Lucky kirjoitti:
Venäjän kohdalla on kyse siitä, että entisen supervalta ei hyväksy uutta rooliaan. Jos Venäjän käyttää rahat yritykseen hankkia menetetty vaikutusvalta takaisin, seuraus tulee olemaan nimenomaan päinvastainen kuin on tarkoitettu: loputkin rajanaapurit liittyvät Natoon.
Venäjällä kannattaisi nyt lukea Ruotsin historiaa: kun hyväksyttiin tosiasiat ja keskityttiin oman maan kansalaisten hyvinvointiin, menestys seurasi.
Osaltaan syynä on tämä ettei ole halua hyväksyä uutta roolia maailmalla, mutta Venäjää ja Ruotsia ei voi vertailla suoranaisesti keskenään. Siinä missä Ruotsi on voinut rakentaa tulevaisuuttaan ja kansankotiaan likimain kuin "herran kukkarossa" on Venäjällä osaltaan historiallinen painolasti kannettavanaan mutta etenkin tänä päivänä todellinen etelästä suuntautuva poliittinen ja osittain jopa militaristinen uhkakuva mikä on otettava huomioon valtiotason päätöksiä tehtäessä. Tässä mielessä Venäjän on pidettävä asevoimiensa teho ja iskukyky tietyllä tasolla, toki samalla voitaisi vähentää poliittista painostusta naapurimaihin mutta vaikka näin ei tehtäisikään niin useat naapurit kokevat asevoimiltaan tehokkaan Venäjän uhkaksi vaikka asevoimien tarkoitus ei olisikaan kuin puolustuksellinen, (huom. en tosin väitä, että niiden tarkoitus olisi pelkästään puolustuksellinen mutta teoreettisella tasolla pohdittaessa tehokaat asevoimat omaava Venäjä koetaan uhkaksi vaikka asevoimat olisivat vain puolustukselliseen käyttöön tarkoitetut).
Venäjän sotilasdoktriinin päätarkoitus on tällä hetkellä valtion
puolustaminen ulkoisia ja sisäisiä vihollisia vastaan, lähtökohta on siis puolustuksellinen mutta doktriinin uudistukset antavat puitteet myös hyökkäyksellisiin toimiin terrorismia tukevia maita kohtaan sekä maita kohtaan jotka muodostavat uhan Venäjän olemassa ololle. Jos olisin Venäjällä johdossa niin kansalaisten hyvinvoinnin parantamisen ohella koettaisin pitää asevoimien rungon mahdollisimman iskukykyisenä, koska perusolettamus on kuitenkin se, että jos maassa ei ole omaa armeijaa siellä on vieras armeija ja luonnonvaroiltaan maailman rikkain valtio on huokutteleva kohde kenelle tahansa.
Ja, toisin kuin esim. Yhdysvallat Venäjä on tällä hetkellä (tosin osin omaa syytään) epävarmojen naapurimaiden ympäröimä kaikkialta muualta paitsi lännestä, tässäkin on yksi syy sille miksi valtiotasolla Venäjän on myös panostettava siihen puolustukseen, (tosin, edelleen sitä painostusta naapurimaita kohtaan olisi hyvä vähentää koska se osaltaan vähentää mahdollisten kriisien syntymistä).
Lyhennettynä, ymmärrän Venäjän tietyt toimet puolustuspolitiikassaan mutta en ymmärrä toimia jotka olennaisella tapaa heikentävät tätä puolustuspolitiikan noudattamista (eli turhaa naapurimaihin kohdistuvaa painostusta), tämä ristiriita ja kriisien mahdollinen lisääjä olisi syytä saada poistettua eli osaltaan katseita olisi syytä kääntää menneestä ja suurvalta-ajoista tulevaan ja aikaan jolloin Venäjä olisi taloudellisesti vakaa valtio ja sotilaallisesti alueellisesti niin merkittävä ettei sen "heikkous" houkuttele ketään hyökkäämään sinne. Nimittäin jos joku höyrypäisesti toivoo, että joku valtio hyökkäisi Venäjälle niin tämä on mielestäni täysin mielipuolinen toive koska kyseisen hyökkäyksen vaikutukset heijastuisivat välittömästi Suomeen - negatiivisella tapaa.
vlad.