tahtookirjoittaa
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Turun Palloseura
The Original Jags kirjoitti:Käsittääkseni Käsivarressa on tapahtunut ilmatilan loukkauksia myös 2000-luvulla, mutta niitä ei ole tuotu julkisuuteen. Minulla ei ole kyllä tarjota linkkiä juuri nyt.
Jos sinulla ei ole esittää mitään lähdettä asiasta, voinemme unohtaa koko asian. Ja ilmatilaloukkausten julkituontihan päätettiin aloittaa vasta viime keväänä (2005), kun tätä venäläisten pörräilyä oli jatkunut säännöllisesti noin puolen vuoden ajan.
The Original Jags kirjoitti:Ei niin hyvin kuin pitäisi ja olisi mahdollista.
Mitä sitten pitäisi tehdä? Ei tässä nyt voi ruveta Venäjää suoranaisesti nuolemaankaan. Mielestäni niin tiheä valtiomiestapailu, jota maamme harrastavat, on aika tehokasta kahdenvälisten suhteiden ylläpitoa.
The Original Jags kirjoitti:Suomi on kuitenkin ollut EU:ssa jarrumiehenä monessa Venäjän toivomassa hankkeessa. Tämä on ollut käsittääkseni eräs syistä, miksi suhteet ovat huonontuneet.
Voisitko antaa pari esimerkkiä?
The Original Jags kirjoitti:Ongelma on se, että siinä samalla puututaan vieraan valtion sisäisiin asioihin. Raportit Mari-Elistä ovat muutenkin hyvin kaksijakoisia. Suomalaistoimittajat puhuvat vähemmistöön kohdistuvasta syrjinnästä, mutta paikalliset ihmiset ovat toista mieltä.
Suomella ei itselläänkään ole tässä aivan puhtaat jauhot pussissa, jos ajattelemme venäläisvähemmistöltä puuttuvatt virallisen vähemmistön asemaa tai saamelaisten laidunmaiden riistoa valtiolle, joka on edelleen korvaamatta ja hyvittämättä.
Olisiko soveliasta, että venäläiset lähettävät tänne tasaisin väliajoin toimittajia, jotka tekevät sensaatiojuttuja saamelaisten ja venäläisten uskomattoman huonosta kohtelusta omille tiedotusvälineillensä, ja vaativat jopa valtiomiestasolla korjausta saamelaisten tilanteeseen?.
Jos tänne venäläistoimittajia tulee viisumein ja muine tarvittavine lupineen kirjoittelemaan vaikkapa saamelaisista, niin tervetuloa. Tämä on vapaa maa ja täällä saa kirjoitella aiheesta kuin aiheesta (toisin kuin itänaapurissa tätä nykyä).
Myöskin esilletuomasi saamelaisten "syrjintä" on vähän eri mittasuhteissa kuin ne syrjinnät, mitä itänaapurissa on milloin mitäkin etnistä ryhmää kohtaan harjoitettu. Vähän kuin vertailu vuoden 1918 Viipurin venäläisvainojen ja Stalinin terrorismin välillä.
The Original Jags kirjoitti:Venäläisväestöllä on Suomessa paremmat oltavat kuin Latviassa tai Virossa, mutta silti paljon korjaamisen varaa on olemassa. Miksi Venäjän pitäisi mielestäsi huomauttaa asiasta? Eikö Suomi voisi parantaavähemmistön asemaa myös omatoimisesti?
Miten sitä mielestäsi pitäisi parantaa? Venäläisillä on tasavertaiset opiskelumahdollisuudet, samat oikeudet työskennellä maassamme kuin valtaväestöllä, heille maksetaan tarvittaessa sosiaalitukia ja -avustuksia, he saavat hakiessaan ja ehdot täyttäessään maamme kansalaisuuden ja kansalaisoikeudet jne. En löydä epäkohtia tässä asiassa, voisitko tuoda ne esiin (muunkin kuin tuon varsin muodollisen virallisen vähemmistön aseman).
The Original Jags kirjoitti:Ukrainassa ja Kazakstanissa venäläisillä on suhteellisesti parempi asema kuin Suomessa. Esimerkiksi Ukrainan itäosien teollisuus on pääosin venäläisomistuksessa. ?
Mistähän mahtaa johtua, että venäläisillä on niin vahva asema Ukrainassa ja Kazakstanissa? Ettei vain olisi isä aurinkoisella ja hänen mahtavalla imperiumillaan jotakin tekemistä asian kanssa.
Eli Suomen ja Ukrainan historia on niin erilainen, ettei niitä voi tässä yhteydessä vertailla.
The Original Jags kirjoitti:Jaa, en minä ole nähnyt mitään merkkiä sellaisesta, että sitä oltaisiin myöntämässä. Varmasti itsekin olet sitä mieltä, että virallisen vähemmistön asema kuuluu venäläisille?
Melko yhdentekevää minulle. Jos tataareillakin sellainen on, saakoon venäläisetkin sellaisen.
The Original Jags kirjoitti:Otit venäläisten suhtautumisen vaikkapa Baltian maiden NATO-jäsenyyteen ongelmana, vaikka se ei ole sellainen. Annoit ymmärtää, että venäläiset eivät hyväksyisi näiden valtioiden jäsenyyttä, vaikka tästä ei ole koskaan ollut kysymys.
Venäläisten aggressiivinen suhtautuminen NATOon ja sen laajenemiseen on tietyllä tapaa ongelma, koska se lisää pelkoa ja epävarmuutta ja vaikeuttaa myös monien maiden vapaata kannanottoa nato-jäsenyyteen (esim. Suomessa hädin tuskin uskalletaan ääneen sanoa sanaa Nato ja kovin moni kansanedustajakaan ei uskalla ääneen kantaansa sanoa).
The Original Jags kirjoitti:1. Valtion omistuksessa ollut Kansallisosakepankki rahoitti suoraan sotaretkiä.
Tämä ei riitä perusteeksi, että sotaretkiä voitaisiin sanoa virallisen valtion alkuunpanemiksi.
Linkkiä?The Original Jags kirjoitti:2. Osa retkille osallistuneista sovitti tekemänsä rikoksen valtiolle osallistumalla retkiin.
The Original Jags kirjoitti:3. Suomen "puolustusvoimien" korkeinta johtoa oli mukana retkien suunnittelussa.
Mutta oliko puolustusvoimat mukana virallisesti ja virallisena organisaationa tässä suunnittelussa.
The Original Jags kirjoitti:4. Virallinen Suomi vaati Neuvosto-Venäjältä Kuolan niemimaata, Vienaa, Aunusta ja osia Inkeristä itselleen. Näihin aluevaatimuksiin valtio halusi lisätä pontta tukemalla sotaretkiä.
Maailma oli ensimmäisen maailmansodan jäljiltä varsin sekaisin ja Suomi oli nuori vastasyntynyt valtio, jonka rajat vasta olivat muotoutumassa ja virallisia rajasopimuksia ei varmaan kauheasti ollut? Kinastelevathan Viro ja Venäjäkin yhä rajoistaan, vaikka Viro on ollut jo kohta 15 vuotta itsenäinen.
The Original Jags kirjoitti:Se, ettei sodassa käytetty asevelvollisia, ei tarkoita sitä etteikö valtio olisi ollut niiden takana. Kyllä nuo Karjalan sodat olivat ihan Suomen valtion virallista, joskin aggressiivista politiikkaa 1920-luvun taitteessa.
Tähänkään väitteeseen ei riittäviä perusteluja ole kuulunut.
The Original Jags kirjoitti:- Miinoitti Neuvostoliiton aluevesiä, kyseessä on selkeä sotatoimi.
- Luovutti lentokenttänsä saksalaisten käyttöön, jotka tekivät niistä pommituslentoja Neuvostoliittoon.
Lisäksi satojen tuhansien saksalaissotilaiden päästäminen maahan ja miehittäminen rajan tuntumaan hyökkäysasetelmiin kohti Neuvostoliittoa oli selvästi vihamielinen ele, vaikkei välttämättä sotatoimi.
Oli yleisesti tiedossa, että välirauha on todellakin vain välirauha ja uuteen sotaan NL:aa vastaan tultaisiin joutumaan. Pakkohan pienen valtion siihen oli valmistautua parhaan kykynsä mukaan. Tähän miinoitteluun ym. touhut olisivat jääneetkin varmasti, jos NL ei olisi tehnyt ensimmäistä sotilaallista siirtoaan, joka olikin jo aseellinen hyökkäys. Ja miksiköhän luulet, että saksalaiset Suomeen saivat tulla? Ei tainnut Suomella olla "Neuvostoliiton etupiiriin" kuuluvana maana paljon vaihtoehtoja. Maana, jonka puolueettomuutta NL ei tunnustanut vakuutteluista huolimatta. Mutta ei tehdä tästä mitään jatkosota-ketjua, sille voi perustaa oman ketjun ellei sellaista jo olekin.
The Original Jags kirjoitti:Vuosi 1993 oli 13 vuotta sitten. Zhirinovskilla ei ole koskaan ollut mitään tosiasiallista valtaa Venäjällä, eikä tule koskaan olemaankaan.
Mistä tiedät, ettei tule olemaan? Venäjä on tällä hetkellä niin epävakaa valtio, ettei koskaan voi tietää, mitä siellä huomenna tapahtuu.
The Original Jags kirjoitti:Itse olisin enemmän huolestunut näistä suomalaisista Karjala-aktiiveista.
Jos pidät kansanedustaja Zhirinovskia täysin vaarattomana asiana Venäjällä, miten voit olla huolissasi joistakin suomalaisista Karjala-aktivisteista?
The Original Jags kirjoitti:Kyllä kuuluu, esim. Kainuu ja suuri osa Lappia.
Itse asiassa koko Suomi on kuulunut Venäjälle 1800-luvulla. Nykyisen Venäjän tulkinnan mukaan Suomen itsenäistyminen voisi hyvin olla laiton, koska sen myönsi vallankumouksellinen bolshevikkihallitus.
Kuten varmaan ymmärsitkin, tarkoitin itsenäistä Suomea.
The Original Jags kirjoitti:Itse asiassa kyse oli kokeilusta. Tsaari halusi kokeilla, miten autonominen osa tulisi toimeen osana isompaa Venäjän imperiumia. Oman edun tavoittelusta ei ollut kyse, koska sitähän se ei todellisuudessa ollut.
Sinänsä aika tyhmä kokeiluhan tuo oli näin jälkiviisaasti ajateltuna.
Tämän kokeilun päämääränä oli loppu viimeksi kuitenkin imperiumin mahdollisimman tehokas koossapitäminen.
Viimeksi muokattu: