The Original Jags kirjoitti:
Koska tässä kohden hyväksyt Neuvostoliiton kannan, niin kai hyväksyt Neuvostoliiton virallisen kannan myös talvisotaa koskien, eli ettei sekään ollut sota, vaan rajakahakka? Jos et ole talvisodan kohdalla samaa mieltä Neuvostoliiton virallisen kannan kanssa, niin miksi vetoat siihen kuitenkin Karjalan sotien tapauksessa?
Heh, en ole väittänyt enkä väitä "hyväksyväni" Neuvostoliiton kantaa, kunhan heitin sen kuriositeettina ilmoille. Pidän itärajan taakse tehtyjä retkiä sotatoimina, ihan niin kuin sinäkin. Eri asia sitten on se, mistä sotatila sai alkunsa, mutta eipä noita retkiä tietenkään minään oikeutettuna puolustustoimena voi pitää.
Tuo ei kuitenkaan vielä riitä tekemään Suomen sisällissodasta "vapaussotaa" Neuvosto-Venäjää vastaan, kuten 1920-luvulla haluttiin kertoa, ja kuten näköjään edelleenkin moni näyttää uskovan.
Niin no, itseäni koko vapaussota -termi ei ole koskaan sytyttänyt. Totta on se, että sodan lopputulos mahdollisti Suomen vapauden jatkossa, mutta silti "vapaussodan" antama kuva tapahtuneesta on toisaalta liian juhlallinen - kyseessä kun on mielestäni ensisijaisesti kansallinen tragedia - ja toisaalta harhaanjohtava, sillä taisteluja ei kuitenkaan käyty ensisijaisesti venäläisiä joukkoja vastaan, toisin kuin esim. Virossa.
Vieraat vallat sekaantuvat yleensä aina sisällissotiin tavalla tai toisella. Venäjän sisällissodassa oli osallisina englantilaisia. Espanjan sisällissodassa oli osallisena useampiakin vieraita valtoja. Silti nämä ovat sisällissotia, eivät sotia kahden valtion välillä.
Ensisijaisesti kyse on tietysti aina sisällissodasta, mutta laillista hallitusta (jollainen Svinhufvudin senaatti kaikesta huolimatta oli) vastaan taistelevien kapinallisten aseellinen avustaminen voidaan rinnastaa sotatoimeen, joka näin ollen aiheuttaa sotatilan. En edelleenkään yritä väittää, että tämä olisi jotenkin oikeuttanut suomalaisten Itä-Karjalassa tekemät valloitusyritykset, mutta faktat on syytä laittaa kohdalleen: se, että Tartossa piti solmia rauha, ei suinkaan johtunut pelkästään suomalaisten toteuttamista sotatoimista, kuten itse annoit ymmärtää.
Tietysti nuo Itä-Karjalan retket, samoin kuin Mannerheimin hellimän ajatuksen hyökkäyksestä Pietariin, voisi käyttämääsi terminologiaa noudattaen katsoa pelkästään sisällissotaan sekaantumiseksi, ei kahden valtion väliseksi sodaksi.
Luultavasti Putin katkaisisi aseavun parhaansa mukaan, mutta ei kuitenkaan julistaisi sotaa Suomelle, ellei Suomen armeija varsinaisesti hyökkää Venäjälle.
Kiitos suorasta vastauksesta suoraan kysymykseen. Kynnys aseelliseen voimankäyttöön kahden valtion välillä on tietysti nykyisin niin suuri, että esimerkki on huonohko, mutta veikkaan silti ettei vastatoimia tarvitsisi kovin kauaa odotella jos Suomen armeijan sotilaita osallistuisi valtiojohdon käskystä myös käytännön taistelutoimiin. Lievimmillään Venäjä veisi asian YK:n turvallisuusneuvostoon ja syyttäisi Suomea aggressiosta, joka siis oikeuttaisi sotilaalliset vastatoimet. Mutta tämä spekulointi kuuluu ketjun aiheeseen vielä huonommin kuin nyt käytävä historiallinen väittely.