peruspata kirjoitti:
Juu, kyllä varmaan ihan tosimielellä katsottiin, että Karjalakin olisi meidän maita. En käy siitä enempää väittelemään. Lähinnä tarkoitinkin puheella teon järkevyydestä lähinnä sitä, että näin jälkikäteen katsottuna tuntui aika vähä-älyiseltä koittaa laajentaa maita. Oikeastaan jälkikäteen tuntui vähä-älyiseltä myös jatkosodassa lähteä haahuilemaan kauas Neuvostoliiton alueille. Viimeistään silloin menettiin puheet pelkästä puolustussodasta, kuten mainitsin.
Toiminta ei välttämättä ollut mitenkään erityisen vähä-älyistä, sillä varsinkin vuosina 1918-1920 (eli juuri ns. Karjalan sotaretkien vuosina) Neuvosto-Venäjä oli sisällissotansa vuoksi sisäisesti heikko ja Suomi pyrki käyttämään tätä heikkoutta hyväkseen saadakseen itselleen lisää maa-alueita.
Itse asiassa Suomi onnistuikin tässä, sillä se sai Tarton rauhassa itselleen paljon uusia alueita, jotka kuuluivat vielä Venäjälle vuoden 1917 lopussa kun Suomi itsenäistyi. Mm. Petsamo kuului vuosien 1918-1920 sotaretkillä "voitettuihin" alueisiin, jotka eivät alunperin kuuluneet itsenäistyneeseen Suomeen vuonna 1917.
Tarton rauhan rajat olivat Suomen kannalta vähintäänkin edulliset, mutta siitä huolimatta rauhaa pidettiin 1920-luvun Suomessa häpeärauhana, koska Suomen valtionjohdon tavoitteita (Aunus, Viena ja Kuola Suomelle) ei kyetty saavuttamaan. Rauha oli Neuvosto-Venäjälle vastaavasti erittäin epäedullinen, koska se toi vihamielisen Suomen rajan vain tykinkantaman päähän Pietarista/Leningradista. Neuvosto-Venäjän oli kuitenkin silloin pakko hyväksyä nämä rajat, koska siltä ei riittänyt resursseja sotia Suomea vastaan oman sisällissotansa vuoksi.
Viisaimmat ajattelijat Suomessa ymmärsivät jo 1920-luvulla, että Tarton rauhan olivat Suomen kannalta liian edulliset, ja ettei voimistuva Neuvostoliitto tulisi jättämään tilannetta siihen. 1930-luvulla nousi vielä Hitlerin ja Natsi-Saksan uhka. Tarton rauhan epäedullisuus Neuvostoliitolle sekä Saksan avoin uhka olivat lopulta ne tekijät, joka sinetöi talvisodan syttymisen vuonna 1939.
peruspata kirjoitti:
Koko sisällissota-asiaa leimasi teemana kansanmurha. Enemmän tai vähemmän murhattiin omia kansalaisia. Valkoiset voittajana pääsivät toteuttamaan itseään ikävällä, historian tuntemalla tavalla.
Venäläisiin kohdistuvan väkivallan ja murhien ero oli kuitenkin se, että ne tapahtuivat kansallisuuden perusteella. Suomen valkokaarti murhasi Viipurin venäläisen siviiliväestön riippumatta siitä, olivatko nämä punaisia, valkosia vai neutraaleja. Valkokaartin teloitusryhmien eteen joutui jopa Suomen sisällissodassa valkoisten puolella taistelleita venäläisiä.
Kyseessä oli näin puhtaasti etninen puhdistus, rodullisin ja kansallisin perustein suoritettu kansanmurha. Tapahtumat Suomessa vuonna 1918 eivät itse asiassa millään tavalla eroa 1990-luvun tapahtumista Jugoslaviassa. Venäläisväestön etniseen puhdistukseen syyllistynyt valkokaarti oli aivan yhtä syyllinen sotarikokseen kuin vaikkapa Slobodan Milosevic.
peruspata kirjoitti:
Mutta ei kai silti voida sivuuttaa sitä, että punainen väki lähti murhaamaan myös, he lähtivät liikkeelle murhaten maanomistajia.
Toki näin oli, mutta valkoisen terrorin uhrien määrä oli jopa kymmenkertainen verrattuna punaisen terrorin uhrien määrään. Sodan jälkeen Suomi oli "vankileirien saaristo", jossa tapettiin ampumalla tai nälkään vähintään 20000 punaista. Lisäksi sodassa "katosi" satoja, ellei tuhansia ihmisiä, jotka kai teloitettiin sorakuoppiin ilman sen kummempaa kirjanpitoa.
peruspata kirjoitti:
Ymmärrän torppareiden ahdingon ja vaivan kyllä.
Niin minäkin. Torpparit olivat oikeasti maaorjia, joita kutsuttiin nimellä "torppari".
peruspata kirjoitti:
Poliittinen suunnanmuutos oli todella aika täydellinen. Kuitenkin näkisin, että myös tämä Valvontakomission aika Suomessa voidaan lukea historian synkempien lukujen joukkoon.
Mielestäni ei voida. Suomen historia vuodesta 1944 lähtien on ollut kaikin puolin onnellisempi kuin historia sitä ennen (1917-1944). Ei ollut sisällissotaa, ei maanlaajuista "keskitysleirien saaristoa", ei ollut Lapuan liikettä, ei ollut Mäntsälän kapinaa, ei kahta sotaa Neuvostoliittoa vastaan, kommunisteja ei pistetty vankilaan, ei ollut oikeistosensuuria eikä oikeistopropagandaa.
Varmasti ns. "suomettuneisuuden" ajanjaksossa oli omat puutteensa, mutta tuo aika jää kuitenkin historiaan ennennäkemättömän talouskasvun ja rauhan ajanjaksona, jolloin pohja nykyiselle Suomelle luotiin. Oltiinpa sitä sitten miten "rähmällään" tahansa itäänpäin tahansa.
peruspata kirjoitti:
Itä-Karjalan leireistä minun täytyy hankkia tietoja, ennen kuin voin niitä kommentoida. Sen sijaan juutalaisille oli ainakin Lapissa jotain reipasta leirielämää tarjolla, johtuen aika pitkälti yhteistyöstä Saksan kanssa. On sekin sellaista varjoisien kujien hommaa, josta ei kovin ylpeä tarvitse olla.
Tässä yksi linkki:
http://www.yle.fi/d-projekti/arkisto/paasarja/97suursuomi.html
peruspata kirjoitti:
Suomi nyt kuitenkaan ei historiatietojen mukaan osallistunut Leningradin piiritykseen, Mannerheim ei antanut joukkojansa siihen puuhaan, ja oli muuten ensimmäinen, joka silloin vetosi erillissotaan (vastaus oikeastaan jo seuraavaan lainaukseen). Kuljetuksia tod.näk. häirittiin puolin ja toisin.
Suomi osallistui aktiivisesti Leningradin saartoon kaupungin luoteispuolella estäen elintarvikekuljetukset kaupunkiin. Tämä on historiallinen fakta.
peruspata kirjoitti:
Ja täytyy sanoa, että aika vaikuttava oli teos, jonka luin venäläispartisaanien toimista itärajan tuntumassa. Heidän ainoa päämääränsä oli mahdollisimman paljon kärsimyksiä aiheuttaen hävittää suomalaiskyliä rajan pinnassa.
Venäläispartisaanien surmaamien suomalaissiviilien määrä lasketaan kymmenissä. Suomalaisten jo pelkästään Itä-Karjalan keskitysleireillä surmaamien venäläissiviilien määrä lasketaan tuhansissa.
En jaksa ymmärtää sitä parkua, jota Suomessa harrastetaan venäläispartisaanien tekosista, kun samalla tunnutaan olevan tietämättömiä suomalaissotilaiden huomattavasti suuremmista rikoksista Itä-Karjalassa.
peruspata kirjoitti:
Onko historian oppikirjojen puheet Hitlerin radiopuhetta seuranneista suomalaiskaupunkien pommituksista sitten täyttä puppua? Sitä nimenomaan tarkoitin, kun sanoin, että oli myös meistä riippumattomia tekijöitä. Tai "riippumattomia", yhteistyö Saksan kanssa oli kuitenkin tosiasia, mutta ymmärsit, mitä tarkoitin, uskoisin niin.
En tiedä mitä kirjoja olet lukenut, mutta tapahtumien kulku oli jokseenkin tämä:
1. Suomi ja Saksa neuvottelevat hyökkäyksestä Neuvostoliittoon.
2. Suomi päästää alueelleen satoja tuhansia saksalaissotilaita, jotka ryhmittyvät itärajan tuntumaan hyökkäysasetelmaan kohti Neuvostoliittoa.
3. Suomi miinoittaa Neuvostoliiton aluevesiä.
4. Saksalaiskoneet suorittavat useita pommituslentoja mm. Utin lentokentältä Neuvostoliittoon.
Vasta näiden tapahtumien jälkeen Neuvostoliitto pommitti ensimmäisen kerran Suomea. Tämän jälkeen Suomi "totesi olevansa sodassa", vaikka oli itse tehnyt ensimmäiset sotatoimet.
Se, että ihmiset yhä tänäänkin kuvittelevat Neuvostoliiton olleen jatkosodan aloittaja, kertoo siitä, että olemme edelleen hyvin suomettuneita. Koetamme selittää asiat aina "parhain päin", vaikka historialliset tosiseikat muuta kertoisivatkin.