasti.

Venäjällähän tämä vaurastuminen on myös tainnut koskea "ei ihan koko kansaa". Siinäkin mielessä siis vertaus Afrikan maihin ihan jees. Mediaani olisi ehkä hyvä mittari?
 

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Sistis kirjoitti:
Ja tuosta TOJ:sta sen verran, että jos asia on noin, että hän ei suostu vastaamaan kysymyksiin, vaan yrittää viedä keskustelua uudelle aihealueelle, niin kannattanee ehkä laittaa ketju siksi aikaa boikottiin, kunnes vastauksia tulee.

Hyvä idea. Totesin kaverin kanssa kirjoittelun täysin turhaksi. Vastaa mihin kykenee ja omien väitteiden tueksi ei aina löydy lähteitäkään. Trolli, ei voi mitään.

Suosittelisin koko nimimerkin boikotoimista, koska varmaan saa hyvät naurut kun yhä uudelleen ja uudelleen joku tarttuu koukkuun.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Holocaust kirjoitti:
TOJ vaadit vastausta aina muilta, joten vaadin sinulta vastausta seuraaviin kysymyksiini.

1. Mikä on kompetenssisi väittää, että Kommunismin musta historia ei ole luotettava lähdeteos?

2. Kerro minulle mikä lähdeteos on luotettavampi kuin Kommunismi musta historia? Minulle ei kelpaa mitkää Wikipedit tai muut nettilähteet!

3. Minkä verran IT-alan asiantuntijana olet opiskellut historiaa esim. yliopistossa? Mikä on kompetenssisi kiistämään eri maiden (muiden kuin venäläisten) historian asiantuntijoiden näkemyksiä?

4. Montako historian tutkimusta olet tehnyt perehtymällä alkuperäisiin lähteisiin? Kuinka voit tehdä absoluuttisen oikeita päätelmiä (arvovapaasti) toisten tutkijoiden tuotoksista?

5. Kuinka paljon käytät lähdekritiikkiä? Käytkö hermeneuttista keskustelua lähteittesi kanssa?

Kysymykset ylös:
Odottelen yhä vastausta arvon TOJ! Itse aina vaadit saada vastauksen, joten... odotanko sua turhaan?!
 

Kapo

Jäsen
Tottakai odotat. TOJ katoaa muutamaksi päiväksi ja odottaa että keskustelu siirtyy suraavalle sivulle. Sitten hän saapuu taas kaikessa kunniassaan valistamaan meitä eri puheenaiheesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös